Ehdotus: uusi vuosipäivä kalenteriin väestönkasvun vuoksi
Vuosi sitten kuoli kalastaja-filosofi Pentti Linkola. Hänet tunnettiin kansalaisvaikuttajana ja teräväkynäisenä kirjoittajana, joka puolusti palavasti luonnon monimuotoisuutta.
Edessämme on Linkolan mukaan ekologinen täystuho, ja siihen on kaksi pääsyytä: maailman liian suuri väestö ja jatkuva talouskasvu.
Linkola halveksi materian perässä juoksevia kansanmassoja ja elonkehän tuhoavaa tyhjäpäistä kulutuskulttuuria. Onneksi hän ei ollut näkemässä taannoista Helsingin Sanomien pääkirjoitusta, joka iloitsi siitä, että koronan jälkeen kulutus varmasti taas kasvaa.
Tutustuin Linkolan ajatuksiin ensimmäistä kertaa lukiolaisena. Nuoruuden eksistentiaaliset kriisit saivat tarttumaan kirjaan Kohti elämän tarkoitusta.
Teokseen oli koottu tekstejä monelta ajattelijalta, mutta puhuttelevin oli Linkolan osuus. Pian jo etsinkin käsiini Linkolan omia kirjoja, kuten Unelmat paremmasta maailmasta.
Tuuriakin oli, kun samoihin aikoihin lukiossa äidinkielen aineen aiheena oli Linkola, jota sai kannattaa tai vastustaa.
Minä kannatin. Aine on ihme kyllä tallella, siinä kritisoin kollektiivista elintasonarkomaniaa lukion kakkosluokkalaisen vimmalla. Näin kirjoitin:
”Elintaso ei kuitenkaan ole sama kuin elämisen taso. Meidän tulisi luopua nykyisestä elintasostamme turvataksemme elämän monipuolisen jatkuvuuden ja tullaksemme itsekin onnellisemmiksi, hyvinvointiyhteiskunnassamme kun ei ulkoisen hyvinvoinnin tavoittelu enää meille riitä elämämme tarkoitukseksi. – – Meidän tulisi nyt myöntää, että elintaso ja väestönkasvu ovat maailman tukipilareita pahimmin jäytävät tekijät. Väkiluku on ihmisen ympäristösuhteen funktio. Mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän tuhoamme.”
Sitten teksti jo kohoaakin totalitarismia myötäilevään paatokseen, kongruenssivirheellä maustettuna:
”Vaikka me joutuisimme rakentamaan pakkoyhteiskunnan, kuten Linkolan vastustajat sitä nimittää, joka takaa elämän jatkuvuuden ja antaa mahdollisuuden yrittää uudelleen, se on arvokkaampi kuin nykyinen tuhosuuntainen yhteiskuntamme.”
Ennen pitkää Linkola-fanitukseeni tuli säröjä. Toki minulle oli kaiken aikaa ollut selvää, että kaltaiseni sisätiloissa viihtyvä hyvinvointivaltion kasvatti tuskin olisi kauankaan selvinnyt Linkolan visioimassa ekolandiassa, jossa moderneista mukavuuksista on luovuttu ja ihmiset raatavat esiteollisissa oloissa pitkää päivää.
Tuo ei ollut isoin ongelma. Monet Linkolan ulostulot eivät kestäneet kriittistä katsetta. En voi Linkolan tapaan kunnioittaa Stalinia tai Hitleriä; hänhän poikkeuksetta ihaili niitä, jotka jättivät jälkeensä näyttävimmät ruumiskasat, luonto kuulemma kiittää.
Ei se kiitä. Linkolan natsimielisiltä kärjistyksiltä putoaa pohja jo siksi, että toisen maailmansodan polkaisema vauvabuumi käytännössä lisäsi ihmisten määrää.
Kumpainenkin diktaattori sitä paitsi halusi aggressiivisesti kasvattaa teollista tuotantoa, ja halusipa Hitler kaikille oman kansanautonkin, Volkswagenin. Älyllinen umpikuja ei voisi olla ilmeisempi, siitä nyt puhumattakaan, että on kuvottava ajatus ylistää historian julmimpia hirmuhallintoja.
Sota ja väkivalta ovatkin paitsi ehdottoman epäeettinen myös tehoton tapa rajoittaa väestönkasvua. Parhaiten sitä hillitsevät koulutus, sosiaaliturva, demokratia ja hyvinvointivaltio – ja näitähän Linkola vihasi.
Yhtä mahdotonta on ymmärtää Linkolan myötäsukaisia kommentteja Neuvostoliitosta. Sosialismi ei kehnona talousjärjestelmänä kuulemma kuormita ympäristöä yhtä paljon kuin kovien kasvuprosenttien kapitalismi.
Kattia kanssa. Neuvostoliiton ympäristötuhot olivat vailla vertaa.
Mitenkään erityisen ekolooginen ei ajattelijamme siis aina ollut. Mutta jos äkkiväärien lausuntojen logiikka välillä horjuikin, psykologisesti Profeettamme provokaatiot olivat sitäkin ymmärrettävämpiä purkautuessaan turhautuneen miehen pohjattomasta epätoivosta, lamaannuttavasta tunteesta että kaikki on menetetty.
Älyllisesti kestämättömistä kärjistyksistä ja ekofasistisesta ihmisvihasta huolimatta jokin ihailu minussa Linkolaa kohtaan aina säilyi. Oman tien pystypäinen kulkeminen, lumoava sanankäyttö, elintasokritiikin ja väestönäkökulman terävyys, merkillinen karisma, en ihan tiedä mikä kaikki minua hänessä viehätti.
Eikä vain minua. Kun Linkola vieraili Nuorten filosofiatapahtumassa Paasitornissa vuonna 2007, lukiolaisyleisö kuunteli hiiskumatta Linkolan hiljaisenhaurasta puhetta, ja kun hän lopetti, salillinen nuoria nousi spontaanisti ylös ja taputti seisten.
Kuka pystyy samaan?
Henkilökohtaisesti tapasin Linkolan kerran, puhelimessa puhuimme kahdesti. Kustantamon juhlissa juttelin hänen kanssaan hetken, ja kun hän sanoi lähtevänsä junalle, keksin äkkiä että minullahan on sama suunta.
Kävelimme yhdessä Helsingin Rautatieasemalle, ja koko matkan ahmin punnittua analyysia luonnon lohduttomasta tilasta ja massojen kyltymättömästä ahneudesta. Kun Linkola nousi junaan, hän kääntyi vielä kerran ja sanoi: ”Tähän lajiin ei tepsi mikään.” Sitten hän oli poissa.
Hitusen enemmän tutustuimme, kun toimitin kirjaa, johon kokosin arvostamieni kirjailijoiden ja ajattelijoiden tekstejä nuorille. Mitä he haluaisivat sanoa vaikkapa uusille ylioppilaille? Toivoin kirjaan tekstiä itse Mestarilta.
Pienen vaivannäön jälkeen sain Linkolan lankapuhelinnmeron (vai oliko se hänen naapurinsa numero, en muista tarkasti). Mutta kyllä, sain Linkolan langan päähän.
Hän ei oikein syttynyt ajatuksesta. Tuolloin jo lähes kahdeksankymppinen mies vaikutti melankoliselta ja katsoi, että toivoa ei ole, kirjoittaminen ja kaikki muukin on turhaa. Yllättäen hän viimein myöntyi ja sanoi, että tämän yhden tekstin hän vielä jaksaa kirjoittaa.
Olin tietysti äärettömän kiitollinen. Vielä kiitollisempi olin, kun postiluukusta kopsahti perinteinen kirje, josta löytyi vanhanaikaisella mekaanisella kirjoituskoneella naputeltu monen sivun essee.
Siinä sanansäilä heilui pisteliäästi, teksti oli tutun terävää, lauseet elegantteja. Mutta oli esseessä iso ongelmakin. Sisältönsä vuoksi sitä ei voinut julkaista.
Kirje oli joka tapauksessa arvokas. Niin arvokas, etten uskaltanut lähettää sitä kustantajalle postin mukana, vein sen perille itse. Yhdessä miettisimme, mitä sille tekisimme.
Kustantaja hukkasi kirjeen. Äkkiä sitä ei enää löytynytkään mistään. Kaikki paikat kuulemma koluttiin.
Itseäni syytän, etten ottanut kirjeestä kopiota. Onneksi sentään muistan, mitä siinä suurin piirtein luki – ja ennen muuta sen, mikä siinä nyppi.
Esseeessä Linkola puolusti rasismia ja piti sitä tarpeellisena evoluution tuotteena, eikä sitä siis pidäkään vastustaa. Rasismi ja muukalaiskammo suojelevat Suomeakin afrikkalaisten kansainvaellukselta.
En halunnut julkaista nuorille rasismiin kannustavaa kirjaa. Kiusalliseksi tehtäväkseni jäi kertoa Linkolalle, että hän on turhaan työstänyt kokonaisen viikonlopun tekstiä, jolle ei siis ole mitään käyttöä.
Puhuimme puhelimessa pitkään. Linkola ei menettänyt malttiaan, tietenkään, yksi hänen ristiriitansa tämäkin; hän pysyi aina ulkoisesti hillittynä samalla kun, niin uskon, sisällä kiehui raivo. Ehkä kiukku purkautui siinä, kun hän rauhallisesti sanoi, että Suomen historiassa kunniakkainta ovat yhteiset vuodet natsi-Saksan kanssa.
Hän ei suostunut siihen, että rasistisia pätkiä saksittaisiin pois. Ei, hän ei ollut periksiantavaa ja kompromissihakuista sorttia, hän kaikkein viimeiseksi.
Sitten kuulinkin puhelimessa lauseet, jotka muistaisin aina. ”Jotenkin luulin että sinä Arno et olisi massaihminen ja näkisit tämän taivaisiin asti huutavan hulluuden. Mutta sinä taidat olla ihan samanlainen kuin kaikki muutkin.”
Sanat viilsivät. Eikä mikään muuta muuksi sitä, että ylilyövien provokaatioiden takana Linkolan ydinviesti on vastaansanomaton: ylikansoitus on perusongelma, muu on lähinnä sen johdannaista.
Kun väkeä on liikaa, energiankulutus on valtava, samoin ravinnontarve. Sademetsät hakataan maatalouden tieltä, lajikato kiihtyy. Ilma ja vesistöt saastuvat, jätevuoret kasvavat, kasvihuonepäästöt lisääntyvät.
Elonkehän lisäksi myös ihminen kärsii. Väestönkasvu tuottaa köyhyyttä, saastuminen sairautta. Pakolaisvirrat pahenevat. Konflikteja syttyy herkemmin, kun tapellaan niukoista resursseista. Koronan kaltaisten pandemioiden riski kasvaa ihmisten pakkautuessa ylikansoitettuihin megapoleihin.
Kierrätys, jätteiden lajittelu ja vettä säästävät vessanpöntöt jäävät näpertelyksi, jos meitä on aivan liikaa.
Hämmästellä pitää, miten vähän asiasta puhutaan sen merkitykseen nähden, onhan käsissämme ihmiskunnan kohtalonkysymys. Kun katsoo vaikkapa listauksia ilmastonmuutosta torjuvista toimista, väestönkasvun hillitsemistä niistä on usein turha etsiä.
Vielä merkillisempää on, että silloin kun väestökeskustelua käydään, sävy on yleensä se, että mitään ongelmaa ei ole, tai vielä pahempaa, väkeä tarvitaan lisää. Huoli huoltosuhteesta on aina suurempi kuin huoli ympäristöstä.
Muuankin väestötieteen dosentti on mediassa kauhistellut, että Suomessa asukasluku joskus tulevaisuudessa varmaankin laskee. Näitä ennustuksia hän kutsuu ”madonluvuiksi”.
Toinen tutkija on julkisessa sanassa järkeillyt, että vaikka maailman väkiluvun kasvu jossain mielessä ehkä hiukan ongelma juuri ja juuri olisikin, Suomen väestönkasvu ainakaan ei ole, koska suomalaisia on niin vähän.
Logiikka ällistyttää. Noin ajatellenhan maailma voitaisiin jakaa tuhanteen seitsemän miljoonan asukkaan alueeseen ja todeta jokaisen kohdalla, että mitään haittaa ei väestönkasvusta ole, koska sillä ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä.
Yle on kantanut kortensa kekoon uutisoimalla toistuvasti muun muassa Japanin väestökriisistä, kun maan asukasluku uhkaa ”romahtaa”, herran tähden, alle sataan miljoonaan. Lähes sata miljoonaa vaurasta ihmistä Suomen kokoisella alueella on liian vähän?
Jos rikkaissa maissa väestöpyramidi olisikin jonkin aikaa katollaan ja huoltosuhde vinossa, se on sentään pieni ja ennen kaikkea ohimenevä ongelma verrattuna ympäristön pysyvään ylikuormitukseen.
Viime kesänä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan maailman väkiluku ei paisukaan aivan ennakoitua tahtia, vaan kääntyy tämän vuosisadan lopulla jopa laskuun.
Siitähän media säikähti. Pääkirjoituksia myöten puhuttiin jälleen romahduksesta, joka ”kurittaa” maailman maita monin tavoin. Ruotsia pidettiin ”voittajana”, koska sen asukasluvun ennakoidaan kasvavan tuntuvasti. Kauhisteltiin että Suomi on häviämässä Pohjoismaiden välisen väestökilvan.
Jos tuollainen kilpa tosiaan on olemassa, se hakkaa typeryydessään jopa opiskeluvuosien kilpailut siitä, kuka juo tunnissa eniten shotteja.
Outo linja mediassa on jatkunut. Tänäkin vuonna olemme voineet lukea, että huoli pois, väestöräjähdystä ei tapahtunutkaan: vuonna 2100 maailman väkiluku olisikin ”vain” alle 9 miljardia ihmistä. Vain?
Yhdeksän miljardia on järkyttävä luku. Sitä voi verrata vaikkapa siihen, että vuonna 1950 maailmassa oli 2,5 miljardia ihmistä. Onko väestöpommi tosiaan purettu, kun samat arviot kertovat, että Afrikan väkiluku lähes viisinkertaistuu vuoden 2000 tasosta noin 4,4 miljardiin vuosisadan loppuun mennessä?
Kaipa sitten on, kun konkaripoliitikko Heidi Hautalankin mukaan puhe Afrikan väestöräjähdyksestä on ”vanhanaikaista”, väestöongelmaa ei Afrikassa kuulemma ole. Äskettäin Allianssi ry:n ilmastodelegaatti vahvisti hänkin, että väestönkasvu ei ole maailmassa minkäänlainen ongelma.
Näkemykset ovat biosfääriä ajatellen tavattoman ihmiskeskeisiä ja itsekkäitä.
Ilmeisesti väestökuormituksesta varotaan puhumasta, koska pelätään kolonialistista tai jopa rasistista vaikutelmaa: mikä oikeus meillä on päsmäröidä Afrikan asioita.
Mutta liian suuri väestö kuormittaa pahiten siellä, missä kulutus on kovinta ja ekologinen jalanjälki suurin, siis rikkaissa länsimaissa. Jos huoli ympäristörasitteesta on yhtään älyllistä, katse osuu myös meihin, jopa ensisijaisesti meihin. En näe mitään ongelmaa siinä, että esimerkiksi Suomen väkiluku vakiintuisi jonnekin neljän ja viiden miljoonan väliin, päinvastoin.
Sitä vastoin on mieletöntä, jos hirttäydymme bruttokansantuotteen pakonomaisen kasvattamisen lisäksi myös väestön paisuttamiseen, niitä yhdessä ei tämä pallo kestä. Ja juuri tämähän on Linkolan pääviesti.
Linkolaa siis tarvittaisiin edelleen. Koska häntä ei enää ole, ehkä meitä tarvitaan?
Ehdotan, että nimeämme tämän Linkolan kuolinpäivän, 5. huhtikuuta, väestöräjähdyksen merkkipäiväksi, siis hiukan samaan tapaan kuin meillä jo on ylikulutuspäivä. Sopivaa nimeä en tosin ole vielä keksinyt – väestöpommipäivä? – ehdotuksia otetaan vastaan!
Pienenä yhden miehen liikkeenä aion kirjoittaa aiheesta aina huhtikuun alussa jollekin foorumille, ja toivon muita mukaan tekstitalkoisiin; vastuuttomimpia kannanottoja ja tuoreimpia väestöennusteita pitää nostaa keskusteluun. Ylisuuren väestön aiheuttamasta kuormituksesta on puhuttava rehellisesti ja ratkaisuja mietittävä.
Olkoon siinä vaatimaton hyvitykseni nuoruuden sankarille, jonka petin.
Synnyin vuonna 1960. Maapallon väestömäärä oli 3 034 950 000. Nyt 2019 se oli 7 713 000 000. Kauhulla odotan, mihin ehtinee ,omana elinaikanani.
Eikä tästä coronastakaan ollut apua, jollei muunnu paljon tappavammaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee. Vielä hurjempaa perspektiiviä saa, kun menee ajassa vähän taaksepäin. Vuonna 1900 maailmassa oli noin 1,6 miljardia ihmistä, eli nykyään meitä siis on melkein viisinkertainen määrä. Luulisi hälytyskellojen soivan.
Vaan kun ei. Muistan ihmetelleeni jo peruskoulussa, kun oppikirjassa kerrottiin, mikä lapsiluvun pitää olla, jotta väestönkasvu on ”turvattu”.
Miksi pitää turvata jotain sellaista, mikä selvästi on haitallista?
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus.
Tunsin Linkolan 60 -luvulta. Hän oli Päijänteellä ahkera kalastaja ja vihasi pikaveneillä kaahaavia mökkiläisiä.
Linkolan ajatukset ovat luonnollinen seuraus ihmiskunnan seuraamisesta. Emme me ole jokin ylirotu. Ajatuskin äärettömästä tärkeydestämme on fasistinen.
Kannanhoidolliset toimet ovat tarpeen yhtä hyvin ihmisille kuin hirville. Ihmisten osalta kiire on suurempi, koska kykenemme äärimmäisiin tuhoihin. Hirvi ei syö kuin taimikon.
Ilmoita asiaton viesti
Monet tuntuvat olevan tyytyväisiä, jos väestön kasvu pysähtyisi joidenkin ennustajien ennustamaan tapaan jonnekin 10-11 miljardin hujakoille, ja meidän ei itse tarvitsisi tehdä muuta, kuin jatkaa nykyistä väestön kasvattamisen politiikan tukemista. 😉
Kivuttomampiakin väestön kasvun hillinnän menetelmiä varmasti löytyisi kuin kulkutaudit, sodat ja nälänhädät. Voisi aloittaa vaikkapa siitä, että väestön kasvattamista ei pidettäisi enää yleisenä tavoitteena.
Ilmoita asiaton viesti
Pienempään lukuun se ei enää ehdi pysähtyä, mutta kuten oman blogini ketjussa totesin, muitakin menetelmiä pysäyttämiseen on kuin kulkutaudit, sodat ja nälänhädät.
Ilmoita asiaton viesti
Väkimäärä voisi pysähtyä hieman pienempään lukuun, jos tavoitteeksi asetettaisiin väestönkasvun hillitseminen, tai edes väestönkasvuun kannustamisen lopettaminen, kuin jos politiikkana pidetään edelleen väestönkasvuun kannustamista.
Väestönkasvun tavoittelusta luopuminen voisi olla luontevin ensimmäinen askel kaikissa maksimin alentamiseen tähtäävissä strategioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä vaan päiväntasaajalle neuvomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi hyvä käyttäytyä ensin itse vastuullisesti. Sellaiset ajatukset, ettei Suomen tarvitsisi tehdä mitään ilmastonmuutoksen tai väestönkasvun torjumiseksi, koska meitä on vain niin vähän, tai kulutamme niin vähän, eivät ole oikein hyvin perusteltuja. Kaikki mukaan yhteisiin talkoisiin vain.
Päiväntasaajan mailla on keskimäärin enemmän erilaisia vaikeuksia kuin Suomella, joten tässä mielessä Suomella on vähemmän toimeen tarttumisen viivästyttämistä tukevia verukkeita kuin niillä.
Ilmoita asiaton viesti
Korostan, n:nnen kerran, että suomalaisia on jo pitkään kuollut enemmän kuin syntyy. Ihmiskunnan väestönkasvuun ei vaikuta se, että ehkä haluat rajat kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
> Korostan, n:nnen kerran, että suomalaisia on jo pitkään kuollut enemmän kuin syntyy.
Olet kyllä viittaillut syntyvyyksiin, kuolemisiin ja muuttoliikkeisiinkin, mutta et ole muistaakseni kertaakaan sanonut vastustavasi väestön kasvattamista Suomessa. Tuon näkökulman puuttumista jäin vielä vähän pohtimaan.
Ehkä kommenteistasi pitää vetää se johtopäätös, että saatat kannattaa väestön kasvattamista, mutta puhut mieluummin noista yksittäisistä mittareista. Oletan myös, vähän vahvemmin, ettet halua asettaa yleistä toivomusta hillitä väestönkasvua nykyistä aktiivisemmin. Sekin on mahdollista, että kiertelevä puhetapasi johtuu myös joistain maahanmuuttoon liittyvistä syistä (kuten maahanmuuton vastustamisen vastustamisesta).
> ehkä haluat rajat kiinni
Mistä tuo ajatus? Rajojen kiinni oleminen ei kai liity suoraan tähän väestön määrän ongelmaan. Sama määrän kasvu siitä riippumatta, johtuuko se syntyvyydestä, kuolleisuudesta, pitkäikäisyydestä vai muuttoliikkeistä. Suunnilleen sama vaikutus ilmakehään ja luonnon kulutukseen. Oleellista on se, kasvaako väkimäärä, ja haluammeko kasvattaa väkimäärää vielä nykyisestäkin joillain noista tavoista. Osaatko sanoa, kannatatko väestönkasvun nykyistä aktiivisempaa hillitsemistä vai et?
Ilmoita asiaton viesti
Varsin omituinen kommentti. Olen sanonut vastustavani synnytystalkoita ja pitäväni hyvänä sitä, että syntyvyys pysyy kuolleisuutta pienempänä.
Minkä tahansa alueen väestömäärä riippuu tasan ja vain kahdesta seikasta: syntyvyys/kuolleisuus -suhteesta ja muuttoliikkeestä.
Emme halua kasvattaa ihmiskunnan väestömäärää. Alustajan tavoin katson, että kaikki ihmiskunnan asuinalueet ovat asiasta vastuussa samalla tavoin.
Haluat siis liittää jonkinlaisen aktiivisen maahanmuuttopolitiikan tähän keskusteluun, koska syntyvyysongelma Suomessa on ratkaistu. Kannatatko siis rajojen sulkemista ja ihmisten liikkuvuuden rajoittamista, vaikka se ei vaikuta ihmiskunnan väestömäärään?
Ilmoita asiaton viesti
> Emme halua kasvattaa ihmiskunnan väestömäärää. Alustajan tavoin katson, että kaikki ihmiskunnan asuinalueet ovat asiasta vastuussa samalla tavoin.
Ok, tuo on ainakin lähes puolittainen vastaus siihen, kannatatko väestönkasvun nykyistä aktiivisempaa hillitsemistä vai et? En kuitenkaan uskalla vieläkään väittää, että olisit vastannut kysymykseen ”kyllä”. Osaatko vastata tuohon kyllä tai ei?
> Haluat siis liittää jonkinlaisen aktiivisen maahanmuuttopolitiikan tähän keskusteluun
En todellakaan. Ihmettelin edellä päinvastoin sitä, miksi sinä yrität ujuttaa tuon teeman mukaan keskusteluun. Jos katsot, että se oli turha sivuhaara, tuen ratkaisuasi. 🙂
Väestönkasvu on oma kysymyksensä, eikä blogikirjoitukseen kannata suotta tuoda keskustelua sivuraiteille vieviä (ja ehkä riitaakin haastavia) sivuteemoja. Luonnon tuhoamisen kannalta on samantekevää, millä eri tavoilla väestöä kasvatetaan. Lopputulos on kaikissa tapauksissa suunnilleen sama.
Viimeinen kysymyksesi sisälsi oudon oletuksen siitä, että se ei vaikuta väestömäärään (mikä tekee siitä epärelevantin tässä keskustelussa). Rajojen sulkeminen ja ihmisten liikkuvuuskaan eivät näytä liittyvän em. syistä kirjoituksen teemaan. Tyrkytät noita kysymyksiä, mutta mielelläni pitäisin keskustelun väestön kasvussa, enkä noissa eri tavoissa. Vastailen yleensä mielelläni kaikkiin kysymyksiin, mutta tuo kysymys meni tosiaan aika kauas blogin aiheesta. Ehkä tarkennat, jos asia liittyy jotenkin blogin aiheeseen, eikä vain tuohon maahanmuuttoteemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Suomessa siis ei ole väestönkasvua, jos se määritellään sinun tavallasi.
Tänne muuttaneet eivät näytä nostavan hedelmällisyyslukuja ja he muuttavat usein enemmän luontoa kuormittavilta alueilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitset kirjoittamaani väärin. Käsittääkseni väestö kasvaa. Kopioin tähän jo aiemminkin kerran antamani linkin, joka kuvaa aika hyvin käsitystäni väestön kasvusta: https://www.stat.fi/org/tilastokeskus/vaestonkehitys.html
Ilmoita asiaton viesti
Se on tosiaan täysin hölmöä, että nykyäänkin Suomessa sekä valtio että jokseenkin jokainen suurkaupunki ja pikkukuntakin (osin kyllä huonolla menestyksellä) tähtää edelleen väestönsä kasvattamiseen. Ja Suomen vihreät usein etunenässä. En kannata kaikkia keinoja, joita Linkola on listannut, mutta hänen rehellinen perusanalyysinsa on ollut aina jopa kiusallisen rehellistä.
Olen muuten sitä mieltä, että kyllä myös ”sisätiloissa viihtyvä hyvinvointivaltion kasvatti” tulisi hyvin toimeen maailmassa, jossa jatkuva väestön ja luonnon kuluttamisen kasvattaminen ei olisi enää tavoite. Ihmiskunnan taidot ovat kehittyneet niin, että kaikkien ei tarvitsisi tarttua kuokan varteen tai kylmiin kalaverkkoihin ruokaa saadakseen. Lähikauppa ja ruokalähetit voisivat palvella kaikkia tietokoneen ääressä näperteleviä edelleen, samaan tapaan kuin nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen pitäisi olla edelläkävijä ja ottaa tavoitteeksi väestöneutraalisuus, eli se, että väestö ei ainakaan kasvaisi. Ilmasto ja luontokin tykkäisi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Voisimme kehitellä keinoja, joilla huoltosuhdeongelma ratkaistaan ilman tuhoisaa sitoutumista jatkuvaan väestönkasvuun ja markkinoida keinoja muihinkin vauraisiin maihin.
Nythän ilmeisesti toivotaan, että uudet ikäluokat olisivat aina edeltäjiään isompia ja unohdetaan, että joskushan hekin eläköityvät, ja sitten tarvitaan taas isompia ikäluokkia… Kamalaa automaattia haikailemme.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon pitäisi olla nykyään jo itsestäänselvyys, mutta ei valitettavasti ole, vaan väestön kasvattamista edelleen tavoitellaan. Lievä (huoltosuhdetta tarpeeksi vähän rasittava) laskusuunta olisi varmaankin paras ratkaisu. Pienemmällä imismäärällä olisi tulevaisuudessa enemmän luonnon resursseja käytettävissä per henkilö, ja myös luonnontilaista luontoa. Eliölajien sukupuuttoon hävittämisen väheneminenkin olisi plussaa.
Ilmoita asiaton viesti
Konditionaali on turha. Suomessa on jo jonkin aikaa kuolleisuus ylittänyt syntyvyyden. Yhden lapsen politiikkaa ei tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Linkissä tilastokeskuksen ennuste Suomen väestömäärän kehityksestä.
https://www.stat.fi/org/tilastokeskus/vaestonkehitys.html
Ilmoita asiaton viesti
Katsos, ihmiskunta ei lisäänny siitä, että joku muuttaa jostakin jonnekin. Ymmärrän kyllä, että joidenkuiden mielestä kvanttifysiikkakin johtuu maahanmuutosta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen väkimäärä kasvaa, ja aiheuttaa (oletettavasti) entistä enemmän haittaa luonnolle. Ja samaan aikaan Suomi ja sen kaupungit ja kunnat yrittävät kasvattaa väkimääräänsä (ja talouttaan muutenkin). Ei hyvä. Vai onko?
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta, kun uusi äyskäröinti-työmaa tällä tavoin mahdollinen, kiistattomasti, niin varmoilla ollaan, työllisyyden ja tekemisen riittävyyden suhteen.
Mitähän kaikkea sitä keksitää?
En tarkoita, etteikö ilmaantuvia tulisi hoidella. Äyskäröinnillä kuvasin sitä, että näitä tosiaan riittää, kasvun edellytyksiä.
Toivottavasti ei Linkola nouse jo haudasta. Se vielä, jos Kekkosen kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
…… niin, välillä vois miettiä sitäkin, että kuinka paljon nykyihmisen pitää kantaa huolta siitä, paljonko ihmisiä on vaikkapa 200: vuoden päästä.
Huolia kun on muitakin.
Ilmoita asiaton viesti
Että: ”meidän jälkeemme vedenpaisumus”?
Ilmoita asiaton viesti
Osa yrittääkin tuhota naapurikansoja jo nyt. Omat intressinsä kullakin. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin samansuuntaisia ajatuksia sinulla Linkolasta on kuin minullakin. Minäkin kirjoitin hänestä täällä joskus jotain, ja uudessa kirjassani Siltoja (2021) aika paljonkin. Linkolan valtti on siinä, että hänellä on lause. Tuskin kukaan hänen kirjansa Johdatus 1990-luvun ajatteluun lukenut voi unohtaa sen esipuheen vavahduttavaa loppua:
”Mitä tehdään, kun sadan matkustajan laiva on äkillisesti uponnut ja vain yksi kymmenen hengen pelastusvene on saatu vesille? Kun pelastusvene on täynnä, yrittävät ne, jotka vihaavat elämää, kiskoa siihen lisää haaksirikkoutuneita ja upottaa kaikki. Ne, jotka rakastavat ja kunnioittavat elämää, lyövät laivakirveellä partaisiin takertuneet liiat kädet poikki.”
Vertaus uppoavasta laivasta ihmiskunnan tilan symbolina on kulunut, mutta tuo laivakirves on hyvä. Kehno kirjoittaja ei olisi siihen osannut tarttua. Kuten Antti Nylén esseessään ”Katkera oppositio” toteaa: ”Laivakirves ei ole tavallinen kirves. Sitä käytetään vain hädässä. Sen varteen kanavoidaan kaikki pelko, kammo ja pelastumisen toivo, niin kuin krusifiksiin… niin kuin virheettömään proosavirkkeeseen. Vaikka niitä osaa valmistaa vain harva, kuka tahansa lukutaitoinen voi niitä käyttää” (Vihan ja katkeruuden esseet, 2007).
Ilmoita asiaton viesti
Linkola oli ekofasisti, tosin johdonmukaisuus ei kuulunut miehen hyveisiin, kuten kirjoituksessasi esität. Olihan hänellä omia lapsiakin, vaikka saarnasi väestönkasvun tuhoisuudesta. Silti hän oli kunnioitettava persoona, omalla tavallaan rehellinen ja asialle omistautunut toisin kuin esimerkiksi valtaosa nykyvihreistä poliitikoista, joille läheisin ja luontevin ympäristö betoni- ja asfalttiviidakko, joista on joskus mukava poiketa hetkeksi luonnon äärelle ihmettelemään.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin sanoin Linkolaa ekofasistiksi 1980-luvun alkupuolella, kun en ollut vielä lukenut häneltä mitään. Tuomitseminen on aina helpompaa kuin ymmärtäminen.
On surullinen sattuma, että Linkolan lähtö osui koronapandemian aikaan. Monissa suomalaisissa keskusteluissa on näinä aikoina mainittu hänen nimensä, sillä yksi linkolalaisista pääteeseistä nojasi tarpeeseen vähentää väestönkasvua voimakkaasti. Hän korosti liikakansoitusta elämän jatkumisen suurimpana uhkana jopa siinä määrin, että tautiepidemiat eivät ole hänen mielestään haitallisia. Linkolan mielestä ihmiskuntaa kohtaavat katastrofit ovat ainoa keino pelastaa maapallo ekologiselta tuholta.
Ei Linkola toki tältäkään pandemialta liikoja toivonut. Minäkin pelkään, että ihmiset vain odottavat, että korona menee ohi ja päästään taas tuhlaamaan. On se niin väärin, kun ei kesällä Kreikkaan pääse.
Harva tietää, että Linkola ihaili ruotsalaisaktivisti Greta Thurnbergia. ”Seuraan kovasti, mitä hänestä kerrotaan. Onhan hän jopa vähän hullunkurisella tavalla suurenmoinen tyttö”, Linkola sanoi Ilta-Sanomille marraskuussa 2019.
Ilmoita asiaton viesti
Greta sanoo Linkolan tapaan varsin rehellisesti ja suoraan, mitä ajattelee. Kiitos molemmille tästä. Heitä on tästä syystä ilo kuunnella.
Ilmoita asiaton viesti
Juu.
Tulkintaa jää, ja sen vastuuta. Mutta edes jotain suoruutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Parhaiten sitä [väestökasvua] hillitsevät koulutus, sosiaaliturva, demokratia ja hyvinvointivaltio ” Tämä on klisee. Parhaiten väestökasvua hillitsee pakon jälkeen ( tarvitsee lauman jälkeläisiä huolehtimaan itseään) kulttuuri jonka arvona ei ole suuri perhe.
Noin muutoin melkoinen juttu, tuplamoka, kun a)menit antamaan ainoa kopion Linkolan esseestä kustantajalle ja b) tämä ’hukkasi’ sen. Yleisellä tasolla en nyt ole varma onko rasismista hyötyä tai ei väestönräjähdyksen suhteen yhtä hyvin vaikka Afrikan siirtyminen muualle voi romauttaa koko Euroopan monin eri tavoin joka tuskin lisää ihmisten intoa lapsentekoon.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla toisaalla on , yritysten kilpailukykyyn keskittyneen strategiakonsultin Pasi Sillanpään blogi, otsikolla:
” Suomalaiset ovat omahyväineen ja itsekäs kansa .”
Kun kommentissani väitin, että rikkaat, menestvät markkinatalousmaat pystyisivät yhdessä hyvin järjestämään kaikkein huonommassa asemassa oleviin, köyhimpiin kehitysmaihin puhtaan veden, edes jonkinmoisen saniteettitekniikan ja kaikkein välttämättömimmän terveys-ja lääkehuollon, eikä kustannuksista tulisi suurtakaan lovea esim. ase-ja varustelubudjetteihin, niin Pasi Sillanpää vastasi että maailman väkiluku on sadassa vuodessa seitsenkertaistunut, mutta markkinatalous on silti pystynyt kaikki syöttämään, mikä hänen mukaansa todistaa, että puutteistaan huolimatta nykyinen systeemi on erinomainen.
Näin varmasti tiettyyn rajaan onkin, mutta silti sieltä ”ruuan äärestä” vaelletaan, kolkutellaan massoittain mm. USA:n ja Euroopan rajoille…?!
– Ja kaltaisissamme, rikkaissa hyvinvointivaltioissa pallotellaan JOPA mm. sen ”ongelman” kanssa, että täytyisikö Rokote-ja muu Korona-apu ulottaa ja ”kustantaa” sinne saakka?
”Ongelma” johon paavikin juuri puuttui-Pandemiahan ei tunnetusti tunne rajoja eikä valtioiden kehityseroja.
…joten (edit.) Korona rokottamisista olisi hyvä aloittaa ja sitten vaikka puhtaan juomaveden varmistamisesta-onhan ennustettu, että puhtaasta vedestä jatkossa jopa soditaan?
Ilmoita asiaton viesti
On huvittavaa, kuinka lapset poimivat toisistaan eroavaisuuksia ja saattavat ryhtyä kiusaamaan eroavaisuuksien takia. Silloin olisi ilahtuneena kuullut Linkolan lausahduksen: ”Mutta sinä taidat olla ihan samanlainen kuin kaikki muutkin.”
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus! Pentti Linkola on ehdottomasti ajattelijana ollut suomalaisten terävintä kärkeä.
Mielestäni on erikoinen ajattelumalli, että väestön kasvu olisi itseisarvo ja tavoiteltava asia. En itse allekirjoita ajatusta, että se olisi yksi yhteen kapitalismin kanssa. Vapaassa markkinataloudessahan pointti on yrittämisen ja tekemisen vapaus ilman oikeuksia rajoittavia styrankeja. Se ei tarkoita sitä, että kaiken pitäisi kasvaa kokoajan ja ympäristö maksaisi ihmisen ahneudesta. Ennenkaikkea tulisi etsiä tapoja ekologisempaan elämäntyyliin kokonaisvaltaisesti.
Hallitsematon väestönkasvu ehdottomasti turmelee luonnon. Se ajaa eläinkuntaa kokoajan ahtaammalle ja niin pitkään, kun ihmiskunta syö vielä hervottomat määrät lihaa, niin kärsimyksen määrä vielä moninkertaistuu. Jotenkin en usko, että argumentti ”lisääntykää ja täyttäkää maa” tarkoittaa sitä, että ”tuhotkaa kaikki mihin koskette, kunhan moninkertaistatte määränne” Matrix-elokuvassa paha tekoäly Smith summasi asian aikas hyvin:
”Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus.”
Ilmoita asiaton viesti
Halleluja! Tehdään pyhimys, kertarysäyksellä.
Vai saataisko parempi, jos rakenneltaisiin maltilla. Jaa-a.
Ilmoita asiaton viesti
Perimmäinen syy jatkuvan kasvuntavoitteeseen ei ole se, että tavaraa puuttuisi, vaan se, että talousjärjestelmämme on riippuvainen kasvusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä voi sanoa, että poliitikkomme yrittävät nykyään antaa sen kuvan, että talouskasvu olisi välttämätöntä ja hyvän taloudenpidon vaatimus. Väite menee oikeastaan samaan kategoriaan, kuin että tavallinen duunari ei voisi elää, ellei hänelle taattaisi tuntuvaa palkankorotusta joka vuosi.
Minusta valtion talouden tulee toimia, ja se voi toimia myös pienten laskusuhdanteiden aikana. Muu olisi väärää yhteiskunnan toimintojen mitoittamista, sillä laskusuhdanteitakin tapaa aina silloin tällöin tulla.
Ilmoita asiaton viesti
Vastoin omia oppejaan Pentti Linkola eli ( piti itsensä elossa) aivan liian kauan.
Linkola kuoli vasta 87 vuoden korkeassa iässä.
P.S. Kuolinpäivän nimeäminen juhlapäiväksi on sinänsä looginen ehdotus.
Ilmoita asiaton viesti
”Juhlapäivää” ei tässä kukaan halua, vaan surullista muistamispäivää melkeinpä unohdetun ongelman vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Väestöräjähdyksen ”surulliseksi” merkkipäiväksi valitsisin puolestaan Pentti Linkolan syntymäpäivän 7.12.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisyksilön pitkäikäisyys ei ollut Linkolan oppien vastainen ajatus. Pentti arvosti lääketiedettä nimenomaan siksi, että se on kyennyt pidentämään elinikää. Tämä jäi mieleeni, koska tuo näkemys juuri Linkolan esittämänä tuntui hyvin yllättävältä.
Ilmoita asiaton viesti
Terveen vanhuksen Linkola hyväksyi.
Linkola itse oli kuitenkin insuliinidiabeetikko.
Eräässä haastattelussa Linkola totesi insuliinin käytön olevan omalta osaltaan ympäristörikos.
Pitkä ikä kun saavutetaan erittäin usein keinotekoisesti lääketeollisuuden tuotteiden avulla. Lääkkeiden tuotekehitys ja tuotanto ovat ympäristöämme ja luonnon monimuotoisuutta tuhoavia prosesseja.
Arvomaailmassaan Linkola luetteloikin samaan nippuun ”vanhukset, vätykset ja vaivaiset”.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikä vain minua. Kun Linkola vieraili Nuorten filosofiatapahtumassa Paasitornissa vuonna 2007, lukiolaisyleisö kuunteli hiiskumatta Linkolan hiljaisenhaurasta puhetta, ja kun hän lopetti, salillinen nuoria nousi spontaanisti ylös ja taputti seisten.
Kuka pystyy samaan?”
Fasistinen demagogi ainakin.
Onneksi Linkola ei päässyt valtaan, koska todellisten diktaattorien tapaan hänkään tuskin olisi jättänyt toteuttamatta omia ajatuksiaan, jotka olisivat olleet rikoksia ihmiskuntaa vastaan.
Tällaisen laivakirvesmiehen pitäisi levätä rauhassa haudassaan kun kerran rauhassa sinne pääsi. Opetuslapsensakin toivottavasti saavat vain elinkautisen (eikä äskettäin länsimaissakin hyväkysyttyä kuolemantuomiota), jos eivät osaa lopettaa liehittelyään karkeilla rikoksilla.
Kotron karuselliin nostettu blogi liehittelee rikoksilla ihmiskuntaa vastaan kautta rantain. Että onpahan melkoista höpöpuhetta kritiikki Uuden Suomen blogien tiukasta sensuurilinjasta.
X
Ilmoita asiaton viesti
Jotain paheksuntaa pitää varmaankin varata myös nykyisille johtajillemme, jotka ovat suoraan vastuussa kaikesta siitä ilmakehän ja luonnon tuhoamisesta, jota tällä hetkellä harrastetaan. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä Kotron blogi onkin olkiukko, kun oppositiota on pitänyt olan takaa läiskiä…
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/buimonen/persut-ja-kuntavaalit-esteena-jarkevalle-rokotejakelulle/
X
Ilmoita asiaton viesti
Ikinä en ole ymmärtänyt sitä, että Linkolaa pidettiin jotenkin johdonmukaisena ajattelijana.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmien analyysi on minusta ollut mielestäni hyvin johdonmukaista ajattelua. Ratkaisuehdotusten voi sen sijaan sanoa edustaneen vain yhtä hyvin radikaalia ajattelutapaa. Muitakin ratkaisutapoja on, ja ne voivat olla myös paljon toimivampia ja inhimillisempiä.
Ilmoita asiaton viesti
Exentristi, ja tässä muodossakin, hyvää terveypotentiaalia. Vaikken juhlintaa kannata, niin muuten kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin jonkin aikaa sitten Suomen väestömäärästä, joka tosin ei mennyt Hesarin sensuurista läpi. Kerroin kommentissani, ettei Suomen väestömäärää enää pidä kasvattaa vaan mieluummin hiljalleen pienentää. Teknisten innovointien avulla selviämme kyllä väliaikaisesta huoltosuhteen vinoumasta. Katson että Suomen väestömäärä ei koskaan saa nousta kuuteen miljoonaan. Suomi on kylmä maa ja siksi energiaa kuluu paljon. Jos välitämme luonnon kestävyydestä edes hitusen, väestömääräämme kuuluisi laskea hitaasti mutta varmasti viiteen miljoonaan.
Yhteiskuntamme on nykyisin hyvin haavoittuvainen. Monenlaiset kriisit voivat romahduttaa yhteiskunnan nopeastikin. Väestömme ei siis pidä pakkautua muutamaan suureen kaupunkiin. Asutusta pitää olla eri puolilla Suomea pienissä, keskisuurissa ja isohkoissa kaupungeissa. Omavaraisuusastetta on nostettava – ruoka, energia, lääkkeet. Näin tehdessä on helpompi kohdata tulevaisuuden kriisejä.
Olen viime aikoina lukenut Hannu Ahden blogeja. Hän on elämänsä aikana kouluttanut paljon nuoria ja auttanut heitä eteenpäin elämässään. Hänellä on mielestäni paljon hyviä ideoita työllistämisestä ja esimerkiksi energian omavaraisuudesta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannuahti/164-miksi-rotterdam-kasvuyritykset-kaupan-miksi-epaonnistumme/
Ilmoita asiaton viesti
Uusi ajattelu ja uudet tavoitteet olisivat tosiaan tarpeen.
Termeistä sen verran, että en mielelläni käyttäisi edes sellaista termiä kuin ”huoltosuhteen vinouma”. Suomi on nyt yksi maailman rikkaimpia ja hyvinvoivimpia valtioita, ja oletettavasti jo rautakauden ja kivikaudenkin ihmiset ovat osanneet pitää vanhuksistaan huolta (omalla sen aikaisella tasollaan), vaikka materiaalliset mahdollisuudet ovat olleet moninkertaisesti nykyistä heikommat.
Tästä näkökulmasta katsoen vanhusten mahdollinen heitteille jättäminen olisi vain merkki omasta laiskuudestamme ja välinpitämättömyydestämme. Totta kai meillä on resursseja yhteen tärkeimmistä asioista, eli huolenpitoon läheisistämme.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus, vaikka varsinaisesti uutta siinä on vain tarina kadoksiin sössitystä kirjeestä.
”Kustantaja hukkasi kirjeen. Äkkiä sitä ei enää löytynytkään mistään. Kaikki paikat kuulemma koluttiin.”
– Kirjallisuudella elantonsa tienaava firma hukkaa itsensä Pentti Linkolan alkuperäistekstin? Arvatkaa mitä: jonain päivänä se on Bukowskilla myytävänä sievoiseen hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Hämmästellä pitää, miten vähän asiasta puhutaan sen merkitykseen nähden, onhan käsissämme ihmiskunnan kohtalonkysymys. Kun katsoo vaikkapa listauksia ilmastonmuutosta torjuvista toimista, väestönkasvun hillitsemistä niistä on usein turha etsiä.”
Olemme itse luoneet ahneen monsterin, joka ’syö meidät’, jos emme halua luopua sen ruokkimisesta.
”Maailman talous perustuu luonnonvarojen ylikuluttamiseen” – Meri-Lapin poikkeuksellinen teollisuuskeskittymä näyttää Kiinalle mallia kiertotaloudesta”
https://yle.fi/uutiset/3-10239237
Ilmoita asiaton viesti
Pahoittelen lällyliberaalia fasisminpuutettani, mutta asiaan voisi suhtautua niinkin, että ei toivoisi sotaa, nälkää ja tauteja vaan miettisi, miten tuotetaan turvallisesti tarpeeksi ravintoa. Geenimuuntelutekniikan vastaisesta taikauskosta eroon pääseminen on olennaista:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/vaestonkasvu-on-pienempi-paha-kuin-jarjen-koyhyys/
Ilmoita asiaton viesti
Linkola kyllä tunnisti ongelmia, mutta ei välttämättä oikeita ratkaisuja. Ainoa hänen kirjansa, jonka olen lukenut on debyytti Isänmaan ja ihmisen puolesta – mutta ei ketään vastaan. Sekään ei oikein vakuuttanut, mutta myöhemmin löysin oikean tai ainakin paremman ratkaisun Albert Einsteinin kirjoituksen kautta Immanuel Kantin jo vuonna 1795 julkaistuun Ikuiseen rauhaan.
Väestönkasvun osaltakaan Linkola ei minun mielestäni löytänyt oikeaa ratkaisua. Kaikissa varakkaissa maissa, joissa terveydenhoito on kehittynyttä, syntyvyys on laskenut ja mahdollinen väestön kasvu johtuu maahanmuutosta sekä eliniänodotteen kasvusta. Esimerkkeinä vaikka Japani ja Suomi, joissa kummassakin on erikoinen kieli ja kulttuuri hillitsemässä maahanmuuttoa. Talouskasvu tai oikeammin absoluuttisen köyhyyden poisto siis hidastaa väestönkasvua.
Suomeksikin tekstitetyssä TED-puheessa Global population growth, box by box Hans Rosling hieman yksinkertaistaa ja sitoo liikaa suurta syntyvyyttä suureen lapsikuolleisuuteen. Toinen Roslingin vanhoista perus-TED-puheista on New insights on poverty. Sen loppuhuipennus on melkoinen. Paras on kuitenkin lähes tunnin mittainen BBC-dokumentti DON’T PANIC — Hans Rosling showing the facts about population.
En ole uudempiin tilastoihin tutustunut, mutta käsittääkseni jo nyt väestönkasvu ei enää johdu syntyvyyden kasvusta, se laskee, vaan ihmisten pidentyvästä eliniästä. Jossain vaiheessa sitten väestön määräkin lähtee laskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut häneltä ainakin teokset Unelmat paremmasta maailmasta, Johdatus 1990-luvun ajatteluun ja Voisiko elämä voittaa. Ensin mainittu on paras, sen jälkeen kyyti on yhä kylmempää. Linkola tosiaan taisi olla posthumanisti ennen kuin koko käsitteestä akateemisessa maailmassa oli mitään kuultukaan. Sanoisin Linkolan ajattelua myös nostalgiaksi ja romantiikaksi. Populismiin kuuluu kai ennen kaikkea se, että haetaan helppoja ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin ja kansaan menevää tyyliä. Ei Linkola ketään mielistele niin kuin Ohukainen ja Paksukainen. Muistan kun Linkola ehdotti suomalaisten tappamista vesijohtoveden myrkyttämisellä, koska näillä leveysasteilla eläminen on ekologisesti mielipuolista, ihmisen ei olisi koskaan pitänyt sieltä Afrikan sarvesta lähteä. Muistan sen yhteyden missä tuo oli, Linkolaa ja Rosa Liksomia haastateltiin BBC:ssä (Liksomista vasta tykkäänkin, se vasta osaakin kirjoittaa kuin piru).
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia tärkeästä kirjoituksesta jota oli helppo peukuttaa. Itselläni on ollut jo pian vuoden päivät puolivalmiina raakileena kirjoitus otsikolla ”Ihminen on maailmanhistorian vaarallisin peto, joka vaatii nopeita kannanhoidollisia toimenpiteitä”. Se on jäänyt kokoamatta, kun olen keskittynyt kirjoittamaan tähän aiheeseen verrattuna aina enemmän tai vähemmän lillukanvarsista. Ehkä saan sen rakenneltua valmiiksi vielä kuluvan kevään mittaan.
Esitän siinä mallin, jolla maailman väestönkasvu saataisiin käännettyä nopeaan laskuun, täysin humaanilla tavalla, ilman mitään sotia, katastrofeja, nälkäkuolemia tai muitakaan ikäviä asioita. Siis tavalla, jossa ketään ei tapeta vaan asiat hoidetaan maailmanlaajuisella yhteisymmärryksellä ja vieläpä nopeasti koko planeetan parhaaksi.
En nyt halua kertoa sitä tapaa tässä, jottei kukaan pääse varastamaan suurenmoista ideaani, mutta kerron siis heti kun kerkiän. Ikävää tietysti, että sen kirjoituksen kirjoittamisella ja julkaisemisella ei ole mitään arvoa eikä merkitystä, kun ideaani ei tietenkään tulla koskaan toteuttamaan. Mutta eihän se nyt maailma ole hyvien ideoiden heittelystä ennenkään pahenemaan päässyt.
Ilmoita asiaton viesti
Veijo, odotan innolla kirjoitustasi, älä panttaa sitä liian pitkään. Keskustelua aiheesta tarvitaan ja herättelyä. Joka päivä maailman väkiluku kasvaa lähes neljännesmiljoonalla, ja vuosittain tulee lisää väestöä reilusti enemmän kuin Ranskassa tai Briteissä on asukkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Väkiluvun kasvu on kuitenkin kääntynyt laskuun jo vuonna 2014. Vuosikasvu on kiistatta vieläkin yli 80 miljoonaa, mutta tasaantuminen häämöttää. Alle 10–11 miljardiin väkiluku ei pysähdy ilman jotakin Mustaan surmaan verrattavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Turun sanomissa oli viime kesänä Esko Valtaojan kolumni ”Tussahtava väestöräjähdys”. Washingtonin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan maailman väkiluku kääntyy laskuun paljon oletettua nopeammin. Vuonna 2100 meitä ei olekaan yhtätoista miljardia, vaan alle yhdeksän miljardia eli vain kymmenyksen enemmän kuin tänään. Jo alle viidenkymmenen vuoden kuluttua väkiluku on kääntynyt laskuun lähes kaikissa maissa. Positiivista kehitystä ajavat ennen kaikkea tyttöjen ja naisten koulutus, ehkäisyn saatavuus sekä yleinen elintason nousu. Tämä on erinomainen uutinen maailman luonnolle. Kaiken koronahulinan keskellä tämä olisi mennyt ilman Valtaojan kolumnia minultakin ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan näin. Ei se 11 miljardiakaan kuitenkaan katastrofi ole, jos ravinnontuotannossa järki voittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm, riippuu tietysti, mitä tarkoitetaan katastrofilla. Jos maailman väkiluku nousee 11 miljardiin, ympäristötuhot ovat hirvittävät. Ympäristön kuormitus kun on aina sitä kovempaa, mitä enemmän ihmisiä on.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin nykytilannekin jo hirvittää, mutta esimerkiksi kotikaupunkini keskustassa voi nykyään hengittää ja uida. 70-luvulla, vaikka väkiluku oli pienempi, hengittäminen oli vaikeata ja uiminen mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, jos jo nykyistä väkimäärää ja sen toimintaa pidetään katastrofiin johtavana reseptinä, väestön kasvattaminen 11 miljardiin johtaisi vielä merkittävästi ongelmallisempaan tilanteeseen. Siispä kannattaa korostaa (muiden hoitotoimenpiteiden rinnalla) myös väestönkasvun entistä aktiivisempaa hillitsemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaoja on hyvin kompannut Roslingia tuossa kysymyksessä. Rosling oli lääkäri ja toimi pitkään Mosambikissa, Kongossa ja lyhyen aikaa myös Kuubassa, joten hän näki omakohtaisesti köyhyyden vaikutukset ja mistä väestönkasvu johtuu.
Onneksi Valtaoja on vielä elossa ja vaikuttaa, Rosling kuoli 7.2.2017 syöpään.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaoja taisi siteeratakin tuota Roslingin kirjaa kun kävi Turussa puhumassa. Hänet oli pyydetty yhdeksi puhujaksi Mielenterveysseuran juhliin, kun yhdistys täytti pyöreitä vuosia. Valtaojan puhe oli tilaisuuden paras: hauskin, sujuvin ja asiapitoisin. Ja halvin kaiken lisäksi. Valtaoja ei pyytänyt puheestaan mitään palkkiota, ei edes matkakorvauksia, koska katsoi seuran tekevän niin arvokasta työtä.
Ilmoita asiaton viesti
Väestön nettokasvu on 80 miljoonaa.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoisen jysäyttävä uusi virstanpylväs globaalissa ajattelussa. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen ehdottaa yleismaailmallista yritysverotuksen minimiä:
https://www.nytimes.com/2021/04/05/business/yellen-global-minimum-corporate-tax-rate.html
Ilmoita asiaton viesti
Globaali väestönkasvu on ehdottomasti yksi suurimmista ongelmistamme ja päivä jolloin aihetta pohditaan kelpaisi ihan kansainväliseksi teemapäiväksi. Kun tähän yhdistetään jatkuva elintason kasvu ja eliniän odotteen nousu niin lähes kaikki ongelmat voidaan johtaa näistä kolmesta asiasta johtuvaksi. Näitä ovat ilmastonmuutos, lajien kato, pandemia…
Sitten kun ryhdytään pohtimaan miten Suomen tätä ongelmaa pitäisi ratkaista, niin ihmiset tuppaavat sujuvasti unohtamaan yhteiskunnan olevan pitkälti rakennettu työn ja kulutuksen verotukseen. Hyvinvointiyhteiskuntamme pitää leivän syrjässä kiinni valtavan joukon ihmisiä, jotka eivät enää osallistu työn tekemiseen. Jos päätämme hyväksyä nykyisen kaltaisen 1,3 hedelmällisyysluvun ja laitamme rajat kiinni, voimme saman tien unohtaa eläkkeelle pääsemisen ennen työkyvyn menettämistä. Luultavasti myöskään nuorisoa ei ole varaa pitää lähes ilmaisissa kouluissa 25-vuotiaiksi. Ympäristö varmasti kiittää jos suomalaisten määrä lähtee selkeään laskuun ja kulutuksemme voidaan vaikka puolittaa. Olisi silti mielenkiintoista nähdä millaisella poliittisella järjestelmällä tähän päädytään. Ainakaan se ei tapahdu demokratian vallitessa. Linkolalla toki oli siihen ratkaisu, mutta ei tainnut Kotrokaan sille tielle astua.
Tämän blogisivuston lukijoilla taitaa eläkeiän lupaus lähes kaikkien osalta alkaa vielä kuutosella. Nuorilla työelämään siirtyvillä se on jo reilusti yli 70-vuotta. Pelkästään laittamalla rajat kiinni voidaan varmistaa, etten minä pääse eläkkeelle 65-vuotiaana, eivätkä omat lapseni ehkä koskaan.
Jos yhden valtion osalta yhteiskunnan toimivuus edellyttää suht vakaata väestöpohjaa, niin kuinka kuvittelette muiden selviävän väestön radikaalista laskusta ilman vakavia yhteiskuntien uudelleen organisointia.
Siksi tavallaan ymmärrän ettei haluta puhua siitä kuin ajaudumme vähitellen kestämättömään tilanteeseen ja jossain vaiheessa se jyrkänteen reuna sieltä tulee vastaan. Vihreät yrittävät saada aikaan muutosta ympäristön suhteen demokratian keinoin, vaikka toki kannatus ja tulokset ovat jääneet liian pieniksi.
Jos nopeaa muutosta oikesti halutaan, niin käytännössä vaihtoehtona on totalitarismin tie. Sivistys ja ymmärrys ovat hitaita ja varsin epäsuosittuja konsteja. Suomessakaan sivistyksen taso ei ole koulutuksen myötä noussut.
Ilmoita asiaton viesti
Olet kovin pessimistinen. Ehkä myös vastahakoinen. Näen tilanteen enemmän niin, että Suomi on yksi maailman vauraimmista maista, jossa ihmisten perustarpeiden tyydyttäminen ei ole ollut ongelma vuosikymmeniin. Maatalous tuottaa ruokaa huomattavasti tehokkaammin kuin joskus ennen maatalouden koneistumista. Suomella olisi varaa säästää paljonkin, menettämättä mitään oleellista. Ongelmat ovat lähinnä siinä, että emme osaa sopia siitä, miten ilmastoa ja luontoa suojelisimme, ei siinä, että meillä ei olisi mahdollisuutta suojella luontoa.
Ei vanhuksista huolehtiminen ole mikään suuri ongelma, vaikka materiaalista kulutusta olisi vähän vähemmänkin. Kyse on enemmän halusta ja moraalista. Kanssaihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi keskeinen sivistyksen mittari, joten eiköhän järjestetä rahat siihen, ja säästetään sitten vaikkapa toisesta mersusta, toisesta vuosittaisesta ulkomaanmatkasta, sisäfileistä yms.
Keskimääräistä eläkekiää on muuten varaa nostaakin, koska vanhukset ovat nykyään terveempiä kuin aiemmin. Ei ihmisiä tarvitsisi sairaspediltä hakea, vaikka ikäihmisten osallistuvuutta lisättäisiinkin. Toinen, kukaties parempikin ratkaisu, on vähentää vähän kulutusta, ja satsata enemmän vapaa-aikaan ja eläkeiän pitämiseen nykyisellään.
Jos ihmiset ovat kovin itsekkäitä, demokratia ei ehkä taivu tarvittaviin muutoksiin. Mutta kai pitää silti taistella sen puolesta, että tuollaisesta itsemurhataktiikasta luovuttaisiin. Uskon että ihmiset hyväksyvät voimakkaitakin toimenpiteitä, jos poliitikot ja tiedemiehet sellaiset heille hyvin perustelevat, ja jos uudet säännöt koskevat kaikkia tasapuolisesti, eikä näin synny sellaista vaikutelmaa, että jotkut maksavat, ja toiset jäävät vapaamatkustajiksi. Kyllä ihmisillä on myös talvisotahenkeä näissä asioissa.
> kuinka kuvittelette muiden selviävän väestön radikaalista laskusta
Kunhan nyt ensin luovuttaisiin väkimäärän kasvattamisesta, ja sitten ehkä tavoiteltaisiin (radikaaleimmillaan) väkimäärän hidasta vähenemistä.
> Jos nopeaa muutosta oikesti halutaan, niin käytännössä vaihtoehtona on totalitarismin tie.
Kieltäytyvätkö vihreät kampanjoimasta nykyistä tehokkaamman luonnonsuojelun, ilmastotoimien ja väkimäärän vähentämisen puolesta? Pitääkö minun perustaa jokin uusi vihreä puolue, jos haluan Suomelta nykyistä tarmokkaampaa toimintaa? 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jälkikäteistäjänä, summaisin itse linkolan kokeman pahimman risiriidan sen perversion näkemisenä ja kokemisena, joka koskee melko kauttaaltaan ihmisten suhdetta ja suhtautumista todellisuuteen.
Linkola itse, tuskin osaisi sanottaa villakoiraehdokasta tällä tavoin. Näin näkeviä kuitenkin on, ja Linkola voisi olla eräs heistä.
Mitä väeöstömäärään, ja sen rasitustuntemuksiin tulee, niin hanakammin on havaittavissa kaikki se, mikä suhtautumispervsion kautta lähtee toteutumaan.
Samaan syssyyn voi liittää melkein mitä vain, jos ei laita jäitä hattuun. Linkolalla tuskin oli tuohon aikaan sellaista mahdollista jäädytykseen, mitä nykyään voisi olla jo tarjolla.
Kyseessä on yksinäisten, ja eristettyjen ihmisten ongelma, oli eristys suoraa, tai epäsuorasti toteutettua.
Suuremmalti osin kyseessä on henkinen selli, jossa Linkolan oli lusittava. Kesti elämän loppuun asti, ei sen pitempään. No, tiedä tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin ideaehdotus on mielestäni pöhkö.
Kun herättänyt asiankäsittelyä, niin tässä mielessä sopivuutta on. Tulihan tuossa yksityiskohtiakin esiin, Linkolasta.
Ilmoita asiaton viesti
Elintason kasvu, jota myös jossain määrin porvarillinen Uusi Suomi verkkolehti haluaa vaalia on suurin ympäristörikos, eikä väestönkasvu ole noussut niin pahaksi ongelmaksi kuin vielä 1990-luvulla manailtiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suuren väestömäärän painottaminen, voi olla ongelmatekijän kiertämistä, vaikkakin kohden siedettävämpää sellaista. Tämä on näissä tyypillisintä, oli kyseessä yksilö, tai etenkin taho, joka näin voi tehdä, helpommin.
Mitä itse elämää tunnen, ja sen haasteita, niin vahvastaisin tällä kertaa sitä perusaarvelua, joka käynyt mielessäni jo kauan sitten, että väestömäärä kun tänne toimestamme siunaantunut, ja luomassa nyt painetta, niin järjestelyjen oltava, tilanteen mukaiset.
Arveluni ei ole mitenkään uusi, tosin en ole havainnut, että tätä tuodaan esiin väestö-ongelman yhteydessä.
Asiaan voi liittyä paljon valmis-analyysiä. Tästäkään en tiedä paljoa, että millaisena olemassa.
Yksittäistapauksia voinee listata, tähän perusteluluokkaan kuuluvina. Eräs on vihreät ideat, tuotannon tehostamisen boostina. Säästö, johon päänsärkyä podeten lähdetty, voi olla mittava, näihin vuosiin kertyneenä siitä, mitä tilanne olisi, ilman parempaa ”reunaehtopommitusta”.
Perustelussa hyvää on sen systeemisyys. Teemana tämä on hankala, ja menee ohi tavan käsittelytason, mikä järkevää, näissä yhteyksissä.
Tästä voi olla tosiaan valmistietoa, jos joku osaa vinkata.
Ilmoita asiaton viesti
Edellistä en tarkoittanut vastauksena Kimmolle, mutta olkoon tässä, jos Kimmo ei pana pahakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen motivointirakenne on länsimaissa totaalisesti vääristynyt. Emme tee enää mitään ilman rahaa ja ostovoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta, kun näin on järjestelty, niin toimintatapaa ei pääse pakoon, mieli elää jotenkin normaalisti, tai ylipäätään jotenkin säilyä.
Sotakin on omituista, mutta niin vain ihmiset tappavat toisiaan, kun se moodi laitettu päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Itse haluan ajatella kuten olen US-puheenvuoroissani tuonut esille viime aikoina eli haluan olla avuksi yhteiskunnalle ja sen jäsenille aina mikäli siihen on mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
On tuo noin itsellänikin, vaikka olen selkeämmin perusanarkisti, ainakin tilanteita ajatellen. Niistä kun ei välttämättä pulaa, niin tässä mielessä voi näyttää pysyvämmältä olotilalta.
Yleisesti ottaen, ihmiset ovat tavanomaisesti elämää rakentavia. Jos eivät, jotain on joko pielessä, tai jotain menee, tavanomaisesta poiketen.
Maailma kokonaisuudessaan potee näitä syvemmin, ja sitkeämmin, jolloin vallitsevuus näyttää ikiaikaiselta, koska tätä ei oikein voi nähdä nopeutettuna.
Voi toisaalta olla, että tietyissä tilanteissa ja olosuhteissa, muuta kuin poikkeusta ei olisi odottaa. Maailma mm itsemme muuttamana, voi mennä ehkä helpoiten tähän suuntaan.
Se on kuin olisimme tarhassa, jossa emme osaa lisääntyä, tai tekisimme sitä holtittomasti. Tai jotain muuta, yhtä tuhoisaa.
Terveys on paljon, joskin vaikea asia, ja koskaa yllättävän paljon kaikkia.
Ilmoita asiaton viesti
Naisten kouluttaminen olisi hyvä keino ehkäistä väestöräjähdystä, koska koulutetut naiset eivät suostu lastentekokoneiksi – sen vuoksi mm. islaminuskoiset maat vastustavat tätä. Islamistit ovat päättäneet päihittää kristikunnan väkimäärällään – mene siinä sitten selittämään niille ekologisia perusteita ehkäisylle ! Einstein totesi, ettei osaa sanoa miten kolmas maailmansota tultaisiin käymään, mutta neljäs käytäisiin nuijilla. Ehkäpä totaalisen ydinsodan jäljiltä meitä jää jäljelle sen verran vähän, että ongelma poistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Mikro-yrittäjinä monet kehitysmaiden naiset ovat jo näyttäneet mitä saavat aikaan, kun avustuksia ja tukia ei jaeta ”könttänä” korruptoituneiden päälliköiden ja muiden ”äijien” jaettavaksi.
– Vielä kun voivat joskus hallita lisääntymisterveyttään ja perhesuunnitteluaan. Voivat hankkia-ja saada koulutusta jne…
…mutta ne Islamin arvot, määräykset-ja käskyt…
Ilmoita asiaton viesti