Likudin valtataistelu: Sa’ar vs. Netanjahu

Kuvahaun tulos haulle netanyahu vs Sa'ar
Netanyahu implies Gideon Sa’ar will withdraw from West Bank. (photo credit: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST)

Likud – Israelin valtapuolue – valitsee johtajansa joulukuun 26. Tämä tapahtuu tilanteessa jossa puolueen pitkäaikainen johtaja Benjamin Netanjahu on kaksien vaalien jälkeen epäonnistunut hallituksen muodostamisessa. Vuoden sisään kolmannet Knessetin vaalit pidetään 2. maaliskuuta 2020.

Likudin johtajavalinnalla on jopa parlamenttivaaleja suurempi merkitys poliittisen takalukon aukaisuun. Kun sen enempää Likudin johtama oikeistokoalitio kuin Benny Gantzin johtama keskustavasemmistolainen koalitiokaan eivät ole saaneet taakseen Knessetin enemmistöä on parhaimpana ratkaisuvaihtoehtona pidetty kansallisen yhtenäisyyshallituksen muodostamista Likudin ja Gantzin Blue&White koalition kesken tukenaan ”kuninkaantekijänä” olevan Avigdor Libermanin oikeistolainen mutta maallinen puolue. Hanke kaatui lähinnä siihen, että Netanjahu ei halunnut luopua ääriuskonnollisista tukipuolueistaan koska ilman näitä hän ei päätyisi pääministeriksi. Pääministeriyttä hän puolestaan tarvitsee lykätäkseen Israelin valtion [oikeuskanslerin] häntä vastaan nostamaa oikeusprosessia mm luottamuksen pettämisestä ja lahjonnasta. Gantzin B&W ei puolestaan hyväksy oikeusprosessin takia Netanjahua pääministeriksi edes rotaatiosopimuksella. Liberman puolestaan tukee ainoastaan Likudin ja B&W:n johtamaa kansallista yhtenäisyyshallitusta. Ohjelmalliset erimielisyydet em puolueiden välillä ovat minimaaliset ja ratkaistavissa eli kyse on nimenomaan Netanjahun henkilöstä.

Netanyahu puolestaan aluksi vastusti Likudin johtajavaaleja ja hänen kannattajansa yrittivät kerätä David Bitanin johdolla tarpeeksi nimiä johtavalintaesityksen epäämiseen tässä kuitenkin epäonnistuen Likudin keskuskomitean päätettyä vaalit järjestää.

Likud parliament member Gideon Sa’ar visits in the West Bank area known as E1 near the Jewish settlement of Ma’ale Adumim, on December 10, 2019. Photo by Hadas Parush/Flash90

Gideon Sa’ar on ensimmäinen varteenotettava haastaja Netanjahulle 14 vuoteen. Sa’ar on kuluneen vuoden aikana yhä äänekkäämmin julkisesti vastustanut Netanjahua ja esitti aiemmin Likudin johtajavaihdosta jo ennen Knessetin hajottamista koska hän mielestään olisi voinut Gantzin kanssa yhtenäisyyshallituksen muodostaa.

Sa’ar tervehti ilolla ilmoitusta Likudin johtajavalintapäätöstä vaikka ennusteiden mukaan hänen oletetaan vaalin häviävän. Lausunnossaan Sa’ar lupasi tehdä positiivisen, asiapitoisen ja puhtaan kampanjan sekä esittävänsä agendansa Israelin tulevaisuudesta. ”On kansallinen etu nykyisen poliittisen kriisin läpimurtoon, vahvan hallituksen ja israelilaisten yhdistämiseen”.

Aiempi opetus- ja sisäministeri, kokenut lainsäätäjä ja suosittu lakimies Sa’ar omaa merkittävää kannatusta paitsi puoluekoneistossa myös useiden Likudin kaupunginjohtajien keskuudessa: Carmel Shama-Hacohen Ramat Ganista, Shimon Lankri Acresta ja Yitzhak Danino Ofakimista kuin myös Länsirannalta Samarian alueneuvoston Yossi Dagan sekä Israelin pohjoisimman ja eteläisimmän kaupin johtajat David Azoulai Metullasta ja Meir Yitzhak Halevi Eilatista.

Sa’arin valtapelin heikkous on, että avoin haaste on katsottavissa epälojaaliudeksi Netanjahua kohtaan. Tätä leimaa välttääksen useat Netanjahun mahdollisina seuraajina pidetyt henkilöt ovat olleet melko vaitonaisia tulevista johtajavaaleista. Tällaisia johtajakanditaatteja ovat mm Likudin ehkä vaikutusvaltaisin jäsen ulkoministeri Israel Katz ja Siperian gulageilta Israelin poliittiseen eliittiin noussut Knessetin puhemies Yuli Edelstein.

Sivujuonteena mainittakoon, että myös Palestiinalaishallinnon hallitsemilla alueilla Länsirannalla ja Gazassa odotellaan vaaleja. Viimeiset presidentinvaalit järjestettiin tammikuussa 2005 [Abbas voitti] ja viimeiset parlamenttivaalit tammikuussa 2006 [Hamas voitti]. Presidentti Abbas on jälleen lupaillut vaaleja lähikuukausina kuten useaan otteeseen aiemminkin. Näillä vaaleilla voisi olla merkitystä sillä mahdollinen Abbasin jälkeinen hallinto voisi ”puhtaalta pöydältä” suhtautua myönteisemmin Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisten neuvottelujen elvyttämiseen kuin myös Valkoisen talon ”vuosisadan diiliin” [jonka talousosa on jo julkaistu].

Israel Democracy Instituten mielipidetiedustelun mukaan 43% israelilaisista syyttää Netanjahua epäonnistumisista muodostaa hallitus, 38%:n mielestä syypää on Liberman ja vain 8% vierittää syyn Gantzin niskoille.  Itse Knessetin vaaleja koskevat mielipidetiedustelut ennakoivat aiempaa suurempaa voittoa Gantzin B&W koalitiolle mutta ennustettu voitto ei ole tälläkään kertaa riittävä enemmistöhallituksen muodostamiseen.  Siksi ratkaisevaa Israelin poliittisen takalukon aukeamiselle on nyt käytävä Likudin johtajavaali.

Lähteitä mm: Times of Israel , Al-Jazeera BICOM , Jerusalem Post


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu