Yli kolmannes gazalaista kuoli omiin raketteihin

Suuri osa Hamasin ja Israelin välisten toukokuun konfliktin kattavuudesta ja kommenteista on keskittynyt lukuihin, erityisesti palestiinalaisten huomattavasti suurempaan kuolleiden määrään verrattuna  tapettuihin israelilaisiin. Kuolemien määrä on tosiasiallisesti hyvin pieni tämänkaltaisessa konfliktissa.  Israelilaisten osalta pientä määrää nyt kuten aiemminkin selittää kehittynyt väestönsuojelujärjestelmä ja toisaalta Iron Dome ohjustorjunta;  palestiinalaisten osalta IDF:n ensikertaa täsmäohjuksilla saavutettu noin 100%:n osumatarkkuus ja jo aiemminkin käytössä ollut ennakkovaroitusjärjestelmä jolla gazalaisia pyydettiin poistumaan tulevien iskukohteiden lähettyviltä.

 


rocchild Analyysissaan  Intelligence and Terrorism Information Center [ITIC] arvioi, että Hamas ja muut ryhmät laukaisivat Gazasta vähintään 4360 rakettia, joista Israelin ilmatilaan tunkeutui 3573 kappaletta, 280 laskeutui Välimereen ja 680 jäi lyhyeksi pudoten Gazaan. Israeliin lentäneistä raketeista 1963 arvioitiin laskeutuvan asumattomille seuduille joten niitä ei torjuttu, Noin 1400 rakettia kohdistui asutuille alueille ja näistä noin 90% tuhottiin Iron Dome torjuntajärjestelmällä. 

 

Toukokuun konfliktissa kuoli 13 israelilaista, yksi näistä oli sotilas joka kuoli saatuaan osuman panssarintorjuntaohjuksesta.  Palestiinalaisia kuoli (lähteenä UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs ) yhteensä 256.

 

Vaikka Israelin täsmäohjusten osumatarkkuus oli noin 100% (eli ne kaikki osuivat alle kahden metrin sisään kohteistaan), ne aiheuttivat joitakin ennakoimattomia siviiliuhreja esimerkiksi maanalaisten kohteiden sortumisen myötä viereisten rakennusten sorruttua.  Paljon vaikeampaa on arvioida se millaista tuhoa 680 harhautunutta “omaa” rakettia aiheutti siviilien keskuudessa.

 

Keskeinen kysymys onkin montako gazalaista kuoli 680 Gazaan laskeutuneiden harhautuneiden gazalaisrakettien myötä.  BESA on tehnyt laskennallisen analyysin tutkimalla aiemmissa konflikteissa Israelin tiheään asutuille alueille pudonneiden vihollisrakettien siviileille aiheuttamia tuhoja erityisesti ajalta ennen Iron Dome torjuntajärjestelmää ja ennen kuin massiivinen hälytys- ja väestönsuojajärjestelmä otettiin käyttöön.  

 

Mainitun BESAn puhtaasti teoreettisen laskennallisen arvion mukaan 91 gazalaista kuoli harhautuneiden rakettien seurauksena joka summa edustaa noin 36% kaikista konfliktissa kuolleista gazalaisista.   rocetbatt

 

Laskennallisten arvioiden ohella on myös joitakin suoria todisteita harhautuneiden palestiinalaisrakettien aiheuttamista tuhoista gazan siviiliväestölle. Esimerkiksi anti-israelilainen “Defense for Children International-Palestine”  twiittasi 11.5. että edellisenä päivänä palestiinalaisraketti surmasi pohjois-Gazassa sijaitsevassa Jabalyassa kahdeksan gazalaista joista kaksi lapsia. Toisen samalta organisaatiolta peräisin olevan twiitin mukaan räjähdys Beit Hanounissa tappoi samana päivänä kuusi palestiinalaislasta ja kaksi aikuista. ITIC:n mukaan; nämäkin uhrit olivat palestiinalaisrakettien tulosta.  Em yhden päivän aikana tapahtunut 16 gazalaissiviilin kuolema omiin raketteihin antaa aiheen olettaa siviiliuhreja syntyneen merkittävä määrä myös yhdentoista sotapäivän aikana.  

 

Täysin tarkka kuva harhautuneiden gazalaisrakettien siviilituhoista edellyttäisi tutkakuvien, silminnäkijälausuntojen, kuolenmansyylausuntojen ja käytettyjen rakettityyppien tutkintaa joka kohteessa erikseen;  kun jäljet on nopeasti siivottu ja ruumiit haudattu jäänevät tällaiset tutkinnat tyystin tekemättä.  

Mikäli Hamas edelleenkin aikoo hyökätä Israeliin se voisi hyvinkin vähentää siviilituhoja sijoittamalla osan miljardiluokan ulkomaisesta avustusrahasta väestönsuojien rakentamiseen hyökkäys- ym tunneleiden rakentamisen sijaan;  jokaisen tunnelimailin hinnaksi arvioidaan   $800 000 ja esimerkiksi pelkästään vuonna 2014 tunnelirakennuksen kulujen arvioidaan olleen $1.25 miljardia.  Israel puolestaan on mittavasti sijoittunut kattaviin väestönsuojiin ja hälytysjärjestelmiin – siksi sen siviiliuhrit ovat olleet merkittävästi pienemmät viime konflikteissa kuin gazalaisten.  

 

 

Lähteenä mm:  BESA: How Many Gaza Palestinians Were Killed by Hamas Rockets in May? An Estimate by Dr. Alex Safian  ja Intelligence and Terrorism Information Center [ITIC])

 

Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

+6
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu