Rokotematkailun ilmiöitä

 

Rokotematkailu on uusi koronaepidemian myötä muodostunut ilmiö koronabileiden julkishallinnon epidemian varjolla luoman panikoinnin ohella. Suomessahan koronaepidemiaa ei pidetä kovinkaan poikkeuksellisena terveysriskinä ainakin siitä päätellen ettei rokotteiden hankkimista  kansalaisille pidetty mitenkään kiireellisinä.  Rahastahan sinänsä ei ole ollut puutetta koska sitä mitä erilaisimmin perustein on suunniteltu tai jo jaeltu niin EU:n kuin kotimaisiinkin hankkeisiin vaihtelevin kriteerein.    

Image result for vaccine tourismVaikka rokotteet terveysperustein voivatkin olla asian sivujuonne niin niiden saannilla on merkitystä taloudellisesti että vapaan liikkuvuuden kannalta. Taloudellisessa mielessä liikkuvuus- ja kokoontumisrajoituksista tai -suosituksista omaa erityisen suuren merkityksen matkailu-, liikenne- ja vapaa-ajanvieton kaupallisille toimialoille; liikkuvuuden kannalta rokotetodistuksilla voi lähikuukausina olla kysyntää pyrittäessä moniin matkailunkin kannalta kiinnostaviin maihin ilman pitkiä karanteeneja tai muita rajoituksia.  

Koska rokotematkailua voi pitää eettisesti arveluttavana sen epätasa-arvoa kuvastavan elementin vuoksi, ei tästä ilmiöstä koronan osalta ole vielä juurikaan julkista tietoa tai tutkimusta samaan tapaan kuin vaikkapa eutanasiamatkailusta Sveitsiin muusta vain varakkaille saatavilla olevista terveysmatkoista puhumattakaan.  Näin tästä tuoreesta aihepiiristä saatava tieto vielä hyvinkin vajavaista. Seuraavassa kuitenkin joitakin hajahuomioita.  

Itse suljen käsitteen rokotematkailu ulkopuolelle sellaisen  ulkomaalaisten rokotuksen niissä maissa joissa näillä on vaikkapa asuinpaikka.  Näin esimerkiksi Jerusalemissa oleskeluluvalla asuvat palestiinalaiset eivät ole rokotematkailijoita.  

Rokotematkailun ensimmäisiä esimerkkejä tapahtui Floridassa.  Florida päätti jakaa rokotteita yli 65-vuotiaille riippumatta siitä olivatko nämä paikallisia asukkaita tai eivät.   Tämän seurauksena osavaltioon matkaili yhdysvaltalaisten ohella paljon kanadalaisia mm yksityisen Momentum Jets lentoyhtiön charterlennoilla Torontosta.  Edestakainen saman päivän aikana tapahtuva rokotuslento maksoi  $25 000 –  $80 000.  Vastaavia rokotusmatkoja Floridaan on järjestetty myös Brasiliasta, Argentiinasta  ja Venezuelasta.  

Intiassa ei laajempia koronamatkoja Yhdysvaltoihin vielä ole toteutettu mutta useampikin matkatoimisto ottaa jo niihin varauksia.  Tarjolla on esimerkiksi neljän päivän pakettimatka hintaan $2 000 Mumbaista New Yorkiin sisältäen koronarokotteen.     

Floridassa oli 25.1.2021 mennessä rokotettu jo noin 40 000 osavaltion ulkopuolella asuvaa henkilöä.  Viranomaiset ovat tutkimassa osaa näistä rokotuksista.  Esimerkiksi West Palm Beachissa kallis yksityinen vanhainkoti, MorseLife Health System, antoi asukkailleen ja henkilökunnalle tarkoitettuja rokotteitaan Palm Beach Country Clubin jäsenille.  (Lähde: WSJ , NBC )  

Britanniassa huomiota on puolestaan herättänyt £25 000 vuosimaksua perivä yksityisklubi  Knightsbridge Circle, joka osana matkailu ja elämäntyyli palvelujaan välittää Kiinan Sinopharm rokotetta maksaville asiakkaille pääsystä Arabiemiirikuntien “tuo matkailijoita alueelle” -ohjelmaan.  Sinopharm on laajalti käytössä YAE:ssa, jossa samalla käytössä olevaa Pfizer/BioNTech rokotetta puolestaan ei maksaville turisteille ainakaan tässä tapauksessa jaeta.    

Klubin yli 65-vuotialle jäsenille tarjotaan Sinopharm -rokotetta hintaan  £10 000, tämän lisäksi tulevat lentomatkakulut kuin myös kolmen viikon majoitus Arabiemiraateissa.  Asiasta raportoi mm  TheGuardian .  

Kuubassa lienee edullisin tarjous maaliskuun rokotematkailijoille näiden saadessa maan oman Soberana 02 koronarokotteen.  Kyseinen rokote on nyt kolmosvaiheen testeissä ja saanee paikallisen hyväksynnän maaliskuussa. Kuuba suunnittelee noin 100 miljoonan rokoteannoksen tuotantoa ja oman väestön (11.2 miljoonaa) ja matkailijoiden rokotusten  ohella ylijäämää on suunniteltu vietävän  Venezuelaan, Vietnamiin ja Iranin;  viimemainitussa maassa Soberana 02 on Kuuban ohella kolmosvaiheen testeissä. Aiheesta uutisoi BrazilianReport .  

Myös Chileen ryhdyttiin järjestämään rokotusmatkoja Perusta  $ 5 000 hintaan rokotusten ollessa Chilessä vapaita ja vapaaehtoisia.  Nyt Chilen hallitus on time24 -raportin mukaan kuitenkin kieltänyt rokotteiden annon niille ulkomaalaisille joilla ei ole maassa oleskelulupaa.  

Malediivit on ryhtymässä rokotematkailukilpaan omalla ”Visit, Vaccine an Vacation” -ohjelmalla.  Kyseinen ohjelma edellyttää 3-4 viikon oleskelua Malediiveilla koska nyt saatavilla olevia rokotteita on tarkoitus ottaa täydet kaksi annosta kyseisellä aikavälillä uutisoi MENAFN – NewsIn.Asia .  

Image result for vaccine tourismAivan toisenlaista rokotematkailun tapaa harkitaan puolestaan Thaimaassa jossa kaikille lomasaari Phuketin asukkaille –  250 000 – suunnitellaan annettavaksi yksityinen koronarokote jonka jälkeen hallituksen toivotaan avaavan saaren täysin ulkopuolisille matkailijoille lokakuussa 2021 alueen talouden elvyttämiseksi. Kokonaisuudessaan matkailun pelastusohjelmassa haetaan 5 miljoonaa rokotetta Thaimaan 2.5 miljoonalle matkailun parissa työskentelevälle Phuketin ohella kuudessa matkailukohteessa eli Chonburissa, Bangkokissa, Chiang Maissa, Krabilla, Surat Thanissa ja Songkhlassa.  Tavoitteena on houkutella maahan kuluvan vuoden jälkipuoliskolla 5-10 miljoonaa matkailijaa.Asiasta uutisoivat Reuters ja TheStar .

Euronews puolestaan raportoi Israelin ja Kreikan sopineen 8.2.2021 rokotettujen kansalaistensa mahdollisuudesta matkailla maiden välillä matkailuelinkeinon elvyttämiseksi.  Samaan matkailukuplaan on liittymässä myös Kypros.   

Israelin Pekingin suurlähetystön varapäällikkö Yuval Waksin mukaan Israel alkaa painaa ns “vihreitä passeja” niille kansalaisille jotka ovat saaneet kaksi täyttä annosta Covid-19 rokotetta. South China Morning Post raportoi Israelin neuvottelevan useiden maiden kanssa siitä, että sen “vihreillä passeilla” matkustavat voisivat vapaasti matkailla vastaanottaviin maihin ilman matkaa edeltäviä tai matkan aikaisia testejä ja matkan jälkeisiä karanteeneja.   

Suomalaisten osalta kiinnostavin rokotematkailun kohde saattaisi olla Venäjä. Kauppalehden  mukaan osa suomalaisista liikemiehistä on koronarokotteen jo ottanut massarokotusten alettua  muutama viikko siten. Käytännössä rokotuksen saa esimerkiksi Moskovassa kauppakeskuksessa henkilöpapereita näyttämällä.  Saapa nähdä kuinka nopeasti joku suomalainen matkanjärjestäjä hyödyntää tilanteen tarjonnassaan ellei jo näin ole tehnyt. 

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu