Light blade -laser käyttöönotettu Gazan rajalla

Lahav Or (”Light Blade”) laser puolustusjärjestelmä on otettu käyttöön Gazan rajalla. Uusi puolustusjärjestelmä on erityisesti tarkoitettu Gazasta Israeliin lähetettyjen räjähtein ladatuin ilmapallojen, leijojen ja droonien torjuntaan. Parin viime viikon aikana yksi ”Light Blade ampui alas 150 pallopommia torjuntaprosentin ollessa täydet sata. Järjestelmän sensorit identifioivat kohteet, seuraavat niiden liikkeitä, ampuvat lasersäteen kohteeseen kunnes ne on pudotettu ennen kuin ehtivät Israelin ilmatilaan.  Laser käyttää matalajännitteistä järjestelmää joka tekee siitä sopivan myös urbaaneille alueille kuten mm lentokentille ilman riskiä normaalin ilmaliikenteen häiritsemisestä.

Light Blade on ainutlaatuinen puolustusjärjestelmä maailmassa sillä ovathan Hamasin käyttämät uudet rajan yli ilmateitse käytettävät innovaatiotiotkin omaperäisiä hyökkäysvälineitä. Light Blade laserpuolustusjärjestelmä kykenee kohdistumaan uhkaan kahden kilometrin etäisyydeltä niin päivällä kuin yölläkin. Lukkiuduttuaan maaliin se laukaisee lasersäteen kohteeseen räjäyttäen räjähdeleijan tai -ilmapallon ilmassa tai droonin (lennokin) kyseessäolessa laser polttaa sitä kunnes drooni putoaa maahan.

OptiDefensen perustaja tri Udi Ben-Ami ja Ben-Gurion yliopiston teknisten tieteiden dekaani, professori Amiel Ishaaya, kehittivät ensimmäisenä idean laserpuolustusjärejestelmästä pienkohteita vastaan. Light Blade systeemi on kehitetty yhteistyössä OptiDefense -yrityksen, Israelin poliisin ja puolustusministeriön kanssa. 

Rajapoliisin komentaja Kobi Shabtai seisomassa Light Blade -laserin vieressä | Photo: Oren Cohen

Monet puolustus- ja turvallisuusviranomaiset ilmaisivat epäilyksiään järjestelmää kohtaan mutta rajapoliisin komentaja Kobi Shabtai näki sen potentiaalin, Hänen mukaansa Light Bladen etuna muihin vastaaviin systeemeihin on, ettei lasersäde ajaudu ilmatilaan häiritsemään lentäjiä.  Järjestelmän kehitys vei ideasta kahdeksan kuukautta ja sitä testattiin ensi kertaa helmikuussa 2020.  Tulokset tällöin ja nyt ovat niin vakuuttavia, että komentaja Shabtai toivoo IDF:n ottavan uusia Light Blade -järjestelmiä käyttöönsä pikaisesti.

IDF:n sotilaat ovat tuhonneet aiemminkin rajan yli tulleita räjähteitä mutta usein ne ovat päätyneet maahan Israelin puolelle sytyttäen tulipaloja – joskus jopa tusinoittain päivässä. Israelin armeijalla on tällä hetkellä käytössään vain yksi Light Blade systeemi joten se kykenee hallitsemaan vain pienen osan Gazan vastaista rajaa.  

Syynä Light Bladen käyttöönottoon nyt on Gazasta elokuun aikana lisääntyneet ilmapalloin tehdyt hyökkäykset Gazasta Israeliin jotka ovat sytyttäneet useita maastopaloja rajaseudulla ja aineellisten vahinkojen ohella mm useita beduiiniperheitä jouduttiin evakuoimaan.. Hyökkäysten arvellaan olevan painostustoimia Israelia ja Qataria vastaan talousavun lisäämiseksi Gazaan. Qatarin rahoitus on keskeinen osa Israelin ja Hamasin aseleposopimusta (hudna) ja Mossadin päälikkö on neuvotellut qatarilaisviranomaisten kanssa syyskuuhun saakka voimassa olevan rahoitusapusopimuksen jatkamisesta.

Lähteenä mm: BICOM , IsraelHayom , JerusalemPost

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu