Ovdan tukikohdalle naiskomentaja

 

verstiluutnantti ”Gimmel” on tekemässä historiaa ensimmäisenä naissotilaana, jonka IDF on koskaan nimittänyt komentamaan Israelin ilmavoimien (IAF) tukikohtaa. Esikuntapäällikkö Herzi Halevin vahvistuksen jälkeen hänet ylennetään everstiksi ja hän ottaa vastaan Ovdan lentotukikohdan komennon Etelä-Israelissa.

Turvallisuusseikkojen takia uudesta komentajasta käytetään vain etunimen ensimmäistä kirjanta ”G=Gimmel” ja kuvissa kasvot blurrattu. Gimmel ilmoittautui IAF:n arvostetulle lentäjäkoulutuskurssille vuonna 2003, ja onnistuneen suorituksen jälkeen hänet määrättiin kuljetuslentäjäksi. Uransa aikana ”G” palveli erilaisissa operatiivisissa ja komentotehtävissä, erityisesti 122. laivueen komentajana ja IAF-operaatioissa. Viimeisimmässä tehtävässään everstiluutnantti ”G” toimi IAF:n lentotoimintaryhmän hyökkäysosaston päällikkönä.

 

Lt. Col. “Gimmel,” the next commander of Ovda Air Base in an undated photo released by the IDF on March 4, 2024. IDF Spokesperson

Kun “Gimmel” ottaa Ovdan lentotukikohdan komennon, hän tasoittaa tietä tuleville naisten sukupolville IDF:ssä, herättää luottamusta ja murtaa esteitä perinteisesti miesvaltaisilla aloilla. Jo vuosikausia Israelin ilmavoimien kadettikoulu on ollut syrjimätön sukupuolten tai hakijoiden seksuaalisen suuntaumisen kanssa; jokaisen kadetin on täytettävä korkeat kriteerit päästäkseen koulutukseen.  Sama koskee Israelin armeijaa yleisemminkin. Arvioiden mukaan esimerkiksi useita kymmeniä transsukupuolisia palvelee tällä hetkellä IDF:ssä. Tässä ehkä selvimmin näkyy kultuuriero Israelin ja muiden Lähi-idän maiden kesken – joissakin maissa naiset eivät välttämättä pääse edes auton rattiin ja sukupuolinormeista poikkeavat saatetaan teloittaa.

Elephant Walk for Blue Flag 2021 at Ovda AB. (Image credit: IAF)

Ovdan lentotukikohtaan on keskitetty suurin osa ilmavoimien peruskoulutuksesta ja se toimii myös huoltokeskuksena sekä isännöi kansainvälisiä harjoituksia. Lentokenttä on tuttu monille suomalaisille matkailijoille sillä laajarunkoiset charter -koneet käyttivät kenttää Eilatiin matkaileville ryhmille.  Itsekin vierailin siellä monesti -90 luvulla.  Karua sotilaskenttää kuvasi sekin että lähtölentoa pääsi odottelemaan paimentolaismatoilla peitetyillä lavereilla, myöhemmin tuli myös istuimiakin.  Ovda toimi tilapäisesti vuonna 2014 Ben Gurionin kansainvälisen lentokentän korvaajana kun tämä oli suljettuna rakettihyökkäyksen takia. Ovdaan lopetettiin kaikki siviililennot 31. maaliskuuta 2019 kun Timnan laaksossa sijaitseva erittäin turvallinen ja nykyaikainen Ramonin lentokenttä on avattiin. [Tästä taustoitusta  Ramonin lentokentästä huipputurvallinen]

Ovda Airbase

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu