Täsmäisku Rafahiin tulitaukoa odotellessa

Hamas-Israel sodan tulitaukoneuvottelujen jatkuessa on Israel ottanut haltuunsa ns Philadelfia -käytävän Gazan puolella Egyptin vastaisella rajalla.  IDF pitää tätä välttämättömänä aseiden salakuljetuksen ja Hamasin tulevan uudelleenaseistumisen estämiseksi. Rafahissa olevia siviilejä on kehotettu siirtymään uudelle laajennetulle humanitaariselle alueelle Al-Mawasissa ja sittemmin Rafahiin on tehty joitakin ilmaiskuja. 

 

Seuraavassa joitakin yksityiskohtia Israelin tulitaukotarjouksesta (tiedot vahvistamatta):

Vaihe 1 (40 päivää)

 • Israel vetää loput joukkonsa tiheästi asutuilta alueilta
 • Lentoliikenne, mukaan lukien IDF-operaatiot, keskeytetään 10 tunniksi päivässä
 • Naispuoliset panttivangit vapautetaan ennen päivää 20
 • Miespanttivangit vapautetaan 22. Päivänä
 • Israel rakentaa uudelleen tuhoutuneta sairaaloita ja Gazan voimalaitoksen
 • Israel jatkaa gazalais siviilien paluuta Pohjois-Gazaan
 • Yhteensä 33 mies- ja naispuolista panttivankia vapautetaan
 • Israel vapauttaa 20-40 tuomittua rikollista jokaista panttivankia kohden panttivangin taustasta riippuen

Vaihe 2 (42 päivää)

 • Täydellinen tulitauko
 • Kaikki jäljellä olevat elävät panttivangit vapautetaan ja vastineeksi 20-40 palestiinalaisvankia panttivankia kohden

Vaihe 3 (42 päivää)

 • Hamas vapauttaa israelilaiset panttivankien ruumiit haudattavaksi

Israelin viimeisimmän neuvottelulinjan, jota Yhdysvallat kuvailee ”erittäin anteliaaksi”, ja Hamasin ilmoittaman ehdotuksen välillä on merkittäviä eroja joita ovat mm seuraavat:

 • Israelin esittämän kolmivaiheisen sopimuksen ääriviivat vaativat (ensimmäisten 42 päivän aikana) 33 elävän panttivangin – naisten, lasten, vanhusten tai sairaiden – vapauttamista. Hamas on sanonut voivansa vain taata, että sillä on 20 elävää panttivankia kyseisestä ryhmästä, ja aikoo vapauttaa 33 panttivankia, elävänä tai kuolleena.
 • Edelleen Hamasin vastaehdotuksen mukaan kolme panttivankia vapautettaisiin joka seitsemäs päivä sen sijaan, että kolme panttivankia vapautettaisiin joka kolmas päivä.
 • Hamas haluaa myös lisätä Israelin vapauttamien vankien määrää vastineeksi jokaisesta panttivangista ensimmäisessä vaiheessa ja pyrki poistamaan Israelin vaatiman veto-oikeuden tiettyjen vakavimmista rikoksista kuten murhista tuomittujen palestiinalaisten vapauttamiselle.
 • Hamasin vastaehdotus mahdollistaa gazalaisten paluun takaisin pohjoiseen ilman Israelin edellyttämiä turvatarkastuksia ja muuttaa joitakin Israelin joukkojen vetäytymisen yksityiskohtia.

Neuvottelut jatkuvat Kairossa ja lisäksi CIA:n johtaja William Burns on käynyt keskusteluja Qatarissa ja saapui keskiviikkona Israeliin tapaamaan pääministeri Netanjahua ja muita korkeita virkamiehiä.

Israel on sitoutunut Yhdysvaltoihin ja Egyptiin rajoittamaan toimintaansa Rafahissa tavoitteenaan vain evätä Hamasin valta rajanylityspaikasta – joka sijaitsee noin 2 kilometrin päässä Rafahin kaupungista – ja keskittyä kaupungin itäpuolelle.  Rafahissa arvioidaan olevan toiminnassa neljä viimeistä Hamasin pataljoonaa.  Ellei tulitauosta päästä sopimukseen operaatio Rafahissa laajenee näiden tuhoamiseksi.

https://fb.watch/rXiFd7QlDa/

https://fb.watch/rXiFd7QlDa/

 

IDF:n maajoukot käynnistivät tarkan terrorismin vastaisen operaation Itä-Rafahissa, kohdistuen Hamasin militantteihin ja heidän infrastruktuuriinsa sekä Philadelfia-käytävän ja raja-aseman turvaamiseen. Operaatio, johon sisältyi ilmaiskuja, johti noin 20 terroristin eliminoimiseen ja kolmen toimivan tunnelikuilun löytämiseen. Henkilövahinkoja ei raportoitu, ja IDF-joukot jatkavat toimintaansa alueella.  Israelin kerrotaan aikovan ottaa mukaan Rafahin raja-aseman valvontaan palestiinalaisia, jotka eivät ole yhteydessä Hamasiin.

Ennen operaatiota siviilejä kehotettiin evakuoimaan humanitaariselle alueelle Al-Mawasissa jonne onkin parin päivän ajan Rafahista siirtynyt gazalaisia.  Kyseiselle alueelle on lisäksi viety mm kenttäsairaaloita, telttoja majoitukseen ja humanitaarista apua.

Humanitaarisen avun tuonti Gazaan keskeytyi päiväksi kun Rafahista laukaistiin joitakin ohjuksia Israeliin ja jotkut osuivat Kerem Shalomin rajanylityspaikkaan surmaten neljä IDF:n sotilasta. Nyt ylityspaikka on jälleen toiminnassa.

Lähteenä mm  BICOM , videot IDF


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu