Israelin rokotehankinnat: 60 miljoonaa koronarokotetta eli seitsemän annosta kansalaista kohden
Israelin toimitusministeriön on tarkoitus mitä pikimmiten keskustella siitä, onko hallituksen tosiaankin käytettävä 3,5 miljardia sekeliä (1,05 miljardia dollaria) vielä 36 miljoonan koronavirusrokoteannoksen ostamiseen. Tämä nimittäin nostaisi Israelin ostamien annosten kokonaismäärän jo yli 60 miljoonaan. Kuusikymmentä miljoonaa koronarokotetta on lähes seitsemän kertaa maan väestö, riittää rokottamaan 30 miljoonaa ihmistä. Toistaiseksi Israel on käyttänyt vain 10 miljoonaa rokotetta.
Aiemmin Pfizer toimitti terveysministeriön pyynnöstä yli 10 miljoonaa annosta, jotka se oli sitoutunut tarjoamaan – tarpeeksi 5 miljoonan ihmisen rokottamiseen. Sittemmin Israel päätti laajentaa rokotettavien piiriä koronaviruksesta toipuneisiin ihmisiin, raskaana oleviin naisiin ja muihin ryhmiin tarkoituksenaan rokottaa yhteensä noin 6 miljoonaa ihmistä. Näiden lisäksi nyt rokotusten piiriin ollaan ottamassa noin 600 000 alle 16-vuotiasta teiniä.

Israelissa on kritisoitu myös pääministeri Netanjahun päätös lähettää Modernan koronavirusrokotteita ulkomaille ns ystävällisiin maihin (Tšekki, Ruanda, Honduras ja Guatemala), mikä rikkoi Israelin Modernan kanssa tekemää sopimusta. Myöhemmin terveysministeriö pyysi – ja sai – Modernalta luvan käyttää yrityksen Israeliin myymiä rokotteita Israelissa työskentelevien palestiinalaisten rokottamiseen.
Kritiikkiä on lisäksi aiheuttanut se, että terveysministeriö on aiemmin tehnyt sopimuksia Pfizerin kanssa suullisesti ilmoittamatta asiasta valtiovaranministeriölle joka maksut hoitaa. Tähän mennessä Israel on maksanut rokotteistaan noin $800 miljoonaa (2.6 miljardia sekeliä).

Mihin siis Israel tarvitsee vielä 36 miljoonaa rokotetta? Todettakoon Israelin jo ostaneen Pfizerin lisäksi Modernalta ja AstraZenecalta vielä 17 miljoonaa rokoteannosta, joita se ei ole käyttänyt. Terveysministeriö ei vastaa suoraan tähän kysymykseen, mikä saa aikaan vaikutelman, että ainakin Astra Zeneca -rokotteiden suhteen Israel ei ole halukas käyttämään niitä lainkaan niiden turvallisuuteen Euroopassa liittyvien kysymysten vuoksi. Nämä rokotteet joko heitetään pois tai myydään muihin maihin, jos Astra Zeneca sen sallii. Israelilla ei ole lupaa viedä ylimääräisiä rokotteita ulkomaille ellei se saa valmistajilta lupaa tehdä niin.
Vaikka nyt allekirjoitettaviksi suunniteltujen hankintasopimusten oletetaan olevan lopullisia, niihin sisältynee joustavuutta mm toimitusten viivästyttämiseen vuoteen 2023. Toisena oletuksena on, että lääketehtaat päivittävät rokotteensa koronavirusmutaatioiden torjumiseksi, ja uusien versioiden oletetaan tarkoittavan, että useimmat ihmiset tarvitsevat yhden tehosterokotuksen kerran vuodessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että maa tarvitsisi noin 9–18 miljoonaa rokoteannosta seuraavien kahden vuoden aikana, eikä välttämättä kaikkia samalta yritykseltä. Tässä mielessä 36 miljoonaa lisärokotetta vaikuttaa suuresti ylimitoitetulta määrältä.
Lähde: Haaretz

Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Näin maallikkona vaikuttaisi siltä, että Suomessa olisi voitu välttää koko kiistely rokotteiden alueellisesta jaosta hankkimalla riittävästi rokotteita. Euroopassa Serbia teki näin on nyt ollut hyödyntänyt tilannetta mm rokoteturismin muodossa eli mm naapurimaista tulleet matkailijat ovat saaneet ilmaisen rokotteen. Edelleen ei luulisi olevan mahdoton ajatus kahdenvälisesti sopia vaikkapa Israelin kanssa, että hyväksyttäisiin ns. vihreät passit; tämä voisi luontevasti edesauttaa matkailu- ja palveluelinkeinojen ahdinkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa hallitus on jostain syystä sitonut nähtävästi omat kätensä lujasti EU n yhteishankintoihin. Ainakin näin kansalaisille annetaan ymmärtää. Sopimus kuitenkin olisi mahdollistanut mm ssa EU n ulkopuolisten rokotetoimittajilta tehdyt omat hankinnat.
EU n yhteinen hankintasopimus ei muutenkaan voi enää ketään yhteishankintoihin edes velvoittaa, eihän sopimuksen mukaista määrää rokotteita ole sovitun aikataulun mukaan toimitettu. Ei silloin ostajankaan tarvitse pysyä aiemmin sovituissa ehdoissa.
Btw. Hallituksella on ollut n. vuosi aikaa, hoitaa ne tärkeimmät pari-kolme juttua. Maskien hankinnat, rajoitukset ja testaukset maan rajoille, sekä hankkia maahan riittävästi rokotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää tuo tartuntojen hillitseminen olla monen tekijän summa.
Israelin rokotekattavuus on 60% luokkaa. Tartuntaluku putosi alle Suomen noin viikko sitten. Unkari on EU:n kärkeä rokotuksissa – ja kuolemissa…
Uusi-Seelanti on rokottanut alle 5% väestöstä mutta tartuntoja on koko pandemian ajalta vähemmän kuin Suomessa viikossa. Rokotusjärjestyskin on heillä tarkoin harkittu. Ensin rokotetaan yli 65-vuotiaat ja sairauden takia riskiryhmässä olevat. Muuten sitten rokotteita kohdistetaan suuren tarttuvuuden alueelle Aucklandin, jossa on ollut huimat kaksi tartuntarypästä viimeisen kuukauden aikana.
Ilmoita asiaton viesti