YK pidätti UNRWAn johtajan virastaan

”UNRWA’s conduct illustrates that the agency is part of the problem, and not part of the solution. The agency perpetuates the refugee issue in a political manner, and in doing so distances any possibility for a future resolution.” (FM Israel Katz)

Palestiinalaispakolaisia varten perustetty YK:n virasto UNRWA on pidättänyt virastaan pääjohtajansa (Commissioner-General) Pierre Krähenbühlin väärinkäytöstutkinnan ajaksi. Pohjana on aiemmin uutisoitu YK:n sisäinen tarkastusyksikön raportti.  Krähenbühlin johdolla UNRWA on politisoitunut entisestäänkin, sen lisäksi budjettialijäämä on kasvanut ja koko viraston toimintamalli on kestämätön.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=reoJ_if791s]

Ulkoministeri Israel Katz toteaa UNRWAn muodostavan osa ongelmaa eikä osaa ratkaisusta. Virasto käsittelee pakolaisasiaa poliittisesti tavalla joka etäännyttää mahdolliset tulevat ratkaisut. Katzin mukaan kansainvälisen yhteisön tulee löytää uusi malli jolla humanitaarista apua toimitetaan sitä todella tarvitseville jolloin myös pakolaisten palautus voidaan poistaa asialistalta.

Israelin ulkoministeriön mukaan Krähenbühlin syrjäytys on vain ensi askel pitkää prosessia joka tarvitaan korruption eliminoimiseen, läpinäkyvyyden lisäykseen ja viraston politisoitumisen ehkäisyyn. Tässä mielessä Israel esittääkin kansainväliselle yhteisölle ja kaikille virastoa rahoittaville tahoille osallistumista evaluaatioprosessiin tavoitteena uusi tehokkaampi toimintamalli.  Edelleen Israel pyytää em tarkastusyksikön raporttia julkaistavaksi kokonaan.

Mainittakoon, että myös Suomen humanitaarinen apu palestiinalaispakolaisille kanavoidaan UNRWA:n kautta ja että EU:kin on tukenut tätä politisoitunutta järjestöä €664 miljoonalla vuosina 2010-2016. Suomi on yksi järjestön 20 suurimmasta rahoittajasta ja edelleen ohjelmiensa mukaisesti Suomen yleistuki UNRWA:lle on vuodesta 2019 lähtien miljoonaa eli tuki näyttää nousseen aiemmalta €4.5 miljoonan tasolta. Sen sijaan mm Sveitsi, Belgia, Alankomaat ja Uusi seelanti ovat jo jäädyttäneet rahoitustaan odottaen mm korruptiota koskevien tutkimusten valmistumista ja USA jopa ennen näitä tutkimuksia.   

Lähde: MFA

Aiheesta aiemmin: UNRWA:n eettinen haaksirikko [Op-Ed]

”YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) koki jälleen uuden eettisen haaksirikon järjestön sisäisen joulukuussa 2018 valmistuneen raportin vuodettua julkisuuteen 29.-30.7.2019 Al Jazeera ja Agence France-Presse uutistoimistojen kautta.”…


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu