Israelin rokotehankinnat: 60 miljoonaa koronarokotetta eli seitsemän annosta kansalaista kohden

Israelin toimitusministeriön on tarkoitus mitä pikimmiten keskustella siitä, onko hallituksen tosiaankin käytettävä 3,5 miljardia sekeliä (1,05 miljardia dollaria) vielä 36 miljoonan koronavirusrokoteannoksen ostamiseen.  Tämä nimittäin nostaisi Israelin ostamien annosten kokonaismäärän jo yli 60 miljoonaan. Kuusikymmentä miljoonaa koronarokotetta on lähes seitsemän kertaa maan väestö, riittää rokottamaan 30 miljoonaa ihmistä. Toistaiseksi Israel on käyttänyt vain 10 miljoonaa rokotetta.

Aiemmin Pfizer toimitti terveysministeriön pyynnöstä yli 10 miljoonaa annosta, jotka se oli sitoutunut tarjoamaan – tarpeeksi 5 miljoonan ihmisen rokottamiseen.  Sittemmin Israel päätti laajentaa rokotettavien piiriä koronaviruksesta toipuneisiin ihmisiin, raskaana oleviin naisiin ja muihin ryhmiin tarkoituksenaan rokottaa yhteensä noin 6 miljoonaa ihmistä. Näiden lisäksi nyt rokotusten piiriin ollaan ottamassa noin 600 000 alle 16-vuotiasta teiniä.

 

 

Israelissa on kritisoitu myös pääministeri Netanjahun päätös lähettää Modernan koronavirusrokotteita ulkomaille ns ystävällisiin maihin (Tšekki, Ruanda, Honduras ja Guatemala), mikä rikkoi Israelin Modernan kanssa tekemää sopimusta.  Myöhemmin terveysministeriö pyysi – ja sai – Modernalta luvan käyttää yrityksen Israeliin myymiä rokotteita Israelissa työskentelevien palestiinalaisten rokottamiseen. 

Kritiikkiä on lisäksi aiheuttanut se, että terveysministeriö on aiemmin tehnyt sopimuksia Pfizerin kanssa suullisesti ilmoittamatta asiasta valtiovaranministeriölle joka maksut hoitaa.  Tähän mennessä Israel on maksanut rokotteistaan noin $800 miljoonaa (2.6 miljardia sekeliä). 

 

 

Mihin siis Israel tarvitsee vielä 36 miljoonaa rokotetta?  Todettakoon Israelin jo ostaneen Pfizerin lisäksi Modernalta ja AstraZenecalta vielä 17 miljoonaa rokoteannosta, joita se ei ole käyttänyt. Terveysministeriö ei vastaa suoraan tähän kysymykseen, mikä saa aikaan vaikutelman, että ainakin Astra Zeneca -rokotteiden suhteen Israel ei ole halukas käyttämään niitä lainkaan niiden turvallisuuteen Euroopassa liittyvien kysymysten vuoksi. Nämä rokotteet joko heitetään pois tai myydään muihin maihin, jos Astra Zeneca sen sallii. Israelilla ei ole lupaa viedä ylimääräisiä rokotteita ulkomaille ellei se saa valmistajilta lupaa tehdä niin.

Vaikka nyt allekirjoitettaviksi suunniteltujen hankintasopimusten oletetaan olevan lopullisia, niihin sisältynee joustavuutta mm  toimitusten viivästyttämiseen vuoteen 2023. Toisena oletuksena on, että lääketehtaat päivittävät rokotteensa  koronavirusmutaatioiden torjumiseksi,  ja uusien versioiden oletetaan tarkoittavan, että useimmat ihmiset tarvitsevat yhden tehosterokotuksen kerran vuodessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että maa tarvitsisi noin 9–18 miljoonaa rokoteannosta seuraavien kahden vuoden aikana, eikä välttämättä kaikkia samalta yritykseltä. Tässä mielessä 36 miljoonaa lisärokotetta vaikuttaa suuresti ylimitoitetulta määrältä.

Lähde: Haaretz 

 

Israelin koronapassi ”Green Pass” joka sallii rokotettujen ihmisten sisäänpääsyn kuntosaleille, ravintoloihin ym paikkoihin | Credit: Amir Levy/Getty Images

Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu