Kolmiodraama Marokko – Israel – Länsi-Sahara

Marokosta tuli neljäs arabivaltio – Arabiemiraattien, Bahrainin ja Sudanin jälkeen – joka kuluvana vuonna normalisoi suhteensa Israeliin. Marokon ja Israelin suhteiden normalisointisopimuksen myötä maat luovat täydet diplomaattiset suhteet sekä perustavat mm suorat lennot maiden välille muun taloudellisen kanssakäymisen edistämisen ohella.
Jo ennen Israelin vuonna 1948 tapahtunutta itsenäistymistä Marokossa oli laaja Espanjan ja Portugalin inkvisition peruja oleva juutalaisväestö ja sadoilla tuhansilla nykyisraelilaisilla on juuret Marokossa. Muutaman tuhannen juutalaisen yhteisö elää siellä edelleen. 1990-luvulla Israel ja Marokko muodostivat matalan tason diplomaattisia suhteita Oslon prosessin seurauksena, jotka suhteet sittemmin katkesivat palestiinalaisten toisen kansannousun aikana vuonna 2000. Sittemmin epämuodolliset suhteet ovat jatkuneet ja vuosittain noin 50 000 israelilaista matkustaa Marokoon jäljittääkseen perhehistoriaansa.
Marokon kuningas Mohammed soitti asiasta myös Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbasille ja ilmoitti Rabatin sopimuksesta huolimatta edelleen kannattavan ”Kahden-valtion” ratkaisua israelilaispalestiinalaiseen konfliktiin korostaen Israelin ja Palestiinalaishallinnon neuvottelujen olevan ainoa lopullinen ja kestävä ratkaisu konfliktiin.
Normalisointisopimuksen julkistuksen yhteydessä sen välittäjä – USAn presidentti Donald Trump – ilmoitti USAn muuttaneen kantaansa Länsi-Saharan osalta siten, että USA nyt pitää rauhanratkaisun osalta ainoana uskottavana lähtökohtana Marokon vakavaa ja realistista autonomia -ehdotusta eli itsenäistä sahrawivaltiota ei enää pidetä realistisena vaihtoehtona. Länsi-Sahara on aiempi Espanja siirtomaa Marokon, Algerian ja Mauretanian välissä jonka hallinnasta rajanaapurit ja aleen alkuperäisväestö – sahrawit – ovat kamppailleet 1970-luvulla tapahtuneesta Espanjan vetäytymisestä lukien.
Polisario, Länsi-Saharan tasavaltaa (Sahrawi Arab Democratic Republic) pakolaishallituksena Tindoufissa Algeriassa edustava Polisario -liike allekirjoitti rauhansopimuksen Mauritanian kanssa v. 1979, taistelu Marokoa vastaan jatkui vuoteen 1991 jolloin osapuolet sopivat kansanäänestyksestä Länsi-Saharan itsenäisyydestä/autonomiasta. YK:n rauhanturvaoperaatio MINURSO valvoo äänestyksen toteutumista ja vuonna 1997 sopi USAn välityksellä alueen alkuperäisväestö Sahraweille äänestyksen joko itsenäisyydestä tai autonomiasta Marokon kuningaskunnan alaisuudessa. Käytännössä Marokko kuitenkin on estänyt äänestyksen toteutumisen ja kontrolloi nykyisin noi 80% Länsi-Saharan alueesta ja liki kaikki luonnonvarat eli fosfaattiesiintymät ja kalastusalueet. Marraskuussa 2020 tilanne Marokon ja Polisarion kesken alkoi eskaloitua aseelliseksi konfliktiksi ennakoiden aiempien aselepo-/rauhansopimusten mitätöimistä.
Marokon näkökulmasta Algeria, Iran ja Palestiinalaishallinto on käyttänyt Polisariota/SADR:aa kulissina pyrkimyksenään estää Abraham Accords -normalisointisopimusten leviämisen horjuttamalla Marokon hallintoa. Teherania ja sen libanonilaista edustajaa Hizbollahia epäillään Polisario -taistelijoiden kouluttamisesta ja aseistamisesta maasta-ilmaan SAM9-, SAM11- ja Strela-ohjuksilla Iranin Algerian suurlähetystön kautta. Tämä vuosia jatkunut toiminta sai Marokon katkaisemaan suhteet Iraniin toukokuussa 2018 ja karkottamaan Iranin Rabatin suurlähettilään. Palestiinalaishallinnolla lienee myös sivurooli kulissien takana, koska sekin haluaa torpedoida täysimääräisten diplomaattisuhteiden luomisen Marokon ja Israelin välille.
Länsi-Saharan konfliktin eskaloituminen saattaa olla laajemmassa yhteydessä Marokon ja Israelin suhteiden normalisoitumiseen, Abraham Accords’ina tunnettuun USAn välittämään normalisointikehitykseen arabimaiden ja Israelin kesken, sekä tähän liittyvään geopoliittiseen prosessiin koskien Iranin vastaisen sunniliittoutuman kehityskulkua.
Lähteinä mm: al-Jazeera , BESA , France24
Länsi-Saharan konfliktin taustoitusta:
Länsi-Saharan konflikti eskaloitumassa
Final Solution for Western Sahara?
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
> maat luovat täydet diplomaattiset suhteet
Ei pidä paikkaansa — paitsi jos Donald Trumpilta kysytään. Fake news. Marokon kuningas kiirehti nopeasti oikaisemaan Trumpin omakehuista liioittelua, ja tarkensi että esim. suurlähetystöjä ei avata, ainoastaan rajoitetut konsulipalvelut. Täysiin diplomaattisiin suhteisiin jää edelleen matkaa.
> itsenäistä sahrawivaltiota ei enää pidetä realistisena vaihtoehtona
Tätä ajattelutapaa kutsutaan kolonialismiksi. Ei tämä kansa tarvitsee omaa valtiota, me voisimme hallita heidän maitaan ja varsinkin heidän rikkaita luonnonvarojaan. Tämä on ihan täyttä 1800-luvun kolonialismia, puhtaimmillaan. Paluu 200 vuotta taaksepäin Afrikan kehityksen suunnassa ja laadussa. Ja mikäpä muukaan valtio siinä olisi kylkiäisenä kuin Israel, jolla on myös omat kolonialistiset pyrkimyksensä palestiinalaisten alueiden suhteen?
Ilmoita asiaton viesti
Under the agreement, Morocco will establish full diplomatic relations and resume official contacts with Israel.
https://www.aljazeera.com/news/2020/12/10/israel-morocco-agree-to-normalise-relations-in-us-brokered-deal
Ainakin alJazeeran mukaan kyse on täysistä diplomaattisista suhteista. Aikataulusta sen verran, että välittömästi perustetaan yhteystoimistot Rabatiin ja Tel Aviviin jotka valmistelevat mm suurlähetystöjen perustamista joka toki voi viedä vuosia. Voisitko panna linkin jossa kuningashuone kieltää tämän?
Sopimus todellakin on isku sawravien itsenäisyyshaaveille, he joutuivat nyt (lännestä katsoen ”väärien”) ystäviensä takia voimapolitiikan uhreiksi. Toisaalta tässäkin konfliktissa kansainvälinen yhteisö (kuten mm EU) ei onnistunut yli kahdessa vuosikymmenessä saamaan mitään aikaa vaikkapa kansanäänestyksen suhteen. Paras realistinen optio sahraweille nyt näyttäisi olevan saada edes autonomia mahdollisimman suurelle osalle Länsi-Saharan aluetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten niin usein, tälläkin kertaa totuus näyttää muuttuvan aika paljon sen perusteella, mikä taho sitä kommentoi, ja mistä ideologisista lähtökohdista käsin. Jos Donald Trumpilta kysytään, kaikki on aina ”historiallinen läpimurto” ja hänen erinomaisuutensa ansiota.
https://mondoweiss.net/2020/12/trumps-bribe-to-morocco-to-recognize-israel-means-little-but-could-inflame-a-colonial-conflict-in-the-western-sahara/
https://www.nytimes.com/2020/12/10/world/middleeast/israel-morocco-trump.html
Suora lainaus New York Timesin artikkelista: ”The Moroccan government downplayed the announcement from Washington that the move amounted to a full or new normalization with Israel, noting years of ongoing if opaque relations. Moroccan officials also conspicuously committed only to reopening so-called liaison offices with Israel — not embassies or consulates — pledging vaguely to “resume diplomatic relations as soon as possible.””
Ilmoita asiaton viesti
Viitteen (NYT) sanamuoto – Moroccan officials also conspicuously committed only to reopening so-called liaison offices with Israel — not embassies or consulates — pledging vaguely to “resume diplomatic relations as soon as possible.” -liittyy nähdäkseni pääosin toteutusaikatauluun ei päämäärään sinänsä.
BBC puolestaan lausuu seuraavaa:
The deal includes the reopening of liaison offices in Tel Aviv and Rabat – shut in 2000 when low-level relations broke down after the outbreak of the Palestinian uprising – and the eventual opening of embassies.
https://www.bbc.com/news/world-africa-55266089
The Guardian muotoilee taas näin:
Morocco’s royal court said in a statement that King Mohammed VI had told Trump he intended to facilitate direct flights for Israeli tourists. The country would resume diplomatic relations with Israel “with minimal delay”, the statement said.
https://www.theguardian.com/world/2020/dec/10/israel-and-morocco-agree-to-full-diplomatic-relations-says-trump
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että sanoma vaihtelee runsaasti lehdestä riippuen ja Mondoweisei ole paras mahdollinen lähde jos etsii suht riippumatonta uutista, tämän sektori lehtiä on kokonaan ekstremismin palveluksessa.
Sodankäyntiä kynällä!
Ja New York Times, vaikkakin arvostettu brändi on oligarkkien tuen aikakaudella lähes yhtä kaukana kiistanalaisten aiheiden uutisoinnissa. Toimittajat ovat vaihtaneet journalismin aktivismiin, eivät enää kerro ja kuvaa asioita, vaan toteuttavat poliittisia päämäriään omien kirjoitustensa kautta. Tässä etenkin kun on kyse Trumpista.
Ilmoita asiaton viesti
> ole paras mahdollinen lähde jos etsii suht
> riippumatonta uutista, tämän sektori lehtiä
> on kokonaan ekstremismin palveluksessa.
>
> Sodankäyntiä kynällä!
Tuo kuvaus sopii teihinkin, kyllä.
Ilmoita asiaton viesti