Lapidin Gaza -suunnitelma
“Näinä haastavina aikoina koordinointi palestiinalaishallinnon kanssa ja Palestiinan talouden vahvistaminen on kymmeniä kertoja parempi kuin Iranin asiamiesten vahvistaminen rajoillamme. ” (Benny Gantz)
Israelin ulkoministeri Yair Lapid esitteli 12/9/2021 pitkän aikavälin suunnitelman taloudellisen vaurauden, turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi Gazan alueella. Ensimmäisessä vaiheessa Israel helpottaa Gazan sähkön, veden, terveydenhuollon, asumisen ja liikenteen jälleenrakentamista vastineeksi koordinoiduista toimista Hamasin aseellisen toiminnan lopettamiseksi. Toiseen vaiheeseen kuuluu sataman ja kuljetusyhteyden rakentaminen Gazan alueen ja Länsirannan välillä.
Herzliyan terrorisminvastaisen instituutin konferenssissa myös uuden hallituksen varapääministerinä toimiva Lapid sanoi:
”Kansainvälisen yhteisön ja Gazan ihmisten on tiedettävä, että Hamas-terrorismi on heidän ja normaalin elämän välissä.”…”Meidän on kerrottava gazalaisille ettei kukaan tule sijoittamaan oikeaa rahaa, eikä kukaan yritä rakentaa taloutta paikkaan, josta Hamas ampuu ja johon Israel iskee säännöllisesti. Palestiinalaisten edustaja ei ole Hamas, vaan Palestiinalaishallinto. ”
Konferenssia edeltävänä iltana Gazasta ammuttiin kaksi rakettia kohti Israelia; Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä torjui molemmat. Israelin ilmavoimat (IAF) vastasivat iskuilla neljään sotilaskohteeseen. Henkilövahinkoja ei raportoitu.
Herzliyan puheen perusteella Lapid pitää sekä Palestiinan viranomaisia että Egyptiä tärkeinä kumppaneina suunnitelmassaan Gazan kunnostamiseksi. Suunnitelman ensimmäisessä vaiheessa Gazan sähköjärjestelmä, sen kaasuinfrastruktuuri yhdistetään alueellisiin toimittajiin ja veden suolanpoistolaitos rakennetaan. Terveydenhuoltojärjestelmää parannetaan merkittävästi ja asunto- ja liikenneinfrastruktuuria jälleenrakennetaan. Vastineeksi Hamas sitoutuu pitkäaikaiseen tulitaukoon (“hudna”).
Suunnitelma antaa myös vastuun rajanylityspaikoista Palestiinalaishallinnolle (PA) ja Gazan alueen ja Länsirannan välille rakennetaan liikenneyhteys. Toisessa vaiheessa laaditaan myös täysi taloussuunnitelma, jolla kannustetaan Hamasia hyväksymään kansainvälisen kvartetin kolme periaatetta (tunnustamaan Israel, luopumaan terrorista ja kunnioittamaan Israelin ja PA: n aikaisempia sopimuksia). Osana toista vaihetta on myös keinotekoinen saarihanke Gazan rannikolla mahdollistaen sataman rakentamisen. Gazan satamasuunnitelmasta kirjoitin aiemmin Gazan satama uhkana vai mahdollisuutena? Ja myös mahdollisuudesta sijoittaa se El-Arishiin mahdollisen Siinai -option osana Gazan satama sittenkin El-Arishiin? )

Israel kannustaa kansainvälisiin investointeihin Gazan alueella. Yhteisiä taloushankkeita Israelin, Egyptin ja Palestiinalaishallinnon kanssa edistetään. Erez -rajanylityspaikan läheisyyteen rakennetaan teollisuus- ja työssäkäyntialueita.
Puhuessaan samassa konferenssissa kuin Lapid, puolustusministeri Benny Gantz kertoi suhteista PA:han:
”Meillä on poliittinen kiista Palestiinan viranomaisten johtajien kanssa, joka on ratkaistava, mutta meillä on yhteinen toive rauhasta ja turvallisuudesta kaikille jotka asuvat meren ja Jordanian välissä.”

Tästä syystä Gantz aiemmin päätti tavata palestiinalaishallinnon puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa, ensimmäisessä tämänkaltaisessa virallisessa kokouksessa israelilaisministerin ja PA: n puheenjohtajan kesken sitten vuodesta 2010. (Tästä enemmän kirjoituksessani Israelin ja Palestiinalaishallinnon johto tapasi – ensi kertaa kymmeneen vuoteen ja yleisemmin Israelin uuden hallituksen ulkopolitiikasta Israelin ulkopolitiikka muuttumassa ja Israel pyrkii naapurisovun kehittämiseen )
Lähteet: BICOM , MiddleEast in 24 sekä aiemmat kirjoituksessa mainitut artikkelini.
Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.
Laittomat siirtokunnat ulos Länsirannalta, siinä olisi askel otettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni ensiaskeleena voidaan Gazan suunnitelma toteuttaa välittömästi yhteistyössä Palestiinalaishallinnon ja Hamasin poliittisen siiven kanssa, Länsirannasta voidaan sopia myöhemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siltä näytä, että siirtokuntia rakenteleva Israel etsisi ”sopua” Länsirannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Uusi hallitus nähdäkseni sitä on etsimässä, tästä esimerkkinä keskusteluyhteyden avaus yli kymmenen vuoden jälkeen korkeimmalla tasolla (Gantz-Abbas) ja Lapidin puhe jossa aiempaan Hamasin kanssa toteutettavaan aselepoon on nyt voimakkasti kytketty (Länsirannan) Palestiinalaishallinto.
Ilmoita asiaton viesti
Toisessa vaiheessa laaditaan myös täysi taloussuunnitelma, jolla kannustetaan Hamasia hyväksymään kansainvälisen kvartetin kolme periaatetta (tunnustamaan Israel, luopumaan terrorista ja kunnioittamaan Israelin ja PA: n aikaisempia sopimuksia).
———————-
Rauha saadaan vain ja ainoastaan kun Israel tunnustaa Palestiinan, lopettaa miehityksen ja alkaa noudattamaan kansainvälisiä lakeja.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnustamiselle ei ole estettä, sehän periaatteessa sovittiin jo Oslon sopimusprosessissa 1993-1995 joka sekin noudattanee kansainvälisiä lakeja, rajoista ei vielä ole sopimukseen päästy. Miehityksen osalta ongelmana on myös palestiinalaisten yleinen slogan: ”Vapaa Palestiina, joelta merelle” joka tarkoittaisi koko Israelin pyyhkimistä kartalta.
Ilmoita asiaton viesti
Miehityksen osalta ongelmana on myös palestiinalaisten yleinen slogan: ”Vapaa Palestiina, joelta merelle” joka tarkoittaisi koko Israelin pyyhkimistä kartalta.
——————–
Vai ”yleinen slogan” 🙂
Tämä ei ole mitään muuta kuin palestiinalaisten demonisointia millä perustellaan miehitystä. ”Ilman miehitystä he tuhoavat meidät” kuuluu Israelin slogan.
Ja Geneven sopimus on määrittänyt jo rajat, ei siitä erikseen tarvitse sopia. Israelin tarvitsee vain vetäytyä.
Ilmoita asiaton viesti
Sloganista:
From the River to the Sea (Arabic: من النهر إلى البحر, romanized: min al-nahr ila al-bahr) is, and forms part of, a popular political slogan used by some Palestinian nationalists. It contains the notion that the land which lies between the River Jordan and the Mediterranean Sea be entirely placed under Arab rule at the cost of the State of Israel, excluding the contested Golan Heights, conquered from Syria in 1967 and unilaterally annexed in 1981. It has been used frequently by Arab leadersand is often chanted at anti-Israel demonstrations.
The slogan is versatile with numerous variations including ”From the river to the sea, Palestine will be free,” ”Palestine is ours from the river to the sea,” ”Palestine is Islamic from the river to the sea,”Islamic scholars also claim the Mahdi will also declare the slogan in the following format: ”Jerusalem is Arab Muslim, and Palestine — all of it, from the river to the sea — is Arab Muslim.”
Lähde: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Palestine
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten muuta demonisoitavaa keksi palestiinalaisista kuin sloganit. No, Israelin puolelta tulee vielä pahempia sloganeita mutta en minä nyt niin lapsellinen ole, että rupeaisin niitä luettelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseinen lainaus ei demonisoi ketään, se vain tuo esiin osassa palestiinalaisista suositun asenteen tai tavoitteen. Rauhansopimuksen osalta sloganin ajatusmaailma nähdäkseni rajoittaa maltillisemman palestiinalaisjohdon liikkumatilaa eli sopimuksen hyväksyttävyyttä kansalaistensa keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseinen lainaus ei demonisoi ketään, se vain tuo esiin osassa palestiinalaisista suositun asenteen tai tavoitteen. Rauhansopimuksen osalta sloganin ajatusmaailma nähdäkseni rajoittaa maltillisemman palestiinalaisjohdon liikkumatilaa eli sopimuksen hyväksyttävyyttä kansalaistensa keskuudessa.
————————-
Juutalaiset ja sionistikristityt ammentavat sloganinsa raamatusta jossa itse jumala antaa koko palestiinan juutalaisille. Rauhansopimuksen osalta sloganin ajatusmaailma nähdäkseni rajoittaa maltillisempien juutalaisten liikkumatilaa eli miehityksen lopettamista ja sitä seuraavaa rauhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse oli palestiinalaisten sloganista jota myös useat länsimaiset pro-palestiinaliikkeet (kuten BDS) käyttävät.
Maltillisempien israelilaisten liikkumatila on nähdäkseni nyt kasvanut uuden hallitruksen myötä kuten kirjoitukseni osaltaan pyrkii esilletuomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse oli palestiinalaisten sloganista jota myös useat länsimaiset pro-palestiinaliikkeet (kuten BDS) käyttävät.
——————-
Höpön löpön.
BDS ei ole mikään pro-palestiinaliike vaan vaatii Israelia noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia, eli lopettamaan miehityksen Geneven sopimuksen mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Olikos Hamas jossain välissä tunnustanut nuo rajat tai ylipäätään Israelin?
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinan hallitus on hyväksynyt ne sekä tunnustanut Israelin. Hamas ei edusta palestiinaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hamas edustaa irania,jonka avulla hallitaan niin syyria kuin libanonia,-ei hamasin kanssa tule neuvotella yhtään mistään,,,,se kun hallitsee käytännössä gazan kaistaa !
Ilmoita asiaton viesti
Israel taas hallitsee palestiinaa terrorisoimalla kaikkia palestiinalaisia. Pitäisikö sitten Israelin kanssa neuvotella?
Mutta tämä on sitä Israelin ystävien propagandaa millä palestiinalaiset pyritään demonisoimaan ja sillä pyhitetään miehitys. Aivan kuten natsit aikoinaan demonisoivat juutalaiset jolla pyhitettiin sitten heidän joukkotuhonsa.
Israel ja heidän ystävänsä kun eivät millään kykene perustelemaan miehitystään moraalilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hamas pitää valtaa Gazassa, joka on aika huomattava osa Palestiinaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hamas ei estä miehityksen lopettamista, Israel estää.
Eikä tämä ole Israel vastaan Hamas vaikka siitä yritetään sellaista vääntää, vaan Israel vastaan palestiinan kansa.
Ilmoita asiaton viesti