Manner-Euroopan nopein koronarokottaja: Serbia

”Vucic, Putin and Xi are saving Serbia” (hallitusmyönteisen lehden otsikko)
Koronarokotusten ollessa vauhdissa maailmalla on kolme tekijää noiussut huomion kohteeksi eli Israelin ylivoimainen tehokkuus kansalaistensa rokotuksissa, EU:sta eronneen Britannian suorituskyky eurooppalaisessa mittakaavassa ja EU:n kyvyttömyys ja tehottomuus kansalaistensa suojelemisessa koronalta. Huomiotta näyttää jäänee manner-Euroopan paras suoriutuja koronarokotuksissa joka yllättävää kyllä on Serbia.
Pieni hajoamissodistaan hitaasti elpyvä EU:n ulkopuolinen köyhä Balkanin valtio on jo parin viikon aikana rokottanut liki puoli miljoonaa seitsemästä miljoonasta kansalaisestaan eli väkilukuun suhteutettuna reilusti yli kaksi kertaa enemmän kuin vaikkapa Suomi.
EU -viranomaisten ja poliitikkojen taivastellessa rokotustoimitusten hitautta Serbia varmisti länsirokotteiden ohella toimitukset idästä eli venäläisiltä ja kiinalaisilta valmistajilta. Massarokotuksiin tuli Serbiassa vauhtia kun maa vastaanotti tammikuun puolivälissä miljoona annosta kiinalaisrokotetta. Serbian presidentti Vucic neuvotteli sopimuksen Kiinan kanssa lokakuussa 2020 jolloin Sinopharmin hintaa saatiin merkittävästi alennettua. Vielä helmikuussa Serbiaan odotetaan yli miljoonaa annosta eri korona rokotteita.
Rokotukseen saapuva serbi nauttiikin ainutlaatuisesta mahdollisuudesta ruksata haluamansa rokotteen listasta joka sisältää tällä hetkellä Pfizer/BioNtech, Sputnik V ja Sinopharm -yhtiöiden tuotteet. Itse rokotusprosessi on saatu aiemmin byrokratiastaan tutussa maassa – lukuunottamatta lyhyttä jälkitarkkailuaikaa – alle 15 minuutin.

Aiemmin länsi-Balkan jätettiin EU:n rokotusjakelun ulkopuolelle yleisemmän köyhiä maita koskevan COVID mekanismin armoille. Serbia ja Albania olivat alueen ainoat maat jotka ovat laajat rokotukset aloittaneet rokotukset tekemällä omat sopimuksensa lääkeyhtiöiden kanssa. Jo pandemian alkuvaiheessa Serbia varmisti mm tarvittavia suojamaskeja nopealla toimituksella Kiinasta.
EU:ssa Unkari ainoa jäsenvaltio, joka rikkoi EU:n rokotusrintaman hyväksymällä sekä kiinalaiset että venäläisen rokotteen käyttöön. Unkari onkin tilannut viisi miljoonaa annosta Sinopharmin rokotetta. Unkarin pääministeri Orban hiljattain kiittikin Serbiaa inspiroivasta esimerkistä ja kutsui maata laboratorioksi jossa nähdään miten kiinalaisrokote toimii.
Lähteenä mm: France24
Koronarokotusten osalta kaikki parhaimmin suoriutuneet maat ovat EU:n ulkopuolisia valtioita. Mitä ilmeisimmin poliittisista syistä EU alusta lukien tukeutui ainoastaan läntisiin rokotteaihioihin. Tuloksena on ollut tyytyminen toisaalta kalliisiin ja kalliin kylmäketjun vaativiin uuteen tekniikkaan pohjautuviin läntisiin rokotteisiin ja niidenkin riittämättömään määrään. Israel varmisti riittävän määrän rokotteita kaupallisella osaamisellaan ja Serbia lisäksi ulottamalla hankintansa EU:n boikotoimien rokoteaihioiden ulkopuolelle saaden näin käyttöönsä myös kokeiltuun vanhempaan tekniikkaan soveltuvat normaaliin kylmäketjuun tyytyvät edulliset kansanrokotteet, viimemainitut lisäksi monipuolistavat mahdollisuuksia rokotteen saamiseen. Tiedän lähipiiristäni, etteivät jotkut erityisemmistä sairauksista kärsivät uskalla ottaa uuteen teknologiaan pohjaavia Suomessa käytettäviä rokotteita koska niitä ei erityisryhmillä vielä ole testattu; sen sijaan vanhempaan tekniikkaan pohjaavan Sputni V:n ottamiseen ei mitään varauksia olisi.
EU:n ja Suomen itäisiä rokotteita syrjivien päätösten pohjalla voisi arvioida osin olevan venäjävastaisuus ja tulkinta EU:n arvojen vastaisesta toiminnasta (Krim, Ukraina, myrkytykset…). Tällainen arvoperustelu on kuitenkin mielestäni täysin tekopyhää niin kauan kuin EU- jäsenet Puola ja Unkari etunenässä voivat jatkaa EU-arvojen vastaista toimintaansa ilman sanktioita.
Rokotehankintoja on itse Serbiassa vähätelty selittämällä ne presidentti Vucicin populistisella politiikalla. Tämä väite saattaa hyvinkin pitää paikkansa mutta eikö parasta populismia liene se, että poliittinen johtaja toiminnallaan edistää koko kansansa hyvinvointia.
Ilmoita asiaton viesti
EUn n kaksinaamaisuus ja hurskastelu kiteytyvät sopivasti Nordstream 2 putkessa. Saksan teollisuuden riippuvuus Venäjän tuottamasta energiasta on vastaavasti myös este EU:n tehokkaille pakotteille.
Nyt myös jäsenvaltioiden kansalaiset saavat konkreettisesti kärsiä odotellessaan EU n päättäjien onnettomien hankintasopimusten tuloksia.
EU odottaa jäseniltään nöyrää ja hyvin kalliiksi käyvää taloudellista yhteisvastuuta, mutta onko EU n toiminta tosiaan sen arvoista ?
Ilmoita asiaton viesti
EU on Serbiaan nähden jälkeejäänyttä aluetta, mitä nyt Unkari yrittää pysyä vauhdissa mukana..
Ilmoita asiaton viesti
Itse hämmästelen Suomen ja EU:n päätöksentekoperusteluita kahdesta syystä eli miksi niin monet maat ovat katsoneet ”itä”rokotteista olevan enemmän terveydellistä hyötöä kuin haittaa ja toiseksi miksi niin monet EU:n ulkopuoliset maat ovat laskeneet taloudellisesti hyödyllisemmäksi rokottaa kansalaisensa nopeammin vähentääkseen epidemian taloudellista rasitetta.
Ilmoita asiaton viesti