Israelin vastainen väkivalta kasvussa

Israelin hallitus on johtamassa maan kaaokseen, jonka kaltaista ei ole nähty vuosiin. Oikeudellisen kaaoksen jatkuessa on rinnalle noussut nyt turvallisuuskaaos. Viime viikkoina Israeliin kohdistuneissa terrori-iskuissa on kuollut myös ulkomaalaisia matkailijoita, raketti-iskuja on tullut samaan aikaan sekä pohjoisesta että etelästä ja myös ulkoiset uhat ovat kasvussa.

Kaksi brittiläis-israelilaista sisarta – Maia ja Rina Dee –  kuoli ammuskelussa heidän perheensä ajaessa Hamran risteyksessä pohjoisessa Jordanin laaksossa kohti Tiberiasta.

Tämän vuoden uhrien joukossa 3 britti-israelilaista, yksi italialainen ja yksi ukrainalainen.

Palestiinalaisiksi epäillyt miehet tappoivat sisarukset perjantai-iltapäivällä lähellä Hamra Junctionia Jordanin laakson pohjoisosassa Heidän äitinsä Leah kuoli vammoihinsa kolme päivää tyttäriensä murhan jälkeen.  Tekijät ovat edelleen karkuteillä.

Italialainen turisti on kuoli ja seitsemän muuta loukkaantui auto-iskussa Tel Avivin rantabulevardilla, Italian ulkoministerin mukaan surmattu oli 36-vuorias Alessandro Parin. Samassa autoiskussa loukkaantui seitsemän muuta ihmistä, mukaan lukien kolme brittiä ja yksi italialainen.  Paikallinen poliisi ampui epäillyn hyökkääjän kuoliaaksi. Poliisi on nimennyt hänet Yousef Abu Jaberiksi Kafr Qasimista, israelilais-arabialaiskaupungista.

Viime viikolla Beit Ummarissa Länsirannalla haavoittui israelilaisotilas ja poliisit ampuivat palestiinalaista teiniä Itä-Jerusalemissa.  Yhteenotossa Jerusalemin Al-Aqsassa Israelin poliisi poisti väkivaltaisesti satoja palvojia, jotka olivat barrikadoituneet moskeijaan; heistä 19 loukkaantui ja 350 pidätettiin, seuraavana päivänä poliisi käytti voimaa poistaakseen kymmeniä moskeijaan barrikadoituneita palestiinalaisia joista kuusi loukkaantui. Israelin poliisi sanoi lausunnossaan, että se joutui menemään alueelle sen jälkeen, kun naamioituneet agitaattorit lukitsivat itsensä moskeijaan ilotulitteiden, keppien ja kivien avulla.

Tämäkään viikko ei alkanut paremmin sillä maanantaina 10.4 israelilaisjoukot ratsian yhteydessä Jerikon lähellä sijaitsevassa pakolaisleirissä ampuivat palestiibalaispojan haavoittaen kahta muuta.  Samoin kaksi palestiinalaista asemiestä tapettiin Nablusin alueella näiden tulitettua IDF:n asemia.

Viime vuonna Israelin joukot tappoivat ainakin 146 palestiinalaista – militantteja, siviilejä ja hyökkääjiä – Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa – ja tämä on enemmän kuin koskaan sen jälkeen, kun YK:n kirjanpito alkoi vuonna 2005. Samaan aikaan 29 israelilaista ja kaksi ulkomaalaista – kaikki neljää lukuun ottamatta heistä oli siviilejä – kuoli palestiinalaisten tai Israelin arabien hyökkäyksissä. Tämä oli israelilaisille tappavin vuosi sitten vuoden 2015. Jo tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana kuolonuhrien määrä – 60 palestiinalaista ja 14 Israelin puolella – on ollut suurempi kuin millään vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2022, ja niitä ovat paisuttaneet verisimmät välikohtaukset vuosiin.

Yksittäisenä Israelin sisäistä tilaa kuvaavana seikkana voi mainita, että omaisiaan surevat israelilaisperheet Be’er Shevassa yrittävät estää kansallista turvallisuusministeriä Itamar Ben-Gviria toimimasta hallituksen edustajana paikallisissa muistopäivän seremonioissa myöhemmin huhtikuussa.  Liron Hakmon, jonka veli Roni Mizrahi oli tapettu Libanonissa, sanoi vastustavansa Ben-Gvirin esiintymistä tilaisuudessa koska “tämä on terrorismin tukemisesta tuomittu rikollinen joka on pahoinpidellyt sotilaita eikäpalvellut päivääkään Israelin armeijassa.

Sisäisten uhkien ohella myös ulkoinen uhka Israelia vastaan on kasvussa.  Tätä kuvasi yhtäaikaiset raketti-iskut maan pohjoisrajalla Libanonista ja etelärajalla Gazasta, josta laukaistiin myös ilmatorjuntaohjuksia.  Libanonista ammuttiin Länsi-Galileaan ja Metulaan 34 rakettia joka on suurin määrä 17 vuoteen.

A missile is launched during an annual drill in the coastal area of the Gulf of Oman and near the Strait of Hormuz, Iran (credit: REUTERS)

 

Iranin pyrkimyksenä on saada aikaan yhtenäinen rintama ja iskuja koordinoidusti Gazasta (Hamas, PIJ), Libanonista (Hizbollah), Syyriasta (IRGC), Irakista (Nujaba militia) sen lisäksi että Länsirannan terroristiryhmät jatkavat iskujaan ja että Israelin arabiväestöstä pyritään saamaan yksittäisiäisten terrori-iskujen tekijöitä.

Kaikki tämä tapahtuu Israelin historian äärioikeistolaisimman hallituksen aikana pääministerin ollessa syytteenalaisena, jonka puolustusministeri erotettiin, mutta jota ei sitten erotettukaan; jonka kansallisella turvallisuusministerillä ei ole kokemusta, vastuuta ja kykyjä tehtäväänsä ja jonka auktoriteettia kukaan ei hyväksy, ja ainoa tapa pitää hänet koalitiossa oli antaa hänelle oma miliisi ja jonka valtiovarainmiisteriä eivät viranomaiset ole suostuneet tapaamaan USAssa tahi Ranskassa tämän vihaalietsovien ja rasististen kommenttien takia.

Lähteinä mm: BBC ,  BBC , Haaretz


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu