Palestiinalaishallinto murhasi palestiinalaisaktivistin

”The violent arrest & death in detention of Nizar Banat by the Palestinian security forces is a serious crime & a dangerous development.” (Palestinalainen veteraanipoliitikko Hanan Ashrawi)

Palestiinalaishallinnon alueella toimiva Ramallahissa päämajaansa pitävä ilmaisunvapauden suojelemista käsittelevä kansalaiskoalitio ( The Civil Coalition to Protect Freedom of Expression and Digital Rights ) tuomitsi 25.6.2021 poliittisen ja ihmisoikeusaktivisti Nizar Banatin murhan. Banatin kuolemasta ilmoitettiin noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun Palestiinan turvallisuusjoukot pidättivät hänet aamunkoitteessa torstaina (24/6/2021). 

Mainitun riippumattoman ihmisoikeustoimikunnan pääjohtaja tri Ammar Dweik kertoi asiaa koskevassa lehdistötilaisuudessa, että kuolema oli ”luonnoton”. Alustavien havaintojen mukaan Banat oli kohtalokkaasti pahoinpidelty hänen ollessaan sidottuna Palestiinan turvallisuusjoukkojen hallussa. Lopullinen kuolinsyy selvinnee ruuminavauksen yhteydessä otettujen näytteiden laboratoriotulosten jälkeen. 

 

Banatin perheen todistajien mukaan torstain vastaisena yönä, 27 Palestiinan turvallisuusjoukkojen jäsentä ja upseeria hyökkäsi väkivalloin eteläisessä Hebronissa olevaan taloon, jossa Banat nukkui kahden serkkunsa kanssa, pahoinpitelivät Banatia mm sisäänmurrossa käytettyjen sorkkarautojen avulla ja veivät hänet tuntemattomaan kohteeseen. Noin kaksi tuntia myöhemmin hänen kuolemastaan ​​ilmoitettiin Hebronin kuvernöörin lausunnossa.

Vihaiset mielenosoittajat kantavat Nizar Banain kuvia huutaen anti-PA iskulauseita PA:n pääkaupunki Ramallahissa, 24.6. 2021. (AP Photo/Nasser Nasser)

Nizar Banatiin kohdistettiin useita pidätyksiä ja hyökkäyksiä hänen annettuaan lausuntoja Palestiinan julkisissa asioissa; hän sai myös useita uhkauksia ja viimeksi kaksi kuukautta sitten hänen taloaan tulitettiin. Kaikkiaan Palestiinalaishallinto oli pidättänyt Banatin kahdeksan kertaa ja joskus jopa useiksi kuukausiksi. Marraskuussa 2020 mm EU tuomitsi Banatin silloisen pidätyksen. 

Ilmaisunvapauden koalitio uskoo nyt tapahtuneen murhan olevan vakava takaisku sananvapaudelle ja merkitsevän vaarallista käännekohtaa Palestiinassa. Edelleen koalitio pitää palestiinalaishallintoa ja sen turvallisuusjoukkoja täysin vastuussa tapahtumasta ja vaatii puolueetonta tutkintavaliokuntaa selvittämään tapahtuma ja rankaisemaan kaikkia siihen osallistuneita osapuolia ja henkilöitä. 

Nizar Banat, 43, oli tinkimätön Palestiinalaishallinnon (PA) kriitikko ja hänen oli tarkoitus osallistua toukokuussa jälleen peruuntuneisiin parlamenttivaaleihin. Banat on mm vaatinut länsimaita katkaisemaan talousavun Palestiinalaishallinnolle sen kasvavan autoritaarisuuden ja ihmisoikeuksien rikkomisen vuoksi; hän on myös syyttänyt Palestiinalaishallintoa pidättämiensä poliittisten vankien kidutuksesta. Sosiaalisessa mediassa hänellä mm oli yli 100 000 seuraajaa Facebookissa. Mainittakoon, että aiemmin Banatin murhaviikolla EU oli juuri päättänyt myöntää hänen kritisoimalleen PA:lle $425 miljoonan apupaketin. 

Banatin suosiota kuvaa sekin, että jo muutama tunti hänen kuolemansa jälkeen suuri joukko palestiinalaisia valtasi Ramallahin katuja syytäen turvallisuusviranomaisia pettureiksi, mellakkapoliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla ja muilla mellakantorjuntavälineillä. Edelleen tuhannet palestiinalaiset osallistuivat hänen Hebronissa perjantaina (25.6.) pidettyihin hautajaisiinsa. Joukko aseistettuja miehiä vannoi hautajaisissa kostavansa Banatin murhan. Hautajaisten yhteydessä Palestiinalaishallintoa vuodesta 2005 johtanutta presidentti Mahmoud Abbasia vaadittiin eroamaan, hänen mandaattinsahan päättyi jo vuonna 2009 mutta Abbas on uusien vaalien puuttuessa jatkanut hallintoaan. Myös itä-Jerusalemissa sadat muslimit perjantairukousten yhteydessä vaativat samaa Banatin kuolemaan liittyen.      

 

Useat palestiinalaiset poliittiset ja ihmisoikeusryhmät esittivät huolestumisensa itse tapahtumasta pitäen sitä vaarallisena hyökkäyksenä yleisiä vapauksia kohtaan. Hamas ja merkittävä maanpaossa oleva Fatah akivisti Mohammad Dahlanin kannattajat pitivät hyökkäystä rikoksena syyttäen siitä PA:n turvallisuusjoukkoja. 

Lähteet mm: MADA , al-Jazeera  

Liite: MADA

 

”MADA on vuonna 2006 perustettu itsenäinen (NGO) voittoa tuottamaton organisaatio. Sen päämaja sijaitsee Ramallahissa ja se operoi kaikkialla Palestiinalaisalueilla kehittääkseen ja puolustaakseen palestiinalaista mediaa ja ilmaisunvapautta. MADA on yksi kolmestatoista The Civil Coalition for the Protection of Freedom of Expression and Digital Rights in the Occupied State Palestine organisaation perustajajäsenestä.

¤¤¤


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

+7
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu