USA:n demokraatit linjaamassa Lähi-idän politiikkansa

“I am a Zionist. You don’t have to be a Jew to be a Zionist,” (Joe Biden, in April 2007)
USA:n Demokraattinen Puolue julkisti [22.7.2020] – syksyn presidentinvaaleja ennakoiden – vuoden 2020 ohjelmaluonnoksensa (2020 Democratic Party Platform). Noin kuukauden kuluttua hyväksyttävässä lopullisessa ohjelmassa pyritään esittämään puolueen prioriteetit seuraavien neljän vuoden ajaksi. Ohjelman erityisesti Israelia koskevassa osassa puolue kritisoi yksipuolisia toimenpiteitä alueella tuo esiin aiempaa selvemmin tukensa myös palestiinalaisten oikeuksille.
Lähtökohtana demokraatit uskovat vahvan, turvallisen ja demokraattisen Israelin olevan USA:n elintärkeä intressi. Luonnoksen mukaan demokraattien sitoutuminen Israelin turvallisuuteen, sen laadulliseen sotilaalliseen ylivoimaan, sen oikeuteen puolustaa itseään kuin myös sitoutuminen maiden väliseen, mm sotilaallista yhteistyötä käsittelevään,vuoden 2016 aiesopimukseen [MoU] on päivänselvä.
Demokraatit tunnustavat luonnoksensa mukaan kaikkien israelilaisten ja palestiinalaisten arvon pyrkien siksi auttamaan konfliktin lopettamisessa. Puolue kannattaa neuvoteltua Kahden-valtion ratkaisua, joka varmistaa Israelin tulevaisuuden juutalaisena ja demokraattisena valtiona tunnustettuine rajoineen antaen samalla palestiinalaisille oikeuden elää vapaasti ja turvattuna elinkelpoisessa omassa valtiossaan.
Demokraatit vastustavat kummankaan osapuolen yksipuolisia ratkaisuja -mukaanlukien alueliitokset – jotka vaikeuttavat kahden valtion tulevaisuutta. Edelleen demokraatit vastustavat terrorismia ja [Länsirannan] uudisasutustoiminnan laajentamista; Jerusalemin tulisi säilyä jakamattomana Israelin pääkaupunkina. Demokraatit palauttavat USA:n ja Palestiinan diplomaattiset suhteet ja avun palestiinalaisille Länsirannalla ja Gazassa USA:n lakien puitteissa.
Demokraattinen puolue vastustaa kaikkia epäreiluja yrityksiä delegitimisoida Israel mm YK:n tai boikottiliikkeen (BDS) kautta. Toisaalla ohjelmaluonnos esittää paluuta Iranin ydinohjelmaa koskevaan sopimukseen (JCPOA).
Ohjelmaluonnos kokonaisuudessaan [80 sivua] seuraavassa Demokraatti -puolueen linkissä: 2020 Democratic Party Platform

Kommenttini:
“The United States has only one government and one president at a time,” (president Barack Obama)
Ohjelmaluonnos hyväksytään elokuussa mutta nähtäväksi jää missä muodossa. Ajankohta on hyvinkin kriittinen koska Israelin hallituskoalitio -sopimuksen mukaan pääministeri Netanjahulla on ollut heinäkuun alusta lukien oikeus tuoda päätettäväksi esitys Länsirannan Israelin suvereniteetin ulottamisesta hallinnassaan jo olevan Alue C:llä sijaitsevien alueiden osalta. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin enintään 30% Länsirannasta koskevien alueiden virallista liittämistä Israeliin. Alueen laajuudesta ja koko liitoksen aikataulusta ja toteutuksesta on eriäviä näkemyksiä niin Israelin hallituksen sisällä kuin myös Netanjahun ja Valkoisen Talon edustajien välillä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että alueliitos ei etene ellei Valkoisesta Talosta tule selvää signaalia sen toteutuksesta. Juurinkin tästä syystä aika näyttää hyvinkin nopeasti millaisen signaalin presidentti Trump antaa, vai antaako ollenkaan, ja miten tämä vaikuttaa demokraattien positioon.
Demokraattien luonnos ei nähdäkseni sisällä mitään uusia keinoja konfliktin lopettamiseksi. Valkoisen Talon rauhanaloite sentään tarjoaa toisaalta palestiinalaisille mittavan investointi- ja kehittämispaketin oman valtionsa kehittämiseen lähimpien kymmenen vuoden aikana; toisaalta kyseinen diili tarjoaa Israelille mahdollisuuden edetä kysymyksessä olematta palestiinalaisten neuvotteluhaluttomuuden vankina. Käytetty mitäänsanomaton ohjelmaluonnoksen muotoilu tarjonnee Bidenin mahdollisesti voittaessa vaalit tilaisuuden syyttää kaikesta presidentti Trumpia ja näin ehkä saada palestiinalaisosapuoli jatkamaan neuvotteluja israelilaisten kanssa.
Merkityksellistä mielestäni on ettei ohjelmaluonnos Länsirannan suhteen kertaakaan käytä termiä ”miehitys” mutta toisaalta suoraan nimeää [antisemitistisen] ”Boycott, Divestment, and Sanctions Movement” yhtenä Israelia epäreilusti syyttävänä tahona. Edelleen tärkeää on nähdäkseni maininta palestiinalaisavusta ”USA:n lakien puitteissa” jolla voitaneen viitata USA:n kongressin vuonna 2018 säätämiin lakeihin ”The Taylor Force Act” ja ”The Anti-Terrorism Clarification Act of 2018” ; näillähän pyritään estämään USA:n avustusrahojen kulkeutuminen palestiinalaisterrorismin tukemiseen.
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa
> demokraatit vastustavat … uudisasutustoiminnan laajentamista
Jos oikeasti EU tai USA ”vastustaisi” konkreettisin toimenpitein (sanktiot tms.) uudisasutusten laajentamista, jota on tainnut tapahtua melko keskeytyksettä varmaan kauemmin kuin kukaan meistä keskustelijoista on ollut elossa, niin se olisi maailman kahdeksas ihme. Tervetullut uutuus toki, mutta rohkenen epäillä että tällaisella lauseella olisi katetta tositilanteessa.
> Jerusalemin tulisi säilyä jakamattomana Israelin pääkaupunkina.
Ei tulisi.
> Demokraattinen puolue vastustaa kaikkia epäreiluja yrityksiä
> delegitimisoida Israel mm YK:n tai boikottiliikkeen (BDS) kautta.
BDS-liike ei ole epäreilu, verrattuna Israelin harjoittamaan siirtokuntien rakentamiseen palestiinalaisten maille.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, uudisasutusten vastustus on yleensäkin ollut vain retorisella tasolla eli ei mitään uutta sinänsä. Yleensäkin ohjelmaluonnos myötäilee puolueen keskikentän näkemyksiä, nytkin demokraattien jyrkempi siipi vaati ja vaatii edelleen, paljon voimakkaampia ilmaisuja, esimerkiksi JStreet vaati ehdottomasti miehitys -sanaa asiakirjaan. Toisaalta puolueen liepeille on syntynyt JEXIT liike eli #JEXIT – Jews leaving the Democrat Party. JEXIT kritisoi mm sitä ettei puolue tarpeeksi puutu joidenkin kongressiedustajiensa antisemitistisiin lausuntoihin.
Lainaukset olivat käännöksiä puolueohjelman luonnoksesta, omat kommenttini kirjoituksessa kursiivilla.
Ilmoita asiaton viesti
Terroristeja oli sekä Israelin että palestiinalaisten johdossa pitkä liuta jo 30-luvulta alkaen. Kumpikaan ei tässä mielessä ole toistaan parempi.
Kun väkivaltaan tartutaan niin tilanne säilyy. Kyllähän muslimeita kusetettiin länsivaltojen toimesta 6-0. Nyt vain on aika ohi kahden valtion ratkaisulle.
Ilmoita asiaton viesti
Kahden valtion mallia on ajettu jo pari vuosikymmentä ja tiekartta sinne näyttää olevan umpikujassa. Ongelmana vain on ettei muille ratkaisuille näytä olevan laajempaa kannatusta. Itse olen pitänyt parhaana kolmen valtion mallia jossa Gaza palautettaisiin ehkä jonkinlaisen autonomian omaavana Egyptille ja Länsirannan arabialueet samoin Jordanialle mutta tälle ei laajempaa hyväksyntää ole ilmennyt. Nyt ollaan ajautumassa yhden valtion malliin joka mielestäni on huonoin vaihtoehto eli jos arabiasukkaille annetaan yhtänäiset kansallisoikeudet niin Israel loppuu juutalaisvaltiona joksi se alunperin on perustettu, jos taas ei niin sitten loppuu demokratia ei oikeuksien takia. Nyt näkisin järkevimpänä nykytilan tunnustamisen ja turvamuurin sisällä olevien asutusten ja ehkä joidenkin ulkopuolisten alueiden virallisen liitoksen Israeliin jonka jälkeen palestiinalaiset voisivat kehittää jäljelle jäävälle 70-90% kattavalle Länsirannalle ja Gazaan oman valtionsa mahdollisella kansainvälisellä mittavalla avustuspaketilla. Eli selkeät rajat ja katse eteenpäin menneisyydessä piehtaroimisen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti