Seuraava suurräjähdys voi tapahtua Beirutin lentokentällä
Beirutin sataman räjähdys voi toistua Beirutin kansainvälisellä lentokentällä. Israelin vastaiskuja varoessaan Hizbollah on sijoittanut strategista (täsmä-)ohjustuotantoaan keskelle siviiliasutusta lentokentän yhteyteen. Israel ei luonnollisestikaan voi iskeä suuren siviiliuhrimäärän takia kohteeseen. Tämä ei silti poista riskiä siitä, etteikö ohjustehdas voisi räjähtää huolimattomuuden, virhetoimintojen tai muun syyn takia tahattomasti. Riskinä lisäksi on, että ohjuksia laukaistaan vahingossa tai arviointivirheiden seurauksena kuten kävi hiljattain Iranin pudottaessa Teheranin läheisyydessä Ukraine International Airlinesin lennon nro 752 – panikoiden USAn mahdollista ilmaiskua.
Sitten toisen Libanonin sodan vuodesta 2006 lukien Hizbollah on kyennyt luomaan jättiläismäisen varaston käsittäen kaikkiaan 100 000-150 000 rakettia ja ohjusta pohjautuen lähinnä iranilaiseen tai pohjois-korealaiseen alkuperään.
Vaikka Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä kykenee pudottamaan kaikentyppiset räjähteet qassameista ballistisiin ohjuksiin muodostuu Hizbollahin uhka laukaistavien ammusten määrästä. Suuri samanaikainen raketti- ja ohjusisku ylittää Isrealin järjestelmän suorituskyvyn jolloin odotettavissa on iskun osittainen päätyminen kohteisiinsa mm tiheästi asuttuihin kaupunkeihin. Tällaisen samanaikaisen iskun toteuttaminen on mahdollista vain hajasijoittamalla laukaisimet mahdollisimman laajalle ja siviiliasutuksen keskuuteen jolloin niiden tuhoaminen ennaltaehkäisevästi on käytännössä mahdotonta laajojen välillisten siviilituhojen takia; onhan Israelin armeijan eettisen koodiston kulmakiviä ihmishengen – omien ja vihollisten – säästäminen.
Tämän strategian mukaisesti Hizbollah on sijoittanut laukaisualustojaan kouluihin, moskeijoihin, sairaaloihin ja asutusalueille. Hizbollahin vaarallisimpia ja haavoittuvimpia ohjusvarastoja on sijoitettu kansainvälisen Rafic Hariri lentokentän välittömään läheisyyteen. Muihin varastoihin verrattuna erityisenä riskitekijänä tässä kohteessa on, että siellä muunnetaan Hizbollahin tavanomaisia raketteja täsmäohjuksiksi saatavilla olevan huipputeknologian, -välineiden ja -osaamisen avulla.
On selvää ettei Israel iske lentokentän vieressä olevaan tehtaaseen ja varastoon pelätessään samalla osuvansa tai räjähdyksen ulottuvan British Airin, Air Francen, Deltan tai Aeroflotin koneeseen jolloin lisäksi joukko ulkomaalaisia saattaisi kuolla … ellei sitten täsmäohjusten määrä ylitä kriittiseksi arvioitavaa rajaa.
Shurat HaDin – Israel Law Centerin johtaja Nitsana Darshan-Leitner:
”Hezbollah cynically utilizes all of Lebanon’s civilian population as human shields to protect its criminal rockets in violation of international law. It is only a matter of short time before this terrorist organization that controls Lebanon makes another disastrous work accident and blows up other civilian centers. The Hezbollah rockets at the Beirut Airport are some of the most dangerous and they threaten every flight into Lebanon. All countries that have air service to Beirut need to place pressure on the Lebanese to get the terrorist rockets out of the Airport before the next war commences. Ignoring this danger will end up no better than ignoring the ammonium nitrate at the Port. Beirut Airport and the Hezbollah rocket stockpiles there are a Lebanese catastrophe just waiting to occur.”
Lähteet mm: Shurat HaDin – Israel Law Center , IDF
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
Voisikohan Israel tiedustella joiltain kansainvälisiltä ilmailuorganisaatioilta, kuten ICAO:lta, että aiheuttavatko nuo varastot turvallisuusuhkaa ilmailulle? Entä jos ne räjäytetään ennaltaehkäisevänä toimena?
Libanonin valtio taitaa jo olla kyvytön pitämään huolta kansalaistensa turvallisuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Libanon valtiona tosiaan on kyvytön huolehtimaan kansalaistensa turvalllisuudesta ja tukena oleva kansainvälinen yhteisö vaikkapa YK:n UNIFIL operaation muodossa ei juuri tilannetta muuta eli maa hyvin suurelta osin on niin virallisesti (vaalien kautta) kuin käytännössä terroristijärjestö Hizbollahin otteessa (maailman suurimpia ei valtiollisia sotilasmahteja).
Israelin ei paljon kannata kansainvälisiin järjestöihin vedota koska vahva islamistiblokki taas pitää niitä otteessaan mikä näkyy mm jatkuvana Israelin tuomitsemisena ja historian uudelleenkirjoituksena.
Ohjustehtaat ja varastot olisi varmasti jo räjäytetty jos toimi olisi ollut mahdollista tehdä ilman mittavia välillisiä vahinkoja siviiliväestölle.
Ilmoita asiaton viesti
Libanonin valtiota ei ole olemassa kuin kartoilla ja papereissa. Tästä syystä Libanonin valtio ei voi suojella kansalaisiaan. Käytännössä Libanonin valtion muodostaa shiiojen, sunnien ja kristittyjen ryhmien epäpyhä allianssi, jota voidaan pitää yhtä vakaana kuin radioaktiivisia aineita.
Shiiat ovat maan vaikuttavin ryhmä johtuen Syyrian ja Iranin vahvasta tuesta sekä vaikutuksesta ja hizbollah on käytännössä Libanonin armeija. IDF:n iskut Libanonissa kohdistuvatkin aina tavalla tai toisella hizbollahiin (Jumalan puolue)
Jos hizbollahin räjähdevarastot ja laukaisualustat olisivat tuhottavissa, ne olisi jo tuhottu.
Israelille ongelmaksi on muodostunut vakoilun vaikeutuminen, koska Israelin tiedustelupalvelun on vaikeaa löytää vapaaehtoisia soluttautujia kun katoa on jo käynyt riveissä. Eivät hizbollahin johtohahmot tyhmiä ole, vaikka sivusta katsottuna jotkin operaatiot olisi voinut toteuttaa fiksumminkin.
Ilmoita asiaton viesti