Annetaan kaikille mahdollisuus opiskella elämänkatsomustietoa!

Kuinka moni tietää, että koulujen katsomusopetusta vääristää aivan älytön laki?

Jos oppilas ei kuulu kirkkoon, hän saa valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon. Mutta jos hän kuuluu kirkkoon, silloin valinnan mahdollisuutta ei ole, vaan on pakko mennä uskonnon opetukseen.

Eihän tässä ole järkeä. Sääntö on selvästi epäsymmetrinen ja epätasa-arvoinen.

Ei mahdu päähän, että lapselta kielletään kokonainen oppiaine, koska hänen vanhempansa sattuvat kuulumaan valtakirkkoon – ja sen myötä hän itsekin.

On iso vahinko, että elämänkatsomustieto on rajattu useimpien ulottumattomiin. Se on nimittäin aine, jossa pohditaan elämän isoja kysymyksiä avarasti ilman että opetusta olisi valmiiksi kytketty johonkin oppiin. Mitään ateismin syöttämistä se ei ole – ja miksi olisikaan: useimmat katsomuksellisesti kiinnostavat teemat eivät liity sen enempää uskontoihin kuin ateismiinkaan.

Olen kysellyt päättäjäportaalta perusteluja nykymallille, mutta järkevää vastausta en ole saanut. Lähinnä on tullut vaikutelma, että näin mennään, koska näin on ennenkin menty.

Se on tietysti nolla-argumentti.

Onneksi nyt on käynnissä kansalaisaloite sen puolesta, että kaikki halukkaat saisivat opiskella elämänkatsomustietoa. Jospa järki lopulta voittaa?

 

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu