Israelin sotilastiedustelun päivitetty arvio Iranin ydinaseohjelmasta

Aman – Israelin puolustusvoimien sotilastiedustelun (MI – אגף המודיעין) osasto julkaisi vuotuisen arvionsa maan kohtaamista alueellisista uhista. Iran ja sen ydinaseohjelma on näistä uhista edelleen merkittävin. 

MI: n mukaan Iranissa on nyt 1300 kg uraania rikastettu 4 prosenttiin ja 17 kg rikastettu 20 prosenttiin. Yhden pommin valmistamiseksi Iran tarvitsee 40 kg uraania, joka on rikastettu 90 prosenttiseksi. Tämän rikastumisasteen saavuttaminen vie Iranilta noin neljä kuukautta.

Ydinohjus edellyttää kuitenkin edelleen taistelupään ja ohjusten laukaisujärjestelmän rakentamista. IDF arvioi, että Iranilla kestää vähintään 21 kuukautta prosessin loppuunsaattamiseen, kun poliittinen päätös on tehty. Toistaiseksi MI uskoo, ettei tällaista päätöstä ole tehty.

Arvion mukaan Iranin ydinohjusohjelman johtaja Mohsen Fakhrizadehin kohdennettu tappaminen oli merkittävä hidaste ydinaseohjelman kehitykselle. Toinen hidaste on Iranin taloudellinen tilanne joka mm pandemian takia on heikko. Nykyisessä tilassa Iran pitää vuoden 2015 ydinsopimusta (JCPOA) ainoana tapana päästä kriisistä ja pyrkii ainakin palaamaan samanlaiseen sopimukseen kuin aiemmin allekirjoitettu.

Ydinohjelmansa rinnalla Iran on edelleen vahvistanut läsnäoloaan Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä.

Iran toimittaa edelleen korkealaatuisia aseita Syyrialle, erityisesti komponentteja epätarkkojen rakettien muuttamiseksi tarkasti ohjatuiksi ohjuksiksi. IDF on jatkuvasti iskenyt iranilaisen ohjusteknologian kuljetuksiin, varastoihin ja laitteisiin Syyriassa ja Libanonissa hidastaakseen niiden päätymistä Hizbollahille. Tämän ”sotien välisen kampanjan” arvioidaan jatkuvan myös kuluvana vuonna.

Lähteet: BICOM ,

CH-53 Yas’ur-helikopteri ”ilotulittaa”.. Credit IDF

 

Sivuhuomautus:  Virheitäkin sattuu

Kaikesta teknologiasta huolimatta Israelinkin sotilastiedustelu inhimillisille virheille. Samaan aikaan sotilastiedustelun arvion julkistamisen kanssa tuli julki myös tällainen virhe joka sinänsä ei liity itse analysointityöhön vaan korkea-arvoisten tiedustelu-upseerien eettisesti kyseenalaiseen ja epäammattimaiseen toimintaan.

Oudossa ja erittäin epätavanomaisessa tapauksessa sotilastiedustelun yksikön 504 kaksi komentajaa saivat rangaistuksen syystä, että he olivat määränneet palestiinalaisagenttinsa ostamaan Länsirannalta kaupasta seesam -tahnaa sisältäviä tuubeja lahjaksi ylemmälle kenraalille. Toinen everstiluutnantti erotettiin tehtävistään ja toinen tuomittiin 28 päiväksi vankeuteen kyseisen tehtävän määräämisestä. Muut asiaan liittyvät alemmat upseerit saivat asiasta virallisen varoituksen.

Kaiken lisäksi ostomääräyksen antaneet upseerit valehtelivat asiasta väittäen ostojen tapahtuneen vakoojan muiden tehtävien ohessa. Tämä väite oli perusteeton koska tutkimuksen mukaan agentti oli lähetetty pelkästään sesam -tahnaa ostamaan.

Tutkimuksen määränneen ja tuomion antaneen puolustusvoimien komentajan, Aviv Kohavin, mukaan tapahtuma oli vakava rikkomus armeijan eettisiä normeja vastaan koska tiedusteluoperaatioita tulee tehdä vain keskeisten turvallisuustarpeiden takia.

Myös koko IDF:n tiedustelupalvelun päällikkö prikaatinkenraali Yuval Shimoni, joka seesamtuubit lahjaksi vastaanotti ja oli muodollisesti rahoittanut operaation, sai huomautuksen sillä vaikka hän ei ollut operaatiota määrännytkään niin hän ei ollut tehnyt tarpeeksi estääkseen sen.

Lähde: TimesofIsrael


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu