Asevelvollisuus muuttuu väistämättä

Helsingin Sanomien tuoreen artikkelin mukaan nuorten enemmistö kannattaa asevelvollisuuden laajentamista kaikkiin. Se ei yllätä, lukion opettajana kun olen huomannut nuorten jatkuvasti kummastelevan, miten Suomessa voi olla eri laki tytöille ja pojille.

Olen kannattanut asepalveluksen tasa-arvoistamista jo yli 30 vuotta, mutta varsinkin alkuaikoina vastaan tuli lähinnä tyrmistystä: sehän on miesten juttu. Sain näkemykselleni yhtä vähän ymmärrystä kuin sille, että kannatin Suomen Nato-jäsenyyttä ja ydinvoimaa.

Mutta ajat muuttuvat ja yleinen mielipide myös. Suomen kansa kääntyi niin Naton kuin ydinvoimankin kannelle, ja nyt aletaan havahtua myös siihen, että nykyinen asevelvollisuuslaki on yksiselitteisen syrjivä. Samoin aletaan ymmärtää sekin, ettei palvelukseen soveltuminen ole kiinni sukupuolesta vaan yksilöominaisuuksista.

Koko ikäluokkaa ei palvelukseen tarvita. Olenkin kannattanut mallia, jossa kutsuntoihin osallistuvat kaikki – siis nykyiseen nähden kaksinkertainen joukko – ja heistä sitten rekrytoidaan palvelukseen vapaaehtoispohjalta riittävä määrä nuoria soveltuvuuden ja motivaation, ei sukupuolen, perusteella. Tämä tietty vaatii sen, että päivärahoja korotetaan, ja pitäisi myös harkita jonkinlaista verovähennystä palveluksen suorittaneille samoin kuin palveluksen nykyistä parempaa hyvittämistä opinnoissa.

Toinen vaihtoehto voisi olla muodollisesti pakollinen palvelus kaikille, mutta vapautuksia annettaisiin niin paljon, että riviin astuva joukko olisi jokseenkin nykyisen kokoinen. Molemmissa vaihtoehdoissa lopputulos olisi suunnilleen sama.

Mutta sitä vaihtoehtoa meillä ei enää tulevaisuudessa ole, että puolustusmalli perustuu järjestelmälliseen sukupuolisyrjintään. Se ei mene enää tasa-arvotietoisille nuorille läpi.

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu