Israelin ympäristökatastrofi

Helmikuun puolivälissä 2021 Israelia kohtasi yksi maan historia vakavimmista ympäristökatastrofeista. Tällöin yli tuhat tonnia öljyä saavutti Välimeren rannat sen jälkeen, kun öljytankkeri vuodatti öljyä noin 50 km:n etäisyydelle rannikosta.
Yli 90% Israelin 190 km: n Välimeren rannikosta saastui, samoin osa Libanonin rannikosta. Öljyn puhdistus hiekkarannoilta kestänee kuukausia tai jopa vuosia. Puhdistustöiden ohella on koko ajan etsitty syypäätä tähän ympäristökatastrofiin ja spekuloitu siitä onko kyseessä tahallinen tai tahaton päästö tai jopa ympäristöterrorismi.
Syyllisten etsintä jatkuu
Ympäristönsuojeluministeri Gila Gamliel ja ministeriön pääjohtaja Rani Amir kertoivat tiedotustilaisuudessa maaliskuun alussa 2021, että epäiltynä oli alunperin yhdeksän alusta, jotka olisivat olleet noin 50 kilometrin päässä Israelin rannikosta 11. helmikuuta 2021. Gamlielin ja Amirin mukaan oli vahvoja aihetodisteita siitä, että öljykatastrofin aiheutti Panaman lipun alla purjehtinut Emerald -niminen aiemmin Libyan nyt syyrialaisperheen omistama alus. Twiitissään ministeri Gamliel syytti Irania ympäristöterrorismista.

Emerald oli lastattu Iranin raakaöljyllä Persianlahdella ja purjehti Välimeren itäpuolelle Egyptin Suezin kanavan kautta. Persianlahdella ja Punaisella merellä Emerald purjehti ilman radiokontaktia (AIS), Suezilla automaattiset radioseurantalaitteet olivat päällä ja Israelin talousvesillä se sammutti ne jälleen. Epäilty saastutus tapahtui noin 70 km: n (40 mailin) etäisyydellä Israelin rannikosta 1. – 2. helmikuuta 2021. Jatkettuaan matkaa kohti Syyriaa Emerald siirsi lähellä Latakiaa lastinsa pienemmille aluksille välttääkseen Syyrialle määrättyjä pakotteita. Ympäristöministeriön mukaan sillä oli myös satelliittikuvia, jotka osoittivat, että Emerald tapasi iranilaisen säiliöaluksen, Lotusin, avomerellä Syyrian edustalla 14. helmikuuta ja siirsi siihen öljyä. Myöhemmin se palasi Iraniin. Iran ei ole kommentoinut väitettä.
Israelin sotilas- ja tiedusteluvirastot eivät jaa ministeri Gamlielin ympäristöterrorismiväitteitä. Meriturvallisuusasiantuntijat eivät pidä terroria todennäköisenä senkään takia, että ko tankkeri kykeni kuljettamaan 112,000 tonnia öljyä mutta vain prosentti siitä pääsi mereen. Edelleen 50-70 kilometrin etäisyydellä rannasta olisi hyvin vaikeaa arvioida mihin öljy varsinkin myrskyisessä säässä kulkeutuisi, sehän olisi Israelin rantahietikoiden sijaan voinut kulkeutua muuallekin.
Myöhemmin Gamlier muutti lausuntoaan ja totesi ettei öljyvuoto välttämättä ollut tahallinen.
On myös spekuloitu sitä, että Israel on saattanut aiheuttaa tahattomasti vuoton, koska Wall Street Journalin artikkelin mukaan Israel on iskenyt vähintään 12 iranilaista öljyä ja/tai aseita pakotteiden alaiseen Syyriaan kuljettaneeseen alukseen. (taustaa mm Iranilaistankkerien mystiset vauriot ). Puolustusministeri Benny Gantz on todennut haastattelussa Amos Yadlinille, entiselle IDF: n sotilastiedustelupäällikölle ja nykyiselle Tel Avivin yliopiston kansallisen turvallisuuden tutkimuslaitoksen (INSS) johtajalle, ettei Israel ole vastuussa öljyvuodosta. Yadlin vahvisti tämän instituutin omien tutkimusten pohjalta eli Israelilla ei ollut mitään tekemistä tapahtuman kanssa.
…samoin puhdistustyöt
Kun niin öljypäästön syyt tai sen aiheuttajat ovat toistaiseksi hämärän peitossa niin arkirealismia on itse ympäristökatastrofi ja sen hoitaminen. Viranomaisten ja tuhansien sotilaiden ohella yli 15000 vapaaehtoista osallistuu rantojen ja mm öljyyntyneiden kilpikonnien ja lintujen puhdistukseen. Heti ympäristötuhon alkuvaiheessa rantaan ajautui 17 metrinen valas jonka ruumiista löydettiin mittavasti öljyperäistä materiaalia.
Aluksi vapaaehtoisia puhdistusryhmiä organisoitiin What’s Up ryhmien kautta mutta kun vapaaehtoisia ilmottautui yli 12000 on myös tehokkaampia yhteydenpitoalustoja kehitetty työn tehostamiseksi. Kun Israelin ympäristöhallinnon meriyksikössä on vain 30 öljytuhojen tarkastajaa tuo monisatakertainen vapaaehtoisten joukko merkittävästi kattavampaa ja reaaliaikaista tietoa viranomaisten tietoon tilanteesta kentällä tai tässä tapauksessa rannoilla. Monet vapaaehtoiset myös sairastuivat hengitettyään puhdistustöiden yhteydessä haitallisia kaasuja.

Viikkokausien puhdistustoimien jälkeenkin on epäselvää paljonko öljyä vielä on meressä, sedimenteissä ja merenpohjassa. Edelleen on kyseenalaista voiko merenantimia syödä turvallisesti tai uida ilman haittavaikutuksia puhdistetuillakaan rannoilla. On myös ilmennyt, että jo puhdistetuillekin rannoille on öljyä sittemmin kulkeutunut lisää. Öljy voi vaikuttaa elintarvikeketjussa vuosikausia ja viranomaiset ottavat jatkuvasti näytteitä määritelläkseen mahdolliset riskit. Israelin noin sadan virallisen uimarannan osalta 61% on täysin puhdistettu ja 82 % avattu tyydyttävästi puhdistettuina ja 3% on täysin suljettuina ja saastuneita.
Uusi uhka vaanimassa
Kun itäisen Välimeren öljykatastrofia vielä siivotaan voi Punainenmeri kohdata moninkertaisen ympäristötuhon minä hetkenä hyvänsä. Kuusi vuotta sitten Houthi -kapinalliset ottivat hallintaansa Fode Safer nimisen kelluvan öljyn varastointi- ja purkausaluksen, joka on kiinnitetty Jemenin satamakaupungista Hodeidahista pohjoiseen. Alus sisältää 1,1 miljoonaa barrelia (tynnyriä) öljyä ja viime vuonna se alkoi vuotaa.
Jemenin tosiasiallinen presidentti Mohammed Ali al-Houthi varoitti maaliskuun lopulla Egyptin hallitusta Suezin kanavan uudelleen avaamisesta suuremmasta kriisistä, jos heikkenevä 44 vuotta vanha alus menettää rungon eheyden.
Saferin sisältämä öljymäärä on lähes nelinkertainen öljyn määrään, jonka Exxon Valdez vuodatti vuonna 1989. Kun Israeliin siis nyt levisi öjysaastetta noin 7000 barrelia (vajaa 1000 tonnia) uhkaa Saferista vuotaa yli miljoona barrelia joka tuhoaisi pitkälti koko Punaisenmeren ekosysteemin. Houthi -hallinto on suunnitellut jo kuukausia YK:n kanssa öljytuhon estämiseksi, alustavia sopimuksia on tehty mutta niitä ei vielä ole ryhdytty panemaan täytäntöön.

Lähteet mm: BBC, Times of Israel, JerusalemPost , The Media Line
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Lähestulkoon aina, kun on puhetta mereen vuotaneesta öljystä, se liitetään mittavaan luonnonkatastrofiin.
Toisen maailmansodan aikana pelkästään Välimereen upotettiin tuhansia eri tyyppisiä moottorialuksia ja niiden mukana tietysti niiden kuljettama polttoainelasti. Upotettujen alusten joukossa oli myös lukuisia tankkereita.
Kaikki tämä raakaöljy ja siitä jalostettu diesel on kadonnut jonnekin vuosikymmenten aikana, eikä ympäristökatastrofista ole puhettakaan.
Raakaöljy toki likaa kiusallisesti rannikon ja estää rantojen viihdekäytön, mutta ei luonto siitä tuhoudu kuin hetkellisesti ja paikallisesti.
Turismikaan ei kärsi, kun ei ole turismia.
Olisiko jostain öljynetsintäprojektista lirahtanut mereen? Idioottejahan israelilaiset ovat, jos syyttävät ketään ilman todisteita. Öljynkin alkuperän voi jäljittää, koska se on porauspaikasta riippuen koostumukseltaan erilaista.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-7-2010-3620_FI.html
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016042421463649
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/oljynporauslautta-merihadassa-valimerella/2252690
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/turjalainen/111481-itaisen-valimeren-oljypersianlahti/
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidän melkoisesti Punaisestamerestä jo senkin takia että sen pinnanalaista monipuolista elämää on veden kirkkauden takia helppo seurata – näkyvyys taidetaan laskea kymmenissä metreissä kun mm Itämerellä se taitaa olla alle parin metrin luokkaa. Öljypäästö Punaisellamerellä olisi todella kohtalokas ja pitkävaikutteinen, epäilempä saataisiinko ainutlaatuisia koralleja ja biodiversiteettiä ennallistettua tuhannessakaan vuodessa. Turismi elpyisi ehkä muutamassa vuodessa mutta alueen merkittävä kalastuselinkeino veisi ehkä pidemmän aikaa. Toki Punaisenmeren öljypäästö olisi globaalisti paikallinen ja maailmanhistoriassa hetkellinen mutta alueellisesti ja omalla aikajänteelläni katastrofaalinen.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti lastin siirrossa on tapahtunut vahinko. Luulisi että Saferin miljoonalle barrelille löytyisi muutakin käyttöä kuin vuodattaa sitä mereen. Ei taida olla öljystä vielä pulaa…
Ilmoita asiaton viesti
Saattaapa suomalaisnäkökulmasta vaikuttaa tuolta, mutta maa, jonka valtiollinen ykköstavoite on shiaalainen, juutalaisvaltion tuho, ja joka viimeksi 3 viikkoa sitten on uhonnut Teel Avivin ja Haifan maan tasalle saattamisesta ydinaseluokkaa vastaavalla voimalla, (strategien arvio) tekee kaiken muunkin tunnottomasti, siinä mielessä loogista, ja tietäen, että turismikin on yksi tärkeimpiä Israelin elinkeinoja.
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidän öljypäästöä tahattomana lähinnä sen takia, että jos tuhoa olisi laajamittaisesti haluttu aikaan saada niin silloin olisi koko lasti (112 000 tonnia) purettu mereen eikä vain sadas osa siitä (noin 1 000 tonnia). Ja tällöinkin olisi ollut epävarmaa mihin öljy olisi mm talvimyrskyjen takia kulkeutunut.
Ilmoita asiaton viesti
No hyvä! Ja onhan sekin tosiaan lohduttavaa niin kuin Juhan kommentissa oli, että monista sodista ei juurikaan jälkikäteen meren pohjassa ole ainakaan havaittavia jälkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa tosi surullista myös Jemeniläisten nälän takia että kalastus, joka on usein se viimesijaisin ravinto katastrofeissakin, menee.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, vaikka vuotoa nyt onkin on varsinainen katastrofi edessä sitten jos mitä pikimmiten mitään ei tehdä. Sopimuksia, suunnitelmia ja rahoituskin jo on olemassa tilanteen korjaamiseksi – vain toimenpiteet odotuttavat itseään.
Ilmoita asiaton viesti