Shinzo Abe Israelin ja ja Japanin suhteiden arkkitehti

[Shinzo Abe]“was a fierce & distinguished leader and a key architect of modern Israel-Japan relations,” (Yair Lapid)

Pääministeri Lapidin sanat perjantaina [08/07/2022] ammutusta Japanin entisestä pääministeri Shinzo Abesta eivät olleet vain tavanomaista diplomaattista kohteliaisuutta vaan niillä on myös vahvaa sisällöllistä todellisuuspohjaa Abesta modernien israelilais-japanilaisten suhteiden arkkitehtinä.

Israel ja Japani ovat omanneet diplomaattiset suhteet aina vuodesta 1952 lukien.  Suhteet olivat kuitenkin alkuvuosikymmenet hyvin etäiset johtuen pääosin siitä, että Japani oli hyvin riippuvainen arabiöljystä.

Yksi käännekohta oli vuoden 2011 Fukushiman ydinonnettomuus. Israel toimitti sen pohjalta merkittävää pitkäaikaista apua mm jälki-traumaattisen stressin hoidossa sekä tarjoamalla apua maataloudellle pahoin saastuneilla alueilla.  Myös Shinzo Abe koki avun merkittävyyden.

Abe vieraili Israelissa vuosina 2015 ja 2018.  Hänen virassaollessaan Israel ja Japani solmivat 16 keskinäistä sopimusta tieteen, innovaatioiden, turvallisuuden, maatalouden, teollisen tuotekehityksen, kybernetiikan, urheilun ja kulttuurin aloilla. Japanilaisten investoinnit israelilaisyrityksiin kasvoivat miljoonaluokasta miljardiluokkaan jo Aben virkakautena. Kun vuonna 2016 japanilaisten investoinnit Israelin high-tech alaan olivat 1,8% kaikista ulkomaisista investoinneista olivat ne kohonneet vuonna 2021 jo lukuun 16%.

Shinzo Abe edisti voimallisesti Tokion ja Jerusalemin keskinäisiä suhteita.  Hän oli myös pasifisti ja kannatti israelilais-palestiinalaisessa konfliktissa keskinäisten neuvottelujen pohjalta luotavaa Kahden-valtion mallia.  Israelin ja Japanin suhteiden kehittyminen ei ollut pois palestiinalaisilta sillä Japani on edelleen merkittävimpiä Palestiinalaishallinnon tukijoita.

Shinzo Abe oli myös vahva antisemitismin vastustaja;  hän vieraili niin Anne Frankin talolla,  USAn Holocaust Memorial Museumissa kuin Yad Vashemissa. Abessa Israel menetti hyvän ystävän mutta hänen perintönsä luo pohjan maiden suhteiden jatkuvuudelle.

Lähteenä mm: Haaretz


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

+2
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu