OFEK 16 tiedustelusatelliitti laukaistu

OFEK16 laukaisupaikka Palmachim lentotukikohta

Ofek 16 on uusi israelilainen 6.7.2020 laukaistu tiedustelusatelliitti jonka tehtävänä on tuottaa korkealaatuista materiaalia Israelin sotilastiedustelun käyttöön. Hanke on osa Israelin tarkkailujärjestelmää joka on erityisesti luotu Iranin ydinohjelman aiheuttamaa uhkaa vastaan. Laukaisu tapahtui keski-Israelissa paikallisesti kehitetyn Shavit raketin avulla kuten aiemmatkin Ofek satelliitit. Israel on yksi vain 13 maasta maailmassa, joka pystyy lähettämään satelliitteja.

OFEK 16 on kehittyneillä ominaisuuksilla varustettu sähköoptinen tiedustelusatelliitti ja se on jo alkanut lähettää tietoa avaruudesta. Puolustusministeriön ja IAI: n insinöörit ovat jo käynnistäneet sarjan ennalta suunniteltuja testejä satelliitin toiminnan ja operatiivisen tason määrittämiseksi ennen sen täydellistä operatiivista toimintaa.

Puolustusministeri Benny Gantz tervehti onnistunutta laukaisua todeten teknologisen ylivoima ja tiedustelukyvyn olevan olennaisia maan turvallisuudelle. Satellitti kehitettiin Israelin puolustusministeriön avaruushallinnon ja Israel Aerospace Industries (IAI) -yrityksen yhteistyönä. Ofek 16 edeltäviä versioita on kehitetty ja laukaistu jo vuodesta 1988 lukien.

Puolustusministeriön avaruushallinto johti satelliitin ja sen kantoraketin kehittämistä ja tuotantoa. IAI on pääurakoitsija kun taas Elbit Systems vastaa satelliitin edistyneen kameran ja hyötykuorman kehittämisestä ja tuotannosta. Käynnistysmoottorit ovat Rafael Advanced Defense Systems yhtiön kehittämiä. Israelin armeijan tiedustelujoukkojen ja ilmavoimien edustajat ovat myös olleet syvästi mukana satelliittien kehittämisprosessissa. Kun satelliitin katsotaan olevan täysin toimintakykyinen, puolustusministeriö siirtää vastuun satelliitista IDF: n ’9900’ tiedustelupalvelulle.

Lähteenä mm: Reuters , IsraelDefense

https://www.youtube.com/watch?v=NCgPkV_OzU4

 

Liite: 

Israel ja Arabiemiraatit COVID-19 yhteistyöhön

Satelliittilaukaisun ohella, mutta tyystin eri alalla, Israel Aerospace Industries (IAI) ilmoitti yhteistyösopimuksesta Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa toimivan Group42 yrityksen kanssa. Yhteistyö käsittää tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena ratkaisujen löytäminen COVID-19 pandemiaan. Ratkaisuja etsitään tekoälyn, lasereiden ja sensoreiden kautta yhdistämällä niitä lääketieteellisiin ja teknologisiin hankkeisiin.

Hanke on hyvä esimerkki käytännön yhteistyöstä Israelin ja joidenkin arabimaiden välillä aikana jolloin arabimaat muiden ohella ovat esittäneet jyrkkiä lausuntoja Israelin Länsirannalla suunnittelemia alueliitoksia vastaan.  Samoin hanke on hyvä esimerkki siitä miten Israel on kuukausia valjastanut vahvaa puolustusteollisuuttaan taisteluun COVID-19 pandemiaa vastaan.

ELTA on maailman johtava tunnistus ja tutkajärjestelmien kehittäjä ja sen emoyhtiö IAI kansallinen teknologinen osaamiskeskus mm satelliittiteknologian, droonien, siviili-ilmailun ja kyberturvallisuuden aloilla.

Lähteet: IsraelDefense  ja EmiratesNewsAgency

 

Israelin (Rafael ja IAI) ja Arabiemiraattien (Group42) yritykset sopivat videokokouksessaan yhteistyöstä COVID-19 pandemiaa vastaan.

 

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu