Eikö tätä hölmöilyä saada loppumaan?
On jälleen sopiva järjettömyyden merkkipäivä. Nimittäin siksi, että laskujeni mukaan tänään yksi lainsäätäjän kummallisimmista päähänpistoista päättyi – alkaakseen toki kohta taas uudestaan.
Puhun varusmiespalveluksen koeajasta. Sellainen on säädetty naisille mutta ei miehille. Koeaika, jolloin siis saa lopettaa asepalveluksen jos haluaa, loppuu aina 30 päivää intin alun jälkeen. Eli heinäkuussa palveluksensa aloittaneilla nyt.
Jotta toden teolla ymmärtää, kuinka kummallisesta lakipykälästä on kyse, tarjoan jälleen pienen ajatuskokeen.
Kuvitellaan samaan inttitupaan kaksi varushenkilöä, Virtanen ja Kuosmanen. Virtanen on yksin viihtyvä, urheilua vierastava, kirjoista ja filosofiasta kiinnostunut kriittinen pohdiskelijaluonne. Lukuaineet sujuivat koulussa kiitettävästi, mutta liikunta oli yleensä kuutonen, ja Cooper-tuloskin vain 1900 metriä.
Virtanen ei tunnista itseään perinteisestä miesstereotypiasta, ja varusmiespalvelusta hän on inhonnut joka solullaan alusta pitäen. Hän ei koe siihen sopivansa eikä motivoituvansa ja siksi haluaisikin keskeyttää palveluksen. Yhteiskunta hyötyisi hänestä paljon enemmän muualla, eikä palveluksen jatkamisessa ole kenenkään kannalta mitään järkeä.
Tupakaveri Kuosmanen onkin sitten aivan erilainen. Hän on vanttera ja pienestä pitäen harrastanut urheilua, muun muassa suunnistusta ja hiihtoa, ja myös joukkuelajit ovat tulleet tutuksi. Koulussa liikunta oli yleensä täysi kymppi. Hän pitää ulkoilmaelämästä ja on aina ollut erähenkinen. Kunto on hyvä, Cooperissa hän juoksi lähemmäs 3000 metriä. Ei yllätä, että varusmiespalvelus sujuu hyvin.
Inttiä on takana vajaa kuukausi, ja sekä Virtanen että Kuosmanen haluavat sieltä pois. Virtanen siksi, että hän ei armeijaan sovellu eikä hommasta oikein tule mitään; Kuosmanen siksi, että hän uusia kokemuksia etsivänä haluaisi sittenkin lähteä viettämään välivuotta ulkomaille.
Ja mikä on lainsäätäjän kanta? Hyväkuntoinen Kuosmanen saa lopettaa palveluksen ja lähteä ulkomaanreissuille, mutta liikuntaa kammoavan Virtasen on pakko jäädä armeijaan. Syynä se, että Kuosmanen on nainen ja Virtanen mies.
Yksikään ajatteleva ihminen ei voi pitää tätä oikeudenmukaisena. Jo se on älytöntä ja syrjivää, että palvelukseen ylipäätään pakotetaan puhtaasti sukupuolen perusteella. Järjettömyyden nostaa toiseen potenssiin se, kun vielä sen jälkeen kun yksilötasolla on havaittu jonkun sopivan palvelukseen ja jonkun ei, vapautus ja pakko perustuvat sukupuoleen, eivät yksilöominaisuuksiin.
Tässä kohtaa moni sanoo, että kyllä se Virtanankin käytännössä pääsee pois, jos haluaa. Pääsee toki, mutta vaihtoehdot ovat huonot.
Virtanen voi siirtyä siviilipalvelukseen, mutta se on käytännössä yhdyskuntapalvelua ja siis verrattavissa rangaistukseen, jota osalle rikollisista määrätään ehdottoman vankeuden sijaan. Yhdyskuntapalvelua määrätään tyypillisesti vajaat sata tuntia, mutta siviilipalvelus kestää parisen tuhatta tuntia.
Niinpä törkeistä pahoinpitelyistä ja seksuaalirikoksista pääsee selvästi vähemmällä kuin siitä, ettei sovellu asepalvelukseen. Sitä paitsi sivariin päästäkseen Virtanen joutuisi valehtelemaan virallisiin papereihin, että hänen maailmankatsomuksensa on esteenä varusmiespalvelukselle, vaikka näin ei olisi.
Siviilipalvelusmiehen osaksi tulee kaupan päälle vielä 2020-luvullakin yhteisön halveksunta.
Virtasen onkin järkevintä ottaa niin sanotut hullun paperit. Lain mukaan mies voidaan vapauttaa palveluksesta pysyvän sairauden tai vamman takia, joten aika rankka diagnoosi tarvitaan. Sen hankkiminen ei toisaalta ole vaikeaa – huomattavalla osalla tuttavapiiriäni on kylmäävät inttidiagnoosit – mutta nyt törmäämme uusiin ongelmiin.
Pidän ensinnäkin psykologisesti vahingollisena, että nuorille miehille tehtaillaan paikkaansapitämättömiä psykiatrisia diagnooseja. Ei tee hyvää nuoren ihmisen minäkuvalle ja identiteetille, että hänelle lätkäistään mielivaltainen psykiatrinen sairausleima. Käytän sanaa mielivaltainen, koska tietämäni mukaan on tavallista, että diagnoosit eivät perustu mihinkään kunnolliseen tutkimukseen ja tunnen paljon ihmisiä, joille on armeijassa huitaistu selvästi vääriä sairausluokituksia.
Tästä tuleekin ikävä tahra lääkärietiikkaan ja varjo lankeaa koko psykiatrian ylle lääketieteen alana. Suomessa psykiatrisia diagnooseja selvästi käytetään tarkoituksenmukaisuussyistä, kuin Neuvostoliitossa konsanaan, ilman lääketieteellisiä perusteita.
Nyt olisikin syytä hävetä. Virtasella ei ole mitään hävettävää – ihmiset ovat persoonallisuudeltaan erilaisia ja hyvä niin – mutta lainsäätäjän, lääkärien ja puolustusvoimien pitäisi hävetä senkin edestä, kun mukisematta ja niin perustuslakia, lääkärietiikkaa kuin logiikkaakin loukaten ylläpitävät epätasa-arvoista ja ihmisoikeuksia polkevaa järjestelmää.
Virtaselle suosittelen totaalikieltäytymistä. Jos vankilat alkavat täyttyä nuorista miehistä, joiden kuuluisi kalliin vankilapaikan sijaan olla töissä tai opiskelemassa, ehkä joku poliitikkokin viimein havahtuisi ja vaatisi lakiin muutosta ja koeaikaa miehillekin. Ja vaikka miten vankila korvattaisiin valvontarangaistuksella, varmasti sekin herättelisi, kun yhä useampaan nuoreen mieheen olisi kytketty liikkumista rajoittava jalkapanta.
Se toisi paremmin silmiemme eteen sen hulluuden, joka nyt on kätketty varuskuntiin ja lääkärien vastaanottohuoneisiin.
Virtanen kuulostaa kaverilta, joka voisi henkilökohtaisesti hyvinkin hyötyä varusmiespalveluksesta. Jos terve nuori mies ei pääse cooperissa yli 1900 metrin, hän on ilmeisesti niin rapakunnossa ettei se ole terveellistä. On myös hyvä tiedostaa että kaikki ei aina ole kivaa, vaan on myös velvollisuuksia.
Minusta suosituksesi totaalikieltäytymisestä ja vankilaan menosta ei ainakaan palvele Virtasen etua, ihan päin vastoin. Et tainnut itsekään olla vankilassa?
Mitä lääkäreihin tulee, jos tehtailee diagnooseja ainoana tarkoituksena vapautus armeijasta, tällaiselta pitäisi ottaa lääkärilupa pois.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä tapauksessa aika monelta lääkäriltä lähtisi lääkärilupa. Noin neljännes miehistähän saa vapautuksen armeijasta, ja yksi suurimmista syistä on mielenterveys. Mutta vapautuksen saa lain mukaan vain sellaisen vamman tai sairauden vuoksi, joka pysyvästi estää palveluksen, joten tuhti diagnoosi tarvitaan. On hyvin vaikea uskoa, että noin suurelle osalle nuorista kuuluu vakava psykiatrinen diagnoosi. Mutta sellaisia kirjoitellaan, koska se on tavallaan kaikkien etu: Puolustusvoimat pääsee hankalista tyypeistä eroon ja nuori välttyy linnalta.
Ilmoita asiaton viesti
Katso LTO:sta, ei siihen mitään mielisairauden diagnoosia vaadita.
https://puolustusvoimat.fi/documents/1948673/2015558/Terveystarkastusohje/95c74723-da6f-47f8-b1cf-964fc3affb73/Terveystarkastusohje.pdf
Mielenterveydellisten diagnoosien osalta luokitusohjeita ei myöskään harkinnan
jälkeen katsottu tarpeelliseksi muuttaa. Palveluskelpoisuusluokan määrittämisessä
myös tämän ryhmän häiriöiden osalta muistutetaan kuitenkin Terveystarkastusohjeen mahdollistamia tulkintoja tehtäessä ottamaan aina vakavasti huomioon sekä
yksilön että joukon palvelusturvallisuusnäkökulma. Mikäli syntyy epäilys esimerkiksi motivaatiotekijöiden tai persoonallisuuden rakenteeseen liittyvien asioiden ja
varusmiespalveluksen tai poikkeusolojen olosuhteiden ja sopeutumisvaatimusten
välisestä epäsuhdasta, voi luokitustulkintaansa hankkia vahvistusta Sotilaslääketieteen Keskuksen asiantuntijoilta tai heidän laatimistaan menettelytapaohjeista alla
mainitusta nettiosoitteesta.
Ohjeiden mukaan esim. toistuva vakava masennus ja pitkäaikainen lievä masennus ovat vapautusperusteita, itse asiassa myös tupakkariippuvuus.
Ilmoita asiaton viesti
Janne Salonen: – ”On myös hyvä tiedostaa että kaikki ei aina ole kivaa, vaan on myös velvollisuuksia.”
Sinänsä kyllä, mutta ongelma onkin, että tässä esimerkissä vain Virtanen joutuu tiedostamaan, että on myös velvollisuuksia. Miksei yhtä lailla Kuosmasen olisi hyvä tiedostaa, että kaikki ei ole kivaa, vaan on myös velvollisuuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Kuosmanen todennäköisesti joutuu jossain vaiheessa synnyttämään, mikä on pieni talvisota sinällään.
Mielestäni Virtasen ja Kuosmasen velvollisuudet eivät ole samat, mutta silti yhtä painavat.
Kuten Jannekin jo totesi, yhteiskunta tekisi Virtaselle karhunpalveluksen, jollei se pakottaisi häntä jo nuorena pääsemään pois rapakunnostaan.
Yhteiskunta pitää siis pakollisen asepalveluksen keinoilla huolen sekä Virtasesta että Kuosmasesta:
Virtanen pääsee rapakunnostaan ja Kuosmanen oppii ottamaan hänelle kuuluvan osansa miespainoitteisessa yhteiskunnassa, jossa poikalapsia syntyy enemmän.
Ja vetoamaan Pariisin rauhansopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta synnyttämisen ja asepalveluksen vertailu ei ole mielekästä, mutta jos niin halutaan, voihan niinkin tehdä.
Eli pannaan ne nyt sitten samalle viivalle ja kohdellaan armeijaan haluamatonta miestä samalla tavalla kuin naista, joka ei halua lapsia: ei minkäänlaista rangaistusta eikä diagnoosia.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta entäs sitten naisten asevelvollisuuden mittainen riesa: Kuukautiset?
Asevelvollisuus on vähän kuin kuukautiset ja asepalvelus vähän kuin odotusaika (9 kk).
Ilmoita asiaton viesti
Laura Oksala: – ”Kuosmanen todennäköisesti joutuu jossain vaiheessa synnyttämään, mikä on pieni talvisota sinällään.”
Kuosmanen ei joudu synnyttämään, vaan valitsee tehdä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Eeehkä sitä vapaaehtoisten naisten ”koeaikaa” voisi tosiaan vähän fiirata. Olen ymmärtänyt että sillä on perusteensa vapaaehtoisten houkuttelemiseksi, en osaa sanoa laskisiko mielenkiinto sitten.
Naisista suurempi osa keskeyttää palveluksen kuin miehistä. Tämä ei ainakaan tue aikaisemmin esitettyjä väitteitä, että vapaaehtoisuudella armeijaan valikoituisi paremmin motivoituneita ja sinne sopivia alokkaita:
https://yle.fi/a/3-10866858
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Jannen kanssa.
Vakavaan aiheeseen vakavaa Tabu huumoria:
https://youtu.be/hmTU-r80jDY?si=00STzg5xaDAu7feR
Ilmoita asiaton viesti
Varusmiespalvelusta koskeva lainsäädäntö ei ole tasa-arvoperiaatteiden mukainen, mutta se on tarpeen Suomen tilanteessa olevalle valtiolle eksistentiaalisesti. Eli kaikessa ei voi noudattaa tasa-arvoperiaatetta. Suomella ei ole varaa tuplata asepalveluksen koulutukseen tulevien määrää ja toisaalta sota-ajan tilanteessa tarvitaan myös riittävät kotijoukot.
Noin puolet ikäryhmistä voidaan kutsua palvelukseen eikä silloin ole olemassa menetelmää, jossa jokaisen kansalaisen kunto testattaisiin siten, että tasan tarkkaan saataisiin palvelukseen määrätyiksi se kykenevämpi puolikas. Siitä syystä on pragmaattisesti päädytty pitäytymään sukupuoleen perustuvassa valinnassa, mikä antaa tilastolliseen keskimääräisyyteen pohjautuen optimaalituloksen.
Lisäksi on ymmärrettävä, että sodan aikana kotijoukkojen yksi tärkeimmistä tehtävistä on lasten hoitaminen imettämisineen kaikkineen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo tilastolliseen todennäköisyyteen perustuva malli on yksilötasolla ongelmallinen, koka yksilö on aina yksilö eikä keskiarvo. Kun selvästi huomataan että joku ei palvelukseen sovellu, hänet tulisi vapauttaa ihan sukupuoleen katsomatta ja ilman stigmatisoivia diagnooseja.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo toteutuu nykyään. Soveltumattomat kyllä vapautetaan asepalveluksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ja hyvä niin, mutta heille ei pitäisi kirjoittaa perusteettomia diagnooseja sairaudesta tai vammasta jota heillä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään. Toivottavasti tämä ei ole yleinen käytäntö.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä olemme samaa mieltä.
Mutta miten sitten todetaan, ilman ”stigmatisoivaa diagnoosia” se palvelukseen sopimattomuus?
Jos siihen riittää alokkaan oma ilmoitus jota ei tarvitse sen enempää perustella, siirryimme sinä päivänä käytännössä vapaaehtoisarmeijaan. Nykyisen käytännön tarkoitus on vapauttaa ne, jotka jonkun ominaisuutensa perusteella eivät kerta kaikkiaan voi käydä armeijaan ja jos sitä kierretään kuvaamallasi tavalla, juuri siihen pitää puuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro, mitä minun pitäisi tehdä ahdistuneelle nuorelle miehelle, jolla on varaa yhteen vastaanottokäyntiin. Julkiseen avohoitoon hän luultavasti ei pääse, paitsi voi päästä sairaanhoitajan luo keskustelemaan parin viikon välein. Onko sinun mielestäsi siis väärin, että katson, että hänen persoonallisuutensa on vielä kypsymätön, ja suosittelen vapautusta vähän niin kuin varmuuden vuoksi?
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa. Onko sinusta oikein, että teet diagnoosin yhden käynnin perusteella? Tekisitkö vastaavan diagnoosin jos kyse ei olisi asevelvollisuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
En välttämättä, paitsi täysin selvissä tapauksissa. Yhteiskunnan velvollisuushan olisi tutkia nuorten miesten terveydentila kunnolla, kun kerran armeijaan pakotetaan. Tässä tapauksessa lääkärin pitää tehdä valinta, ja se ei ainakaan ketään vahingoita, jos vapautetaan armeijasta, kun sinne pakottamisen seuraukset voivat olla hyvinkin järkyttävät. Lainasin tuossa ylempänä Sotilaslääketieteen keskuksen ohjeistusta, jossa painotettiin palvelusturvallisuutta. Minä en riskeeraa potilaitteni terveyttä ja henkeä sen takia, että yhteiskunta ei huolehdi näistä asioista kunnolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän hyvin harmistuksen siitä, että miesten täytyy ja naiset voivat osallistua jos haluavat.
Ratkaisu voisi olla, että yleinen asevelvollisuus lakkautetaan kokonaan ja palkka-armeijan lisäksi perustetaan vapaaehtoisia yksiköitä niin naisille kuin miehillekin.
Suomen armeijan suorituskyky voi olla myytti, mikä voisi paremmin toteutua ammatillisten ja motivoituneiden toimesta. Osa asevelvollisuusikäisistä niin vasemmalta kuin oikealtakin vaihtaa valtakuntaa, jos pahalta näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Missasin käytännössä kaksi vuotta intin tähden, kun lukion päätyttyä jouduin odottelemaan palveluksen alkamista seuraavaan helmikuuhun asti. Yksitoista kuukautta armeijassa, ja oltiinkin jo seuraavassa talvessa! Saman luokan tytöt olivat tuolloin jo melkein maistereita.
Tasa-arvon kannalta en kuitenkaan asiaa ajatellut kymmeniin vuosiin, enkä tee sitä vakavasti vieläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jos tuo ei kelpaa tasa-arvo-ongelmaksi, sittenhän Suomessa ei ole ainuttakaan tasa-arvo-ongelmaa eikä ole koskaan ollutkaan 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa”? En omine kokemuksineni tohdi yleistää väestötasoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos jonkun ihmisen pakottaminen palvelukseen sukupuolen perusteella ja vankilan uhalla ei ole tasa-arvo-ongelma, silloin tuskin mikään muukaan voi olla tasa-arvo-ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Käytäntö on tasa-arvoperiaatteiden vastainen mutta perustuslaki antaa siihen mahdollisuuden. Se onko asia ongelma, on sitten kunkin subjektiivinen käsitys.
Minusta se ei ole ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
En menisi kyllä noin rankkaan subjektivismiin, kyllä syrjinnälle on ihan objektiivisia kriteereitä, kuten eriarvoinen kohtelu ihonvärin ja sukupuolen vuoksi. Jos Suonessa vaikkapa tummaihoiset määrättäisiin palkattomaan marjanpoimintaan tai naiset vuodeksi palkattomiksi vahustenhoitajiksi – vankeuden tai psykiatrisen diagnoosin uhalla – varmasti asiaa pidettäisiin ihan oikeana tasa-arvo-ongelmana?
Ilmoita asiaton viesti
Vertaus ei toimi. Kyse on maanpuolustuksesta, joka on olemassaolon kysymys ja muut asiat sille alisteisia.
Jos pystytään osoittamaan että joku muu malli on yhtä hyvä tai parempi maanpuolustuksen kannalta, sitten kannattaa vaihtaa mutta vain siksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tasa-arvolla ei tarkoiteta tasapäistämistä.
Alla oleva kuva kuvaa hyvin tasa-arvoa:
https://images.app.goo.gl/mBVbDZbRFF55k6Z76
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin kanssa eri mieltä, itseäni intto auttoi monella tapaa, olin hyvin lähelle esimerkki virtasen tapainen, eka cooper oli tuo 1900m, toisessa sitten 2800m, urheilu ei ollut vierasta mutta kehnossa kunnossa silti intin alussa ja taisi olla jonkinasteista motivaation puutettakin.
Ei intti kaikille sovi, eikä se myöskään kaikkia auta aikuistumaan, taitaa nykyään olla aika lepsua muutenkin intin touhu tänäpäivänä, lähinnä leirikoulua siihen verrattuna mitä se oli 25 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan samaa mieltä Matin kanssa siitä, että ei intti kaikille sovi. Ja yksilötasolla ne palvelukseen soveltumattomat voivat aivan yhtä hyvin olla niin miehiä kuin naisiakin, vaikka keskiarvot sanoisivat mitä. Turha siellä on sopeutumattomia väkisin pitää ja on eettisesti väärin lätkiä heille kovia psykiatrisia diagnooseja.
Ilmoita asiaton viesti
”on eettisesti väärin lätkiä heille kovia psykiatrisia diagnooseja.”
Siis psykiatrit ”lätkivät” lonkalta ”kovia psykiatrisia diagnooseja”?
Tuo on kyllä paljon suurempi ongelma kuin joku epätasa-arvoinen asepalvelus
Olisiko asiasta näyttöä? Jos on, THL:n pitää puuttua tuollaiseen, samoin Lääkäriliiton. Poliisin on syytä tutkia tuollainen toiminta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on ”kova psykiatrinen diagnoosi”? Nykyisen ohjeistuksen mukaan esim. persoonallisuushäiriö riittää vapautukseen. Jos joku pelkää armeijaa, niin voidaan hyvin helposti asettaa esim. persoonallisuuden kypsymättömyyden diagnoosi. Armeija ei halua ottaa mitään riskejä, eikä valtio halua maksaa korvauksia vuosikausia, jos jotakin tapahtuu. Asevelvollisten kunnollinen tutkiminen ei käytännössä ole mahdollista; julkinen sektori ei pysty hoitamaan edes vaikeasti sairaita ihmisiä, eikä nuorilla miehillä ole tuhansia euroja käyttää psykiatrisiin ja psykologisiin tutkimuksiin.
Jos nuori mies sanoo minulle, että ei kestä komentelua ja pelkää impulssikontrollin armeijassa aseen kanssa pettävän, niin kyllä minun velvollisuuteni on suositella vapautusta vaikka sitten varmuuden vuoksi, etteivät syyttömät joudu kärsimään.
Armeijalla ei ole resursseja tehdä tällaisia tutkimuksia itse. Kumpi on parempi; vapautus kevein perustein, vai vaikkapa joukkomurha kasarmilla?
Psykoosidiagnooseja ei varmasti anneta ilman perusteita. Persoonallisuushäiriö on tyypillinen vapautusperuste, ja sellaisen diagnoosin asettaminen ilman kunnollisia psykologisia tutkimuksia on kieltämättä osittain arvailua, mutta minkäs teet; kukaan ei halua kunnollisia tutkimuksia maksaa. Mitä sitten pitäisi tehdä, kun joku tulee vastaanotolle ja sanoo, että ei kestä armeijaan menemistä? Tässäkin asiassa yhteiskunta luistaa vastuustaan, mutta mitä perusteita minulla on kiistää potilaan subjektiivinen kokemus. 30+ vuoden kokemuksella totean myös, että suomalainen mies ei tule psykiatrin vastaanotolle ilman perusteita. Jos tulee, niin ongelmia on.
Ilmoita asiaton viesti
Armeijassa korostuu sotilaallisen toimintavalmiuksien hankkiminen.
Sotatyö… varmuuden vuoksi.
Siinä kun sotaa ei tule… varmuus on turha, ellei varmuus estä sotaa.
Armeijalla on siten osuutta rauhantyössä, mikäli sen ajatellaan ehkäisevän sotaa.
Asevarustelu, voimankäyttövarustelu, mitenhän kaikin tavoin näitä ilmenee.
On toisaalta rauhantyötä, ja työtä, jossa asioita hoidellaan sitä mukaa kun älytään kotimaassa ja ulkomailla.
Rauhantyötä teki mm Pekurinen, enemmän kuin muut, ja henki ml.
Vaikea redusoida näitä tällä tavoin tärkeäksi, mitä on tapana.
Jos ajatellaan ennaltaehkäisyä ja sopivuuden työtä, eikö tällaista tulisi hakea kauttaaltaan. Ei tästä mitään konkreettista ole esittää, kunhan kaikkien asioita tulee hoideltaviksi joko omin mahdollisuuksin tai jotenkin yhteisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Mietipä oikeasti, mitä seuraisi, jos miehilläkin olisi koeaika. Niitä Virtasia tipahtaisi pois, kun ei oikein huvita juuri tällä hetkellä. Tuloksena olisi tilanne, jossa puolustusvoimat joutuisivat muodostamaan koulutettavat perusyksiköt, kuten komppaniat ja joukkueet uudestaan . Eli 30 päivää tyhjäkäyntiä.
Ja sivuhuomautuksena, kuten jo Salonen totesi, 1900 metrin Cooper on sysihuono. Sellaisen juokseva voi odottaa työkyvyttömyyseläkettä alta jo kolmekymppisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ehkä tuo 1900 metriä oli liian alakanttiin. Itse olen juuri niitä ”virtasia” jotka on aina inhonneet liikuntaa ja on tosi vieraita nuo Cooper-taulukot 😀
Ilmoita asiaton viesti
Niin varmasti myös ne joille ”lätkäistään kovia psykiatrisia diagnooseja” lonkalta. Ei kai tuollaisen diagnoosin jälkeen voi olla työkykyinenkään.
Ilmoita asiaton viesti
On muuten olemassa useita kehollisia sairauksia, joita on helppo teeskennellä, ja saada vapautus. En nyt tässä rupea tarkemmin neuvomaan. De facto vapautuksen pystyy kyllä kuka tahansa nuori mies hankkimaan, mutta voidaanhan sitäkin pitää yhtenä psyykkisen poikkeavuuden muotona.
Urani alkuvaiheessa oli tämä Murasen tapaus, ja sen jälkeen on vapautuksen saanut varsinkin psykiatrin lausunnolla hyvinkin helposti. Ilmeisesti joku päätti jossakin, että tällaista ei saa tulla lisää. Armeija ei purnaa helpoista vapautuksista. Jos ajatellaan asevelvollista itseään, niin esim. persoonallisuushäiriön diagnoosista on haittaa vakuutuksia haettaessa. Muutenhan sillä ei ole merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Armeijasta vapautetaan ohjeiden mukaan myös ylipainon, änkytyksen, kannabiksen polton ja peliriippuvuuden vuoksi tarvittaessa. Jos sanot, että poltat pari grammaa päivässä etkä aio lopettaa, niin kyllä sekin riittää. Eli ei todellakaan nykyään tarvitse olla nk. hullu. Eikä armeija halua olla mikään syrjäytyneiden nuorten kuntoutuskeskus.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta lain mukaan jokin kunnon diagnoosi kuitenkin tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nainen hakeutuu vapaaehtoisesti inttiin, kuten aikanaan nuoret miehetkin ennen kutsuntoja, niin ei mitään kokeiluaikaa kenellekään. Samoilla perusteilla sitten vapautus, jos ei oikein ota onnistuakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyllä se on omituista logiikkaa, että koeaika on niillä jotka voivat rauhassa vapaasti ja etukäteen harkita omaa soveltuvuuttaan, mutta ei niillä, jotka sukupuolensa vuoksi pakotetaan palvelukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin vielä tekoälyn mielipidettä:
”Pitäisikö Suomessa muuttaa asevelvollisuuslainsäädäntöä vastaamaan nykyistä sukupuolten välistä tasa-arvoperiaatetta?”
”Asevelvollisuuslainsäädäntö on aihe, joka herättää paljon keskustelua eri maissa, myös Suomessa. Sukupuolten välinen tasa-arvo on tärkeä periaate, ja monissa maissa onkin tehty muutoksia asevelvollisuusjärjestelmiin tämän periaatteen mukaisesti.
Suomessa on jo tehty muutoksia asevelvollisuusjärjestelmään tasa-arvon edistämiseksi. Vuonna 1995 voimaan tulleen lain myötä naiset voivat suorittaa asepalveluksen vapaaehtoisesti. Lisäksi vuonna 2015 voimaan tulleen lain myötä naisten asepalveluksen kesto lyheni samaksi kuin miesten eli 165 päivään.
Vaikka tasa-arvon edistäminen on tärkeää, on myös huomioitava, että asevelvollisuusjärjestelmässä on muitakin näkökulmia, kuten puolustusvoimien tarpeet ja toimintakyky. Muutokset lainsäädännössä vaativat huolellista harkintaa ja tasapainoilua eri näkökulmien välillä.
Jatkuva keskustelu ja arviointi asevelvollisuusjärjestelmän kehittämisestä tasa-arvoperiaatteen mukaisesti on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen ja toimiva järjestelmä kaikille sukupuolille.”
Ilmoita asiaton viesti
”Lisäksi vuonna 2015 voimaan tulleen lain myötä naisten asepalveluksen kesto lyheni samaksi kuin miesten eli 165 päivään.”
Tämä on se syy miksi tekoälyltä ei kannata hirveästi kysellä mitään…
Ilmoita asiaton viesti
Arnolla on periaatteellinen, perusteltu pointti.
Mutta hänen reseptit nykyisen asepalveluksen parantamiseen eivät täyttäisi kaikkein tärkeintä kriteeriä, joka mielestäni on puolustusvoimien ja yleisen maanpuolustuksen nykyisen iskukyvyn ja tehokkuuden parantaminen.
Tämähän on se ”ultimate target”.
