Light blade -laser käyttöönotettu Gazan rajalla

Lahav Or (”Light Blade”) laser puolustusjärjestelmä on otettu käyttöön Gazan rajalla. Uusi puolustusjärjestelmä on erityisesti tarkoitettu Gazasta Israeliin lähetettyjen räjähtein ladatuin ilmapallojen, leijojen ja droonien torjuntaan. Parin viime viikon aikana yksi ”Light Blade ampui alas 150 pallopommia torjuntaprosentin ollessa täydet sata. Järjestelmän sensorit identifioivat kohteet, seuraavat niiden liikkeitä, ampuvat lasersäteen kohteeseen kunnes ne on pudotettu ennen kuin ehtivät Israelin ilmatilaan. Laser käyttää matalajännitteistä järjestelmää joka tekee siitä sopivan myös urbaaneille alueille kuten mm lentokentille ilman riskiä normaalin ilmaliikenteen häiritsemisestä.
Light Blade on ainutlaatuinen puolustusjärjestelmä maailmassa sillä ovathan Hamasin käyttämät uudet rajan yli ilmateitse käytettävät innovaatiotiotkin omaperäisiä hyökkäysvälineitä. Light Blade laserpuolustusjärjestelmä kykenee kohdistumaan uhkaan kahden kilometrin etäisyydeltä niin päivällä kuin yölläkin. Lukkiuduttuaan maaliin se laukaisee lasersäteen kohteeseen räjäyttäen räjähdeleijan tai -ilmapallon ilmassa tai droonin (lennokin) kyseessäolessa laser polttaa sitä kunnes drooni putoaa maahan.
OptiDefensen perustaja tri Udi Ben-Ami ja Ben-Gurion yliopiston teknisten tieteiden dekaani, professori Amiel Ishaaya, kehittivät ensimmäisenä idean laserpuolustusjärejestelmästä pienkohteita vastaan. Light Blade systeemi on kehitetty yhteistyössä OptiDefense -yrityksen, Israelin poliisin ja puolustusministeriön kanssa.

Monet puolustus- ja turvallisuusviranomaiset ilmaisivat epäilyksiään järjestelmää kohtaan mutta rajapoliisin komentaja Kobi Shabtai näki sen potentiaalin, Hänen mukaansa Light Bladen etuna muihin vastaaviin systeemeihin on, ettei lasersäde ajaudu ilmatilaan häiritsemään lentäjiä. Järjestelmän kehitys vei ideasta kahdeksan kuukautta ja sitä testattiin ensi kertaa helmikuussa 2020. Tulokset tällöin ja nyt ovat niin vakuuttavia, että komentaja Shabtai toivoo IDF:n ottavan uusia Light Blade -järjestelmiä käyttöönsä pikaisesti.
IDF:n sotilaat ovat tuhonneet aiemminkin rajan yli tulleita räjähteitä mutta usein ne ovat päätyneet maahan Israelin puolelle sytyttäen tulipaloja – joskus jopa tusinoittain päivässä. Israelin armeijalla on tällä hetkellä käytössään vain yksi Light Blade systeemi joten se kykenee hallitsemaan vain pienen osan Gazan vastaista rajaa.
Syynä Light Bladen käyttöönottoon nyt on Gazasta elokuun aikana lisääntyneet ilmapalloin tehdyt hyökkäykset Gazasta Israeliin jotka ovat sytyttäneet useita maastopaloja rajaseudulla ja aineellisten vahinkojen ohella mm useita beduiiniperheitä jouduttiin evakuoimaan.. Hyökkäysten arvellaan olevan painostustoimia Israelia ja Qataria vastaan talousavun lisäämiseksi Gazaan. Qatarin rahoitus on keskeinen osa Israelin ja Hamasin aseleposopimusta (hudna) ja Mossadin päälikkö on neuvotellut qatarilaisviranomaisten kanssa syyskuuhun saakka voimassa olevan rahoitusapusopimuksen jatkamisesta.
Lähteenä mm: BICOM , IsraelHayom , JerusalemPost
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
Sotilaskäyttöön suunnatut laserit eivät taida enää mahtua edes STUK:n laserluokituksiin, jotka päättyvät neloseen. Teollisuus käyttää lasereita yleisesti metallien leikkaamiseen ja sellaisiin tarkkuushitsauksiin, joissa puhutaan millin osien tarkkuuksista.
Jos puhutaan laserista, jolla on kahden kilometrin tuhoava kantama, niin tehojen on oltava hirmuiset.
Laserleikkurit vaativat n. 500kW tehon. Eli superauton moottorin verran tehoa.
Puhutaanko sotilaslasereissa jopa megawattien hetkellisistä tehoista?
Mutta kuvissapa ei näy laserien voimanlähdettä. Liekö sittenkin propagandaa koko uutinen? Luulisi Wärtsilän dieselvoimalan sytkyttävän jossain taustalla, koska vähäisemmästä voimanlähteestä ei voi olla kysymys. Kaasusäiliö viittaisi kuitenkin hiilidioksidi- tai monoksidilaseriin.
Ilmapallo nyt ei paljon kuumuutta vaadi, mutta dronen pudottaminen sitäkin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Katselin äkkipäätään laitteiden mainoksia ja näytti olevan 25 mm levyn leikkaamiseen tarvittava Laserleikkurin Laser-teho 6 – 8 kW.
https://prodmac.fi/tuotteet/lvd/laserleikkauslaitteet/kuitulaserit/electra-fl-3015/
Ilmoita asiaton viesti
Itselläni on plasmaleikkuri, joka leikkaa 20 mm:n asti kohtalaisesti ja toimii 3×16 A sulakkeilla. Mitä nopeammin railoa pitää syntyä sitä enemmän täytyy olla tehoa. Tuo 6-8 kw tekee reiän kahdessa sekunnissa 20 mm:n levyyn joten kovin nopea se ei ole teollisuuskäytössä, mutta 500 kw on valtava teho yksittäiselle leikkurille.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Rusila on toisaalla blogannut aiheesta ja sieltä kommentista poimittuna löytyi seuraavaa: ”300 kW voima tarvitaan helikoptereiden ja meriohjusten torjuntaan.” Tuon suuntaisia tehoja olisin itsekin mututuntumalta olettanut. Megawattien teholuokka on liioiteltua, koska tarkoitus ei ole höyrystää kohdetta plasmaksi, vaan sytyttää se tuleen tai muutoin kuumentamalla heikentää toimintakyky.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arirusila/iron-dome-sahkolaser-torjuntajarjestelma/
Ilmoita asiaton viesti
Laseraseita on käytetty parit vuosikymmenet ja esimerkiksi vuosina 2000/2001 THEL (Tactical High-Energy Laser) ampui alas 28 Katyusha -rakettia. Parin viime vuoden aikana lasertekniikassa on Israelissa merkittävästi edistytty. Käsittääkseni Israelin uusien laseraseiden teho pohjaa siihen että ns kemikaalinen laser korvattiin luotettavammalla sähköisellä laserilla ja kun useat lasersäteet saatiin kehittyneiden algoritmien avulla kootuksi yhdeksi tarpeeksi voimakkaaksi säteeksi.
Ilmoita asiaton viesti