Prinssi Philip ja Israel

Prince Philip waters a maple tree in memory of his mother, Princess Alice at Yad Vashem in Jerusalem, Oct. 31, 1994. Credit: Beni Birk/The National Library of Israel. 

Israelin johtajat kunnioittivat edesmennyttä Edinburghin herttua, prinssi Philipia, ja lähettivät surunvalittelut kuninkaalliselle perheelle ennen hänen hautajaisiaan Windsorin linnassa. Kirjeessään kuningattarelle presidentti Reuven Rivlin kuvaili prinssi Philipiä ”kunnian ja velvollisuuden mieheksi” ja viittasi hänen palvelukseensa kuninkaallisessa laivastossa toisen maailmansodan aikana. 

 

Tällainen tavanmukainen kohteliaisuus saattaa jättää varjoonsa prinssi Philipin ja Israelin erityislaatuisen suhteen, ei vähiten siksi, että prinssin äiti, prinsessa Alice, on haudattu tätinsä suurherttuatar Elizabeth Fjodorovnan viereen, Maria Magdalenan kirkkoon Getsemanen puutarhaan Jerusalemiin.  Prinssi Philip tuki puhein ja teoin häneen kohdistuvasta kritiikistä huolimatta Israeliin myötämielisesti suhtautuvia tapahtumia ja järjestöjä jo 1960-luvulta lukien;  hän mursi Britannian ulkoministeriön epävirallisen matkustuskiellon Israeliin v. 1994 ja on näin vaikuttanut Britannian ja Israelin suhteiden myönteiseen kehitykseen poliittisesti, kaupallisesti ja kulttuurisesti.   

 

Presidentti Rivlin pani merkille prinssi Philipin vierailun Israeliin vuonna 1994, joka oli ensimmäinen kuninkaallisen perheen vanhemman jäsenen vierailu Israelin itsenäisyysaikana, ja muisti hänen puheensa Yad Vashemissa, maailman holokaustin muistokeskuksessa. Prinssi sanoi: ’Emme ehkä pidä yksittäisistä ihmisistä, emme voi olla eri mieltä heidän politiikastaan ja mielipiteistään, mutta sen ei pitäisi koskaan antaa meidän tuomita koko yhteisöä pelkästään sen jäsenten rodun tai uskonnon vuoksi … Holokaustit voivat olla ohi, mutta maailmassa tänäänkin liian monta esimerkkiä ihmisen kyvystä epäinhimillisyyteen. ”Rivlin totesi:” Kuinka totta ja kuinka surullista. ”

 

 

Prinssi Philipin äiti, prinsessa Alice, tunnustetaan Israelissa Yad Vashemin kansakuntien vanhurskaiksi (Righteous Amongst the Nations) roolistaan ​​natsi-Saksan uhrien suojelemisessa Ateenassa sodan aikana. Ironista on, että prinssi Philipin palvellessa brittilaivastossa, kolme hänen sisartaan oli naimisissa natsiupseerien kanssa Saksassa.  

Yad Vashem Chairman Avner Shalev presents Prince Philip with the Righteous Among the Nations Certificate and Medal in honor of Princess Alice at a ceremony in Jerusalem, October 30, 1994. (Yad Vashem)

Vuonna 1994 prinssi Philip ja hänen sisarensa, prinsessa Sophie, matkustivat Yad Vashemiin ja istuttivat puun prinsessa Alicen kunniaksi.  Tämä vierailu rikkoi kuningashuoneen käytännön siitä etteivät korkea-arvoisimmat kuningasperheen jäsenet vieraile Israelissa.  Käytännön taustalla oli Israelin itsenäisyyttä edeltäneet sionistien iskut brittikohteita vastaan brittimandaatin alaisena olleessa Palestiinassa.  Britannian ulkoministeriö oli asettanut Israelin kuninkaallisilta matkustuskieltoon vuodesta 1948 lukien koska katsoi vierailun antavan hyväksynnän Israelin politiikalle mm arabialueilla.  Prinssi Philip siis rikkoi tämän kiellon eikä siihen ole enää palattu vuoden 1994 jälkeen.  Sittemmin prinssi Philipin jälkipolvi on vieraillut epävirallisesti Israelissa: prinssi Charles oli käynyt Jerusalemissa kaksi kertaa Yitzhak Rabinin (1995) ja Shimon Peresin (2016)  hautajaisissa.  Vähemmälle huomiolle jäi prinssi Edwardin vierailu 2007. 

 

 

Kesäkuussa 2018 prinssi William saapui Israeliin ensimmäiselle viralliselle kuninkaalliselle vierailulle valtion perustamisen jälkeen vuonna 1948. Hän puhui ”Israelin merkittävästä tarinasta” ”keksiä, luoda, luoda innovaatioita ja pyrkiä luottavaisesti tulevaisuuteensa”. Walesin prinssi tuli puolestaan Israeliin tammikuussa 2020 ensimmäiselle viralliselle kuninkaalliselle vierailulleen. Nämä ja niitä edeltäneet epäviralliset vierailut ovat vahvistaneet kuninkaallisen perheen yhteyden juutalaisvaltioon.

 

The American Jewish World⁩⁩ 15 April 1960

Prinssi Philip puhui vuosien varrella useita kertoja juutalaisissa ja pro-Israel tapahtumissa.  Intohimoisena ympäristönsuojelijana prinssi Philip puhui useita kertoja Juutalaisen kansallisen rahaston tilaisuuksissa ja levitti kuninkaallista sponsorointiaan myös muihin pro-Israel tapahtumiin. Hänet joutui hyökkäyksen kohteeksi 1960-luvulla puhuessaan pro-Israel ​​ ryhmille eikä kuitenkaan antanut kritiikin vaimentaa israelmyönteisiä aktiviteettejaan.  

 

Ison-Britannian ja Israelin taloudelliset suhteet ovat kasvaneet viime vuosina. Nykyään maiden välisen kaupan arvo on noin 9 miljardia puntaa vuodessa. Yhdistynyt kuningaskunta on Israelin kolmanneksi suurin vientimarkkina Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Kun Britannia jatkaa globaalien suhteiden verkoston uudistamista Brexitin jälkeen, strateginen  kumppanuus ​​Israelin kanssa kasvattanee merkitystään jatkossakin.  

 

Britannian kuningashuoneessa prinssi Philipillä oli vahvin juutalaisyhteys;  esimerkillään hän mitä ilmeisimmin on onnistunut siirtämään semitististä ja pro-Israel asennetta myös jälkeläisiinsä.

 

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu