Israelissa uusi ja vakaa hallitus

The people told us: Stop fighting between you and start working for us,” (Benny Gantz)

Israelin 500 päivän poliittinen lukkiutuminen kolmien ennenaikaisten vaalien, lukuisten tuloksettomien hallituksen muodostamisyritysten, neuvottelujen ja poliittisten pelikuvioiden jälkeen on nyt virallisesti päättynyt. Israelin Knesset hyväksyi äänin 73 puolesta ja 49 vastaan 17.5.2020 uuden Benjamin Netanjahun ja Benny Gantzin johtaman kansallisen yhtenäisyyshallituksen. Nyt on siis virallisesti Knessitissä hyväksytty se mitä aiemmassa hallitussopimuksen taustoituksessa ennakoitiin (Vihdoinkin hallitus Israeliin ) .

The first conference of the new unity government, headed by Prime Minister Benjamin Netanyahu and alternate prime minister Benny Gantz at the Knesset, May 17, 2020. (Alex Kolomoisky/POOL)

Knessetissä – koronasuositusten ohjeiden mukaisesti – pidetyssä seremoniassa Netanjahu neljännen peräkkeisen kerran otti hallituksen johtaakseen. 18 kuukauden jälkeen johtovastuu siirtyy Benny Ganzille tätä hallitusta varten rääätälöidyllä järjestelyllä jossa Netanjahun toimiessa pääministerinä Gantz puolustusministerin toimen ohella toimii ns vaihtoehtoisena pääministerinä (alternate prime minister). Kyseessä on myös ensimmäinen kerta kun Israelin pääministeri syytteenalaisena astuu muodollisesti maan johtoon. Netanjahun oikeudenkäynti alkanee 24.5.2020 ja oikeuden päätöksiä mahdollisine valituksineen voitanee odottaa vuosikausia.

Israeliin on nyt muodostunut poliittisesti yksi laaja-alaisemmista hallituksista kuin myös kooltaan ennätyssuuri käsittäen 36 ministeriä/varaministeriä. Kun mukaan luetaan myös korkeat hallitusvirkailijat ym niin jopa puolet Knessitin jäsenistä omaa jonkinlaisen position hallituksessa ja tämä luo ikäänkuin sisäänrakennettuna paljon kaivatun vakauden hallituksen säilymiselle. Varjopuolena voi olla hallitussopimukseen kirjatut veto -mahdollisuudet niin Netanjahun kuin Gantzinkin osalta jolloin jotkin päätökset voivat olla vaikeita toteuttaa.

Hallituksen sisällä varapääministeri ja puolustusministeri Gantzin liittolaiset eli aiempi oppositio sai painavimmat salkut hoitaakseen eli Ganzin tavoin aiempi puolustusvoimien komentaja Gabi Ashkenazi sai nyt hoitaakseen ulkoministerin salkun ja aiempi ammattiyhdistysjohtaja Avi Nissenkorn sai puolestaan oikeusministerin salkun.

Mainittakoon, että Israel sai ensimmäisen ääriortodoksisen naisministerin Omer Yankelevichin aloittaessa diaspora-asioiden ministerinä ja samalla maa sai myös ensimmäisen etiopialaissyntyisen ministerin kun Pnina Tamano-Shata nimitettiin maahanmuutosta ja kotouttamisesta vastaavaksi ministeriksi.

Hallituksen ensimmäisessä kokouksessa Netanjahu määritteli tärkeimmiksi tehtäviksi ensinnäkin korona epidemian hoidon, toiseksi valtion budjetin ja talouden tarkastelun, kolmanneksi Iranin uhkaan vastaaminen, neljänneksi Kansainvälisen rikosoikeuden (ICC) sotarikossyytteiden selvittämisen ja viidenneksi diplomaattiset asiat koskien Länsirannan osien liittämistä Israeliin.

 

Lähteitä mm: Times of Israel , NYT 

 

Epilogi

Hallituskabinettien ulkopuolellakin myönteistä tapahtuu kun kansa hieman etuajassa rynnisti avautuville rannoille +38 asteen helteessä: 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu