Knessetin vaaliarvioni:  Netanjahu jatkaa

Kun Israelin 23.3.20121 pidettyjen Knessetin (parlamentin) vaalien äänistä on laskettu 90% on useimmissa arvioissa laskettu pääministeri Benjamin Netanjahua vastustavan blokin saavuttaneen 61 parlamentaarikkoa häntä kannattavan blokin saadessa taakseen 59 parlamentaarikkoa.  Itse pidän oikeampana voimasuhteena 55-52 syystä että sekä oikeistolaisen  Naftali Bennett’in Yamina puolue ja Mansour Abbas’in islamistinen UAL -puolue (Ra’am aka United Arab List) eivät vielä ole ilmaisseet kumpaa blokkia kannattavat.  Oma arvioni on Yamina menee Netanjahun johtamaan hallitukseen ja UAL tukee sitä ulkopuolelta jolloin Netanjahun johtamalla hallituksella on noin 65 Knessetin edustajan tuki opposition 55 edustajaa vastaan.

Vuorokausi vaalien päättymisestä on siis 90% äänistä laskettu.  Laskematta olevat 10% käsittävät kaksoissinetöityjä ääniä sotilailta, vangeilta ja koronapotilailta.  Lopullisen tuloksen odotetaan selviävän torstaina 25.3.2021.

 

Heti vaalien jälkeen exit poll -mittauksiin pohjaavissa tulosennusteissa arvioitiin UAL -puolueen jäävän äänikynnyksen (3.25%) alle.  Näin ei käyne vaan islamistit edennevät Knessetiin hienosti 5-7 edustajallaan.  Tämä muuttaa täysin anti-Netanjahu -blokin rakennetta.

 

United Arab List (Ra’am)

Ra’am (UAL) on islamistinen ryhmä jonka juuret ovat yhteneväiset Gazassa nyt valtaapitävän Hamasin kanssa.  Viime vuonna puolueen johtaja Mansour Abbas irtaantui muiden Israelin arabien muodostamien puolueiden yhteenliittymästä osallistuen nyt vaaleihin omalla listallaan.  Kun muut Israelin arabipuolueet ovat yleisesti olleet yhteistyöhalukkaampia Israelin vasemmistoon ja keskustaan lukeutuvien puolueiden kanssa vihjaili Abbas jo ennen vaaleja yhteistyöstä Benjamin Netanjahun kanssa.

 

Ensituntumalta vaikuttaisi järjettömältä ajatus, että islamistinen arabipuolue kannattaisi oikeistohallitusta jonka yhtenä osana ovat uskonnollinen sionistipuolue joka ajaa mm teokraattista yhteiskuntaa ja äänioikeuden viemistä Israelin arabeilta jne.  Tukea kuitenkin selittää toisaalta se, että Israelin arabipuolueiden joukossa Ra’am edustaa konservatiivisinta linjaa ja kannattajakunnan lukeutuminen pääosin keskiluokkaan.  Toisaalta kun Ra’am tukee hallitusta ulkopuolelta se myös tietänee, etteivät muut puolueet hyväksy uskonnollisten sionistien (kahanistien, joidenkin mielestä fasistien) äärimmäisiä ajatuksia.  Perimmäisin syy islamistien tuelle lienee se, että nykyisessä Israelin poliittisessa pari vuotta kestäneessä umpilukossa he arvioivat saavansa Netanjahun johtamalta hallitukselta ennennäkemätöntä tukea omien kotiseutujensa kehittämiseen ja kannattajakunnalleen.

 

Vaalituloksen ratkettua alkaa poliittinen kaupankäynti hallitusvallasta ja arvioni mukaan Benjamin Netanjahu tulee tämän kaupankäynnin voittamaan.  Hän on osoittautunut viime vuosikymmeninä ylivertaiseksi poliittiseksi taktikoksi verrattuna hajanaiseen ja laveaan häntä vastustavaan blokkiin.  Kun Netanjahu lisäksi taistelee henkilökohtaisesta vapaudestaan ei kannattajille tehtäville tarjouksille ja lupauksille liene ylärajaa.  Vain pääministerin asema auttaa Netanjahua lykkäämään oikeuskanslerin häntä vastaan käynnistämää oikeusprosessia, jonka seurauksena voi olla jopa kymmenen vuoden vankilatuomio lahjuksista, luottamusaseman väärinkäytöstä ym rikoksista.


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu