Israelissa valitaan Knesset viidettä kertaa sitten huhtikuun 2019

 

Israelin globaalistikin harvinaisen monitahoinen “sateenkaarihallitus” päätyi eroamaan menetettyään niukan enemmistönsä pääosin toisen pääministeripuolue Yaminan parlamentaarikkojen loikkausten vuoksi.  Tämä johtaa mitä suurimmalla todennäköisyydellä ennenaikaisiin vaaleihin jotka ovat jo viidennet viimeisten kolmen ja puolen vuoden aikana.  Vaalit pidettäneen 25.10.2022.  

Aiemmissa Knessetin vaaleissa huhtikuussa 2019, syyskuussa 2019 ja 2020 ei Israeliin saatu muodostettua enemmistöhallitusta. Vuoden 2021 vaalien jälkeen tässä lopulta onnistuttiin kun Israelin pitkäaikaisinta pääministeriä Benjamin Netanjahua vastustavat oikeistoa, keskustaa, vasemmistoa ja arabeja edustavat kahdeksan puoluetta muodostivat  ns. yhtenäisyyshallituksen johtajinaan Naftali Bennet ja Yair Lapid rotaatiosopimuksella.

Uusiin vaaleihin lähdettäessä Knessetin koostumus on seuraava:

Sateenkaarihallituksen nousu ja tuho

Israelin demokratia  todisti rauhanomaisen vallansiirron 13.6.2021 uuden pitkään odotetun enemmistöhallituksen myötä, joka päätti – ainakin toistaiseksi – Israelin pitkäaikaisimman pääministeri Benjamin Netanjahun  valtakauden.

Israelin ns. sateenkaarihallitus – vasemmisto, oikeisto ja keskusta; arabit ja juutalaiset; uskonnollinen ja maallinen; syntyperäiset ja maahanmuuttajat; avoimesti homoseksuaalit; vammaiset tai valtavirtaa edustavat jäsenet – todistaa israelin moniarvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan vahvuuden. Uusi hallitus oli elinvoimainen sekoitus uskontoja, etnisyyttä, ideologioita ja seksuaalista suuntautumista jollaista tuskin on missään muualla maailmassa.  (Tarkemmin nykyhallituksesta ks Israelin uusi ”sateenkaari” -hallitus )

Aloittaessaan yhtenäisyyshallituksella oli niukka enemmistö 61 paikallaan eli (kaikki Knessetin jäsenet koalitiopuolueista Yaminan Amichai Chikliä lukuun ottamatta). 6. huhtikuuta 2022 Yaminan Knessetin jäsen (MK) Idit Silman erosi koalitiosta, viitaten terveysministeri Nitzan Horowitzin päätökseen sallia sairaalavierailut pääsiäisenä (kielletty juutalaisten lain mukaan) ja muiden liittouman uskontoon liittyvien toimien aikana. 13. kesäkuuta Yaminan MK Nir Orbach erosi koalitiosta väittäen, että liittouman vasemmistolaiset pitivät sitä panttivankina. Lisäksi Knesset äänesti 7. kesäkuuta lakiesitystä vastaan, joka uusisi Israelin lain soveltamisen Israelin kansalaisiin Länsirannalla ja jonka voimassaolo päättyi heinäkuussa. Lakiesitys sai hallituksen kannatuksen mutta aiemmin lakia voimakkaasti kannattanut opposition Likud vastusti sitä tällä kertaa.

Hallitus muodostettiin Netanjahun poistamiseksi vallasta ilman mitään erityistä ideologiaa. Se ei luvannut vetäytymistä Länsirannalta ja suututti niin uudisasukkaita kuin arabejakin.  Se kuitenkin toteutti tuloksellista ulkopolitiikkaa mm parantamalla suhteitaan EU:iin.  Työskentelytavaltaan hallitus poikkesi Netanjahun itsevaltaisesta johtamisesta antaen enemmän tilaa yksittäisille ministereille toteuttaa politiikkaansa.

Hallitus vakautti taloutta, vältti koronan aiehuttamia sulkuja, paransi työllisyyttä, vastusti Irania silti polttamatta välejään Yhdysvaltoihin, koordinoi toimiaan Venäjän kanssa Syyrian vakauttamiseksi, Gazan osalta vuosi oli yksi rauhallisimpia vuosikymmeniin ja Hamasia estettiin johtamasta väkivaltaisuuksia Jerusalemissa. Useimmat hallituksen valmistelemat lakiesitykset ja budjetti todennäköisesti eivät mene läpi vaalien vuoksi.

Israeli Prime Minister Naftali Bennett and Foreign Minister Yair Lapid give a statement at the Knesset, Israel’s parliament, in Jerusalem, June 20, 2022, that the country will head to new elections.

Oma arvioni: Netanjahu vs. Lapid ja uusia liittoutumia

Nähdäkseni tulevina kuukausina tullaan näkemään kiivas ja ehkä likainenkin vaalikamppailu.  Henkilötasolla päärooleihin noussevat oppositiojohtaja Benjamin Netanjahu ja vaaleihin saakka virkaa tekevän hallituksen pääministeriksi nouseva Yair Lapid.  Puoluetasolla taas nähtäneen joukko uusia liittoutumia mm äänikynnyksen (3,5%) ylittämiseksi.

Ehkä ennakoiden tulevia vaaleja tai poliittisia lehmänkauppoja niiden välttämiseksi Knessetin perustuslaki-, laki- ja oikeuskomitea teki lakiehdotuksen, joka estäisi rikosasioissa syytettyjä muodostamasta hallitusta ja näin käytännössä estäisi nykytilanteessa oppositiojohtaja Benjamin Netanjahun paluun pääministeriksi.  Lakiehdotus on luonnollisesti saanut kärjekästä kritiikkiä oikeistosta ja myös Knessetin lainopillinen neuvonantaja näkee ehdotuksessa liikaa poliittisuutta sen esitysajankohdan takia.  Lakiehdotusta ovat edistäneet erityisesti oikeusministeri Gideon Sa’ar ja valtiovarainministeri Avigdor Liberman mutta sen hyväksyntä ennen seuraavia vaaleja on epätodennäköistä.

Koska Netanjahulla on vaaleissa merkittävä henkilökohtainen intressi pysyä poissa vankilasta pääministeriyden perusteella ainakin vielä syytettynä ollessaan hän Israelin ylivoimaisesti parhaana poliittisena taktikkona tarjonnee kaikkea mahdollista ja mahdotonta häntä tukeville puolueille Knessetin ehdokkaille.

Yair Lapid puolestaan saa näkyvyyttä ja toimintamahdollisuutta vt pääministerinä. Lapid on ollut hyvin yhteistyökykyinen niin radikaalin vasemmiston kuin (ääri-)uskonnollisten haredien kanssa, luonut hyvät suhteet Israelin islamistiseen liikkeeseen kuin myös Israeliin kriittisesti suhtautuviin ulkovaltoihin.

Lapidilla on nyt aikaa ainakin kolme kuukautta – ellei jopa vuosi elleivät vaalit tuo enemmistöhallitusta – rakentaa demokraattista, liberaalia blokkia hieman oikeistolaisilla ja hieman vasemmistolaisilla, hieman uskonnollisilla ja hieman sekulaareilla teemoilla höystettynä.

Liittoutumien osalta Kahol Lavanin Benny Gantz ja Likudista eronneen New Hope -puolueen Gideon  Sa’ar ovat jo aloittaneet neuvottelut mahdollisesta yhteislistasta jolloin nyt äänikynnyksen rajoilla olevan New Hopen tulevaisuus varmistuisi.  Ideologisesti Gantzin Kahol Lavan voi hyvin yhdistyä myös Yesh Atid tai Labor puolueisiin.

UAL:n (islamistinen arabipuolue) johtaja Mansour Abbas on nykyhallituksessa avaten tietä juutalaisten ja arabien yhteiselle hallitukselle. Jää nähtäväksi innostaako hänen esimerkkinsä muita arabipuolueita, erityisesti Joint List, liittymään UAL -puolueeseen listoille.

Muista liittoutumista vasemmiston Meretz ja perinteinen valtapuolue – 1970-luvulle saakka – Labor harkinnevat yhteislistaa vasemmiston painoarvon nostamiseksi.  Oikeistossa puolestaan Likud houkutellee Yaminasta eronneita parlamentaarikkoja listoilleen.

Tämän hetken ja viimeisen vuoden gallupit antavat aiheen odottaa tasaväkistä kamppailua Netanjahun ja Lapidin muovautuvien blokkien välillä ja voi hyvinkin olla mahdollista ettei voittaja selviä tälläkääm kertaa.

 

Hallituskoalition sarakeotsikot sinisellä taustalla.

Lähteinä mm: Wikipedia , BICOM ,

 



Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

+1
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu