Ruohonpoltolla vapaaksi murhasyytteestä

 

Sarah Halimi oli 65-vuotias eläkkeellä oleva ranskanjuutalainen lääkäri jonka 27-vuotias malilaismaahanmuuttaja ja huumediileri Kobili Traoré murhasi Pariisissa 4.4.2017.  Nelivuotisen oikeudenkäynnin jälkeen Ranskan korkein oikeusaste (La Cour de cassation) vapautti Traorén syyntakeettomana kannabiksen käyttönsä takia.  Tapaus on herättänyt suurta järkytystä Ranskan juutalaisyhteisöissä ja laajoja mielenosoituksia eri puolilla Ranskaa.  Sitä pidetään myös yhtenä karkeimmista antisemitismin ilmentymistä nyky-Ranskassa.  Protestit Halimin tapauksen johdosta saattavat johtaa muutoksiin Ranskan lainsäädännössä.

 

Malista tullut muslimi-maahanmuuttaja Kobili Traore murtautui 4. huhtikuuta 2017 naapurinsa, Sarah Halimin, kolmannen kerroksen huoneistoon ja huusi mm ”Allahu Akbar” pahoinpidellessään Halimia ja lopulta heittäen hänet ikkunasta kadulle. Ennen tätä Traoré oli tunkeutunut samassa kerroksessa toiseen asuntoon huudellen koraanisitaatteja ja käyttäytyen uhkaavasti.  Tämän asunnon perhe lukkiutui makuuhuoneeseensa ja soitti poliisille hätänumeroon, Traoré puolestaan tunkeutui naapurissa olleeseen Halimin asuntoon.  Halimin pahoinpitelyn aikana – jolloin Traoré mm murskasi uhrin pääkallon –  hälytyskeskukseen tuli asiasta useita soittoja mutta poliisi ei ehtinyt puuttua tilanteeseen ajoissa odotellessaan eliittiyksikkönsä saapumista.  Halimi kuoli joko pahoinpitelyn aikana tai iskeytyessään katuun. Yhden psykiatrisen raportin mukaan Traoréa ärsytti Halimin ovenpielessä ollut mezuzah (juutalaisten uskonnollinen symboli).

 

A crowd of more than 20,000 people took part in the demonstration in memory of Sarah Halimi in Trocadero square, Paris, April 25, 2021. (Andrea Savorani Neri/NurPhoto)

Tuomarin mukaan  Traoré ei ollut rikosoikeudellisesti vastuussa murhasta, koska hänen raskas kannabiksen käyttönsä oli saattanut hänet tilapäiseen psykoosiin. Traoréa ei ollut koskaan hoidettu psykiatrisissa sairaaloissa vaikka hänet oli vangittu lukuisia kertoja väkivaltaisuuden takia. Pariisin hovioikeus vahvisti tämän alioikeuden päätöksen vuonna 2019 ja Ranskan korkein oikeus pari viikkoa sitten. Halimin perheenjäsenet ilmoittivat aikovansa viedä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.  

 

Sarah Halimin tapausta on verrattu samalla asuinalueella 23.3.2018 tapahtuneiseen 85-vuotiaan Holokaustista selvinneen Mireille Knollin murhaan sekä 23-vuotiaan Ilan Halimin (ei sukua Sarah Halimille) murhaan Pariisissa 13.2.2006; molemmat tapaukset Ranskan viimeaikaisen antisemitismin räikeimpiä ilmiöitä vaikka tekijät noilla kerroilla tuomittiinkin. Vertauskohtaa löytyy myös Saksaan, jossa kolme palestiinalaismiestä tuhopoltti synagogan Wuppertalissa 29.7.2014. Tätä tapausta ei pidetty antisemitistisenä tekona vaan tuhopolttona koska motiivina oli protestoida Israelia vastaan. Ehdonalaiseen tuomioon vaikutti myös se, että tekijät olivat humalassa ja käyttivät marihuanaa teon aikana.

 

Ranskan juutalaisyhteisö toivoo nyt saavansa mukaan protesteihin enemmän ei-juutalaisia ranskalaisia. Aiemmin juutalaisuhreja vaatineiden tapahtumien – mm Pariisin kosher-supermarketissa vuonna 2015 tapahtuneen verilöylyn tai opettajan sekä oppilaiden Ozar Hatorah koulussa Toulousessa vuonna 2012 tapahtuneen murhan- jälkeen sekä uhrit että mielenosoittajat olivat lähinnä juutalaisia ranskalaisten enemmistön katsellessa protestointeja sivusta.  Huomiota on herättänyt myös se, että normaalisti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa voimakkaasti kritisoivat feministiset järjestöt olivat merkittävän hiljaa Halimin tapauksen yhteydessä. 

The protest against a ruling on the 2017 murder of Sarah Halimi drew thousands in Paris on April 25, 2021. (Cnaan Lihpshiz)

Halimin murhasta annettu tuomio vaikuttaa vieläkin pöyristyttävämmältä kun hiljattain ranskalaismies sai  vuoden vankeusrangaistuksen heitettyään koiransa neljännessä kerroksessa olleesta ikkunasta kadulle.  Tuomio tuli siitä huolimatta, että tuomittu mies oli tekohetkellä voimakkaasti kokaiinin vaikutuksen alaisena. 

 

Ranskassa mm filosofi Bernard-Henri Lévy aiheellisesti toteaa: ”Emme todellakaan tuomitse mielenterveyspotilaita ymmärtäessämme, etteivät he ole rikosoikeudellisesti vastuussa, mutta entä stten kun kyseessä on henkilö joka ei ole ‘hullu’, entäpä jihadisti joka ottaa rohkaisuksi amfetamiinia kerätäkseen rohkeutta terrori-iskuun?”

 

Thousands protest the French high court’s ruling on the 2017 murder of Sarah Halimi in Paris on April 25, 2021. (Cnaan Liphshiz)

Halimin perhe kääntyi ranskalaisten asianajajien Gilles-William Goldnadelin ja Francis Szpinerin puoleen ja pyysi heitä tekemään valituksen antisemitistisestä rikoksesta Israelin tuomioistuimiin. Todennäköisesti Ranska ei luovuta epäiltyä, mutta ehkä Jerusalemissa ainakin nähdään jotain oikeudenmukaisuutta käsittelemällä asiaa.

 

Protestit Halimin tapauksen johdosta saattavat johtaa muutoksiin lainsäädännössä, sillä mm Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vaatinut tapauksen johdosta lainmuutosta ja  Ranskan hallituksen edustaja Gabriel Attal on ehdottamassa, ettei huumeiden käytön tulisi olla tappolisenssi.  Globaalisti Halimin murhatapaukseen voi ottaa kantaa mm twitterissä hastagilla #JeSuisSarah.  

 

Lähteenä mm: Haaretz , FOCUSproject


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu