Israelin oikeuslaitoksen uudistus nyt Korkeimman oikeuden käsittelyssä

Israelin Korkeimman oikeuden täysi 15 tuomarin paneeli istui ensimmäistä kertaa Israelin historiassa kuulemiseen peruslakien muutoksen laillisuudesta: Oikeuslaitoksen uudistuksessa kumottaisiin tuomioistuimen kyky käyttää kohtuullisuutta perusteena hallituksen päätösten ja nimitysten kumoamiselle. Kuulemistilaisuus lähetettiin suorana Israelin mediassa ja kesti yli 13 tuntia.

The High Court hearing of the government’s judicial reform reasonableness bill on September 12, 2023 (photo credit: YONATAN SINDEL/FLASH90)

Tuomioistuimen istunnossa Korkeimman oikeuden presidentti Esther Hayut totesi, että vain ”kuolettava isku” demokratiaan voisi oikeuttaa peruslain kumoamisen.  Hallitusta edusti yksityinen lakimies Ilan Bombach, koska oikeuskansleri Gali Baharav-Miara kieltäytyi puolustamasta hallituksen esitystä.

Bombach väitti, että tuomioistuimella ei ole oikeudellista tai perustuslaillista perustaa tarkastella peruslakeja. MK Simcha Rothman (uskonnollinen sionismi), Knessetin perustuslaki-, laki- ja oikeuskomitean puheenjohtaja, Rothman haastoi tuomareiden kyvyn olla objektiivisia ”arvostuksen, asemanne ja auktoriteettien perusteella”. Tähän Hayut vastasi: ”Emme ole huolissamme arvovallastamme vaan yleisön elintärkeistä eduista.”

Yhdessä merkittävimmistä keskusteluista Bombach yritti vähätellä Israelin vuoden 1948 itsenäisyysjulistuksen merkitystä. Bombach väitti: ”Koska 37 henkilöä valtuutettiin allekirjoittamaan kiireinen itsenäisyysjulistus, jota laadittiin vielä viime hetkeen asti, on mahdotonta ajatella, että julistuksen on sidottava kaikki tulevat sukupolvet.

Kohtuullisuusstandardin kumoaminen on ensimmäinen hallituksen suunnitelluista oikeusuudistuksista, joka todella aiotaan saattaa voimaan. Peruslakien erityisasema on avoin erilaisille tulkinnoille ja oikeudellisille epäselvyyksille.

Uudistajat ovat väittäneet, että perustuslait, joilla on lähes perustuslaillinen asema, eivät saa olla tuomioistuimen valvonnan alaisia. Menettelyn aikana Likud-puolue antoi lausunnon varoittaen: ”Jos tuomioistuin voi kumota peruslain, se tekee itsestään suvereenin kansan sijaan. Tämä äärimmäinen askel horjuttaa demokratian perustaa. Tämä on punainen viiva, jota ei saa ylittää.”

Uudistuksen vastustajat

Tohtori Eliad Shraga, Movement for Quality Government -liikkeen johtaja Israelissa, avasi uudistusta vastustavan vetoomuksen esittäjien väitteet kohtuullisuuslakia vastaan tiistaina esitellen lain osana laajempaa agendaa. Hallituksen, mukaan lukien oikeuslaitoksen uudistus, tavoitteena oli tuhota Israelin demokraattinen järjestelmä sellaisilla laeilla kuin poliisilaki ja lakeja, jotka pyrkivät sallimaan Shasin puheenjohtajan Arye Derin nimittämisen ministeriksi aiemmista rikostuomeista huolimatta.

Tuomari Noam Sohlberg pyysi konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka lait häiritsivät Israelin demokraattista järjestelmää. Oikeuden presidentti Esther Hayut sanoi, että he tarkastelivat tiettyä lakia. ”Et voi sivuuttaa laajempaa kuvaa”, sanoi Shraga. ”Tarina on, että he haluavat pilata oikeusjärjestelmän”.

Shraga jäljitti Knessetin vallan perustavana viranomaisena itsenäisyysjulistukseen asti. Hän väitti, että samalla kun muut puhuivat tuomioistuimen oikeudesta kumota peruslakeja, hän sanoi, että hän väitti, että Knessetin valtuudet hyväksyä Israelin demokratian periaatteita rikkovia peruslakeja oli kyseenalaistettava.

Tuhannet oikeuslaitoksen uudistusta vastustavat mielenosoittajat päättämässä 45 mailin marssiaan Tel Avivista Jerusalemiin 22.7.2023. Credit: Ohad Ziegenberg/AP

Darkenu -liikettä edustava Gilad Barnes kysyi, vastausta saamatta, “miksi maata niin perusteellisesti muuttavista laeista ei järjestettäisi kansanäänestystä”. Liike on 400 000 kannattajallaan yksi suurimmista Israelin NGO organisaatioista ja pyrkii vahvistamaan Israelin demokraattista ja sionistista luonnetta. “Uskomme, että Israelin valtion tulee toimia itsenäisyysjulistuksessa ilmaistujen arvojen ja Israelin profeettojen hengen mukaisesti: oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, rauha ja keskinäinen kunnioitus”.

Kymmenet ihmisoikeusjärjestöt ilmoittivat kohtuullisuusstandardi uudistuksen vahingoittavan ihmisoikeuksia Israelissa. Argumenttina mm oli, että kohtuuttomat virkanimitykset voisivat mahdollistaa vähemmistöjen huonon kohtelun ja että standardi mahdollisti ihmisoikeuksien huomioimisen kaikia hallituksen päätöksiä koskien.

Huoli oikeuden päätösten kunnioittamisesta

Huoli kasvaa siitä, kunnioittaako hallitus tuomioistuimen päätöksiä. Jos se kieltäytyy tekemästä niin, se voi aiheuttaa perustuslaillisen kriisin, jolloin valtion elimet joutuvat valitsemaan hallituksen tai tuomioistuimen kunnioittamisen välillä.

Viimeaikaisten lausuntojen perusteella hallitus näyttää jakautuneen kovan linjan kannattajien, kuten ministeri Smotrichin, kanssa, jotka uhkaavat tuomioistuinta, kun taas puolustusministeri Gallant sanoi kunnioittavansa kaikkia päätöksiä. Pääministeri Netanjahu, joka on aiemmin saanut takaisin tuomioistuimen auktoriteetin, ei ole vielä puhunut yksiselitteisesti. Israelin armeijan piiristä on epävirallisesti ilmoitettu konfliktin sattuessa sen kannattavan Korkeimman oikeuden päätöksiä.

Istunnon päätteeksi tuomioistuimen presidentti Hayut antoi hallitukselle 21 päivää aikaa esittää lopulliset perustelunsa kirjallisesti.

Ensi viikolla tuomioistuin käsittelee erilliset vetoomukset, joissa vaaditaan oikeusministeri Levinia kutsumaan koolle tuomarien valintalautakunnan sen nykyisessä muodossa – mitä hän on toistaiseksi kieltäytynyt tekemästä, koska hän hakee komitean uudelleenjärjestelyä.

Tuomioistuimen on myös määrä tarkistaa toimintakyvyttömyyslaki, joka suojelee Netanjahua eturistiriitasyytöksiltä, jos hän osallistuisi oikeuslaitoksen uudistukseen liittyviin kysymyksiin hänen oman oikeudenkäynninsä aikana.

Presidentin kompromissiesitys

Presidentti Isaac Herzog vahvisti keskiviikkona 13/9/23 pitämässään puheessa, että sekä oppositio että koalitio ovat yhtä mieltä viime viikolla vuotaneesta linjauksesta. Luonnos, kolmas tähän mennessä presidentin puolelta, sisälsi uuden lain lievemmän lain rajoittamiseksi kohtuullisuusstandardin ja 18 kuukauden lainsäädännön jäädyttäminen uudistukseen.

”Tämä ehdotus on laajalti hyväksytty”, hän sanoi. ”Ehdotuksella on yksimielisyys koalitiossa ja oppositiossa, lakimiehillä, tutkijoilla, hallituksen henkilöillä ja kansalaisilla, joilla on monenlaisia mielipiteitä.”

Tv-kanava N12:n paljastama linjaus vaatii olennaisesti oikeuslaitoksen uudistustoiminnan jäädyttämistä ja asettaa rajat, joita pitkin tuleva uudistustoiminta seuraa. Edelleen oikeuselinten valintakomiteaa koskevaa uudistusta muutettaneen, hallituksen esityksessä kaksi asianajoliiton edustajaa oli tarkoitus korvata kahdella hallituspuolueiden edustajalla.

Neuvotteluja lähellä olevien lähteiden mukaan Israelin ei pitäisi odottaa pian virallista ilmoitusta oikeuslaitoksen uudistuksen kompromissista huolimatta molempien osapuolten yhteisymmärryksestä, koska vaikka jotkut virkamiehet molemmilta osapuolilta olivat samaa mieltä, tiettyjen muiden ryhmittymien saaminen mukaan olisi monimutkaisempaa.

Toisaalta viime viikon raporttien mukaan pääministeri Benjamin Netanyahu yrittäisi saada sovinnon torstaihin mennessä, jotta hän voisi lähteä Yhdysvaltoihin ensi viikon alussa oikeuslaitoksen uudistukseen liittyvän sisäisen ja poliittisen kriisin rauhoittuessa. .

Pääministeri osoitti päättäväisyytensä hyväksyä kompromissi aiemmin tällä viikolla, kun kansallinen turvallisuusministeri Itamar Ben-Gvir sanoi lausunnossaan vastustavansa ”antumista presidentin asunnossa”.

Vastauksena Netanyahu sanoi, ettei hän anna kenenkään olla tiellä hyvälle sopimukselle, joka säilyttäisi tasapainon lainsäädäntö-, oikeus- ja toimeenpanovallan välillä.

Kompromissia vastustaa myös osa Likudia oikeusministeri Yariv Levinistä alkaen.

Israelin Korkein oikeus. Credit: Wikipedia

Joidenkin hallitusryhmien vastustuksen ohella toinen este sopimuksen saamiselle on opposition epäluottamus, lähde sanoi.Esimerkiksi kansallisen yhtenäisyyden johtaja Benny Gantz ilmoitti maanantaina, että niin kauan kuin Netanyahu osoittaa todellista aikomusta ja vilpittömässä mielessä, hänen puolueensa tukee linjausta Netanjahun motiiveista riippumatta, jos he katsovat sen suojaavan demokratiaa ja estävän oikeusjärjestelmän politisoitumista.

Oppositiojohtaja Yair Lapid puolestaan ei ollut niin innokas sitoutumaan luonnoksen hyväksymiseen ja sanoi, että vaikka hän kannatti neuvotteluja ja kompromisseja, hän piti tätä linjausta huijauksena. Hän syytti Netanjahua ”fiktiivisen kompromissin edistämisestä, jolla ei ole tukea koalitiosta” pääministerin omaksi hyödyksi.

Lähteenä mm Jerusalem Post , Jerusalem Post   ja  BICOM


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu