Knesset valitaan tänään, hallitusta ei välttämättä [Op-Ed]

Knessetin vaalit Israelissa 23.3.2021 pelkistyvät kysymykseen Benjamin Netanjahun vallassasäilymisestä tai syrjäyttämisestä.  Vaahuoneistojen nyt avautuessa näyttää siltä, että Netanjahua kannattava blokki päässee parin äänen päähän enemmistöasemasta.  Tämä puolestaan varmistanee – ehkä pitkällisen kaupankäynnin jälkeen – Netanjahun säilymisen pääministerinä eli ainoassa asemassa jossa hän voi hidastaa oikeuskanslerin Netanjahua vastaan nostamaa oikeusprosessia.  Syynä tähän omasta näkökulmastani pessimistiseen arviooni on pääministeriä vastustavan blokin hajanaisuus sen ulottuessa arabilistasta ja vasemmistosta keskustan kautta äärioikeistolaisiin puolueisiin -näin siinäkin tapauksessa vaikka anti-Netanjahu blokki saisikin teoriassa muutaman paikan yksinkertaisen enemmistön Knessetissä.

Kun vaalit eivät näytä muuttavan oikeistohallituksen politiikkaa vaan pikemminkin vievän sitä yhä uskonnollisempaan suuntaan lienee pääkysymyksen ohella mielenkiinnon vuoksi seurata muutamia tänään uurnilla ratkeavia tekijöitä.

 

 

Israelin ultra-ortodoksiset poliitikot ja puolueet ovat vuosikymmeniä käyttäneet valtaansa pitääkseen reformijuutalaisuuden ja muut ei-ortodoksiset suuntaukset yhteiskunnallisen elämän ulkopuolella mm kieltämällä’ valtion rahoitusta näille suuntauksille.  Nyt tilanne on ehkä muuttumassa kun reformistinen rabbi Gilad Kariv omaa hyvät mahdollisuudet nousta Knessetin jäseneksi Labor -puolueen listalta, ainakin jos ko puolue saa ainakin neljä paikkaa parlamenttiin. Ultra-ortodoksiset puolueet ovat jo ennakkoon ilmoittaneet sulkevansa reformirabbin kaiken yhteistyön ulkopuolelle jos em valinta toteutuu.  

Toisaalta uskonnollinen sionistipuolue on mahdollisesti ylittämässä äänikynnyksen (3.25%) ja nousemassa  Bezalel Smotrich’in myötä Knessetiin ja tämän toteutuminen tuo parlamenttiin avoimen rasistisen elementin. 

Kolmas kiinnostava henkilöhahmo on aiempien vaalien oppositiojohtaja Benny Gantz, jonka kansansuosio on liki tyystin sulanut hänen suostuttuaan menemään Netanjahun “hätätilahallitukseen” viime vaalien jälkeen.  Nykyinen varapääministeri ja puolustusministeri on kieltäytynyt luovuttamasta perusteenaan se, että hän voi vaalien jälkeen toimitusministeriössä hillitä Netanjahun pahimpia ylilyöntejä.  Oikeudellisesti on eri näkemyksiä siitä voiko Gantz vaalien jälkeen toimia väliaikaishallituksessa ellei häntä valita Knessetiin äänikynnyksen takia.

Neljäs kiinnostava seurattava on Likudista irronnut New Hope -puolueen suosittu Gideon Sa’ar – kuinka paljon hän onnistuu houkuttelemaan Netanjahun vastustajia Likud-puolueesta.  Hän on vaalien viime metreillä ilmoittanut olevansa valmis rotaatiohallintoon vaalivoittajaksi ennakoidun keskusta-populisti Yair Lapidin kanssa.  

Äänikynnys onkin yksi vaalien mielenkiintoisimpia seurantakohteita sillä arvioiden mukaan ainakin neljä puoluetta on aivan rajoilla ylittävätkö kynnyksen vai ei.  Mahdotonta ei ole sekään, että tämänpäiväinen vaalitulos ei tuo mitään ratkaisua pattitilanteeseen vaan joudutaan viidensiin ennenaikaisiin vaaleihin tulevana kesänä.

 

Infograafi: Israelin ennenaikaisten vaalien lyhyt historia. 

 

Israel election infograph by Ariel Rusila


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu