Lähi-idän rauhanprosessi etenee – ilman Palestiinalaishallintoakin

”The road to Arab-Israeli peace no longer runs through Ramallah.” (Avi Mayer)
Yhdysvaltain elokuussa 2020 välittämä Israelin ja Arabiemiirikuntien normalisaatiosopimus on nopeasti saanut jatkoa vastaavalla Serbian ja Kosovon välisellä sopimuksella sekä Israelin ja Bahrainin välisellä julistuksella. Lähi-idän rauhanprosessissa asetelma on nopeasti muuttunut Israel vastaan arabit tilanteesta Israel ja arabit Irania vastaan asetelmaksi.
Kosovon normalisaatiosopimus Israelin kanssa teki siitä viidennen muslimimaan joka on tehnyt rauhansopimuksen tai normalisoinut suhteensa Israeliin; aiemmat ovat Egypti v. 1977, Jordania v.1994, Libanon v. 1983 ja Arabiemiirikunnat (YAE) vs. 2020 Bahrainin liittyttyä kuudentena joukkoon heti Kosovon jälkeen.
Kriitikot syyttävät välittäjän toimineen presidentti Trumpin etsivän vain ulkopoliittisia pikavoittoja marraskuun vaaleja ajatellen ja todennäköisesti ovat oikeassakin. Trumpin motivaatioista huolimatta Lähi-idän rauhanprosessi osin hänen ansiostaan on nyt liikkunut nopeasti eteenpäin. Noin kaksikymmentä vuotta kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt – tuloksetta – ajamaan korkealentoista agendaansa Israelin ja Palestiinalaishallinnon sopimuksen eteen ja viime vuodet ovat selkeästi osoittaneet tavoitteeseen johtavan tiekartan johtavan umpikujaan. Uusi, nyt jo osin toteutunut, kuplan ulkopuolinen lähestymistapa pohjautuu nähdäkseni realiteettien tunnustamiseen, yhteistyön hakemiseen ensisijassa talouden ja kansalaisten hyvinvoinnin kautta poliittisen eliitin sijaan, sekä alueelliseen lähestymistapaan kahdenkeskisten Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisten neuvottelujen sijaan. ”Mahdollisuuksien ikkuna” näille neuvotteluille on toki edelleen olemassa mutta toistaiseksi Palestiinalaishallinto on neuvotteluista kieltäytynyt samoin kuin kaikista aiemmista rauhantarjouksistakin.
Anti-Iran liittoutuma laajenee Arabiemiirikuntien johdolla
”And, you know, if you want to have peace in the region, you have to create peace with Israel. This is the first step. This is the strong message.” (Tri Ali Rashid al Nuaimi/UAE)
Arabiemiraattien päätös normalisoida suhteensa Israeliin on hyvin merkittävä päänavaus. Jo vuosikymmenen YAE on edustanut uskonnollis-poliittista näkemystä, jossa rauha kuvataan keskeiseksi islamilaiseksi arvoksi kansallisen identiteetin perustaksi. Tämä muodostaa merkittävän ideologisen vaihtoehdon radikaaleimmille mm Muslimiveljeskunnan ja salafi-jihadististen voimien ajamille suuntauksille. Israelin ja YAE:n sopimusta onkin kutsuttu myös nimellä Abraham Accord, kolmen monoteistisen uskonnon isän kunnioittamiseksi.
Arabiemiraattien etääntyminen Iranin uskonnollisesta johdosta on hyvinkin merkityksellinen sillä Iranilla on merkittävä rooli YAE:ssa. Iranilaisinvestointien arvoksi emiraateissa lasketaan noin $300 miljardia dollaria ja maassa asuu arvioiden mukaan 454 000 iranilaista pääosin Dubaissa. Edelleen noin 8 000 iranilaisyritystä operoi Emiraateissa. Maassa on Iranin kulttuuritalo, iranilaisia kouluja ja iranilainen sairaala. Ennen korona-pandemiaa Iranin eri kaupungeista oli Emiraatteihin 200 lentoa viikossa.
Bahrain sopi UAE:n tapaan suhteidensa normalisoinnista Israelin kanssa ja Israel suunnittelee jo avaavansa suurlähetystönsä Bahrainiin. Jo 12.9.2020 ulkoministeri Gabi Ashkenazi puhui Bahrainin kollegansa Abdullatif bin Rashid al Zayanin kanssa maiden suhteiden syventämisestä. Israelin YK suurlähettiläs Gilad Erdan puolestaan keskusteli Bahrainin suurlähettiläs Jamal Fares Alrowaiein kanssa yhteistyöstä YK:ssa koskien innovaatioita ja taloudellista kehitystä molempien maiden hyödyksi. Erdanin mukaan rauhanpiirin laajeneminen Lähi-idässä voi johtaa muutoksiin myös YK:n puitteissa.
Lontoossa ilmestyvän Asharq Al-Awsat julkaisun mukaan , kenraalimajuri Herzl “Herzi” Halevi, IDF:n eteläisen lohkon komentaja, lensi Qatariin (Doha) elokuun lopulla yhdessä IDF:n, Shin Betin, Mossadin ja Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston edustajien kanssa tarkoituksenaan alentaa jännitteitä Gazan vastaisella rajalla eskaloitumisen välttämiseksi. IDF haluaa Qatarin ottavan aiempaa suuremman välittäjäroolin eikä vain lähettävän talousapua Hamasille. Aiemmin helmikuussa Halevi jo teki vastaavan matkan Qatariin yhdessä Mossadin päällikkö Yossi Cohenin kanssa. Tällä hetkellä Qatar rahoittaa Hamasia $30 miljoonalla kuukaudessa ja Hamas haluaa kuukausittaisen summan kohoavan $40 miljoonaan.
Serbia/Kosovo diili Israel ”twistillä”
Presidentti Donald Trump isännöi 4.9.2020 Serbian presidentti Aleksandar Vucic’ia ja Kosovon pääministeri Avdullah Hotia Valkoisessa Talossa allekirjoitustilaisuudessa koskien taloudellista normalisointia ko maiden välillä. Normalisointisopimus käsittää mm ilma-, rautatie- ja moottoritieyhteyksien kehittämisen Belgradin ja Pristinan välillä. Edelleen selvitettäväksi jää Trepcan kaivoskombinaattiin, energiatuotantoon ja Gazivode/Ujmani tekoaltaaseen ja kaupaesteisiin liittyvät kysymykset. Pääsy joihinkin USA:n kehitysohjelmiin auttaa maita toteuttamaan tarvittavia investointeja.
Osana normalisointisopimusta sekä Belgrad että Pristina ovat molemmat sopineet suhteidensa kehittämisestä Israeliin mm avaamalla ensimmäisinä Euroopan valtioina suurlähetystönsä Jerusalemiin vuonna 2021. Huomionarvoista lisäksi on Kosovon olevan ensimmäinen muslimienemmistöisen maan suurlähetystöineen Jerusalemissa.
Kosovo ja USA ovat olleet läheisiä liittolaisia jo 1990 -luvun jälkipuoliskolta alkaen. Kosovo Liberation Army (KLA aka UÇK) muodosti merkittävän heroiinin salakuljetusreitin Afganistanista Euroopan markkinoille jo Bosnian sodan aikana hankkiakseen aseita taisteluun serbejä vastaan. USA loi KLA:n kanssa läheisen liittolaissuhteen ja muunsi järjestön nimikkeen terroristijärjestöstä vapaustaistelijoiksi. Serbian pommitusten jälkeen Kosovoa hallitsevan järjestäytyneen rikollisuuden ryhmät USAn tuella valkopesivät saalistaan ja kehittivät juuri perustamastaan maasta albaanimafian kaappaaman valtion. Mainittua taustaa vasten on luontevaa Kosovon ehdoitta seuraavan USAn toiveita. (Taustoitusta mm: Kosovo President Hashim Thaçi Indicted for War Crimes ).
Serbialla puolestaan on jo olemassa hyvät taloudelliset suhteet Israelin kanssa joten lähetystösiirto ei ole mikään yllätys kun lisäksi tarjolla on USAn investointiohjelmiin mukaanpääsy.
Arabiliitto pragmatisoitumassa – EU vielä harhakuvitelmissa
“the triumph of money over dignity” (Senior PA official Hussein al-Sheikh)
An improved economic situation was]“a necessary precondition to resolving what was previously an unsolvable political situation,” (Jared Kushner)
Historialliselta kannalta Arabiliitto on ollut keskeinen tekijä Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisuyrityksissä tai niiden puutteessa. Toukokuun 15. päivänä 1948 seitsemän Arabiliiton perustajajäsentä julistivat sodan edellisenä päivänä perustettua Israelin valtiota vastaan luvaten sen tuhamista ja verilöylyä. Kuuden-päivän sodan jälkeen Arabiliitto kokoontui Khartumissa ja julisti kuuluisan kolmen ein periaatteensa eli ei Israelin tuunustamista, ei neuvotteluja eikä rauhaa Israelin kanssa.
Palestiinalaishallinto tuomitsi välittömästi elokuun puolivälissä Israelin ja YAE:n suhteiden normalisointisopimuksen selkäänpuukotuksena asialleen. Palestiinalaishallinto pyysi kiireellisesti Arabiliittoa hätäkokoukseen asian tiimoilta mutta liiton muut maat eivät nähneet hätäkokousta tarpeellisena vaan päättivät käsitellä asian normaalikokouksensa yhteydessä liki kuukauden päästä.
Kun Arabiliiton huippukokous lopulta saatiin pidettyä 9.9.2020 se kieltäytyi tuomitsemasta Israelin ja Arabiemiirikuntien välistä suhteiden normalisointisopimusta vaikka Palestiinalaishallinto sitä kaikin voimin pyrki aikaansaamaan. Toinen takaisku Palestiinalaishallinnolle oli Arabiliiton jäsenten, Saudi-Arabian ja Bahrainin sovittua ilmatilansa avaamisesta juutalaisvaltiosta itään. Tämä lyhentää merkittävästi lentoaikaa Israelista kaukoitään murtaen jo 72 vuotta ylläpidetyn esteen.
Serbian ja Kosovon välinen normalisointisopimus yllätti Euroopan Unionin joka jo liki pari vuosikymmentä on vetänyt tähän tähtääviä neuvotteluita. Näkemykseni mukaan EU:lla on Lähi-idän kofliktiratkaisujen tapaan Serbia/Kosovo problematiikassakin omia utopioitaan ja harhakuvitelmiaan joita se vuosikymmeniä edistää irti todellisuudesta todellisuudesta. Siksi ei ollutkaan yllättävää, että kiitoksen ja onnitteluiden sijaan EU varoitti Serbiaa ja Kosovoa että nämä heikentävät mahdollisuuksiaan saavuttaa EU-jäsenyys avaamalla suurlähetystönä Jerusalemissa. EU ei tässäkään asiassa ole käytännössä täysin yhteneväinen sillä useat varsinkin sen itäiset jäsenet ovat tunnustelleet erityissuhteita Israelin kanssa.
Israelin ulkoministeri Gabi Ashkenazi tapasi hiljattain Saksan virkaveljensä, Heiko Maasin, jonka maa samalla tällä hetkellä pitää EU: presidenttiyttä. Ulkoministerit käsittelivät uutta Israeli_YAE -sopimuksen luomaa tilannetta ja Israelin suvereniteetin laajentamista Juudeaan ja Samariaan koskevien suunnitelmien tilapäistä jäädytystä osana normalisointisopimusta. Useat EU:n ulkoministerit ovat esittäneet EU-Association Council -elimen uudelleenkäynnnistystä sillä ko mm Israel-EU -suhteita käsittelevä elin ei ole muodollisesti kokoontunut sitten vuoden 2012. USAn nyt välittämien sopimusten pohjalta myös Israel-EU -suhteille voisi löytyä normalisointitarvetta.
Päätelmäni
“I call on the Palestinian leadership to understand the reality, to be responsible, to play a leadership role — as the UAE and Bahrain have done — and to return to the negotiating table,” (Gabi Ashkenazi. FM/Israel)
USAn lähestyvät presidentinvaalit voivat olla motivaatio Valkoiselle Talolle toteuttaa osia ”Vuosisadan Diilistä” eli ”Trumpin rauhansuunnitelmasta”. Trumpin motivaatioista huolimatta Lähi-idän rauhanprosessi osin hänen ansiostaan on nyt liikkunut nopeasti eteenpäin. Noin kaksikymmentä vuotta kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt – tuloksetta – ajamaan korkealentoista agendaansa Israelin ja Palestiinalaishallinnon sopimuksen eteen ja viime vuodet ovat selkeästi osoittaneet tavoitteeseen johtavan tiekartan johtavan umpikujaan. Uusi, nyt jo osin toteutunut, kuplan ulkopuolinen lähestymistapa pohjautuu nähdäkseni realiteettien tunnustamiseen, yhteistyön hakemiseen ensisijassa talouden ja kansalaisten hyvinvoinnin kautta poliittisen eliitin sijaan, sekä alueelliseen lähestymistapaan kahdenkeskisten Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisten neuvottelujen sijaan. Itse suunnitelman virallinen nimi kuvaa mielestäni ytimekkäästi sitä mistä on kysymys: ”Peace to Prosperity: A Vision to Improve the Lives of the Palestinian and Israeli People.”
Palestiinalaishallinnon ja Iranin huoli em sopimusten voimatasapainoa Lähi-idässä ja erityisesti Persianlahdella muuttavasta vaikutuksesta on varmasti aiheellinen. Henkilökohtaisiesti kuitenkin toivon Valkoisessa Talossa järjestettyjen allekirjoitusseremonioiden toimivan herätyshuutona Palestiinalaishallinnolle siitä etteivät muut arabimaat välttämättä enää uhraa omia kansallisia intressejään Palestiinalaishallinnon toteuttaman hylkäämispolitiikan alttarille. Avi Mayer iskee mielestäni täysin naulan kantaan todetessaan ”ettei tie arabien ja israelilaisten väliseen rauhaan enää kulje Ramallahin kautta.”
Samalla toivoisin, että Palestiinalaishallinto näkisi nykytilanteessa myös levällään olevan ”mahdollisuuksien ikkunan.” Jo Trumpin rauhansuunnitelmassa oli Palestiinan valtion kehittämiseen varattu kymmenien miljardien dollareiden investointi- ja kehittämispaketti seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Olettaisin sopimuksen teon Israelin kanssa luovan ainakin keskivertopalestiinalaisille paljon paremman vision tulevaisuudesta kuin siitä kieltäytyminen.
Päälähteitä: AP , JerusalemPost , EuropeanJewishPress , TimesofIsrael , IsraelHayom , JerusalemPost , BESA .

Tämä artikkeli on tiivistelmä Conflicts by Ari Rusila blogin kirjoituksestani ja ilmestyi suomeksi ensi kertaa Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.
Kiitos että pidät meidät ajantasalla. Siitä mitä lähi-idässä tapahtuu
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus. Kiitos.
Rauhan luominen tuo kaikille osapuolille lisää hyvinvointia ja samalla nähtävästi sairaan poliittisen islamin valta-asemaa pienenee. Tilanne vaikuttaa siis paremmalta, kuin koskaan.
EU n johdon mielestä muuten hyvä, mutta väärin sammutettu ?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ollut odotettu kehityssuunta. Palestiinalaiset hävisivät pelinsä aikaa sitten. Heiltä vietiin maat kylläkin vääryydellä, mutta näin se reaalimaailma on aina toiminut. Täytyy ymmärtää milloin on hävinnyt ja sopeutua. Palestiinalaisille se on ollut mahdotonta ja siksi he ovat täysin turhaan aiheuttaneet suuria kärsimyksiä.
Uudet polvet haluavat elää normaalia elämää eivätkä historiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Joko Obama on keskittynyt rauhantyöhön, kun pressa-aikana homma jäi suutariksi, vaikka taisi jonkin palkinnonkin saada kannustukseksi rauhantyöhön.
Onhan maailmalla ainakin yksi esimerkki onnistuneesta rauhantyöstä pressa-ajan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kairolaissyntyinen Mohammed Yasser Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini oli ilmeisen taitava poliittinen operoija. Hän sai luotua yhden alueen arabeista palenstiinalaisten kansan ja ilmeisestikin ohjasi arabimaiden suhteet Israeliin pitkälti luomansa Palestiinan kautta, ”Ramallahin kautta” kuten blogissa viitataan. Sivuseikka tässä sitten se, että Arafat sai kerättyä suunnattomia lahjoituksia luomalleen kansalle ja otti tämän taakan kantaakseen, että hänen kansansa pysyisi köyhänä ja tyytymättömänä. Arafathan oli maailman rikkaimpia miehiä kuollessaan, ihan vaan yhdistyspohjalta ponnistaen.
Trump näyttäisi nyt ohittaneen tuon Ramallahin solmun. Palestiinalaisten merkitys laskeutunee heidän väestömääränsä tasolle alueella ja globaalisti?
Uskoisin näiden nyt tehtyjen sopimusten olevan pitäviä. Mitä olen seurannut Jordaniaa ja Egyptiä uutisissa, niin ei niissä ainakaan ole ollut mitään outoja ohjusiskuja, jotka voisivat olla Israelista kotoisin. Eikä sitten toiseenkaan suuntaan hallituksen tukemaa sissitoimintaa. Siis Israel vaikuttaa luotettavalta sopimuskumppanilta, kuten Jordania ja Egyptikin, tässä rauhansopimusasiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Obaman aikana UM Kerry yritti sukkuloida tiiviisti saadakseen rauhansopimuksen osapuolten välille ja täysin tuloksetta. Hänenkin lähestymistapansa oli toteuttaa sopimus vanhan ns Clintonin parametrien puitteissa. Siksi onkin ilahduttavaa Trumpin aiemman kuplan ulkopuolelta tuoma lähestymistapa talouspuoli vetoisesta rauhanprosessista. Mainittakoon että esimerkiksi YAE sopimuksen toteutusta on tarkoitus laajentaa liki kaikille yhteiskuntaelämän sektoreille ja myös kanssakäymiseen ns tavallisten kansalaisten tasolle jolloin vihanpidon sijaan on odotettavissa myönteisempää suhtautumista myös kansalaistasolla. Tätä todennäköisesti toivovat myös palestiinalaiset kun rajalinjojen takana on odottamassa kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Fatahin ja Hamasin eliitille nykytila saattaa sopia koska se kuitenkin saa osansa mittavista kansainvälisistä avustuksista (taisipa Arafatiltakin jäädä sveitsin tileille pari miljardia).
Ilmoita asiaton viesti
”Siksi onkin ilahduttavaa Trumpin aiemman kuplan ulkopuolelta tuoma lähestymistapa talouspuoli vetoisesta rauhanprosessista.”
Trump ei näitä rauhanprosesseja ole itse keksinyt (kyvyt eivät riitä). Sopimusten takana on mitä luultavimmin Trumpin vävy ja osaavat diplomaatit. Mutta oli kuka tahansa rauhanprosessin aloitteentekijä, se on joka tapauksessa alueen ihmisille hyvä asia.
Olet oikeassa siinä, että EU on heikko tekijä koska se ei riittävästi ota realiteettejä huomioon. Pragmaatikko saa enemmän aikaiseksi. Presidentti Niinistökin on pragmaatikko. Hän yrittää edistää Suomen turvallisuutta monin eri tavoin. Halonen taas meni liian usein ideologia edellä ja siksi ei liittynyt Natoon kun se vielä mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
”Kosovon normalisaatiosopimus Israelin kanssa teki siitä viidennen muslimimaan joka on tehnyt rauhansopimuksen tai normalisoinut suhteensa Israeliin; aiemmat ovat Egypti v. 1977, Jordania v.1994, Libanon v. 1983 ja Arabiemiirikunnat (YAE) vs. 2020 Bahrainin liittyttyä kuudentena joukkoon heti Kosovon jälkeen.”
On kai niitä muitakin muslimimaita, joilla on tai on ollut normaalit suhteet Israeliin, esim. Turkki?
Ilmoita asiaton viesti
Pitänee paikkansa vaikka Israelin ja Turkin suhteet ovat aikaajoin vaihdelleet on-of akselilla. Tällä hetkellä Turkki asemoituu Israelin vastaiseen rintamaan Iranin ohella.
Ilmoita asiaton viesti
S. 1:
”…in March 1949, formal diplomatic ties were formed between the two countries.”
http://s3-eu-central-1.amazonaws.com/fes-org-il-wp/de/wp-content/uploads/2017/02/21212735/Alon-Liel-Chronicle-of-Bilateral-Relations.pdf
X
Ilmoita asiaton viesti
Olisi hyvä, jos muut maat aktiivisemmin tunnustaisivat rauhan sopimuksen edistymisen hyvänä asiana, Trumpin osallisuudesta huolimatta.
Jos asiaa olisi edistetty Obaman kaudella, olisivat julkilausumat hyvin erilaisia ja näkyisivät uutisissa, mikä omasta mielestäni haittaa osapuolten sitoutumista sopimukseen.
Taannoin yksikin suomalainen tutkija tällä palstalla ei edes ilmeisesti tiennyt koko asiasta parisen viikkoa sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran pitäisi Trumpia moittia, että rauhan sopimus on väärin”sammutettu”
Ilmoita asiaton viesti
Jeps, olet oikeassa. Kun väärät henkilöt tai valtiot joskus saavat jotain hyvää aikaisesksi, emme ole valmiita kiittämään. Tämä on sääli, eikä kerro ihmisistä kovin hyvää. Euroopassakin on puutteensa, varsinkin realismin puute on suuri. Trumpin puute liittyy persoonallisuuden häiriötilaan, mutta onneksi hänen taustallaan kuitenkin löytyy vielä monipuolisesti ajattelevia ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti