Taistelu Kurdistanista uuteen vaiheeseen

Turkki ja sen Syyriassa olevat al-Assadin hallinnon vastaiset kapinnallisliittolaiset aloittivat 9.10.2019 hyökkäyksen koillis-Syyrian kurdialueille. Sotilasoperaation tavoitteena on Turkin mukaan eliminoida Turkin etelärajalla oleva ”terrorikäytävä”. Turkin operaatiota edelsi USA:n Presidentti Donald Trumpin ilmoitus yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisestä alueelta. Turkin asevoimat ovat vakava uhka Syyrian kurdialueille ja selvitäkseen taistelussa he mahdollisesti joutuvat liittoutumaan lähemmin al-Assadin hallinnon kanssa. Israelilla on vuosikymmenien takaiset hyvät suhteet kurdien kanssa mutta nyt se on ajautumassa tässä taistelussa enemmän tai vähemmän samalle puolelle päävihollistensa Hizbollahin ja Iranin kanssa.
Eri lähteiden (mm BICOM , Haaretz ja i24News ) mukaan Turkin sotilasoperaatio – ”Operation Peace Spring” – aloitettiin ilmaiskuinjatykistötulotuksella kurdijoukkoja vastaan. Tuhannet ihmiset pakenivat kurdijohtoisen SDF:n ( Syrian Democratic Forces) hallinnoimasta Ras al Ainin kaupungista syvemmälle Syyriaan. SDF:n mukaan iskuissa kuoli kaksi siviiliä ja haavoittui toiset kaksi. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sanoi 16 SDF sotilaan kuolleen iskun ensitunteina. Sekä SOHR että SDF raportoivat raskaista taisteluista lähellä Tel Abadin kaupunkia. Turkin puolustusministeriön mukaan sen asevoimat ovat iskeneet 181 kurdien ”terroriryhmien” kohteisiin.
Reaaliaikaista tilannetta – kurdinäkökulmasta – seurattavissa englanniksi osoitteissa: Syrian Democratic Forces (SDF) – Coordination & Military Ops Center , Hoshang Hasan (reportteri) , Rojava Information Center ja Nuri Mahmoud(Official English account of spokesperson for the YPG )
Taustaa
Turkin operaatiota edelsi USA:n Presidentti Donald Trumpin ilmoitus yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisestä alueelta. Vetäytymisen laajuudesta ei vielä kuitenkaan ole tietoa. USA on toisaalta informoinut, että kyse on vain 50 erikoisjpukkojen jäsenen uudelleensijoituksesta. Edelleen Presidentti Trum on twiitannut tuhoavansa Turkin talouden mikäli hän katsoo hyökkäyksen olevan liian pitkällemenevä,
Sitten elokuun 2019 Turkin ja kurdien asevoimat ovat olleet erotetut Turkin ja Syyrian rajalla olevalla ”suojavyöhykkeellä. Yksi 5 km:n osuus on USAn ja Turkin hallinnoima, yksi 9 km:n osuus vain USAn kontrolloima ja yksi4 km:n osuus osin USAn kontrolloima; lisäksi rajalla on 32 km:n lentokieltoalue.
Turkin mukaan kurtijohtoinen SDF muodostaa uhan sen läheisten PKK yhteyksien vuoksi. PKK luetaan monissa maissa terroristiorganisaatioksi ja Turkki on ollut sen kanssa aseellisessa konfliktissa vuodesta 1984 lukien.
Turkin sotilasoperaatioon liittyy sivuhaarana myös pakolaiskysymys sillä YK:n pakolaisvirasto UNHCR:n mukaan Turkissa on tällä hetkellä 3,667,435 syyrialaispakolaista. Turkki haluaa siirtää näistä merkittävän osan luoteis-Syyriaan jota siirtoa kurdit puolestaan vastustavat siirron muuttaessa kurdien toivomaa autonomisen alueensa demografiaa.
Aiemmin länsivallat ovat suhtautuneet myötämielisesti kurdien johtamaan SDF:een johtuen näiden keskeisestä roolista ISIS:in vastaisessa taistelussa, jossa kuolikin 11,000 kurditaistelijaa.
Israelin tuki kurdeille ei ole uusi ilmiö
”Kurdit ovat taistelijoita jotka ovat todistaneet poliittisen sitoutumisensa ja poliittisen maltillisuutensa ja he ovat ansainnet oman poliittisen itsenäisyytensä, meidän tulee tukea kurdien itsenäistymistoiveita, he ansaitsevat sen.” (Benjamin Netanyahu v. 2014)
Israel on tukenut kurdien aseellista kamppailua Irakissa 1960-luvulta lähtien. Vuonna 1980, Israelin pääministeri Menachem Begin julkisesti ilmoitti Israelin tukeneen kurdeja humanitaarisen avun ohella aseistuksella ja neuvonantajilla. Israelilla kurdeilla on myös yhteinen side Israelissa asuvien kurdijuutalaisten kautta, joista huomattavimpaan asemaan aikoinaan nousi Itzhak Mordechai, joka kaksi vuosikymmentä sitten toimi puolustusministerinä Benjamin Netanyahun silloisessa hallituksessa.
Monet Irakin johtajat syyttävät kurdien autonomisen alueen presidentti Massoud Barzania yhteistyöstä Israelin kanssa muistuttaen myös Israelin aseavusta 1960 ja 1970-luvuilla Mustafa Barzanin [Massoudin isä] taistelussa keskushallintoa vastaan. Mustafa Barzani oli läheisissä tekemisissä puolustusministeri Moshe Dayanin kanssa Mossadin johtava virkailija Eliezer Tsafrir on todistanut Israelilla olleen 1963-1975 sotilasneuvonantajia Mustafa Barzanin päämajassa sekä maan toimittaneen kurdijoukoille aseita ja mm kenttä- ja ilmatorjuntatykistöä.

Israelilaismedia vuonna 2004 myös raportoi israelilaisviranomaisten ja kurdijohtajien kokouksista jolloin mm Massoud Barzani, Jalal Talabani ja aiempi Israelin pääministeri Ariel Sharon julkisesti vahvistivat hyvät suhteet Irakin Kurdistanin kanssa.
Presidentti Massoud Barzani totesikin toukokuussa 2006 kurdien Israel -suhteista, että jos Bagdad luo diplomaattiset suhteet Israelin niin kurdit voisivat avata konsulaatin Erbiliin. Irakin aiempi (2006-14) pääministeri Nuri al-Maliki puolestaan on kitkerästi todennut Kurdistanista tulevan toteutuessaan “toinen Israel.”
Kurdistan?
Tri Edy Cohen – BESA/Israel – julkaisi hiljattain analyysinsä [Kurdistan: From Referendum to the Road to Independence ] jossa hän toteaa kurdivaltion tukemisen olevan Israelille tärkeää sekä taloudellisesta että turvallisuusnäkökulmasta. Edelleen Syyrian ja Irakin jihadistien hillitsemiseksi Jerusalemin tulisi osallistua Kurdistanin kehittämiseen, IDF:n [Israelin armeija] tulee kouluttaa Peshmerga sotilaita ja saattaisi olla perusteltua jopa perustaa Kurdistaniin suojaksi lentotukikohta.
Mainittakoon kurdinäkökulmasta, että v. 2017 noin 5.3 miljoonalla kurdiäänestäjällä oli mahdollisuus osallistua kansanäänestykseen Irakin kurdialueilla – sekä kurdiparlamentin hallinnoimissa kolmessa pohjois-Irakin provinssissa että kurdien ISISltä valloittamilla kiistanalaisilla alueilla kuten Kirkukissa. Äänestyksen kysymyksenä oli jatkaako kurdialue osana Irakia vaiko irtautuako itsenäiseksi satoja vuosia haaveilluksi Kurdistaniksi. Kuten odotettua ylivoimainen enemmistö oli itsenäisyyden kannalla: äänestysaktiivisuuden oltua 72 % yli 92 % äänesti itsenäisyyden puolesta.
Turkissakin on Erdoganin linjasta poikkeavia näkemyksiä kurdikysymyksessä. Edellä mainitun äänestyksen jälkeen Turkin ”Peoples’ Democratic Party” (HDP) totesi kansanäänestyksen tulosten olevan oikeutettuja ja itse äänestyksenkin sujuneen läpinäkyvästi ja rehellisesti. Edelleen HDP toisti aloitteensa Irakin, Syyrian, Turkin ja Iranin kurdeja edustavan kansallisen kongressin perustamiseksi alueellisen vakauden kasvattamiseksi ja kurdien poliittisen, kulttuurisen, taloudellisen ja sosiaalisen yhtenäisyyden edistämiseksi. (Lähde: Kurdistan24.net )
Energia-aspekti ja Venäjä
Reuters uutisoi aiemmin Turkin uhanneen rajoittaa Irakin kurdien öljynvientiä näiden itsenäisyyshaaveiden edistyessä. Erbilin ja Ankaran välisen kauppavaihdon arvioidaan olevan liki £7.5 miljardia vuodessa. Toisaalta Venäjän lähestymistapa on ollut täysin erinen: Valtionyhtiö Rosneft (ROSN.MM) on kasvattanut investointejaan Kurdistanissa. Kurdeilla on muutoinkin toimivat suhteet Venäjän johtoon tämän ottaessa vastaan edustajia niin Bagdadista kuin Erbilistäkin. Kuitenkin nimenomaan Irakin Kurdistanissa Venäjä on tällä hetkellä suurimpia investoijia. (Lähde: Reuters )
Venäjän investoinnit Irakin Kurdistanin öljy- ja kaasuteollisuuteen ovat jo vähintään $4 miljardia. Edelleen mm viime kesäkuussa Rosneft ilmoitti tehneensä 20 -vuoden sopimuksen kurdiöljyn osatamisesta ja lisäksi yhteistyöstä uusien lähteiden etsinnässä ja hyödyntämisessä. (Lähde: Al-Monitor ) Syyskuun18. Päivänä 2017, Rosneft tiedotti hankkeesta rahoittaa Irakin Kurdistanin kaasuverkostoa joka mahdollistaisi vuonna 2020 noin 30 miljardin kuutiometrin kaasuviennin vuodessa. (Lähde: Natural Gas World )
Turkin hyökkäys asettaa myös Venäjän vaikeaan tilanteeseen. Toisaalta Venäjä on syventänyt energiayhteistyötä kurdien kanssa ja taannut al-Assadin hallinnon säilymisen vallassa sekä toiminut epävirallisena välittäjänä Iranin ja länsivaltojen kanssa, toisaalta Venäjällä on Turkissa suuria energiahankkeita (Turkish Stream aka ex-South Stream) kuin myös puolustusyhteistyötä (S-400 ohjuspuolustusjärjestelmä). Ja kaiken keskellä Venäjä on koordinoinut Syyria -operaationsa vuosikausia Israelin kanssa sallien tämän vapaasti iskeä Hizbollahin asekuljetuksiin ja Iranin vallankumouskaartin asemiin Syyriassa.
Huomionarvoista lienee, että kurdijohtaja Masoud Barzani tapasi 8.10.2019 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin pyytäen Venäjän tukea tilanteen eskaloitumisen välttämiseksi.
Venäjän ohella Kiinalla on merkittäviä energiaan ja talouteen laajemminkin liittyviä panostuksia Irakin kurdialueilla vaikka Peking virallisesti vastustaakin yleisesti separatistisia liikkeitä.
Syyrian osalta kannattaa muistaa myös energia-aspekti, koska maa on kahden energiakorridorin keskellä: Toinen väylä yhdistää Turkin ja Kaspian meren Israeliin ja Punaiseen mereen ja toinen puolestaan linkittää Irakin Välimereen. Energiakäytävien merkitys kasvaa tulevaisuudessa varsinkin itäisen Välimeren jättimäisten energialähteiden hyödyntämisen myötä.
Näkemykseni
Erdogan on pitkään vaatinut Turkin-Syyrian rajalle 300 mailia pitkää ja 20 mailia syvää turvavyöhykettä ja tämän alueen valtaaminen lienee hänen tavoitteenaan. Taistelut ja ulkovaltojen – erityisesti USA:n suhtautuminen hankkeeseen määrittänevät lopputuleman. Mikäli USA vetäytyy aiemmista sitoumuksistaan lienee selvää, että kurdit etsivät liittolaisensa muualta (al-Assadin hallinto, Venäjä, jopa Israel). Israelin kannalta tilanne on hyvinkin vaikea koska al-Assadin rinnalla taistelevat maan päävastustajat Hizbollah ja Iran; toisaalta al-Assad voi sekulaarisena johtajana olla vaihtoehtoja parempi liittolainen, Venäjän kanssa yhteistyö Syyriassa sujuu hyvin ja kurdien kanssa Israelilla on vuosikymmenien takaiset hyvät suhteet.
Liki kaikki valtiot Israelia lukuunottamatta näyttävät vastustavan kurdien itsenäisyyttä samaan tapaan kuin ulkopuoliset aikoinaan vastustivat juutalaisvaltion syntyä ja ehkä osin samasta syystäkin: merkitsisihän Kurdistan uuden demokraattisen saarekkeen muodostumista tyrannioiden keskelle. Toinen yhtäläisyys on siinä, että Kurdistan myös on motivoitunut ja kykenevä taistelemaan itsenäisyytensä puolesta.
Mielestäni on myös Israelin strateginen etu kannattaa nytkin kurdien asiaa kaikin keinoin – myös sotilaallisesti.
Aiemmin Kurdistanista:
Kurdistan muotoutumassa – Israelin tuella [Op-Ed]
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Op-Ed artikkelina Ariel -verkkojulkaisussa
Pätevä kirjoitus aiheesta, josta kirjoitetaan pääosin vain tunteenomaista höttöä. Reaalipolitiikka on jotain aivan muuta ja kuvaat mielestäni juuri sitä ja sen ymmärtäminen on ainoastaan merkittävää ennustettaessa tulevaa.
Alueen rähinöiden osapuolet eivät ihmisuhrien määrästä piittaa vaan ovat niihin jo tottuneet ja ne uhraavat päästäkseen päämääriinsä. Henkisesti lapsen tasolle tippuneessa EUssa ei tätä pelin kovuutta tajuta.
Israelin tapa toimia alueensa konflikteissa on äärimmäisen mielenkiintoista ja kertoo miten reaalipolitiikka toimii ohi tunteilun ja moralisoinnin.
Ilmoita asiaton viesti
Missä on pro-Assyria, Suur-Mongolia tai muut vastaavat projektit? Se nyt ei vielä ole ongelma, että on sitä mieltä, että kurdeille kuuluu oma maa, Kurdistan. Mutta kenen piirtämänä ja minne, minkä kokoisena? Jos tästä tehtävästä suoriutuu päästäänkin seuraavaan vaiheeseen eli miten valtio saataisiin toteutettua? Voi ottaa esimerkkejä historiasta kuten vaikka Israelin, Jugoslavian tai minkä vain. Kuulostaa sodalta. Rauhanomainen vaihtoehto olisi joku Neuvostoliiton romahtamisen kaltainen skenaario jossa moni lähi-idän maa pirstaloituisi jonkan tapahtuma(sarjan) myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen nähden, että Turkin ja Israelin välit ovat olleet kohtuulliset ainakin aiemmin, tämä Israelin Kurdistan-kanta vähän hämmentää. Turkkihan vastustaa kurdivaltion perustamista myös rajojensa ulkopuolella.
Minultahan se ei ole pois, jos itsenäinen kurdivaltio perustetaan.
Erdogan on öykkäri, jolloin hänelle annettu reilu opetus vaikuttaisi tervetulleelta.
Ilmoita asiaton viesti
Runsaan 10 vuoden ajan Turkin ja Israelin suhteet ovat mielestäni huonontuneet merkittävästi. Yksi alkusysäys oli ensimmäinen turkkilaislähtöinen flotilla Gazan merisaartoa purkamaan jolloin merellä syntyi kahakka ja tuli uhreja. Tämän jälkeen on vahvistunut Israel-Kypros-Kreikka yhteistyö energia-alalla puolustusyhteistyön ohella.
Ilmoita asiaton viesti
Niin itse olisin puoltanut Turkin jäsenyyttä EUssa. Se olisi ollut kaikkien etu.
Nyt Turkki on ajettu eristäytymään Euroopasta ja hakemaan kumppanuuksia muualta. Kriisiherkkyys lisääntyy ja samoin massamuutto Turkin kautta.
Oli typerää yrittää pakottaa Turkki EUn lainsäädännön alle. Sama koskee EUta muutenkin. Merkittävääkin erilaisuutta tulisi sallia EUn sisällä. EU vain heikkenee samaan muottiin pakottamisella. Se on tuhoisaa suuruudenhulluutta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet ainakin johdonmukainen, mitä tulee Euroopan unioniin. Mitä enemmän sekasortoa unioniin, sen parempi sinun mielestäsi. Kannatan itsenäisiä valtioita, kuten Turkki. Ei sovi unioniin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin lähdin siitä, että unioni ei katoa. Siinä optiossa Turkki olisi ilman muuta sopinut jäseneksi siinä missä Bulgaria, Romania tai Albania.
Minun ihanneratkaisu olisi löyhä EU ilman nykyistä pakkopaitaa ja viherpunan ajamaa hulluutta. Vapaamarkkina sekä vapaa liikkuvuus EUn kansalaisille sekä tiukat ulkorajat ja yhteinen puolustus ilman USAta olisivat riittävät yhteistoimet. En ole vakuuttunut edes euron välttämättömyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kurdit on selvästi oma kansa – on esimerkiksi oma kieli. Kurdit on suuri kansa ilman omaa itsenäistä valtiota. Kurdit ovat todistaneet halunsa itsenäiseen valtioon ja ovat todistaneet valmiutensa myös taistella itsenäisyyden puolesta.
Suomenkin pitäisi tukea Kurdistanin kehittymistä itsenäiseksi valtioksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kurdit on selvästi oma kansa – on esimerkiksi oma kieli”
”Suomenkin pitäisi tukea Kurdistanin kehittymistä itsenäiseksi valtioksi”
Samaa mieltä. Mutta valitettavasti suomalaiset eivät pysty auttamaan, koska me emme pysty pitämään edes omasta maastamme huolta. Pakkoruotsi nakertaa suomenkielen asemaa ja väestö vaihtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi voisi ainakin puhua Kurdistanin puolesta esimerkiksi EUn ja YKn eri kokouksissa.
Kurdistaniin voisi lähettää neuvonantajia ja apua sellaisilla alueilla, joissa kurdit ja suomalaiset näkisivät yhteistyön hedelmälliseksi. Kustannukset voisi kattaa leikkaamalla Afrikkaan suunnatusta haitallisesta avusta.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen. Painottaisin sitä että näillä alueilla on sodittu tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Kun suomensukuiset piirteli kalliomaalauksia ja asui risumajassa oli mm kurdien alueilla hienoja rakennuksia, armeijoita, kehityksen ja uuden luomista.
Ehkä meidän ”risumajalaisten” ei olisi koskaan pitänyt puuttua näiden asioihin…
Ilmoita asiaton viesti
On suomensukuisillakin ollut kehittyneitä muinaisia kulttuureja ja hienoja taloja, mutta aina ne on tuhottu sodissa ja palattu asumaan ”risumajoihin”.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensimmäiset asukkaat tulivat Suomen maaperälle noin 10.000 -11.000 vuotta sitten. Itäisille ja pohjoisille seuduille oli useita muuttoreittejä kaakon ja idän suunnalta.” https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/13/suomen-asuttaminen
”Pyörä, seitsenpäiväinen viikko, matematiikka, kirjoitustaito, maanviljelys. Muinaisen Mesopotamian keksinnöt näkyvät joka päivä arjessamme. Vuosituhansien ajan alue oli todellinen innovaatiomylly”
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kieli-kulttuuri/lahi-idan-menneisyys-on-loistava-miksi-sielta-tulee-nykyaan-niin-huonoja-uutisia
Paljon keksintöjä, huikeaa rakentamistaitoa, kulttuurin kukoistaminen… kaikki nämä noilta alueilta joissa kurdit ovat asuneet historiansa ajan. Mikä meni pieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Monien vanhojen kulttuurien tuhoutumisesta ei ole jäänyt paljoa tietoa, mutta se tiedetään melko tarkkaan miten Rooman valtakunta tuhoutui: korruptio, sodat ja väestönvaihdokset. Kai tässä ovat nämä kulttuurien tuhoutumisen perusmekanismit.
Ilmoita asiaton viesti
Listastasi unohtui ilmaston merkitys. Kylmyys sai idän kansat liikkumaan kohti länttä. Massamuutto, levottomuudet, sodat ja nälänhätä sairauksineen saivat Rooman valtakunnan romahtamaan. EU on tavallaan Rooman valtakunnan henkinen perillinen . Saa nähdä miten EU,n käy? Toivon parasta ja pelkään pahinta.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi nämä lähi-idän maat ei pärjää keskenään… lämpökö sen aiheuttaa…? Pientä huumoria vaikeaan asiaan, mutta onhan se kumma että näiden historian alusta asti on tapeltu ja tappelu jatkuu, sekaantui länsi siihen tai ei.
Olemmeko me länsimaista tulleet ”vapauttajat” sen parempia näitä neuvomaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi aloitti itsenäisyytensä sisällissodalla, joten me ainakin osaamme neuvoa mitä ei pidä tehdä, jos Kurdistan joskus saavuttaa itsenäisyyden.
Ilmoita asiaton viesti
Lähi-idän yhteiskunnat ovat vahvasti jakautuneita eri heimoihin (klaaneihin), jotka jostain syystä edelleen vihaavat toisiaan ja siksi taistelevat vallasta. Ei ole syntynyt yhtenäistä Irakin, Syyrian, Iranin tai edes Saudi-Arabian kansaa – he ovat joko shiioja, sunneja tai kurdeja. En usko rauhaan alueella ennen kuin heimot ovat saaneet omat valtiot.
Suomenkin heimot taistelivat toisiaan vastaan keskiajalla ( keskiaika tuli Suomeen myöhemmin kuin muualla) – hämäläiset, varsinaissuomalaiset yms. Suomalaiset heimot (lähinnä hämäläiset) ajoivat myös saamelaiset pohjoiseen. Varsinaissuomalaiset ja ruotsinkieliset viihtyivät rannikolla koska olivat merenkulkijoita ja kalastajia. Hämäläiset eivät harrastaneet merenkäyntiä ja siksi he viihtyivät paremmin sisämaassa metsästäen mm,ssa turkiksia. Mutta Suomen heimot yhdistyivät kuitenkin yhdeksi kansaksi, suomalaisiksi. Koemme olevamme suomalaisia ja heimoilla on vain kulttuurinen vivahde elämässämme.
Ilmoita asiaton viesti
Kurdistan olisi yhtä riitainen kuin on Lähi-itä nyt. Klaanit ja heimot tappaisivat edelleen toisiaan. Verivelka kiertää vuosisadasta toiseen.
Koettakaa nyt hyvät ihmiset uskoa, ettei meidän pidä laittaa näppejämme tai tikkuakaan tuon alueen sekopäihin. Heillä ei ole kykyä pysyä järjestyksessä kuin voimalla. Mitään kykyä rauhanomaiseen yhteiseloon ei ole. Tästä suurin kiitos kuuluu heimokulttuureille ja islamin lahkolaisuudelle.
Kurdien Kurdistan on ihan älytön juttu. Se on paluuta vuosisatojen taakse eikä nykypäivää. Kurdien on paras sopeutua kotimaihinsa eikä ryhtyä perustamaan uutta maata olemassaoleviin maihin sotimalla. Muulla tavalla sitä ei ole luotavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Hämäläinen, erehdyt: Rojavan eli Syyrian Kurdistanin ja KRG:n hallinnoiman Irakin pohjoisosan esimerkit kertovat siitä, monikansallisen ja myös moniuskontoisen alueen demokraattisen hallinnon järjestäminen onnistuu. Näissä molemmissa tapauksissa kurdit ovat ensisijaiset tekijät, joskaan eivät ainoina vaan toimivassa yhteistyössä näiden alueiden muiden kansallisuuksien kanssa. Huomaa, että kummassakin valtiossa lähtökohdat eivät ole helpot.
Väitän, että asia on päinvastoin käsityksesi suhteen: Lähi-idän pohjoisosan pitkäaikaisen rauhan avain on monikansallinen, demokraattinen kurdivaltio, koko historiallisen ja nykyisen Kurdistanin alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Seurasin ISISin nousun ja nujertamisen aikaa vuodesta 2014 alkaen useista kurdien medioista (mm. Firat News, Ekurd, Basnews, Rudaw), ajoittain myös Bagdadin ja Damaskoksen virallista ääntä asioista. Turkki on pitänyt muodollisen hajuraon ISISiin, mutta tosiasiassa Turkki näyttää olevan miltei yksi ja sama sen suhteen. Turkki on aseistanut, rahoittanut, kouluttanut, hoitanut jopa Ankaran ja Istanbulin sairaaloissa haavoittuneita ISIS-sotureita (samalla kun Kobanên ja Girê Spîn/Tal Abyadin haavoittuneita siviilejä ei päästetty rajan yli Turkkiin hoitoon, jolloin monet rajalle kuiviin vuotaneet olisi voitu pelastaa), majoittanut Syyriaan matkaavia ISIS-sotureita mm. Gaziantepin hotelleissa, antanut tiedusteluapua (sekä drooneja Rojavan taivaalla että MIT:n agentteja Rojavan alueella). Täten uskon puheen terrorikäytävästä: sellaisen muodostamiseen Turkki näyttää pyrkivän ja mitä ilmeisimmin väestönvaihtoon.
Itse hämmästelen EU:n saamattomuutta, tahtotilan puutetta ja näin etenkin Ranskan suhteen, jonka mandaattialueella nyt taistellaan. Ranska on kuitenkin osoittanut kykynsä ja tahtotilansa sotilastoimiin mm. Malissa viitisen vuotta sitten (Opération Serval).
Oletan, että Unionimme laajuinen suhteiden välitön ja totaalinen jäädyttäminen (kauppasopimukset, tiede- ja opiskelijavaihto), turismin tietoinen lopettaminen matkustuskielloin, sen kaltaiset pakotteet kuin Venäjään on suunnattu, voisivat purra Osmanivaltion itsevaltaiseen johtoon. Tahtotila vain näyttää tyystin puuttuvan myös tehdä (sanat tuomita/jyrkästi tuomita/olla huolissaan ovat perin halpoja).
Rojavan oloissa toimivan, demokraattisen paikallishallinnon rakentaminen ja sen toiminta on esimerkillistä ja saman totean Irakin pohjoisosan KRG:n hallinnosta.
Henkilökohtaisesti lakkasin ostamasta koskaan mitään Turkissa tuotettua 1980-luvun lopulla ja maahan voin matkustaa, kun Bakurê Kurdistanê eli Turkin hallinnoima osa Kurdistania on minimissään itsehallinnollinen, Kypros vapaa Turkin miehityksestä, armeenien ja assyrialaisten kansanmurha tunnustettu (ja korvattu mahdollisuuksien mukaan).
Millä ehdoin oletat itse EU:n ryhtyvän jonkinlaisiin aktiivitoimiin ja ääritapauksessa sotilastoimiin Turkin invaasion päättämiseksi? Näetkö mahdollisuuksia Yhdysvaltain ulkoasianhallinnolle/puolustushallinnolle kääntää presidenttinsä pää Turkin/Rojavan asiassa?
(Pahoittelen väliaikaista kuvattomuuttani, korjaan asian piakkoin.)
Ilmoita asiaton viesti