Laseraseet käyttöön Gazassa

Institute for National Security Studies’in (INSS) mukaan Israelin puolustusministeriö on hyväksynyt tehokkaan Light Shield/Iron Beam -laserjärjestelmän ottamisen operatiiviseen käyttöön noin kaksi vuotta etuajassa. Puolustusministeriön hyväksyntä mahdollistaa laserjärjestelmän ja siihen liittyvän ohjaus- ja ohjausjärjestelmän toimivuuden todistamisen reaaliajassa.

Israel kohtaa erilaisia ilmauhkia, kuten lyhyen, keskipitkän ja pitkän kantaman raketteja ja ohjuksia sekä erilaisia ballistisia ohjuksia. Toinen uhka taktisella ja strategisella tasolla on droonien ja miehittämättömien ilma-ajoneuvojen (UAV), purjelentokoneiden ja varjoliitolaitteiden laaja käyttö Israelin valtiota ympäröivien terroristiarmeijoiden toimesta sekä kranaatipommien laaja käyttö kokoontumisalueilla tai etulinjassa sijaitsevia joukkoja vastaan. Uhkien torjuntaan on kehitetty erilaisia laserpohjaisia aseita (ks aiemmat kirjoitukseni Iron Dome+: Sähkölaser torjuntajärjestelmä ja Light blade -laser käyttöönotettu Gazan rajalla) Light Shield/Iron Beam on nyt sitten otettu kenttäkäyttöön.

 

Light Shield -järjestelmän aktivointipäätöksen toiminnallinen merkitys on merkittävä lisä IDF:n ilmapuolustuskerroksiin, jotka tällä hetkellä tarjoavat suojaa lyhyen ja keskipitkän kantaman lentokoneita, raketteja ja ohjuksia vastaan sekä erilaisia ballistisia ohjuksia vastaan, mutta omaavat rajoitetun suorituskyvyn matalalla lentäviä, huonosti tutkissa näkyviä ja ja usein lyhyen kantaman omaavia kohteita vastaan. Iron Beam tulee olemaan Israelin integroidun ohjuspuolustusjärjestelmän viides elementti Arrow 2:n, Arrow 3:n, David’s Slingin ja Iron Domen lisäksi.

Laser-aseen edut ovat sen tuottamassa suuressa energiatehossa, kohteen osumisen nopeudessa (säde liikkuu valon nopeudella), jatkuvassa toiminnassa ilman ”uudelleenlatauksen tarvetta” ja laserin aktivoinnin vähäisissä kustannuksissa. ammuttaessa. Nämä edut mahdollistavat jatkuvan samanaikaisen kosketuksen useisiin kohteisiin, mukaan lukien matalalta ja lyhyillä, jopa noin 8 km:n etäisyyksillä oleviin kohteisiin.

 

Mainittakoon, että Yhdysvaltain kongressille lähettämässä kirjeessään 20.10.2023 presidentti Bidenin hallinto pyysi – osana massiivista hätäapupyyntöä – 1,2 miljardia dollaria auttaakseen Israelia päivittämään Iron Dome -puolustusjärjestelmänsä uudeksi Iron Beam -säteeksi käyttämällä laserteknologiaa.

 

Myös Iron Sting käyttöön

Käynnissä olevan Swords of Iron operaation alussa maahyökkäystä käynnistäessä IDF otti operativiseen käyttöön myös laseravusteisen ”Iron Sting” kranaatinheittimen, jolla tuhottiin Hamasin rakettiasema.

Ase paljastettiin maaliskuussa 2021 ja on erityisesti suunniteltu iskemään kohteisiin syvälle kaupunkialueisiin piilotettuja viholliskohteita vastaan.

Lähteenä mm INSS


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu