Antti Rinne muutti mielensä, Kaikkonen tulee toivottavasti perässä

Antti Rinne järjesti keväällä todellisen yllätyksen. Yllättävää ei ollut se, että hänestä tuli pääministeri, vaan se mitä hän sanoi Suomen Kuvalehdessä. Ja mikä olikaan tuo hämmästyttävä lausunto?

Se että asevelvollisuuden ulottaminen naisiin on ”itsestäänselvyys”.

Linjaus oli käsittämätön. Jo nyt koulutetaan selvästi liikaa varusmiehiä, sillä vain murto-osalle pystytään järjestämään riittävästi kertausharjoituksia, ja tosipaikan tullen ajanmukaista varustusta riittäisi vain harvalle. Mutta Rinne siis halusi vielä kaksinkertaistaa varusmiesten määrän nykyisestä.

Mietitäänpä, mitä tästä seuraisi. Rahaa palaisi tolkuttomasti jo ihan perusinfran rakentamiseen: mistä saataisiin kasarmit, koulutustilat, varusteet, kouluttava henkilökunta? 

Isoin menoerä olisi se, että nykyiseen verrattuna yleinen asevelvollisuus – siis kaikkia sukupuolia koskeva – lyhentäisi naisten työuria, viivästyttäisi opintoihin pääsemistä, estäisi pääsykokeisiin valmistautumista ja laskisi työllisyysastetta. Entä mitä tehdä palveluksesta kieltäytyville: miten mahtaisivat riittää jalkapannat ja valvontapartiot? Vankipaikat?

Rinteen maanpuolustusmalli olisi välillisine kustannuksineen tuonut jopa miljardiluokan uuden rasitteen kansantaloudelle, ja aivan turhaan. Rahan vastineeksi olisi saatu aikaan vain nykyistäkin laajempi vapaudenriisto nuorille, joiden pitäisi olla töissä tai opiskelemassa.

Yleinen asevelvollisuus on niin kummallinen, epätarkoituksenmukainen ja kallis keksintö, että sellaista sovelletaan käytännössä vain Israelissa. Toisin sanoen maailman väestöstä vain promille on yleisen asevelvollisuuden piirissä, mutta Suomen nyttemmin vaikutusvaltaisin poliitikko katsoi vielä keväällä sen olevan maallemme itsestään selvä malli.

Jos eturivin poliitikko olisi linjannut jotain yhtä järjetöntä verotuksesta tai sosiaaliturvasta, mekkala olisi ollut kova. Mutta tasa-arvo armeijakontekstissa on aihe, josta voi sanoa ja varsinkin jättää sanomatta mitä hyvänsä, eikä se kiinnosta ketään.

Paitsi minua. Siksi seurasinkin kiinnostuneena, mitä ”itsestäänselvyydelle” kävi hallitusneuvotteluissa.

Ja kas näin sanoo hallitusohjelma: ”Naisten edellytyksiä suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus ja palvella puolustusvoimissa parannetaan muun muassa tasa-arvotyöllä ja lisäämällä tietoisuutta naisten asepalveluksesta.”

Ei siis enää sanaakaan naisten pakollisesta asepalveluksesta – onneksi. 

Uuden ongelman synty estettiin, mutta vanha ongelma jäi. Sukupuolen perusteella määräytyvä pakko on megaluokan tasa-arvorikkomus, ja on surkuhupaisaa, että hallitusohjelman ”tasa-arvotyö” on varattu sille sukupuolelle, jota ei pakoteta yhtään mihinkään. 

Logiikka on kauniisti sanottuna nurinkurista.

Nyt käännänkin katseeni puolustusministeri Antti Kaikkoseen, jota pidän fiksuna miehenä. Hänen täytyy tajuta – ja on puheittensa perusteella tajunnutkin – että naisten ja miesten pitää olla yhdenvertaisia lain edessä. 

Paras ratkaisu olisi se, että määrätään koko ikäluokka kutsuntoihin ja tästä isosta joukosta valitaan vapaaehtoispohjalta riviin sopivimmat ja motivoituneimmat. Puolustusvoimat saisi haluamansa ja kansalaiset yhdenvertaisen kohtelun.

Olikin murheellista kuulla, että puolustusministeri on visioimassa pakollista kansalaispalvelusta naisille. Se ei vastaisi mihinkään todelliseen tarpeeseen eikä lyhyytensä vuoksi edes ratkaisisi tasa-arvo-ongelmaa vaan päinvastoin vahvistaisi sukupuolten erilaista kohtelua ja tunkkaisia sukupuolikliseitä.

Pääministeri jo muutti mielensä naisten asevelvollisuudesta. Nyt pitää toivoa, että myös puolustusministeri uskaltaa tarkistaa kantojaan ja luopua hölmöistä kansalaispalvelushorinoista.

Mielipiteen muuttaminen ei ole häpeä. Se on, jos härkäpäisesti ajaa läpi päättömiä aivoituksia järkiargumenteista piittaamatta.

 

 

 

ArnoKotro

Lukion opettaja, kolumnisti. Toksinen humanisti. Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj. Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu