”Metro” – ehkä IDF:n tehokkain isku Gazassa

Hamasin “Metro” on maanalainen tunnelijärjestelmä jota Hamas käyttää ohjusten ym aseidensa säilytykseen ja niiden sekä joukkojen kuljettamiseen ympäri Gazaa Israelin armeijalta (IDF) sen ilmatiedustelulta salassa. “Metro” rakennettiin vuoden 2014 Gazan sodan (Israelissa nk Operation Protective Edge) jälkeen ja se on toiminut myös Hamasin johtokeskuksena.

Erilaisten vahvistamattomien raporttien mukaan IDF:n joukkojen keskitys Gazan rajalle ja ulkomaiseen mediaan “vuodettu” tieto tulevasta maaoperaatioista houlutteli Hamasin ja Islamilaisen Jihadin (PIJ) ensilinjan taistelijat, kuten panssarintorjunnan ohjusjoukot ja pommitusryhmät,  tunneleihin puolustustaistelua varten. IDF:n “Metro”-iskulla yöllä 14.15.5.21 tälle järjestelmälle aiheutettiin vakavia vaurioita. 

tunnel300IDF:n mukaan 160 F-16- ja F-35-tyyppistä hävittäjää iski Metro -tunnelijärjestelmän 150  maanalaiseen kohteeseen Beit Lahiyan kaupungissa 40 minuutin ajan ja käyttäneensä noin 500 tonnia ammuksia verkon tuhoamiseen neutraloiden noin 15 kilometriä maanalaisia ​​rakenteita. On epäselvää, moniko Hamasin taistelija hautautui verkkoon operaation aikana, mahdollisena pidetään useita satoja sotilaita.  

Ulkomaiset tiedotusvälineet ovat syyttäneet Israelin armeijaa manipuloinnista johtuen vähän ennen hyökkäystä lähetetystä tweetistä, jossa todettiin Israelin maajoukkojen olevan Gazassa. Tiedotusvälineiden mukaan tämä sai monet Hamasin taistelijat vetäytymään tunneleihin, minkä jälkeen israelilaiset suihkukoneet pommittivat metroverkkoa. IDF kielsi kohdennetun manipuloinnin luodakseen ansan militantteille ja ilmoittaeni sen sijaan tapahtuneen tahattoman viestintävirheen. Selvyyden vuoksi yksikään israelilainen sotilas saapunut Gazaan mutta tankit ja tykistö tukivat operaatiota tulituksellaan Israelin puolelta.

 

Vuonna 2014 Israelin tiedustelupalvelut arvioivat Hamasin rakentaneen vuodesta 2007 lukien yhteensä yli 1300 tunnelia – pääosin salakuljetustunneleita Egyptiin ja pienemmässä määrin hyökkäystunneleita Israeliin ja näiden rakentamiskustannusten olleen $1.25 miljardia.  Rahoitus tapahtui pääosin ulkomaisin raha-avustuksin ja “verottamalla” salakuljetustuontia sekä humanitaarista apua.  Esimerkiksi gazalaisten asuntojen jälleenrakennukseen tarkoitetusta sementistä osa käytettiin tunnelirakenteisiin aivan kuin myös osa sairaaloiden käyttöön tarkoitetusta heliumista käytettiin ilmapallojen täyttämiseen palopommien lähettämiseksi Israeliin. Egypti on pääosin tuhonnut salakuljetustunnelit ja Israel puolestaan hyökkäystunnelit. Hamasin “Metro” näiden sijaan säilyi koskemattomana mutta Israelin tiedustelupalvelun saatua kartoitettua “Metro”-verkon oli isku nyt mahdollinen.  

On vielä epäselvää oliko IDF:n virheellinen ja oikaistu twiittaus psykologinen hämäysoperaatio vai tahaton typo, veikkaan ensinmainittua ja joka tapauksessa se enemmän tai vähemmän onnistui Hamasin asevoimien maanalaisten rakenteiden, aseiden ja eliittijoukkojen tuhoamisessa.  Ennen kaikkea operaatio loi pelotteen Hamasin johdolle osoittamalla Israelin iskukykyä suoraan näiden komentobunkkereihin.  

GvsIHamasin metroverkon tuhoaminen on myös siinä mielessä onnistunut operaatio, että siviiliuhrien määrä suhteessa sotilaisiin on mitätön,  maanpäällisissä asutuksen keskellä olevien rakettien laukaisupaikkoihin tehtävissä iskuissa Hamasin käyttämiä ihmiskilpi -uhreja on vaikea välttää.  

Siviiliuhreihin liittyen triviana mainittakoon, että noin 20% Hamasin, PIJ:n ym laukaisemista raketeista ei edes ylitä Israelin rajaa.  Tämä puolestaan tarkoittaa Hamasin toistaiseksi ampuneen 500-600 rakettiaan oman väestönsä niskaan.  Israelin sotilastiedustelu on toistaiseksi tunnistanut nykyoperaation aikana neutraloineensa  85 nimettyä terroristia joista 20 oli avainasemissa järjestöissään. Lisäksi IDF on ilmoittanut tuhonneensa 31 Hamas- ja Islamic Jihad -ryhmien rakettityöpajaa.

Iskuillaan IDF uskoo PIJ:n rakettituotannon tuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen ansiosta pysähtyneen vuosiksi ja Hamasin useiksi kuukausiksi. Hamasin T&K avainhenkilöstön kuolemat puolestaan viivästyttänevät rakettiohjelman kehitystä vuosikausia.  

Lähteinä mm: The Foreigner , IDF , Times of Israel 

 

Liite:  Ennuste Gazan lopputulemasta

 

Lähihistoriaan ja Gazan tämänhetkisen konfliktin molempien osapuolten saavutuksiin pohjaten pidän merkittävässä määrin todennäköisenä, että kuluvan viikon aikana koflikti hiipuu päätyen pitäkestoiseen, tai ainakin 2-4 vuoden mittaiseen, aselepoon.  Untitled drawing


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu