Kolmiodraama Marokko – Israel – Länsi-Sahara

Marokosta tuli neljäs arabivaltio – Arabiemiraattien, Bahrainin ja Sudanin jälkeen – joka kuluvana vuonna normalisoi suhteensa Israeliin. Marokon ja Israelin suhteiden normalisointisopimuksen myötä maat luovat täydet diplomaattiset suhteet sekä perustavat mm suorat lennot maiden välille muun taloudellisen kanssakäymisen edistämisen ohella.

Jo ennen Israelin vuonna 1948 tapahtunutta itsenäistymistä Marokossa oli laaja Espanjan ja Portugalin inkvisition peruja oleva juutalaisväestö ja sadoilla tuhansilla nykyisraelilaisilla on juuret Marokossa. Muutaman tuhannen juutalaisen yhteisö elää siellä edelleen. 1990-luvulla Israel ja Marokko muodostivat matalan tason diplomaattisia suhteita Oslon prosessin seurauksena, jotka suhteet sittemmin katkesivat palestiinalaisten toisen kansannousun aikana vuonna 2000. Sittemmin epämuodolliset suhteet ovat jatkuneet ja vuosittain noin 50 000 israelilaista matkustaa Marokoon jäljittääkseen perhehistoriaansa.

Marokon kuningas Mohammed soitti asiasta myös Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbasille ja ilmoitti Rabatin sopimuksesta huolimatta edelleen kannattavan ”Kahden-valtion” ratkaisua israelilaispalestiinalaiseen konfliktiin korostaen Israelin ja Palestiinalaishallinnon neuvottelujen olevan ainoa lopullinen ja kestävä ratkaisu konfliktiin.

Normalisointisopimuksen julkistuksen yhteydessä sen välittäjä – USAn presidentti Donald Trump – ilmoitti USAn muuttaneen kantaansa Länsi-Saharan osalta siten, että USA nyt pitää rauhanratkaisun osalta ainoana uskottavana lähtökohtana Marokon vakavaa ja realistista autonomia -ehdotusta eli itsenäistä sahrawivaltiota ei enää pidetä realistisena vaihtoehtona. Länsi-Sahara on aiempi Espanja siirtomaa Marokon, Algerian ja Mauretanian välissä jonka hallinnasta rajanaapurit ja aleen alkuperäisväestö – sahrawit – ovat kamppailleet 1970-luvulla tapahtuneesta Espanjan vetäytymisestä lukien.

Polisario, Länsi-Saharan tasavaltaa (Sahrawi Arab Democratic Republic) pakolaishallituksena Tindoufissa Algeriassa edustava Polisario -liike allekirjoitti rauhansopimuksen Mauritanian kanssa v. 1979, taistelu Marokoa vastaan jatkui vuoteen 1991 jolloin osapuolet sopivat kansanäänestyksestä Länsi-Saharan itsenäisyydestä/autonomiasta. YK:n rauhanturvaoperaatio MINURSO valvoo äänestyksen toteutumista ja vuonna 1997 sopi USAn välityksellä alueen alkuperäisväestö Sahraweille äänestyksen joko itsenäisyydestä tai autonomiasta Marokon kuningaskunnan alaisuudessa. Käytännössä Marokko kuitenkin on estänyt äänestyksen toteutumisen ja kontrolloi nykyisin noi 80% Länsi-Saharan alueesta ja liki kaikki luonnonvarat eli fosfaattiesiintymät ja kalastusalueet. Marraskuussa 2020 tilanne Marokon ja Polisarion kesken alkoi eskaloitua aseelliseksi konfliktiksi ennakoiden aiempien aselepo-/rauhansopimusten mitätöimistä.

 

Marokon näkökulmasta Algeria, Iran ja Palestiinalaishallinto on käyttänyt Polisariota/SADR:aa kulissina pyrkimyksenään estää Abraham Accords -normalisointisopimusten leviämisen horjuttamalla Marokon hallintoa. Teherania ja sen libanonilaista edustajaa Hizbollahia epäillään Polisario -taistelijoiden kouluttamisesta ja aseistamisesta maasta-ilmaan SAM9-, SAM11- ja Strela-ohjuksilla Iranin Algerian suurlähetystön kautta. Tämä vuosia jatkunut toiminta sai Marokon katkaisemaan suhteet Iraniin toukokuussa 2018 ja karkottamaan Iranin Rabatin suurlähettilään. Palestiinalaishallinnolla lienee myös sivurooli kulissien takana, koska sekin haluaa torpedoida täysimääräisten diplomaattisuhteiden luomisen Marokon ja Israelin välille.

Länsi-Saharan konfliktin eskaloituminen saattaa olla laajemmassa yhteydessä Marokon ja Israelin suhteiden normalisoitumiseen, Abraham Accords’ina tunnettuun USAn välittämään normalisointikehitykseen arabimaiden ja Israelin kesken, sekä tähän liittyvään geopoliittiseen prosessiin koskien Iranin vastaisen sunniliittoutuman kehityskulkua.

 

Lähteinä mm: al-Jazeera , BESA , France24 

Länsi-Saharan konfliktin taustoitusta:

Länsi-Saharan konflikti eskaloitumassa  

Final Solution for Western Sahara?

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

 

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu