Yli 80% Palestiinalaisista kannattaa 7/10 joukkotuhontaa: Osasyynä Suomenkin tuki vihakoulutukseen

Tuoreen i24 newsin uutisoiman mielipidetiedustelun mukaan yli 80% Länsirannan palestiinalaisista kannattaa Hamasin 7.10.2023 tekemää israelilaisten joukkotuhontaa – suurin yksittäinen operaatio sitten holokaustin –  ja jopa 98% koki siitä ylpeyttä. Toisen Länsirannalla sijaitsevan Palestiinalaishallinnon Birzeit yliopiston (Arab World for Research & Development-AWRAD) laitoksen mielipidetiedustelun mukaan palestiinalaiset terroristiorganisaatiot nauttivat keskimäärin yli 80%:n kannatuksen Länsirannan palestiinalaisten parissa. Myös Libanonissa asukkaista yli 80% kannattaa Al-Akhbar päivälehden tekemän gallupin mukaan 7/10 hyökkäystä ja 98% oli siitä ylpeitä.

Maruc Sheff, Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se) johtaja erittelee i24newsin haastattelussa tutkimusten tuloksia.  Pääsyynä Sheff näkee vuosikymmeniä palestiinalaisalueilla jatkuneen vihakasvatuksen ja vuosiluokka vuosiluokalta kouluiän kattavat Palestiinalaishallinnon opinto-ohjelmat ja oppikirjat.  Tämä indoktrinaatio ja palestiinalaisnarratiivin jatkuva kokonaisvaltainen toisto sukupolvelta toiselle tekee rauhanomaisen rinnakkaiselon israelilaisten kanssa hyvin vaikeaksi ja hitaaksi saavuttaa.

Haastattelu tästä LINKISTÄ.

Tuoreessa UNRWAn oppikirjoja koskevassa raportissa annetaan oppimateriaalien ohella myös esimerkkejä kuinka UNRWAn opettajat ja muut työntekijät sosiaalisessa mediassa ylistävät 7/10 joukkotuhontaa.

 

Suomi vihakoulutuksen tukijana

Suomi on vuosikausia ollut Palestiinalaishallinnon koulujärjestelmän, opinto-ohjelmien ja oppikirjojen päärahoittajia eli näin Suomi on sekä suoraan että välillisesti tukenut ja tukee todennäköisesti edelleen vihakoulutusta ja -kasvatusta. Suomen yhteystoimisto Ramallahissa seuraa ja valvoo varojen käyttöä myös paikan päällä.

Suomen rahoitus  palestiinalaisalueille on kulkenut pääosin Ulkoministeriön ns. Palestiinan maaohjelman kautta, johon rahoitus Palestiinan on noin seitsemän miljoonaa euroa vuodessa. Kehitysyhteistyön maaohjelman lisäksi Suomi antaa vuosittain viisi miljoonaa euroa humanitaarista apua YK:n erityisjärjestö UNRWA:lle. Tukea annetaan myös suomalaisten kansalaisjärjestöjen kautta, tänä vuonna noin 850 000 eurolla ja lisäksi Länsirannalla toimivia Palestiinalaisia kansalaisjärjestöjä tuetaan noin 120 000 eurolla. Tämän ohella on lukuisia maaohjelman ulkopuolisia aktiviteetteja, jolloin rahoituksen seuranta monimutkaistuu. Näitä ovat mm lukuisat YK:n järjestöt (UNRWA, UNESCO, …), Maailmanpankin ohjelmat, ministeriön yleistuki mm humanitaarisiin hankkeisiin, paikallisen yhteistyön määräraha (PYM) jne. ja luonnollisesti on myös muiden instituutioiden (kuten Kirkon ulkomaanapu) tuki Palestiinalaishallinnolle ja Hamasille.

Tapporaha aka PA sosiaaliohjelma/stipendi

Hamasin hyökkäyksen jälkeen Palestiinan maaohjelma on tällä hetkellä UM:n uudelleenarvioitavana ja selvitys tästä annetaan aikanaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeriöön. Suomen sitoutuneisuutta vihakoulutuksen rahoitukseen kuvaa se, että  Ilta-Sanomat julkaisi 19.4.2018 laajan artikkelin otsikolla ”Tukeeko Suomi jihad-opetusta?” Palestiinalaishallinnon oppikirjojen sisältämästä vihakoulutuksesta jota Suomi suoraan tai epäsuorasti on tukenut ja tukee edelleen Palestiina maaohjelmansa puitteissa. Kyseisen tuen käyttö ja oppikirjat tulivat ulkoministeriön selvittelyn alle eduskunnassa tehdyn kysymyksen johdosta. Norja, Tanska ja Yhdysvallat jäädyttivät jo tällöin terroristiseen toimintaan ohjautuneita avustusrahoja.  Ja Suomessa siis herättiin pohtimaan asiaa yli viisi vuotta jälkijunassa.

Itse olen aiemmin tuonut esiin Suomenkin tukemaa palestiinalaisten vihakoulutusta mm seuraavissa kirjoituksissani:

 

Kesäleirin harjoite: Israelilaissotilaan kaappaus ja kuljetus Gazaan

Aiemmin IMPACT-se on julkaissut useita raportteja koskien Palestiinalaishallinnon ja UNRWAn vihakoulutusta, esimerkiksi

Lopuksi

Kohta kolmekymmentä vuotta Israel-Palestiina -konfliktia on pyritty suoraan ja välittäjien kautta ratkaisemaan 2-valtion -mallin pohjalta siinä täysin epäonnistuen.  Siksi itse olen nähnyt parhaaksi ratkaisuksi Israelin rakentavat yksipuoliset toimet (constructive unilateralism) joita viimeksi olen esittänyt kirjoituksessani  Road-map to 2-State solution

Rakentavia yksipuolisia toimia nähdäkseni tarvitaan niin kauan kunnes löytyy presidentti Abbasin jälkeen niin voimakas parhaimmillaan palestiinalaisten itsensä valitsema vahva johtaja joka uskaltaa tehdä kitkeriä kompromisseja rauhansopimuksen aikaansaamiseksi.  Hieman samaan tapaan kuin Israelissa Ariel Sharon toteutti Israelin vetäytymisen Gazasta vaikka suuri(n) osa kansasta tätä vastustikin.

Palestiinalaisten asenteet 7/10 joukkotuhonnasta näyttävät kuitenkin niin voimakkailta ja pitkään kypsyneiltä ettei vahvakaan Palestiinalaisjohtaja edes niin halutessaan pysty mitään sopimusta kansalaisilleen syöttämään ja vaikka pystyisikin oltaisiin kaukana rauhanomaisesta rinnakkaiselosta ja normaalista vuorovaikutuksesta.

Tätä taustaa vasten aiempaakin enemmän kannatan Israelin rakentavia yksipuolisia toimia toivoen että palestiinalaisten asenteet – mahdollisesti kansainvälisesti tuetun uudelleenkoulutuksen avulla – lieventyisivät suvaitsevammiksi israelilaisia kohtaan.  Mallia voisi ottaa vaikkapa IIMS:n jälkeisestä Saksasta, kuinka holokaustin toteuttajista tuli yksi merkittävimpiä antisemitismiä vastustavista valtioista.

Lähteenä mm The Times of Israel , i24news ,  i24news , IMPACT-se


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu