Operaatio Arnon: Neljän Hamasin panttivangin sankarillinen vapauttaminen

Neljä Hamasin kidnappaamaa panttivankia – kolme miestä ja yksi nainen – pelastettiin elävinä IDF:n, turvallisuuspalvelu Shin Betin ja Israelin poliisin yhteisessä pelastusoperaatiossa 8.6.2024. Rohkeassa päiväsaikaan tehdyssä operaatiossa tehtiin ratsia kahteen eri rakennukseen Hamasin hallitsemalla alueella, siviiliväestön keskellä, Gazan kaistan sydämessä.

Pelastusoperaatiossa, joka toteutui viikkojen huolellisen suunnittelun jälkeen, osallistui satoja taistelijoita IDF:stä, Shin Betistä ja Israelin poliisista. Se tunnetaan nimellä Operation Arnon – Yamamin (erikoispoliisijoukot) upseerin, ylitarkastaja Arnon Zamoran kunniaksi, joka haavoittui vakavasti kolmen miespuolisen panttivangin pelastamisessa ja kuoli tuntia myöhemmin sairaalassa. Hänen kuolemansa jälkeen operaation nimi muutettiin ”Seeds of Summerista” ”Operaatio Arnoniksi”. Pelastusoperaation aikana kuoli 100-274 palestiinalaista.

”Fauda” -tyyliin tehty comandoisku on pieni maineenpalautus Israelin tiedustelulle, armeijalle, poliisille ja turvallisuusviranomaisille jotka kaikki tekivät – poliitikkojen ohella – 7/10 tapahtuneen Hamasin hyökkäystä edellä, sen aikana ja siihen vastaamisessa virheitä jotka johtivat katastrofaalisiin seurauksiin.

Operaatio Arnon

Neljä Hamasin kidnappaamaa panttivankia—Noa Argamani, Shlomi Ziv, Almog Meir Jan, and Andrey Kozlov— pelastettiin elävinä IDF:n, turvallisuuspalvelu Shin Betin ja Israelin poliisin yhteisessä pelastusoperaatiossa. Sekä Argamani (26) että Meir Jan (22) osallistuivat Nova festivaaliin, kun taas Venäjältä tullut tuore maahanmuuttaja Kozlov (27) ja Ziv (41) olivat olleet festivaalin vartijoina.

Rohkea päiväsaikaan tehdyssä operaatiossa tehtiin ratsia kahteen kerrostaloon Hamasin hallitsemalla alueella, siviiliväestön keskellä, Gazan kaistan sydämessä.

Tästä sankarillisesta operaatiosta on nyt saatu tarkempia tietoja, jotka kuvaavat operaation vaativuutta.

Shin Betin ja Yamamin taistelijat saapuivat Nuseiratin varhain aamulla pakolaisleirille Gazan kaistalla huomaamattomilla ajoneuvoilla. Taistelijat iskivät kahteen piilopaikkaan, joissa neljää panttivankia pidettiin. Taistelijat eliminoivat aseistetut vartijat ja aloittivat vetäytymisensä leirin herättyä tulituksen ääniin. Sadat Hamasin terroristit nousivat kodeistaan ​​ja alkoivat ampua ajoneuvoja. Pelastusjoukkoja tukivat jalkaväki-, panssari-, ilma- ja laivastoyksiköt, jotka aloittivat raskaan tykistöpommittamisen leiriä kohti, jonka suojissa pelastusryhmä pystyi vetäytymään neljä elävää panttivankia mukanaan.

Neljä vapautettua. Credit IDF

Prosessi

Kaikin puolin operaatiota on pidettävissä sankarillisena sen sisältäessä lukuisia riskejä – päivätehtävä tiheästi asutun ja terroristien miehittämän pakolaisleirin sydämessä.

Tällaisen operaation alku pohjaa tietoon, joka osoittaa kohteen sijaintiin – tässä tapauksessa panttivankeihin. Tiedon saavuttua sen luotettavuus varmistetaan keräämällä lisätietoa muista lähteistä todennäköisyyden lisäämiseksi, että ne ovat tarkkoja ja relevantteja. Tämä prosessi yksin voi kestää päiviä, ellei viikkoja.

Tietoja voidaan kerätä vangittujen vankien kuulusteluilla, tietokoneilla olevista tiedoista tai asiakirjoista, jotka on saatu saaliiksi IDF-operaatioiden aikana Gazan kaistalla, Shin Betin tiedustelu-upseerien ja sotilastiedustelun yksikön 504 kentällä toimivilta agenteilta ja/tai signaalitiedustelun (SIGINT) kautta. Tämä voi tarkoittaa puhelimien ja viestintälaitteiden salakuuntelua tai niiden sijainnin seurantaa ja käyttötapoja. Yksikkö 8200 ja muut Shin Bet -yksiköt käyttävät erilaisia ​​SIGINT-menetelmiä.

Tällaisen operaation alku pohjaa tietoon, joka osoittaa kohteen sijaintiin – tässä tapauksessa panttivankeihin. Tiedon saavuttua sen luotettavuus varmistetaan keräämällä lisätietoa muista lähteistä todennäköisyyden lisäämiseksi, että ne ovat tarkkoja ja relevantteja. Tämä prosessi yksin voi kestää päiviä, ellei viikkoja.

Tämän jälkeen alkaa itse iskun suunnittelu sisältäen mm pääsy- ja vetäytymisreittien kartoituksen, menetelmät tavoitteen saavuttamiseen ja valmiussuunnitelmat tapahtumien mahdollisille kehitysskenaarioille. Suunnittelulla selvitetään esimerkiksi maasto-olosuhteet, tiet, asunnot, joissa panttivankeja pidettiin,ja jopa vartijoiden lukumäärä ja sijoittautuminen kohdealueella mahdollisimman tarkasti.

Erilaiset tiedusteluyksiköt osallistuvat operatiivisen tiedustelupalvelun valmisteluun. Tiedustelutietoa kerätään kaikilla edellä kuvatuilla keinoilla, mukaan lukien droonit ja  on todennäköistä, että tätä operaatiota edelsi peiteyksiköiden suorittama kenttätiedustelu.

Kohdetta pidetään reaaliaikaisessa tiedusteluvalvonnassa mahdollisten suunnitelmaa muuttaviin tarpeisiin varautumiseksi.

Epilogi

Rohkea hyökkäys syvälle tiheään asutulle Palestiinan siviilialueelle korostaa Israelin erikoisjoukkojen kykyä selviytyä ankarista haasteista ollen samalla erinomainen esimerkki tiedustelu- ja turvallisuuspalvelujen yhteistyöstä erinäisten eri aselajeja käsittävien armeijayksiköiden ja poliisin kanssa. Operaatio kohotti kollektiivisesti israelilaista mielialaa tuoden kansallisen ylpeyden ja yhtenäisyyden hetken sodan keskellä.

Onnistuminen neljän panttivangin vapauttamisessa on valtava taktinen voitto, mutta ei muuta strategista kokonaiskuvaa. Kahdeksassa kuukaudessa tähän mennessä vain seitsemän panttivankia on onnistuneesti pelastettu kolmessa erillisessä operaatiossa. Edelleenkin 120 panttivankia on edelleen Hamasin vangitseminana. Eri arvioiden mukaan 61-66 näistä oletetaan kuolleen ja Hamasin hallussa arvioidaan olevan vielä 43:n panttivangin ruumiit.

Lähteenä mm BICOM , INSS  ja  Analysis | The Heroic Hostage Rescue Operation in the Heart of the Gaza Strip by Cmdr. (res.) Eyal Pinko in  IsraelDefense


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu