Netanjahu liukumassa oppositioon?

 

Pääministeri Netanjahun mahdollisuudet muodostaa Israeliin enemmistöhallitus neljänsien ennenaikaisten vaalien jälkeen näyttävät hupenevan. Netanjahu hävisi 19.4.2021 äänestyksen Knessetin järjestelykomitean perustamisessa. Järjestelykomitea on tässä vaiheessa hyvin tärkeä elin sen hallinnoidessa lainsäädäntötyötä uuden hallituksen puuttuessa.  

 

Viimeisenä vetonaan Netanjahu pyrki saamaan pikaisen lainmuutoksen jossa suoralla kansanäänestyksellä valittaisiin pääministeri. Esityksellä ei uskota olevan läpimenomahdollisuuksia. Äänestyksen jälkeen Likud-ryhmän päällikkö ja järjestelykomitean puheenjohtaja MK Miki Zohar sanoi: ”Ymmärrämme ja sisäistämme, että olemme matkalla oppositioon. Netanyahu johtaa oppositiota.”  

 

Äänestys järjestelykomitean kokoonpanosta oli dramaattinen. Likud oli onnistunut suostuttelemaan Naftali Bennettin Yamina-puolueen äänestämään ehdotuksensa puolesta lupaamalla heille suotuisia ehtoja. Yksi arabipuolueista – Netanjahun tukijaksi ounasteltu Raam – muutti mieltään ja äänesti ehdotusta vastaan varmistaen, että Yair Lapidin Yesh Atid -puolueen esittämä vaihtoehtoinen kokoonpano hyväksyttiin.  

 

Yaminan näkökulmasta puolue todisti uskollisuutensa äänestämällä Likudin kanssa, mutta nyt sen johtaja Bennett voi tukea vuorottelusopimusta Lapidin kanssa, jos Netanyahu ei muodosta hallitusta. Yaminan MK Ayelet Shaked sanoi: ”Haluamme muodostaa oikeistohallituksen. Olemme valmiita tekemään kaikkemme hallituksen kokoamiseksi” mutta jatkaen: ”Emme salli maan vetämistä viidenteisiin vaaleihin. Teemme kaiken tarvittavan estääksemme viidennet vaalit. ”  

 

Netanyahulla on 4. toukokuuta määräaika hallituksen esittämiseen, mutta mahdollisesti epäonnistuessaan, presidentti Rivlin nimennee hallitustunnustelijaksi Yair Lapidin.  

Lähde: BICOM

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu