Netanjahu ja MBS salaisessa tapaamisessa

Israelin tiedotusvälineiden mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu lensi sunnuntaina [22.11.2020] eilen Saudi-Arabiaan ja tapasi Neomissa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin (MBS) ja Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon. Saudi Arabian ulkoministeriö on kiistänyt tapaamisen.

Raportit tapaamisesta ilmestyivät sen jälkeen, kun Avi Scharf Haaretzissa julkaisi ilma-aluksen seurantatiedot yksityisestä suihkukoneesta, joka teki harvinaisen matkan Tel Avivin ja luoteis Saudi-Arabiassa sijaitsevan Neomin välillä. Yksityiskone kuuluu israelilaisliikemies Udi Angelille ja se on sama yksityiskone, jota Netanyahu on käyttänyt useita kertoja vierailuillaan Venäjällä.  Liikennetietojen mukaan kone lähti Tel Avivista klo 8 illalla Neomiin palaten sieltä viisi tuntia myöhemmin oltuaan maassa noin kaksi tuntia. Koneessa oli Netanjahun mukana Mossadin päällikkö Yossi Cohen.

Visio: Rakenteilla oleva $500 miljardin mega-city Neom, Saudi-Arabiassa

USAn ulkoministeri Pompeo ja MBS kokoontuivat Neomissa sunnuntaina käsitellen pyrkimyksiä torjua Iranin pahanlaatuista vaikutusta Persianlahdella, Visio 2030 -suunnitelman taloudellisia tavoitteita ja ihmisoikeusuudistusta.

Israelin ja Saudi-Arabian väliset salaiset tai peitellyt suhteet ovat kehittyneet viime vuosina. Saudi-Arabia on tukenut Israelin normalisointisopimuksia Arabiemiirikuntien ja Bahrainin kanssa ja se on nyt sallinut israelilaisten lentokoneiden käyttää ilmatilaansa kaupallisiin matkoihin. Arvioiden mukaan nuori kruununprinssi (MBS) halunnee kehittää siteitä edelleen, kun taas hänen isänsä, kuningas Salman, on edelleen varovaisempi.

Lähteinä mm: BICOM , BBC


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu