Natanzin ydinreaktori jälleen suljettu

Iranin ydinviraston johtaja Ali Akbar Salehi ilmoitti sunnuntaina [18.4.2021], että Natanzin ydinreaktori suljettiin sen jälkeen, kun laitoksen sähköjärjestelmässä oli tapahtunut voimakas räjähdys. Seuraavana päivänä Iranin ulkoministeri Mohammad Zarif syytti Israelia kyberhyökkäyksestä suhteellisen vanhaa Natanzin sentrifugiverkostoa vastaan. Zarif lupasi kostaa Israelia sen toimista ja että sentrifugit päivitetään paljon edistyneemmiksi.

nuc

Israelin ja Yhdysvaltojen nimeämättömien tiedustelulähteiden mukaan Natanzin tapaus oli huomattavasti monimutkaisempi seurauksiltaan tuhoisampi kuin mitä Iranin raporteissa on kuvattu. Alustavien raporttien tuhon aiheutti 150 kiloinen räjähde.  Tuhotyöstä Iran epäilee iranilaissyntyistä 43-vuotiasta Reza Karimia joka iranilaislähteiden mukaan on jo paennut maasta.  Natanzissa tapahtuneen voimakkaan räjähdyksen odotetaan viivästyttävän uraanin rikastamista laitoksessa useasta kuukaudesta jopa vuoteen.

 

Rikastuslaitoksen sähkökatkos tapahtui päivä sen jälkeen, kun Iran aloitti pitkälle kehitettyjen sentrifugien käytön uraanin rikastamiseksi ydinaseisiin tarvittavalle tasolle.

 

Iranin vallankumouksellisten kaartien edellinen komentaja Mohsen Rezaei väitti Twitter-tilinsä viestissä, että rikastuslaitoksessa puhkesi tulipalo toisen kerran tänä vuonna. Hänen mukaansa sähkökatkot osoittavat, että laitosta ei ole suojattu hyvin, ja nämä kaksi tapahtumaa osoittavat, että vihamieliset yksiköt ovat tunkeutuneet tilaan.

 

Iran Nuclear
Various centrifuge machines line the hall damaged at the Natanz Uranium Enrichment Facility. PHOTO: AP

Natanzin rikastuslaitos, joka on yksi Iranin ydinohjelman päälaitoksista, on Israelin pääkohde Iranin ydinohjelman toteutusta estävissä toimissa. Vuosina 2010-2012 laitoksen suljettuun verkkoon saatiin tuotua Stuxnet-virus, joka aiheutti laitoksen sulkemisen sentrifugien täydellisen tuhoutumisen myötä. Iran ja kansainvälinen media syytti kyberhyökkäyksestä Israelilla ja Yhdysvaltoja. Toistaiseksi ei ole vielä selvää, kuka on viimeisimmän hyökkäyksen takana ja miten se toteutettiin. On olemassa kaksi mahdollisuutta (jos se todellakin oli hyökkäys eikä tekninen vika laitoksessa). Ensimmäinen mahdollisuus on, että työntekijä tai iskuryhmä teki fyysisen sabotoinnin tuomalla laitokseen 150 kg:n pommin ja räjäyttämällä sen kauko-ohjauksella. Toinen mahdollisuus on, että sabotaasi suoritettiin käyttämällä laitoksen verkkoon pääsevää työntekijää joka vei kyseiseen verkkoon Stuxnetin kaltaisen viruksen.

 

Sotaa Irania vastaan käydään usealla rintamalla ja viime kuukaisina erityisesti merellä Israelin sabotoidessa iranilaistankkereita näiden kuljettaessa öljyä pakotteiden kohteena olevaan Syyriaan (taustaa mm Iranilaistankkerien mystiset vauriot ja Iranin ydinohjelman aikaikkuna <6 kk ). Hyökkäysten tarkoitus on estää Iranin toimet luoda itselleen vaihtoehtoista – pakotteita kiertävää – taloutta. Samaan aikaan Iranin ja Yhdysvaltojen välillä on aloitettu epävirallisia yhteyksiä, joiden tarkoituksena on poistaa presidentti Trumpin vuonna 2018 Iranille asettamat pakotteet ja palata Iranin ydin(ase)ohjelmaa koskeviin neuvotteluihin.

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

 

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu