Prinssi Philip ja Israel

Israelin johtajat kunnioittivat edesmennyttä Edinburghin herttua, prinssi Philipia, ja lähettivät surunvalittelut kuninkaalliselle perheelle ennen hänen hautajaisiaan Windsorin linnassa. Kirjeessään kuningattarelle presidentti Reuven Rivlin kuvaili prinssi Philipiä ”kunnian ja velvollisuuden mieheksi” ja viittasi hänen palvelukseensa kuninkaallisessa laivastossa toisen maailmansodan aikana.
Tällainen tavanmukainen kohteliaisuus saattaa jättää varjoonsa prinssi Philipin ja Israelin erityislaatuisen suhteen, ei vähiten siksi, että prinssin äiti, prinsessa Alice, on haudattu tätinsä suurherttuatar Elizabeth Fjodorovnan viereen, Maria Magdalenan kirkkoon Getsemanen puutarhaan Jerusalemiin. Prinssi Philip tuki puhein ja teoin häneen kohdistuvasta kritiikistä huolimatta Israeliin myötämielisesti suhtautuvia tapahtumia ja järjestöjä jo 1960-luvulta lukien; hän mursi Britannian ulkoministeriön epävirallisen matkustuskiellon Israeliin v. 1994 ja on näin vaikuttanut Britannian ja Israelin suhteiden myönteiseen kehitykseen poliittisesti, kaupallisesti ja kulttuurisesti.
Presidentti Rivlin pani merkille prinssi Philipin vierailun Israeliin vuonna 1994, joka oli ensimmäinen kuninkaallisen perheen vanhemman jäsenen vierailu Israelin itsenäisyysaikana, ja muisti hänen puheensa Yad Vashemissa, maailman holokaustin muistokeskuksessa. Prinssi sanoi: ’Emme ehkä pidä yksittäisistä ihmisistä, emme voi olla eri mieltä heidän politiikastaan ja mielipiteistään, mutta sen ei pitäisi koskaan antaa meidän tuomita koko yhteisöä pelkästään sen jäsenten rodun tai uskonnon vuoksi … Holokaustit voivat olla ohi, mutta maailmassa tänäänkin liian monta esimerkkiä ihmisen kyvystä epäinhimillisyyteen. ”Rivlin totesi:” Kuinka totta ja kuinka surullista. ”
Prinssi Philipin äiti, prinsessa Alice, tunnustetaan Israelissa Yad Vashemin kansakuntien vanhurskaiksi (Righteous Amongst the Nations) roolistaan natsi-Saksan uhrien suojelemisessa Ateenassa sodan aikana. Ironista on, että prinssi Philipin palvellessa brittilaivastossa, kolme hänen sisartaan oli naimisissa natsiupseerien kanssa Saksassa.

Vuonna 1994 prinssi Philip ja hänen sisarensa, prinsessa Sophie, matkustivat Yad Vashemiin ja istuttivat puun prinsessa Alicen kunniaksi. Tämä vierailu rikkoi kuningashuoneen käytännön siitä etteivät korkea-arvoisimmat kuningasperheen jäsenet vieraile Israelissa. Käytännön taustalla oli Israelin itsenäisyyttä edeltäneet sionistien iskut brittikohteita vastaan brittimandaatin alaisena olleessa Palestiinassa. Britannian ulkoministeriö oli asettanut Israelin kuninkaallisilta matkustuskieltoon vuodesta 1948 lukien koska katsoi vierailun antavan hyväksynnän Israelin politiikalle mm arabialueilla. Prinssi Philip siis rikkoi tämän kiellon eikä siihen ole enää palattu vuoden 1994 jälkeen. Sittemmin prinssi Philipin jälkipolvi on vieraillut epävirallisesti Israelissa: prinssi Charles oli käynyt Jerusalemissa kaksi kertaa Yitzhak Rabinin (1995) ja Shimon Peresin (2016) hautajaisissa. Vähemmälle huomiolle jäi prinssi Edwardin vierailu 2007.
Kesäkuussa 2018 prinssi William saapui Israeliin ensimmäiselle viralliselle kuninkaalliselle vierailulle valtion perustamisen jälkeen vuonna 1948. Hän puhui ”Israelin merkittävästä tarinasta” ”keksiä, luoda, luoda innovaatioita ja pyrkiä luottavaisesti tulevaisuuteensa”. Walesin prinssi tuli puolestaan Israeliin tammikuussa 2020 ensimmäiselle viralliselle kuninkaalliselle vierailulleen. Nämä ja niitä edeltäneet epäviralliset vierailut ovat vahvistaneet kuninkaallisen perheen yhteyden juutalaisvaltioon.

Prinssi Philip puhui vuosien varrella useita kertoja juutalaisissa ja pro-Israel tapahtumissa. Intohimoisena ympäristönsuojelijana prinssi Philip puhui useita kertoja Juutalaisen kansallisen rahaston tilaisuuksissa ja levitti kuninkaallista sponsorointiaan myös muihin pro-Israel tapahtumiin. Hänet joutui hyökkäyksen kohteeksi 1960-luvulla puhuessaan pro-Israel ryhmille eikä kuitenkaan antanut kritiikin vaimentaa israelmyönteisiä aktiviteettejaan.
Ison-Britannian ja Israelin taloudelliset suhteet ovat kasvaneet viime vuosina. Nykyään maiden välisen kaupan arvo on noin 9 miljardia puntaa vuodessa. Yhdistynyt kuningaskunta on Israelin kolmanneksi suurin vientimarkkina Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Kun Britannia jatkaa globaalien suhteiden verkoston uudistamista Brexitin jälkeen, strateginen kumppanuus Israelin kanssa kasvattanee merkitystään jatkossakin.
Britannian kuningashuoneessa prinssi Philipillä oli vahvin juutalaisyhteys; esimerkillään hän mitä ilmeisimmin on onnistunut siirtämään semitististä ja pro-Israel asennetta myös jälkeläisiinsä.
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Eikö Britannia ollut luomassa aikanaan Israelia vai muistanko väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, moninkin tavoin. Jo ensimmäisen maailmansodan aikana Britannia ns Balfourin julistuksessa lupaili aluetta juutalaisten kotimaaksi, tämä sitten vahvistettiin voittajavaltioiden toimesta San Remon konferenssissa. Kansainliiton päätöksin muodostettiin Britannian hallitsema Palestiinan mandaattialue ja siitä lohkaistiin arabeille Jordanjoen itäpuolinen alue (Trans)Jordaniaksi ja juutalaisille osoitettiin joen länsipuolinen alue. Juutalaisten itsenäisyyttä vaativat järjestöt tekivät iskuja Brittihallintoa vastaan varsinkin IIMS:n jälkeen, mandaattihallinto päätettiin purkaa ja sittemmin YK teki sen jakoesityksen juutalaisvaltioksi ja arabien hallitsemaksi valtioksi. Israelin valtio perustettiin 1948.
Ilmoita asiaton viesti