Lapidin Gaza -suunnitelma

“Näinä haastavina aikoina koordinointi palestiinalaishallinnon kanssa ja Palestiinan talouden vahvistaminen on kymmeniä kertoja parempi kuin Iranin asiamiesten vahvistaminen rajoillamme. ”  (Benny Gantz)

Israelin ulkoministeri Yair Lapid esitteli 12/9/2021 pitkän aikavälin suunnitelman taloudellisen vaurauden, turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi Gazan alueella.  Ensimmäisessä vaiheessa Israel helpottaa Gazan sähkön, veden, terveydenhuollon, asumisen ja liikenteen jälleenrakentamista vastineeksi koordinoiduista toimista Hamasin aseellisen toiminnan lopettamiseksi.  Toiseen vaiheeseen kuuluu sataman ja kuljetusyhteyden rakentaminen Gazan alueen ja Länsirannan välillä.  

 

  Herzliyan terrorisminvastaisen instituutin konferenssissa myös uuden hallituksen varapääministerinä toimiva Lapid sanoi:

”Kansainvälisen yhteisön ja Gazan ihmisten on tiedettävä, että Hamas-terrorismi on heidän ja normaalin elämän välissä.”…”Meidän on kerrottava gazalaisille  ettei kukaan tule sijoittamaan oikeaa rahaa, eikä kukaan yritä rakentaa taloutta paikkaan, josta Hamas ampuu ja johon Israel iskee säännöllisesti. Palestiinalaisten edustaja ei ole Hamas, vaan Palestiinalaishallinto. ”

Konferenssia edeltävänä iltana Gazasta ammuttiin kaksi rakettia kohti Israelia;  Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä torjui molemmat.  Israelin ilmavoimat (IAF) vastasivat iskuilla neljään sotilaskohteeseen. Henkilövahinkoja ei raportoitu.

Herzliyan puheen perusteella Lapid pitää sekä Palestiinan viranomaisia ​​että Egyptiä tärkeinä kumppaneina suunnitelmassaan Gazan kunnostamiseksi.  Suunnitelman ensimmäisessä vaiheessa Gazan sähköjärjestelmä, sen kaasuinfrastruktuuri yhdistetään alueellisiin toimittajiin ja veden suolanpoistolaitos rakennetaan. Terveydenhuoltojärjestelmää parannetaan merkittävästi ja asunto- ja liikenneinfrastruktuuria jälleenrakennetaan. Vastineeksi Hamas sitoutuu pitkäaikaiseen tulitaukoon (“hudna”).

 

Suunnitelma antaa myös vastuun rajanylityspaikoista Palestiinalaishallinnolle (PA) ja Gazan alueen ja Länsirannan välille rakennetaan liikenneyhteys. Toisessa vaiheessa laaditaan myös täysi taloussuunnitelma, jolla kannustetaan Hamasia hyväksymään kansainvälisen kvartetin kolme periaatetta (tunnustamaan Israel, luopumaan terrorista ja kunnioittamaan Israelin ja PA: n aikaisempia sopimuksia). Osana toista vaihetta on myös keinotekoinen saarihanke Gazan rannikolla mahdollistaen sataman rakentamisen.  Gazan satamasuunnitelmasta kirjoitin aiemmin  Gazan satama uhkana vai mahdollisuutena?  Ja myös mahdollisuudesta sijoittaa se El-Arishiin mahdollisen Siinai -option osana  Gazan satama sittenkin El-Arishiin? )

port
Gaza island model as presented on June 20, 2016. (photo credit:COURTESY/THE ISRAEL PROJECT)

Israel kannustaa kansainvälisiin investointeihin Gazan alueella. Yhteisiä taloushankkeita Israelin, Egyptin ja Palestiinalaishallinnon kanssa edistetään.  Erez -rajanylityspaikan läheisyyteen rakennetaan teollisuus- ja työssäkäyntialueita.

Puhuessaan samassa konferenssissa kuin Lapid, puolustusministeri Benny Gantz kertoi suhteista PA:han:

”Meillä on poliittinen kiista Palestiinan viranomaisten johtajien kanssa, joka on ratkaistava, mutta meillä on yhteinen toive rauhasta ja turvallisuudesta kaikille jotka asuvat meren ja Jordanian välissä.”
thumbs_b_c_023bc7ae2e92a1b880ffb6b3afc552e6
Speaking at a counterterrorism conference in Herzliya, Gantz said despite having ”a deep ideological dispute with the Palestinian Authority, both sides are interested in peace and stability,” Credit: Anadoly Agency

Tästä syystä Gantz aiemmin päätti tavata palestiinalaishallinnon puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa, ensimmäisessä tämänkaltaisessa virallisessa kokouksessa israelilaisministerin ja PA: n puheenjohtajan kesken sitten vuodesta 2010. (Tästä enemmän kirjoituksessani Israelin ja Palestiinalaishallinnon johto tapasi – ensi kertaa kymmeneen vuoteen ja yleisemmin Israelin uuden hallituksen ulkopolitiikasta  Israelin ulkopolitiikka muuttumassa ja Israel pyrkii naapurisovun kehittämiseen )

Lähteet:  BICOMMiddleEast in 24 sekä aiemmat kirjoituksessa mainitut artikkelini.


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu