Kalifin kuolema Israelille liki merkityksetön

Ei mikään iso juttu. Tapoitte juuri oman luomuksenne.” ( Iranin viestintäministeri Mohammad Javad Azari-Jahromi)

Daesh (ISIS) -johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on mitä ilmeisimmin kuollut 26. lokakuuta 2019 Idlibin alueella Yhdysvaltain erikoisoperaation yhteydessä. Lopultakin, koska hänen kuolemastaan on raportoitu jo useaan otteeseen aiemminkin. Israelin kannalta kalifin poismeno on arvioni mukaan vähämerkityksellinen, asia erikseen on vaikutus muilla alueilla ja tähän en tässä nyt ota kantaa.

Daeshin toiminta eri puolilla maailmaa perustuu hyvinkin pitkälti itsenäisesti toimiviin osastoihin, soluihin, keskusjohdon toimiessa lähinnä resurssien välittäjänä. Viime vuosina Daesh on menettämyt liki kokonaan aiemmin hallitsemansa alueet – ja mm näiltä saamansa öljytulot – joten resurssointi on jo ennen kalifin kuolemaakin kuihtunut olemattomaksi. Myös asevoimien koko on supistunut aiemmasta kymmenistä tuhansista taistelijoista murto-osaan.

Kolme Siinain ISISiin liittyvää beduiiniheimoa.

Israelille välittömän uhan on luonut Daeshin (ISIS) alueellinen Siinailla toimiva osasto Sinai Province (ISIL-SP). Osaston edeltäjä – ääri-islamilainen Ansar Bait al-Maqdis – ja sen enemmän Egyptissä toimiva liittolainen Ansar al-Sharia olivat aiemmin osa myös Al-Qaedaa. Kalifaatin laajentuessa järjestöt vannoivat uskollisuutta al-Baghdadille. Syyt eivät niinkään olleet uskonnolliset tai poliittiset vaan pragmaattiset molempien järjetöjen saadessa merkittävää taloudellista ja aseapua ISIS-verkon kautta mm Libyasta.

Ääri-islamilaiset järjestöt ovat suorittaneet useita iskuja Egyptin turvallisuusviranomaisia, koptikirkkoja ja turisteja vastaan sekä sabotoineet useaan otteeseen Egyptistä Israeliin ja muualle lähi-itään johtavaa öljyputkistoa. Näyttävin isku oli venäläisen Sharm el-Sheikhistä lähteneen matkaustajalentokoneen pudotus Siinailla vuonna 2015 jolloin kaikki 224 koneessa ollutta kuolivat.

Siinain ISISksen iskut viime vuosina ovat jo aiemmin heikentyneet Egyptin – presidentti Morsin vallastasyöksyn jälkeen aloittamien – voimakkaiden vastatoimien ansiosta; esimerkiksi Siinain ISIS taistelijoiden määrän arvioidaan alentuneen aiemmasta liki 2000 noin tuhanteen.

Israel on jo vuosia auttanut Egyptiä tämän taistelussa Siinain jihadistiryhmiä vastaan tiedusteluyhteistyön lisäksi mm sallimalla maiden välisen rauhansopimuksen ylittävät määrät Egyptin asevoimia Siinailla. Egypti puolestaan on toteuttanut voimakkaita toimia Gazan raja-alueen rauhoittamisessa mm tuhoamalla pääosin koko yli tuhannen salakuljetustunneleiden verkon joka taas on romahduttanut Gazassa valtaa pitävien ryhmien talouden ja johtanut siihen ettei Siinain ISIS enää ole aiempaan tapaan voinut käyttää Gazaa tukialueenaan (ks. Op-Ed: Egypti Gazan saartajana Israelin sijaan! ).

Israeliin – mm Eilatiin -Siinain Daesh on tehnyt useita raketti-iskuja ja v. 2011 rajatiellä n 20 km Eilatista pohjoiseen tapahtui yli kaksikymmentä henkeä vaatinut terrorihyökkäys. Juurikin Siinain Daeshin takia Siinain 220 km pitkälle rajalle Kerem Shalomista Eilatiin on valmistunut uusi huippunykyaikainen aita, jolla on IDF’lla silti normaalien armeijapataljoonien ohella valmiudessa myös erikoisjoukkoja.

Kalifin kuolemalla ei arvioni mukaan ole juurikaan vaikutusta ISIS Siinain osoaston toimintaan koska sen voima on jo aiemmin heikentynyt. Syyriassa kalifin surmaan johtanut operaatio oli Pentagonin ja CIAn menestyksekäs näyttö osaamisestaan ja tällä voi olla vaikutusta siihen ettei Syyrian ISIS pääse voimistumaan. Edelleen kalifin kuolema saattaa siihen, että harvemmat Israelin arabiasukkaat ovat halukkaita liittymään jatkossa Daeshin riveihin.

Aiemmin Siinain Daeshista:

Hamas Daeshin (ISIS) kimpussa?
Ansar Beit Al-Maqdis
Uusi raja-aita Eilatista pohjoiseen
Hotelli-isku Eilatissa estetty
Iron Dome torjui raketti-iskun Siinailta Eilatiin
Siinain ISIS kaappasi Hamasin ohjukset
IDF lisää taisteluvalmiuksiaan Siinain ISIS’ä vastaan


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu