Operaation Shield & Arrow yhteenveto

Palestinian Islamic Jihadia (PIJ) vastaan Israelin armeijan (IDF) toteuttama  Shield & Arrow operaatio näyttää päättyneen Egyptin välittämään aselepoon kuluneen viikonloppuna (13.-14.5.2023).  Seuraavassa yhteenveto operaatiosta:

Viime viikon aikana noin 1468 rakettia laukaistiin Israeliin Gazasta. Näistä 1139 lensi Israeliin ja 290 Laskeutui Gazaan Iron Domen torjuessa 437.

Iron Domen tehoja arvioitaessa kannattaa huomata, että järjestelmää käytetään vain sellaisten kohteiden tuhoamiseen joiden lasketaan suuntautuvan Israeliin asutusalueille, autiomaahan suuntautuviin rakettien torjuntaan ohjuksia ei luonnollisestikaan tuhlata.

Raketit aiheuttivat kahden siviilin kuoleman Israelissa:

  • 80-vuotias Inga Avramyan kuoli huoneistonsa katon romahdettua suoran osuman seurauksena Rehavotissa. Avramyanin pojanpojan mukaan hänet tapettiin yrittäessään auttaa halvaantunutta miestään pääsemään turvaan.
  • Gazalainen rakennustyöläinen kuoli raketin osuttua rajalla Shokedan moshaviin, jossa hän työskenteli. Samalla palestiinalainen rakennustyöntekijä ja israelilainen beduiini loukkaantuivat, entinen vakavasti.

Israel iski noin 700 terroristikohteeseen, mukaan lukien PIJ:n korkeiden johtajien täsmämurhat, PIJ:n komentopisteiden, rakettiasemien ja hyökkäystunnelien tuhoaminen.

Israelin PIJ:n johtajistoon kohdistetussa iskussa kuoli kuusi komentajaa:

  • IDF:n mukaan Khalil Bahitini oli PIJ:n korkein operatiivinen komentaja( al-Quds -prikaati) ja vastasi raketti-iskuista Israeliin viime kuussa. suunnitellen uusia hyökkäyksiä lähitulevaisuudessa.
  • Tareq Ezzaldin vastasi viestinnästä PIJ:n Gazan ja sen Länsirannan yksiköiden välillä, varojen siirtämisestä ja yllytystoimien koordinoinnista Israelin alueella.
  • Jihad Ghanem oli yksi liikkeen vanhimmista ja kokeneimmista toimijoista ja palveli jossain vaiheessa al-Quds-prikaatien komentajana eteläisellä Gazan alueella. Viimeisimmässä tehtävässään Ghanem vastasi varojen ja aseiden siirron koordinoinnista PIJ:ltä Hamasille.
  • Jahed Ahnamin (sotilasneuvoston sihteeri)
  • Ahmad Abu Deka (PIJ-rakettiyksikön apulaiskomentaja)
  • Iyad al-Hassani, PIJ:n operaatiojohtaja, al-Quds-prikaatien veteraani ja näkyvä hahmo israelilaisia vastaan toisen intifadan aikana, kuoli avustajansa rinnalla iskussa Gazan kaupungin Nasserin naapurustossa.

Kaiken kaikkiaan 33 palestiinalaista kuoli taisteluissa viime viikon aikana: 10 oli siviilejä, joista suurin osa oli operaation avausvaiheessa kuolleiden kolmen korkean tason PIJ-hahmon perheenjäseniä.

IDF:n tiedot viittaavat siihen, että neljä muuta siviiliä sai surmansa PIJ-rakettien epäonnistuneissa laukaisuissa, mikä aiheutti myös ainakin 23 loukkaantumista. Palestiinalaisten tiedotusvälineiden mukaan lapsi, Tamim Daud, kuoli taistelujen aiheuttamaan sydänkohtaukseen.

https://www.instagram.com/reel/CsMXV2GuE8S/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MmJiY2I4NDBkZg==

Pari huomiota

Hamas on yksi konfliktin voittajista sen kilpailija PIJ:n heikentyessä. Ellei tulitaukoa olisi syntynyt olisivat suljetut rajanylityspaikat, sitä seurannut polttoainepula ja gazalaisten pääsyn estäminen työhönsä Israeliin (ks liite) kuin myös kasvavat siviiliuhrit Gazassa tuottaneet Hamasille  sisäisiä paineita. Tämän välttämiseksi Hamas toimi kulissien takana edistääkseen tulitaukosopimusta.

Islamilainen jihad ei kyennyt vetämään muita järjestöjä taisteluun tai kiihdyttämään yhteenottoja Jerusalemissa, Länsirannalla kuin lähellä Libanonin ja Syyrian rajojakaan.

https://www.instagram.com/reel/CsMXV2GuE8S/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MmJiY2I4NDBkZg==

 

Liite:

Erezissä muodostui pitkät jonot sen jälkeen, kun 17 000 Gazan asukasta, joilla on lupa työskennellä Israelin sisällä, kiirehti ylittämään rajaa. YNetnewsin raportin  mukaan eräs haastateltu nainen kuvasi tilannetta seuraavasti:

”Haluamme vain tehdä työtä ja ansaita elantomme”… ”Eräs sukulaiseni tienasi 600 NIS kuukaudessa (n.150€), kun hän työskenteli Gazassa ja tuo nyt takaisin 8 000 NISä (n. 2011€) maataloustöihin. Hän työskentelee 10 tuntia päivässä, mutta on onnellinen ja pystyy elättämään perheensä. Kukaan ei halua sotaa. Jopa Hamas on rauhoittunut”.

Lähteenä mm: BICOM, IDF, YNetnews


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu