UNHRC:n mustalista julki

UNHRC – Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvosto – julkaisi 12.2.2020 listan 112 Länsirannalla kiisteillyillä alueilla toimivasta yrityksestä. Neuvoston mukaan yritysten toiminta herättää erityisiä ihmisoikeuksiin liittyviä huolia. Israel puolestaan katsoo julkaistun ”musta listan” kuvaavan järjestön alennustilaa, olevan anti-semitistisen BDS-liikkeen inspiroima ja muistuttavan juutalaisvainojen pimeimmistä hetkistä, Yhdysvallat omaa samoja näkemyksiä ja onkin jo aiemmin vetäytynyt neuvoston toiminnasta.

Pääosa (94) listan yrityksistä on israelilaisia sisältäen mm pankkeja, puhelinoperaattoreita (Bezeq, HOT ja Cellcom), rakennusyrityksiä, valtio-omisteiset liikenneyhtiöt (Egged ja Israel Railways Corporation) sekä myös ravintolaketjuja (mm Café Café ja Angel Bakeries). Listan ulkomaisista yrityksistä mainittakoon matkailuliiketoiminnassa mukana olevat Airbnb, Expedia ja TripAdvisor, teknologiajätti Motorola ja ranskalainen yhdyskuntarakentaja Alstom.

Mustalista käsittää suoraan Länsirannalla toimivia yrityksiä, yrityksiä jotka omistavat enemmistön Länsirannalla operoivista yrityksistä sekä yhtiöitä jotka myöntävät toimilupia (franchise) ja lisenssejä Länsirannan yrityksille.

 

Presidentti Rivlin kuvasi julkaisua häpeälliseksi ja muistoksi juutalaisten pimeimmistä hetkistä (viitaten ilmeisesti Kristalliyöön eli natsi-Saksassa vuoden 1938 marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä juutalaisiin kohdistuneeseen väkivallan aalto; Kristalliyö sai nimensä rikottujen kauppojen ikkunoiden lasinsirpaleista).

Presidentti Rivlin luki listan julki sanoen olevansa ylpeä listalla mainitusta yrityksistä jotka panostavat Israelin yhteiskuntaan, talouteen ja rauhaan. Yrityksillä on merkitystä myös palestiinalaisille. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen General Mills yhtiön edustaja totesi kommentissaan yrityksellä olevan leipomotuotteita valmistava tehdas Jerusalemissa ja sen työvoimasta olevan puolet palestiinalaisia ja nauttivan täysistä sosiaalisista oikeuksista.

Listaa on valmisteltu yhteistyössä BDS- (boikotti-)liikkeeseen ja PFLP:hen (Palestiinan vapautuksen kansanrintama, USAn ja EU:n terroristijärjestöksi luokittelema liike) liittyvien organisaatioiden kanssa. Listaa kerättiin kolme vuotta ja alunperin selvityksen alla oli 188 yritystä, joista nyt julkaistuun listaan päätyi siis 112.

Koko asiaa koskeva UNHRC raportti luettavissa Human Rights Council website, ja vierittämällä kohtaan A/HRC/43/71.

Lähteet mm: TimesofIsrael ja OHCHR

 

Aiemmin aihepiiristä mm:

BDS infograafi

Tanska lopettaa BDS:n rahoittamisen

Kampusten antisemitismin jäljityskartta USAsta

Op-Ed: EU ulkoministerien itsenäisyyspäivälahja Israelille: Jutkuleima uusiokäyttöön


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu