Knessetin vaaleissa arabiväestöllä ratkaiseva merkitys

 

Israelin Knessetin vaaleista 1.11.2022 näyttää jälleen tulevan äärimmäisen tasaväkinen aiempaa pääministeri Netanjahua tukevan blokin ja nykyistä pääministri Lapidia tukevan blokin välillä.  Viime perjantaina [28/11] julkaistiin viimeiset mielipidetiedustelut eikä niitä enää ennen vaaleja saa julkaista.  Näiden mukaan Netanjahun blokki on saamassa 60 paikkaa Knessetiin ja 61 paikkaa takaisi Netanjahulle seuraavan hallituksen pääministeriyden ja mahdollisen vapautuksen häntä vastaan käynnissä olevasta korruptio- ym oikeudenkäynnistä.  Ratkaisevaan rooliin on nousemassa arabiväestönosan äänestysinto.  Mahdotonta ei ole sekään että tasatilanteessa hallitusta ei saada kasaan jolloin jouduttaisiin kuudensiin ennenaikaisiin vaaleihin neljän vuoden sisällä.

Keskusvaalilautakunnalle toimitettiin yhteensä 40 ehdokaslistaa. Edellisiin vaaleihin verrattuna tapahtui kolme keskeistä muutosta. Ensin New Hope -puolue (johtajana Gideon Sa’ar) liittyi Blue & Whiteiin (johtaja Benny Gantz), ja kaksikko toimii uuden Nastional Unity -nimen alla. Toiseksi Yamina-puolue hajosi. Entinen pääministeri Naftali Bennett jäi eläkkeelle ja Ayelet Shaked kilpailee Jewish Home puolueessa. Kolmanneksi arabien Yhteislista hajosi ja seuraavissa vaaleissa Hadash-Ta’al kilpailee yhdellä listalla ja Balad jäi yksin ulkopuolelle.  Ennusteiden mukaan Balad jää alle äänikynnyksen ja tämä voi merkitä jopa kahden parlamenttipaikan menetystä arabipuolueille.

(Ääri)oikeistolaishallitus hyvin mahdollinen

Vaaleissa on paljon pelissä, se voi viedä – Netanjahun voittaessa – Israelin oikeistolaisemmaksi kuin koskaan ennen.  Netajahun keskeinen tukija on äärioikeistolainen Jewish Power -puoluetta ja Religious Zionism yhteislistaa johtava Itamar Ben-Gvir, jota pidettiin pitkään Israelin politiikan syrjäytyneenä rasististen näkemystensä vuoksi. Ben-Gvir on pitänyt israelilais-amerikkalaista rabbi Meir Kahanea sankarinaan. Kahane kannatti arabien ja juutalaisten välisten avioliittojen kieltämistä, Israelin palestiinalaisten kansalaisuuden poistamista ja palestiinalaisten joukkokarkottamista. Israel poissulki hänet knessetistä ja Yhdysvallat listasi hänen puolueensa terroristiryhmäksi.  Puolue ajaa mm oikeusjärjestelmän “uudistusta” jolla syytteet aiempaa pääministeri Netanjahua vastaan voitaisiin kumota.

Presidentti Bidenin hallinto on ilmaissut huolensa siitä, että Netanjahun blokin mahdollinen voitto toisi valtaan juutalaisten ylivaltaa ajavan Itamar Ben Gvirin ja Bezalel Smotrichin johtaman ”Religious Zionism” ryhmän; ennusteiden mukaan ryhmän odotetaan voittavan 13 paikkaa. Yhdysvallat on luonnollisesti valmis yhteistyöhön minkä tahansa Israelissa muodostettavan hallituksen kanssa mutta äärioikeistolaisten ministerien kanssa tämä voisi olla haastavampaa.  Edellä sanottu viittaa epävirallisiin keskusteluihin Israelin presidentti Isaac Herzogin ja UM Blinkenin sekä turvallisuusneuvonantaja Sullivanin välillä vaaleja edeltäneellä viikolla.

Israelin arabit

Israelin arabiväestön äänestyskäyttäytyminen on yksi avaintekijä tulevien vaalien lopputulemaan.  Tuore  Israel Democracy Instituten tutkimus löysi mm seuraavanlaisia äänestämiseen liittyviä tekijöitä:

  • Vastanneista 70% on melko varma, että äänestää kun taas 29 on melko varma ettei ettei äänestä.
  • Israelin arabiväestöstä 48% ajattelee äänestyksen vaikuttavan, 52% eit.
  • 69.5% kannattaa arabipuolueiden menoa hallituskoalitioon, 29% vastustaa sitä.
  • 43%  ajattelee Ra’am puolueen nykyhallitukseen menon kehittäneen arabiväestönosan tilannetta, 55% mielestä sen tilanne ei kehittynyt.
  • Vaalikamppailun keskiössä tulisi olla  54%:n mielestä väkivalta/rikollisuus arabiväestön keskuudessa, 16%:n mielestä asuminen, 11%:n mielestä Al-Aqsa moskeijan status ja 5%:n mielestä palestiinalaiskysymys.

Tutkimusdatan pdf linkki klikkaamalla tästä.

Israelin arabiväestönosa on aiemmin osoittanut jopa yli 60%:n äänestysaktiivisuutta.  Yhteislistan hajottua osa arabeista näyttää kadottaneen uskonsa politiikkaan ja vaikutusmahdollisuuksiinsa äänestämisen kautta. Uhkana on ennusteiden mukaa jopa 40%:n äänestysaktiivisuus, joka yhdistettynä äänukynnyksen alittaviin hukkaääniin, tekee aiempaa mahdollisemmaksi Netanjahun blokille saavuttaa tarvittava 61 Knessetedustajan enemmistö.

Lopuksi

Myös koko Israelin väestön asenteita on tutkittu syyskuun lopulla 2022.  Yksi keskeinen kehitystrendi viime vuosina on ollut ns. Kahden-Valtion ratkaisun kannatuksen väheneminen sekä Israelin arabiväestön, että juutalaisväestön keskuudessa.  Kun edellisistä 60% kannattaa tätä ratkaisua vain 31% jälkimmäisistä tekee niin.

 

Pääministeri Lapid on toimensa aikana osoittautunut valtiomiestason pääministeriksi. Hän on luonut toimivia suhteita EU:hun ja myös sen yksittäisiin jäsenvaltioihin, hän myös allekirjoitti lokakuussa raja-/kaasusopimuksen Libanonin kanssa;  johtajuutta ovat osoittaneet Gazan operaatio Islamilaista Jihadia (PIG) vastaan elokuussa ja käynnissä oleva operaatio Länsirannalla uutta Lions Den -ryhmää vastaan.

Israelin armeija iski Nablusissa, Länsirannalla, sijaitsevaan Lions Den -terroristiryhmän pommitehtaaseen ja viisi jäsentä mainitusta uudesta militanttiryhmästä kuoli käsittäen myös yhden sen keskeisistä johtajista. (Lions Den -ryhmästä enemmän Uusi palestiinalainen terroristiryhmä Lions’ Den ) 

Lähteet mm: The Israel Democracy Institute (IDI)


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

+4
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu