USA:n demokraatit linjaamassa Lähi-idän politiikkansa

“I am a Zionist. You don’t have to be a Jew to be a Zionist,” (Joe Biden, in April 2007)

USA:n Demokraattinen Puolue julkisti   [22.7.2020] – syksyn presidentinvaaleja ennakoiden – vuoden 2020 ohjelmaluonnoksensa (2020 Democratic Party Platform). Noin kuukauden kuluttua hyväksyttävässä lopullisessa ohjelmassa pyritään esittämään puolueen prioriteetit seuraavien neljän vuoden ajaksi. Ohjelman erityisesti Israelia koskevassa osassa puolue kritisoi yksipuolisia toimenpiteitä alueella tuo esiin aiempaa selvemmin tukensa myös palestiinalaisten oikeuksille.

Lähtökohtana demokraatit uskovat vahvan, turvallisen ja demokraattisen Israelin olevan USA:n elintärkeä intressi. Luonnoksen mukaan demokraattien sitoutuminen Israelin turvallisuuteen, sen laadulliseen sotilaalliseen ylivoimaan, sen oikeuteen puolustaa itseään kuin myös sitoutuminen maiden väliseen, mm sotilaallista yhteistyötä käsittelevään,vuoden 2016 aiesopimukseen [MoU] on päivänselvä.

Demokraatit tunnustavat luonnoksensa mukaan kaikkien israelilaisten ja palestiinalaisten arvon pyrkien siksi auttamaan konfliktin lopettamisessa. Puolue kannattaa neuvoteltua Kahden-valtion ratkaisua, joka varmistaa Israelin tulevaisuuden juutalaisena ja demokraattisena valtiona tunnustettuine rajoineen antaen samalla palestiinalaisille oikeuden elää vapaasti ja turvattuna elinkelpoisessa omassa valtiossaan.

Demokraatit vastustavat kummankaan osapuolen yksipuolisia ratkaisuja -mukaanlukien alueliitokset – jotka vaikeuttavat kahden valtion tulevaisuutta. Edelleen demokraatit vastustavat terrorismia ja [Länsirannan] uudisasutustoiminnan laajentamista; Jerusalemin tulisi säilyä jakamattomana Israelin pääkaupunkina. Demokraatit palauttavat USA:n ja Palestiinan diplomaattiset suhteet ja avun palestiinalaisille Länsirannalla ja Gazassa USA:n lakien puitteissa.

Demokraattinen puolue vastustaa kaikkia epäreiluja yrityksiä delegitimisoida Israel mm YK:n tai boikottiliikkeen (BDS) kautta. Toisaalla ohjelmaluonnos esittää paluuta Iranin ydinohjelmaa koskevaan sopimukseen (JCPOA).

Ohjelmaluonnos kokonaisuudessaan [80 sivua] seuraavassa Demokraatti -puolueen linkissä: 2020 Democratic Party Platform

 

“I am a Zionist. You don’t have to be a Jew to be a Zionist,” (Joe Biden, in April 2007)

 

Kommenttini:

“The United States has only one government and one president at a time,” (president Barack Obama)

Ohjelmaluonnos hyväksytään elokuussa mutta nähtäväksi jää missä muodossa. Ajankohta on hyvinkin kriittinen koska Israelin hallituskoalitio -sopimuksen mukaan pääministeri Netanjahulla on ollut heinäkuun alusta lukien oikeus tuoda päätettäväksi esitys Länsirannan Israelin suvereniteetin ulottamisesta hallinnassaan jo olevan Alue C:llä sijaitsevien alueiden osalta. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin enintään 30% Länsirannasta koskevien alueiden virallista liittämistä Israeliin. Alueen laajuudesta ja koko liitoksen aikataulusta ja toteutuksesta on eriäviä näkemyksiä niin Israelin hallituksen sisällä kuin myös Netanjahun ja Valkoisen Talon edustajien välillä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että alueliitos ei etene ellei Valkoisesta Talosta tule selvää signaalia sen toteutuksesta. Juurinkin tästä syystä aika näyttää hyvinkin nopeasti millaisen signaalin presidentti Trump antaa, vai antaako ollenkaan, ja miten tämä vaikuttaa demokraattien positioon.

Demokraattien luonnos ei nähdäkseni sisällä mitään uusia keinoja konfliktin lopettamiseksi. Valkoisen Talon rauhanaloite sentään tarjoaa toisaalta palestiinalaisille mittavan investointi- ja kehittämispaketin oman valtionsa kehittämiseen lähimpien kymmenen vuoden aikana; toisaalta kyseinen diili tarjoaa Israelille mahdollisuuden edetä kysymyksessä olematta palestiinalaisten neuvotteluhaluttomuuden vankina. Käytetty mitäänsanomaton ohjelmaluonnoksen muotoilu tarjonnee Bidenin mahdollisesti voittaessa vaalit tilaisuuden syyttää kaikesta presidentti Trumpia ja näin ehkä saada palestiinalaisosapuoli jatkamaan neuvotteluja israelilaisten kanssa.

Merkityksellistä mielestäni on ettei ohjelmaluonnos Länsirannan suhteen kertaakaan käytä termiä ”miehitys” mutta toisaalta suoraan nimeää [antisemitistisen] ”Boycott, Divestment, and Sanctions Movement” yhtenä Israelia epäreilusti syyttävänä tahona. Edelleen tärkeää on nähdäkseni maininta palestiinalaisavusta ”USA:n lakien puitteissa” jolla voitaneen viitata USA:n kongressin vuonna 2018 säätämiin lakeihin ”The Taylor Force Act” ja ”The Anti-Terrorism Clarification Act of 2018” ; näillähän pyritään estämään USA:n avustusrahojen kulkeutuminen palestiinalaisterrorismin tukemiseen.


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu