Lähi-idän rauhanprosessi etenee – ilman Palestiinalaishallintoakin

El Al Flight 971 lähdössä Arabiemiraatteihin 31/8/2020 | Photo: Menahem Kahana/Pool via AP

The road to Arab-Israeli peace no longer runs through Ramallah.” (Avi Mayer)

Yhdysvaltain elokuussa 2020 välittämä Israelin ja Arabiemiirikuntien normalisaatiosopimus on nopeasti saanut jatkoa vastaavalla Serbian ja Kosovon välisellä sopimuksella sekä Israelin ja Bahrainin välisellä julistuksella. Lähi-idän rauhanprosessissa asetelma on nopeasti muuttunut Israel vastaan arabit tilanteesta Israel ja arabit Irania vastaan asetelmaksi.  

Kosovon normalisaatiosopimus Israelin kanssa teki siitä viidennen muslimimaan joka on tehnyt rauhansopimuksen tai normalisoinut suhteensa Israeliin;  aiemmat ovat Egypti v. 1977, Jordania v.1994, Libanon v. 1983 ja Arabiemiirikunnat (YAE) vs. 2020 Bahrainin liittyttyä kuudentena joukkoon heti Kosovon jälkeen. 

Kriitikot syyttävät välittäjän toimineen presidentti Trumpin etsivän vain ulkopoliittisia pikavoittoja marraskuun vaaleja ajatellen ja todennäköisesti ovat oikeassakin. Trumpin motivaatioista huolimatta Lähi-idän rauhanprosessi osin hänen ansiostaan on nyt liikkunut nopeasti eteenpäin.  Noin kaksikymmentä vuotta kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt – tuloksetta – ajamaan korkealentoista agendaansa Israelin ja Palestiinalaishallinnon sopimuksen eteen ja viime vuodet ovat selkeästi osoittaneet tavoitteeseen johtavan tiekartan johtavan umpikujaan. Uusi, nyt jo osin toteutunut, kuplan ulkopuolinen lähestymistapa pohjautuu nähdäkseni realiteettien tunnustamiseen, yhteistyön hakemiseen ensisijassa talouden ja kansalaisten hyvinvoinnin kautta poliittisen eliitin sijaan, sekä alueelliseen lähestymistapaan kahdenkeskisten Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisten neuvottelujen sijaan.  ”Mahdollisuuksien ikkuna” näille neuvotteluille on toki edelleen olemassa mutta toistaiseksi Palestiinalaishallinto on neuvotteluista kieltäytynyt samoin kuin kaikista aiemmista rauhantarjouksistakin. 

Anti-Iran liittoutuma laajenee Arabiemiirikuntien johdolla

And, you know, if you want to have peace in the region, you have to create peace with Israel. This is the first step. This is the strong message.” (Tri Ali Rashid al Nuaimi/UAE)

Arabiemiraattien päätös normalisoida suhteensa Israeliin on hyvin merkittävä päänavaus.  Jo vuosikymmenen YAE on edustanut uskonnollis-poliittista näkemystä, jossa rauha kuvataan keskeiseksi islamilaiseksi arvoksi kansallisen identiteetin perustaksi.  Tämä muodostaa merkittävän ideologisen vaihtoehdon  radikaaleimmille mm Muslimiveljeskunnan ja salafi-jihadististen voimien ajamille suuntauksille.  Israelin ja YAE:n sopimusta onkin kutsuttu myös nimellä Abraham Accord, kolmen monoteistisen uskonnon isän kunnioittamiseksi.

Arabiemiraattien etääntyminen Iranin uskonnollisesta johdosta on hyvinkin merkityksellinen sillä Iranilla on merkittävä rooli YAE:ssa.  Iranilaisinvestointien arvoksi emiraateissa lasketaan noin $300 miljardia dollaria ja maassa asuu arvioiden mukaan 454 000 iranilaista pääosin Dubaissa.  Edelleen noin 8 000 iranilaisyritystä operoi Emiraateissa.  Maassa on Iranin kulttuuritalo, iranilaisia kouluja ja iranilainen sairaala. Ennen korona-pandemiaa Iranin eri kaupungeista oli Emiraatteihin 200 lentoa viikossa. 

Bahrain sopi  UAE:n tapaan suhteidensa normalisoinnista Israelin kanssa ja Israel suunnittelee jo avaavansa suurlähetystönsä Bahrainiin. Jo 12.9.2020 ulkoministeri Gabi Ashkenazi puhui Bahrainin kollegansa  Abdullatif bin Rashid al Zayanin kanssa maiden suhteiden syventämisestä. Israelin YK suurlähettiläs Gilad Erdan puolestaan keskusteli Bahrainin suurlähettiläs Jamal Fares Alrowaiein kanssa yhteistyöstä YK:ssa koskien innovaatioita ja taloudellista kehitystä molempien maiden hyödyksi. Erdanin mukaan rauhanpiirin laajeneminen Lähi-idässä voi johtaa muutoksiin myös YK:n puitteissa. 

Lontoossa ilmestyvän Asharq Al-Awsat julkaisun mukaan , kenraalimajuri Herzl “Herzi” Halevi, IDF:n eteläisen lohkon komentaja, lensi Qatariin (Doha) elokuun lopulla yhdessä IDF:n, Shin Betin, Mossadin ja Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston edustajien kanssa tarkoituksenaan alentaa jännitteitä Gazan vastaisella rajalla eskaloitumisen välttämiseksi. IDF haluaa Qatarin ottavan aiempaa suuremman välittäjäroolin eikä vain lähettävän talousapua Hamasille. Aiemmin helmikuussa Halevi jo teki vastaavan matkan Qatariin yhdessä Mossadin päällikkö Yossi Cohenin kanssa.  Tällä hetkellä Qatar rahoittaa Hamasia $30 miljoonalla kuukaudessa ja Hamas haluaa kuukausittaisen summan kohoavan $40 miljoonaan. 

 

Serbia/Kosovo diili Israel ”twistillä”

Presidentti Donald Trump isännöi 4.9.2020 Serbian presidentti Aleksandar Vucic’ia ja Kosovon pääministeri Avdullah Hotia Valkoisessa Talossa allekirjoitustilaisuudessa koskien taloudellista normalisointia ko maiden välillä.  Normalisointisopimus käsittää mm ilma-, rautatie- ja moottoritieyhteyksien kehittämisen Belgradin ja Pristinan välillä. Edelleen selvitettäväksi jää Trepcan kaivoskombinaattiin, energiatuotantoon ja Gazivode/Ujmani tekoaltaaseen ja kaupaesteisiin liittyvät kysymykset.  Pääsy joihinkin USA:n kehitysohjelmiin auttaa maita toteuttamaan tarvittavia investointeja.

Osana normalisointisopimusta sekä Belgrad että Pristina ovat molemmat sopineet suhteidensa kehittämisestä Israeliin mm avaamalla ensimmäisinä Euroopan valtioina suurlähetystönsä Jerusalemiin vuonna 2021. Huomionarvoista lisäksi on Kosovon olevan ensimmäinen muslimienemmistöisen maan suurlähetystöineen Jerusalemissa.  

Kosovo ja USA ovat olleet läheisiä liittolaisia jo 1990 -luvun jälkipuoliskolta alkaen.  Kosovo Liberation Army (KLA aka UÇK) muodosti merkittävän heroiinin salakuljetusreitin Afganistanista Euroopan markkinoille jo Bosnian sodan aikana hankkiakseen aseita taisteluun serbejä vastaan. USA loi KLA:n kanssa läheisen liittolaissuhteen ja muunsi järjestön nimikkeen terroristijärjestöstä vapaustaistelijoiksi.  Serbian pommitusten jälkeen Kosovoa hallitsevan järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät USAn tuella valkopesivät saalistaan ja kehittivät juuri perustamastaan maasta albaanimafian kaappaaman valtion.  Mainittua taustaa vasten on luontevaa Kosovon ehdoitta seuraavan USAn toiveita. (Taustoitusta mm:  Kosovo President Hashim Thaçi Indicted for War Crimes ).

Serbialla puolestaan on jo olemassa hyvät taloudelliset suhteet Israelin kanssa joten lähetystösiirto ei ole mikään yllätys kun lisäksi tarjolla on USAn investointiohjelmiin mukaanpääsy.    

 

Arabiliitto pragmatisoitumassa – EU vielä harhakuvitelmissa

the triumph of money over dignity” (Senior PA official Hussein al-Sheikh)

An improved economic situation was]“a necessary precondition to resolving what was previously an unsolvable political situation,” (Jared Kushner)

Historialliselta kannalta Arabiliitto on ollut keskeinen tekijä Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisuyrityksissä tai niiden puutteessa. Toukokuun 15. päivänä 1948 seitsemän Arabiliiton perustajajäsentä julistivat sodan edellisenä päivänä perustettua Israelin valtiota vastaan luvaten sen tuhamista ja verilöylyä.  Kuuden-päivän sodan jälkeen Arabiliitto kokoontui Khartumissa ja julisti kuuluisan kolmen ein periaatteensa eli ei Israelin tuunustamista, ei neuvotteluja eikä rauhaa Israelin kanssa.  

Palestiinalaishallinto tuomitsi välittömästi elokuun puolivälissä Israelin ja YAE:n suhteiden normalisointisopimuksen selkäänpuukotuksena asialleen. Palestiinalaishallinto pyysi kiireellisesti Arabiliittoa hätäkokoukseen asian tiimoilta mutta liiton muut maat eivät nähneet hätäkokousta tarpeellisena vaan päättivät käsitellä asian normaalikokouksensa yhteydessä liki kuukauden päästä.

Kun Arabiliiton huippukokous lopulta saatiin pidettyä 9.9.2020 se  kieltäytyi  tuomitsemasta Israelin ja Arabiemiirikuntien välistä suhteiden normalisointisopimusta vaikka Palestiinalaishallinto sitä kaikin voimin pyrki aikaansaamaan. Toinen takaisku Palestiinalaishallinnolle oli Arabiliiton jäsenten, Saudi-Arabian ja Bahrainin  sovittua  ilmatilansa avaamisesta juutalaisvaltiosta itään.  Tämä lyhentää merkittävästi lentoaikaa Israelista kaukoitään murtaen jo 72 vuotta ylläpidetyn esteen.

 

Serbian ja Kosovon välinen normalisointisopimus yllätti Euroopan Unionin joka jo liki pari vuosikymmentä on vetänyt tähän tähtääviä neuvotteluita.  Näkemykseni mukaan EU:lla on Lähi-idän kofliktiratkaisujen tapaan Serbia/Kosovo problematiikassakin omia utopioitaan ja harhakuvitelmiaan joita se vuosikymmeniä edistää irti todellisuudesta todellisuudesta.  Siksi ei ollutkaan yllättävää, että kiitoksen ja onnitteluiden sijaan EU varoitti Serbiaa ja Kosovoa että nämä heikentävät mahdollisuuksiaan saavuttaa EU-jäsenyys  avaamalla suurlähetystönä Jerusalemissa. EU ei tässäkään asiassa ole käytännössä täysin yhteneväinen sillä useat varsinkin sen itäiset jäsenet ovat tunnustelleet erityissuhteita Israelin kanssa. 

Israelin ulkoministeri Gabi Ashkenazi tapasi hiljattain Saksan virkaveljensä, Heiko Maasin, jonka maa samalla tällä hetkellä pitää EU: presidenttiyttä.  Ulkoministerit käsittelivät uutta Israeli_YAE -sopimuksen luomaa tilannetta ja Israelin suvereniteetin laajentamista Juudeaan ja Samariaan koskevien suunnitelmien tilapäistä jäädytystä osana normalisointisopimusta. Useat EU:n ulkoministerit ovat esittäneet  EU-Association Council -elimen uudelleenkäynnnistystä sillä ko mm Israel-EU -suhteita käsittelevä elin ei ole muodollisesti kokoontunut sitten vuoden 2012.  USAn nyt välittämien sopimusten pohjalta myös Israel-EU -suhteille voisi löytyä normalisointitarvetta.   

 

Päätelmäni

I call on the Palestinian leadership to understand the reality, to be responsible, to play a leadership role — as the UAE and Bahrain have done — and to return to the negotiating table,” (Gabi Ashkenazi. FM/Israel)

USAn lähestyvät presidentinvaalit voivat olla motivaatio Valkoiselle Talolle toteuttaa osia ”Vuosisadan Diilistä” eli  ”Trumpin rauhansuunnitelmasta”.  Trumpin motivaatioista huolimatta Lähi-idän rauhanprosessi osin hänen ansiostaan on nyt liikkunut nopeasti eteenpäin.  Noin kaksikymmentä vuotta kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt – tuloksetta – ajamaan korkealentoista agendaansa Israelin ja Palestiinalaishallinnon sopimuksen eteen ja viime vuodet ovat selkeästi osoittaneet tavoitteeseen johtavan tiekartan johtavan umpikujaan. Uusi, nyt jo osin toteutunut, kuplan ulkopuolinen lähestymistapa pohjautuu nähdäkseni realiteettien tunnustamiseen, yhteistyön hakemiseen ensisijassa talouden ja kansalaisten hyvinvoinnin kautta poliittisen eliitin sijaan, sekä alueelliseen lähestymistapaan kahdenkeskisten Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisten neuvottelujen sijaan. Itse suunnitelman virallinen nimi kuvaa mielestäni ytimekkäästi sitä mistä on kysymys:  ”Peace to Prosperity: A Vision to Improve the Lives of the Palestinian and Israeli People.”

Palestiinalaishallinnon ja Iranin huoli em sopimusten voimatasapainoa Lähi-idässä ja erityisesti Persianlahdella muuttavasta vaikutuksesta on varmasti aiheellinen.  Henkilökohtaisiesti kuitenkin toivon Valkoisessa Talossa järjestettyjen allekirjoitusseremonioiden toimivan herätyshuutona Palestiinalaishallinnolle siitä etteivät muut arabimaat välttämättä enää uhraa omia kansallisia intressejään Palestiinalaishallinnon toteuttaman  hylkäämispolitiikan alttarille.  Avi Mayer iskee mielestäni täysin naulan kantaan todetessaan ”ettei tie arabien ja israelilaisten väliseen rauhaan enää kulje Ramallahin kautta.”

Samalla toivoisin, että Palestiinalaishallinto näkisi nykytilanteessa myös levällään olevan ”mahdollisuuksien ikkunan.”  Jo Trumpin rauhansuunnitelmassa oli Palestiinan valtion kehittämiseen varattu kymmenien miljardien dollareiden investointi- ja kehittämispaketti seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.  Olettaisin sopimuksen teon Israelin kanssa luovan ainakin keskivertopalestiinalaisille paljon paremman vision tulevaisuudesta kuin siitä kieltäytyminen.

Päälähteitä: AP , JerusalemPost , EuropeanJewishPress , TimesofIsrael , IsraelHayom , JerusalemPost , BESA .

 

El Al Flight 971 lähdössä Arabiemiraatteihin 31/8/2020 | Photo: Menahem Kahana/Pool via AP

 


Tämä artikkeli on tiivistelmä  Conflicts by Ari Rusila blogin kirjoituksestani ja ilmestyi suomeksi ensi kertaa Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu