Vuosisadan diili julki ensi viikolla?

Vuosisadan diili” – Valkoisen Talon rauhansuunnitelma – saatetaan julkaista vielä tammikuussa 2020. USAn Presidentti Donald Trump on kutsunut sekä Israelin virkaatekevän pääministeri Benjamin Netanjahun että Blue and White allianssin johtaja Benny Gantzin ensi viikolla Washingtoniin keskustelemaan presidentin hallinnon valmistelemasta Lähi-idän rauhansuunnitelmasta. Presidentti Trumpin mukaan kyseinen suunnitelma on hyvä ja voi hyvin jopa toimia.

Pääministeri Netanjahu oli aiemmin kutsuttu Valkoiseen Taloon tammikuun 28. päivänä mutta mutta on vielä vahvistamatta muuttaako Gantzin mukaankutsuminen ajankohtaa. Joka tapauksessa suuri poliittinen draama on tulollaan. Jerusalemissa uskotaan ”Vuosisadan diilin” olevan Israelin historiassa myönteisimmän ja ottavan kantaa myös rajakysymyksiin kuten erityisesti Israelin suvereniteetin ulottaminen suuremmalle tai pienemmälle osaa Länsirantaa.

Enemmistö Israelin puolueista suhtautuu rauhanaloitteeseen myönteisesti mutta Palestiinalaishallinto puolestaan hyvinkin varauksellisesti. Sekä Valkoisessa talossa pidettävä yhteisneuvottelu että mahdollinen suunnitelman julkistus tapahtuvat Israelin kannalta ajankohtana jolloin maa on menossa kolmansiin Knessetin vaaleihin vuoden sisään 2. maaliskuuta 2020.

Trumpin suunnitelman julkistus on viimeksi viivästynyt koska Israeliin on pyritty tuloksetta muodostamaan enemmistöhallitusta kaksien aiempien vaalien jälkeen. Nyt Trumpin uskotaan kyllästyneen odottamaan ja siksikin esittelevän suunnitelmansa molemmille Israelin politiikan pääliittoutumille samaan aikaan.

Suunnitelmasta on aiemmin virallisesti julkistettu vain sen talousosa (siitä mm Trumpin Lähi-itä diili: Talousosa [Op-Ed] ) mutta poliittisesta osasta on vain epävirallisia toisen käden vuotoja.  

Diilin poliittisen osan arvioidaan sisältävän demilitarisoidun Palestiinan valtion muodostamisen ja sen käsittävän 80% Länsirannan alueesta sekä että Israel täysin kontrolloi ko valtion rajoja. Jäljelle jäävä Israeliin liitettävä 20% mahdollistaisi israelilaisten Länsirannan uudisasutusten liittämisen Israeliin.  Edelleen Jerusalem säilyisi Israelilla eikä merkittävää ns. pakolaisten paluumuuttoa tapahtuisi.  Tämän nyt israelilaisten tv-kanavien 12 ja 13 raportoimien  tietojen valossa esiteltävä suunnitelma on Israelille aiemmin epävirallisesti raportoituja suunnitelmia anteliaampi Jerusalemin, uudisasutusten ja pakolaiskysymyksen suhteen.


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu