Israelin ulkopolitiikka muuttumassa
Israelin uusi kesäkuussa 2021 toimintansa aloittanut Naftali Bennetin ja Yair Lapidin johtama (muutos-)hallitus muodostuu kahdeksasta puolueesta ulottuen poliittisella spektrillä äärioikeistosta (sisältäen sekä uskonnollisen että sekulaarin siiven) keskustan kautta äärivasemmistoon ja ensi kertaa islamistiseen arabipuolueeseen saakka; arabipuolueella oli lisäksi “kuninkaantekijän” rooli tämän hallituksen muodostamisessa. (Itse hallituksesta taustoitusta mm Israelin uusi ”sateenkaari” -hallitus ).
Maan pitkäaikaisimman pääministeri Benjamin Netanjahun aikakauden nyt päätyttyä on tällä tilanteella vaikutuksensa myös Israelin ulkopolitiikkaan ja tämä muutos on jo alkanut.
Lähtökohta: Israelilaisten näkemykset MITVIN -raportin 2020 mukaan Israelin ulkopolitiikan Mitvim -instituutti toteutti – yhteistyössä Rafi Smith -instituuttin ja Friedrich-Ebert-Stiftungin kanssa – syyskuussa 2020 selvityksen koskien Israelin Ulkoministeriötä, Israelin ulkosuhteita, Israelia ja sitä ympäröiviä alueita sekä Israelin suhdetta palestiinalaisiin. Edustavalle otokselle Israelin aikuisväestöstä tehty kysely pyrki selvittämään israelilaisten näkemystä em kysymyksiin. Seuraavassa kyselyn tärkeimpiä havaintoja virhemarginaalin ollessa 3,5%:
- Israelilaiset arvioivat hallituksensa ulkopolitiikan saavan arvosanan 6,05/10 ulkoministeriön aseman saadessa arvosanan 5,69/10.
- 48% israelilaisista kannattaa arabidiplomaattien nimittämistä Israelin suurlähettiläiksi ulkomailla, kun taas 21% vastustaa sitä.
- Israelin kansalaiset ovat eri mieltä siitä, kuuluuko Israel enemmän Lähi -itään (29%) Välimerelle (25%) tai Eurooppaan (24%).
- Israelilaiset pitävät Venäjää Israelin tärkeimpänä maana Yhdysvaltojen lisäksi, ja sen jälkeen (tärkeysjärjestyksessä) Saksa, Kiina, Iso -Britannia, Egypti ja Ranska.
- Valtaosa israelilaisista (74%) ajattelee alueellisen yhteistyön Israelin ja Lähi -idän maiden välillä olevan mahdollisia. 14% mielestä se ei sitä ole.
- 45% israelilaisista ajattelee, että EU on tällä hetkellä enemmän vihollinen Israelille kuin ystävä. 29% pitää EU:ta enemmän ystävänä.
- Israelin väestö pitää Israelin ja Palestiinan rauhan edistämistä (5,83/10) vähemmän tärkeänä kuin suhteiden parantamista arabimaiden kanssa (6,8/10), suhteiden parantamista Välimeren maiden kanssa (6,69/10), suhteiden parantamista Euroopan kanssa (6,66/10) ja Ulkoministeriön vahvistamista (6.66/10).
- Israelilaiset pitävät parempana, että Israel investoi suhteiden kehittämiseen sellaisten demokratioiden kanssa, jotka eivät tue Israelin politiikkaa Palestiinan kysymyksessä (40%), verrattuna kuin demokratioihin, jotka tukevat Israelin politiikkaa Palestiinan kysymyksessä (32%).
- 34% israelilaisista uskoo, että Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välinen sopimus lisää mahdollisuuksia saavuttaa Israelin ja Palestiinan rauha, kun taas 12% uskoo, että se vähentää mahdollisuuksia. 40% ajattelee, että sopimuksella ei ole väliä.
- Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välisen sopimuksen jälkeen suurin osa israelilaisista (61%) pitää parempana, että Israel yrittää päästä samaan sopimuksia muiden arabimaiden kanssa sen sijaan, että yritettäisiin ratkaista Israelin ja Palestiinan konflikti (24%).
- 46% israelilaisista on sitä mieltä, että Länsirannan liittäminen ei ole enää hyväksi Israelille. 21% pitää sitä pahana Israelille.
- Israelilaiset ovat eri mieltä siitä, miten välttää selkkauksia Gazan suhteen: 28% uskoo, että se voidaan tehdä vahvistamalla Israelin sotilaallista pelotetta, 15% uskoo, että se voidaan tehdä Israelin ja Palestiinan neuvottelujen kautta, ja 12% uskoo tähän pystyttävän kansainvälisen sovittelun kautta. 33% katsoo, että uusi sota Gazassa on väistämätön
Muutos alkanut EU-suhteissa
Ulkoministeri Yair Lapidin vierailu Brysseliin 11.-12. Heinäkuuta poikkesi huomattavasti hänen edellisen viikon tapaamisesta Arabiemiirikunnnissa. Viesti, jonka Lapid välitti Emiraateissa, oli jatkuvuutta ja kiitosta edeltäjilleen. Lapid kiitti Abrahamin sopimuksia, kiitti entistä pääministeriä Benjamin Netanyahua hänen saavutuksestaan ja lupasi jatkaa normalisoitumista arabimaailman kanssa. Brysselin vierailu puolestaan kääntää Netanyahun ulkopolitiikan ja asettaa sen uudelle polulle.
Netanjahu, hänen Likud-puolueensa ministerit ja heidän oikeistolaiset kumppaninsa ovat viime vuosina pyrkineet Euroopan unionin (EU) vähättelyyn, kuvailleet järjestöä Israelin kilpailijana, kieltäytyneet toisinaan tapaamasta sen johtoa ja vähätelleet EU:n pyrkimyksiä edistää Israelin ja Palestiinan rauhaa. Netanjahu kannusti EU: n jakolinjoja jäsenvaltioiden välillä, jotta heikennettäisiin yksimielisyyttä päätöslauselmista; hän pyrki solmimaan liittoutumia EU: ta kritisoivien eurooppalaisten johtajien kanssa, jotka heikensivät demokratiaa omissa maissaan, edistivät populismia, nationalismia ja joskus jopa antisemitismiä.
Gabi Ashkenazin nimittäminen ulkoministeriksi toukokuussa 2020 merkitsi muutoksen alkua. Ensimmäisestä toimikaudestaan lähtien hän korosti EU: n merkitystä Israelille ja tarvetta parantaa suhteita sen kanssa. Hänellä oli aikaa tavata useita Euroopan ulkoministereitä, hän loi positiiviset suhteet EU:n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrelliin, ja hänet kutsuttiin epäviralliseen tapaamiseen Euroopan ulkoministerien kanssa. Saksan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus vuoden 2020 jälkipuoliskolla paransi Israelin ja EU:n välistä ilmapiiriä ja jopa kehotti uudelleen tutkimaan osapuolten välisen korkean tason vuoropuhelun uusimista.
Lapid jatkaa siitä, mistä Ashkenazi jäi, mutta huomattavasti paremmissa olosuhteissa. Hän korostaa myös suhteiden tärkeyttä EU:hun ja tarvetta vahvistaa niitä. Lapid on ollut pitkään aktiivinen Euroopan areenalla. Hänen ulkopoliittinen lähestymistapansa, jonka hän muotoili palvellessaan oppositiossa, oli vuoropuhelua ja sitoutumista jopa sellaisten kansainvälisten toimijoiden kanssa, jotka kritisoivat Israelia ja joita Netanjahu kohteli aggressiivisesti boikotilla ja tuomitsemalla. Lapid korosti myös suhteiden merkitystä Euroopan liberaaleihin demokratioihin myös virkaan astumisensa jälkeen, toisin kuin Netanjahu joka keskittyi lämpimiin suhteisiin Unkarin pääministeri Viktor Orbanin kaltaisten johtajien kanssa.
Brysselin vierailun edellä Lapid osoitti, että hän ja uusi hallitus hyväksyvät EU: n palestiinalaisalueita koskevat pelisäännöt. Esimerkiksi Israel on valmis liittymään Luova Eurooppa -ohjelmaan alueellisella lausekkeella, joka sulkee siirtokunnat pois kulttuuriohjelmasta.
Lapidin eurooppalainen politiikka voi jatkossa mahdollistaa Israelin osallistumisen muihinkin EU -ohjelmiin tärkeimpänä ehkä Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio -ohjelma; edelleen Ranskan neuvoston puheenjohtajakaudella vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla lienee mahdollista jälleen vuosien jälkeen aktivoida Israel-EU Association Council -yhteistyöfoorumi, EU.n kanssa Israelilla on mahdollisuus myös edistää EU:n vuoden 2013 ehdotusta Israelin ja palestiinalaisten erityisoikeudellista kumppanuutta EU: n kanssa (Special Privileged Partnership).
Painopistemuutos sotilaallisesta lähestymistavasta diplomaattiseen
Mitvim -instituutin tri Gil Murcianon analyysin mukaan Israelilla ei ole johdonmukaista ulkopolitiikkaa. Tällä on haitallinen vaikutus sen asemaan maailmassa, sen ulkoministeriön rooliin päätöksentekoprosesseissa ja Israelin diplomatian harjoittamiseen. Israelin ulkopolitiikka on alistettu turvallisuuselimille ja keskittyy julkisen diplomatian (hasbara) pyrkimyksiin sen sijaan, että edistettäisiin diplomaattisia prosesseja, jotka mahdollistaisivat Israelin uuden alun kansakuntien keskuudessa, alueellisen kuulumisen ja rauhan, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tulevaisuuden.
”Sota sotien välillä” luo väärän ennakoinnin tunteen. Se on politiikka, joka pyhittää sotilaallisen luovuuden ja oma -aloitteisuuden operatiivisten riskien poistamisessa, mutta antaa poliittiselle tasolle mahdollisuuden välttää diplomaattisia toimenpiteitä. Israelista on tullut terroristien metsästäjä – erinomainen sotilaallisissa teoissa, mutta tuhlaten toistuvasti sotilaallisia saavutuksia strategisen toimintaohjelman puuttuessa. Vaikka Israel pyrkii säilyttämään vallitsevan tilanteen, Iran, Hamas ja Hizbollah oppivat, sopeutuvat ja parantavat osaltaan seuraavan kierroksen olosuhteita.
Positiivinen vastaus alueellisiin rauhan kannustimiin on ensimmäinen ja tärkeä askel eteenpäin Israelin polku saavuttaa alueellinen yhteenkuuluvuus ja samalla edistää rauhaa. Toistaiseksi Israel on jättänyt nämä kannustimet huomiotta. Arabien rauhanaloite ei saanut Israelin virallista vastausta yli vuosikymmeneen; samoin EU: n tarjous päivittää suhteet Israeliin rauhansopimuksen jälkeen myöntämällä erityisen kumppanuuden asema sivuutettiin.
Mitvimin mukaan Israelin tulisi ilmaista halukkuutta osallistua Arabiliiton uusittuihin rauhanaloitteisiin ja samoin EU tulisi nähdä tärkeänä toimijana. Edistyminen rauhanprosessissa saa aikaan todellisen muutoksen Israelin ja Euroopan suhteissa ja mahdollistaa Israelin vahvistaa yhteistyötä EU: n kanssa talouden, yhteiskunnan, tieteen, kulttuurin ja jopa turvallisuuden aloilla.
Lähteitä:
Trends in Israel’s Regional Foreign Policies, January to June 2021, Dr. Roee Kibrik.
Lapid overturns central pillar of Netanyahu foreign policy, Dr. Nimrod Goren.
The Defeat Between the Wars: Time for Diplomacy to Lead, Dr. Gil Murciano.
Liite:
MITVIN -raportti 2020/Infograafi



Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Hyvä että Israelin uusi hallitus prkii yhteistyöhön EU:n kanssa vastakkainasettelun sijaan. Toivottavasti myös palestiinalaisten, tämä vaatii totta kai vastaantuloa palestiinalaistenkin taholta.
Vaikka Rusila on Lähi-Idän konfliktissa pro-Israel, hänen kirjoituksensa ovat usein melko maltillisia.
Ilmoita asiaton viesti
Maltillisia toisinaan, kunhan ei missään tapauksessa kriittisiä Israelin hallitusta kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vastakkainasettelu on ollut hyvin EU-lähtöistä. Käytännön esteenä sen räikeään toteuttamiseen edelleenkin, on ollut vuosina 2020- 21 vain entisestä punaisesta torista vapautuneiden maiden tuki Israelille. Borrelilla on ollut aivan samat Israelin legitimiteettiä kyseenalaistavat asenteet kuin edeltäjällään.
Ashkenasin uudet avaukset varmaan ovat hyvät, mutta uusien think-thankkien kauniiden käsitteiden alta pelkään paljastuvan saman keplottelun, jolla saadaan modernein korulausein uutta kaksois-standardien politiikkaa. Toivottavasti olen väärässä. Perusvoimat eivät tahdo muuttua; valtiollinen antisemitismi.
Ilmoita asiaton viesti
Kopsalle Israelin politiikan kritisointi on antisemitismiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ookko varma, juurhan minäkin sitten osoittauduin itse antisemitistiksi koska arvostelin, …. vai arvioinko nykyhallitusta? 🙂
Missä on ero kritiikin ja sen muun… asian pahoinpitelyn välillä. Tähänhän pureutui IHRA:n antisemitismin määritelmä.
Ookkona kuullu siitä jotain?
Ilmoita asiaton viesti
Se kritiikki mitä Euroopassa on valtiotasolla esiintynyt Israelin valtion politiikkaa kohtaan ei ole ollut antisemitismiä, vaan ihan normaalia kritiikkiä niitä toimia kohtaan, joita Israel on harjoittanut miehittämillään alueilla. Antisemitismiä on, jos vaikkapa kyseenalaistaa juutalaisten oikeuden olemassaoloon ja tasavertaisuuteen, levittää teorioita juutalaisten salaliitoista, kieltää holokaustin yms. Tätäkin toki löytyy esim. uusnatseilta ja näiden hengenheimolaisilta ja joskus nämä saattavat verhota sitä Israelin kritisointiinkin. Harvemmin kuitenkin, koska vihaavat myös vastapuolta arabeja yhtä paljon.
Jussi Halla-ahon kirjoittelu holokaustista oli antisemitististä. Samoin kauppamies Kärkkäisen jutut tavaratalonsa mainoslehtisissä.
Ilmoita asiaton viesti
Nii, sitä ei voi Pekka ihan oikopäätä tekstistä huomata ihan noin vaan. Antisemitistinen kaksois-standardi, on esim. juuri juutalaisten kansallisen olemassaolon ja suvereniteetin kieltämistä niiden kaikkien arabimaiden joukossa, jotka saivat yhtä aikaa Israelin kanssa valtiolliset oikeutensa. Kenenkään muun kohdalla ei näitä oikeuksia kyseenalaisteta, vain juutalaisvaltion. Sitä se kaksois-standardi tarkoittaa käytännössä.
Se sai nämä oikeudet myös juuri siihen osaan, josta käytetään nimitystä Opt eli miehitetyt alueet = Occupated Territoies.
Ilmoita asiaton viesti
En yleensä jaksa kovin pitkään jankuttaa jostain selvästä asiasta, mutta todettakoon nyt vielä että eivät EU:n eivätkä minkään eurooppalaisen valtion edustajat ole koskaan kieltäneet Israelin valtion olemassaolon oikeutta, päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Mulle tulee hyvin pian myös sama jankuttamisen olo.
Jos sen verran vielä tästä Pekka jaksettas puhua, jos sallit,
että EU:lla on monta keskenäänkin vastakkaista ääntä asiassa.
Se kyllä tuomitsee pahimman, Israelin eristämistä ja perustamisasiakirjassaan selkeää tuhoa ajavan BDS-liikkeen, mutta sen sisällä majailevat monen sorttiset blokit, joissa myös Suomen EU-edustajia toimii vaikkapa puheenjohtajatehtävissä. Siellä kukkii sellaista Israel-vastaista aktivismia, joka ei sitoudu edes väkivallattomuuteen. Kepun Hannu Takkulan edustama tilintarkastustuomioistuin syynää näitä avunsaaja-järjestöjä.
Mutta vielä kovempaa; EU rahoittaa erilaisia rakennusprojekteja C-alueella, jota toimintaa käytetään sen itsensä allekirjoittaman Oslon rauhansopimuksen rikkomiseen valtaamalla sopimuksen vastaisesti juutalaisille korvamerkittyä aluetta, (jonka he silti ovat senkin luvanneet yhteensä kolme kertaa antaa lähes kokonaan palestiinalaisille,) jos vain saisivat rauhan näiltä. Mutta eivät saa!
Valtiotasolla Suomi menee sokeasti YK:n Israelia tuomitsevan blokin mukana, monesti todella ihmisoikeuksia rajusti rikkovassa seurassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juutalaissiviileille korvamerkitty alue on vuoden 1949 aseleposopimusten mukaisesti entisen Palestiinan mandaattialueen nykyiset rajat, johon eivät kuulu vuonna 1967 miehitetyt alueet.
Miehitetyillä alueilla vieraan vallan asevoimilla on oikeus oleskella ja toimia kansainvälisen oikeuden mukaisesti – siviilien siirto ei ole oikeutettu toimi.
C-alueilla Israel toimii periaatteella ”saako naapurin maalle rakentaa” siihen liittyvine riskeineen. Oslon välipuheet eivät vielä myöskään ole rauhansopimuskokonaisuus vaan askel lopullisen rauhansopimuksen toteuttamiseksi:
”The Oslo Accords, in fact, comprised a series of agreements, the second of which, the Cairo Agreement on the Gaza Strip and Jericho, was signed in May 1994. This pact enacted the provisions set forth in the original declaration, which had endorsed a five-year interim self-rule for a Palestinian authority to be executed in two stages: first in Gaza and the city of Jericho and then, after an election, throughout the remaining areas under Israeli military rule. Talks on final status were to begin after three years, with a two-year deadline for an agreement to be reached. Issues such as borders, the return of refugees, the status of Jerusalem, and Jewish settlements in the occupied territories were reserved for final status talks. The PLO recognized Israel’s right to exist, renounced terrorism, and agreed to change the portions of its charter that called for Israel’s destruction. Israel recognized the PLO as the sole representative of the Palestinian people.”
https://www.britannica.com/place/Israel/The-Oslo-Accords
X
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, mitähän Britannica yrittää sanoa tuolla? Se ei ole etsinyt alkuperäisiä ratifioituja sopimuksia Turkin jaosta ilmeisesti, joka, – niin kuin yleensäkkin tapahtuu ja v:n 49 itsenäisyysjulistus käsitetään virheellisesti Israelin valtion aluksi .
Aselepo sopimus ei myöskään voi olla raja, sen kieltää Jordanian ja Israelin välillä tehty rauhansopimus ja itse se aseleposopimuskin , joka sanoo, että se ei saa olla millään tavalla määrätä lopullista rajaa koska se on tulitauko raja.
Jordania sensijaan oli laiton miehittäjä Länsirannalla v.49 – 67
Ilmoita asiaton viesti
Israel ei myöskään ole vieras valta alueella, koska San Remo!,
… mutta se tahtoi olla suosiollinen palestiinalaisille näiden itsehallintopyrkimyksissä. Myöskään siviilejä se ei ole siirtänyt tälle omalle alueelleen. Yksittäisten ihmisten omaehtoista muuttoliikettä ei voida pitää sellaisena.
PLO tunnusti käsitteiden tasolla Israelin valtiollisen olemassaolon, mutta mitätöi kaikki sanansa käytännössä:
– aikuisten some/ TV -ohjelmien kautta tapahtuvalla vihakiihotuksella ja väkivallan glorifioinnilla
– kasvattamalla lapset Länsirannalla peräti marttyyriuteen- ja juutalaisten listimiseen sekä opettamalla ja muutenkin pitämällä kansalaisyhteiskunnassa laajasti yllä paradigmaa avaimesta, jolla koko Israel otetaan haltuun (paluuoikeus +jihad)
– Pay to Slay – kuukausipalkka terroristiperheille juutalaissiviilien tappamisesta forever tapon vakavuusasteen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
No provision of this Agreement shall in any way prejudice the rights, claims and positions of either Party hereto in the ultimate peaceful settlement of the Palestine question, the provisions of this Agreement being dictated exclusively by military considerations.
ja Suomeksi:
Mikään tämän sopimuksen (1949 aseleposopimus Israelin ja Jordanian välillä) määräys ei millään tavoin vaikuta kummankaan sopimuspuolen oikeuksiin, vaatimuksiin ja kantoihin Palestiinan kysymyksen lopullisessa rauhanomaisessa ratkaisussa, sillä tämän sopimuksen määräykset perustuvat yksinomaan s o t i l a a l l i s i i n näkökohtiin.
Tästä on mielstäni olemassa vielä selvemmin ja tarkemmin puhuva versio, jossa korostettiin että se on vain taistelujen tuolloisen hetken pysähtymisen paikka (aseleporaja) eikä saa olla vaikuttamassa lopulliseen rajan vetoon rauhanneuvotteluissa.
Ilmoita asiaton viesti