Joitain elementtejä jotka vaikuttaisivat sekä maanpuolustuksen tehokkuuden paranemiseen että sen kuormituksen tasa-arvoisempaan toteumaan:
1. Yleinen velvollisuus kouluttautua puolustuksellisiin tehtäviin kaikille 18-70 vuotiaille kansalaisille ja ylläpitää puolustustaitoja ja valmiuksia. Tehtävät voivat olla aseellisia, väestönsuojeluun, lääkintään, tietotekniiikkaan, logistiikkaan, tekniikkaan tai viestintään liittyviä.
2. Yleinen yhtäläinen asevelvollisuus sekä miehille että naisille. Kutsuntojen ja seurannan/reagoinnin (varusmiespalvelun aikana) roolia tehostettava.
3. Vapaaehtoiseen fyysiseen, henkiseen, tekniseen ja aseelliseen maanpuolustustyöhön panostettava nykyistä enemmän. Järjestelmä läpinäkyväksi.
4. Puolustusvoimien materiahankinnat.
Ilmoita asiaton viesti
”Yleinen yhtäläinen asevelvollisuus sekä miehille että naisille.”
Tuohan on juuri se pointti, josta tässä blogissa argumentoidaan.
Kun kuitenkin on tosiasia, ettei materiaalia riitä edes koulutukseen koko ikäluokalle, niin on puolustuksenkin kannalta tehokkaampaa kouluttaa sellainen määrä ikäluokkaa (eli noin puolet), joille materiaalia riittää. Muuten kolutuksesta muodostuu vain periaatteellinen rasite ikäluokalle ilman, että tavoitteita saavutetaan.
Sen lisäksi on huomioitava se jo tässäkin keskustelussa esiin tullut pointti, että maanpuolustuksen kannalta on tärkeää pitää yllä sekä aseisiin tarttuvaa porukkaaa että ”kotirintamaa”. Kaikkia ei voida lähettää sotimaan edes sodan syttyessä. Sen toisen puoliskon kouluttaminen nykyisenlaisessa varushenkilöpalveluksessa olisi siinä mielessä ajan, rahan ja resurssien tuhlaamista.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensinnäkin, tässä ymmärtääkseni keskustellaan siitä miten tasa-arvo maanpuolustuksessa toteutuisi nykyistä paremmin, kuitenkaan huonontamatta Suomen puolustuskykyä.”
En ole huomannut keskustelun keskittyvän puolustuskykyyn, vaan ”ainoastaan” jonkun kokemaan tasa-arvo-ongelmaan.
Minusta Kotron kuva asepalveluksesta on melkoisen vääristynyt ja ennakkoluuloihin perustuva, en luottaisi häneen ratkaistaessa Suomen puolustuskyvyn kysymyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kovasti koettanut monissa aiemmissa kirjoituksissani käsitellä puolustuskykyä. Olen kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä 1990-luvulta asti, olen vastustanut liittymistä Ottawan sopimukseen joka kieltää jalkaväkimiinat, olen kannattanut puolustusmäärärahojen nostoa varsinkin 2010-luvulla jolloin niitä haluttiin leikata – ja leikattiinkin, mikä oli vastuutonta.
Mutta en mitenkään usko, että toimiva maanpuolustus olisi ristiriidssa sen kanssa, että nuoria kohdellaan reilusti ilman sukupuolisyrjintää. Helppoja pikaparannuksia olisivat jo päivärahojen tuntuva korotus ja koeajan antaminen palveluksen alkuun miehillekin.
Ilmoita asiaton viesti
”…ja koeajan antaminen palveluksen alkuun miehillekin.”
Kysymys onkin käytännössä vapaaehtoisuuteen siirtymisestä maanpuolustuksessa, jos naisia vastaava käytäntö otettaisiin käyttöön miehillä.
Jo nyt ne ”motivoituneet” vapaaehtoiset naiset keskeyttävät miehiä useammin, mitä sitten jos keskeyttäminen tehtäisiin ilmoitusluonteiseksi?
Askel tasa-arvon suuntaan olisi, että myöskään naisilla ei olisi koeaikaa vaan c-paperit pitäisi hakea sen ”stigmatisoivan diagnoosin” kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus mutta huono otsikko. Hölmöilystähän ei missään tapauksessa ole kyse, vaan tietoisesta ja loogisesti perustellusta valinnasta viedä epätasa-arvoisuus huippuunsa. Enemmistö ei ilmeisesti luota siihen, että maanpuolustukseen riittäisi tarpeeksi väkeä vapaaehtoispohjalta, ja maanpuolustus katsotaan niin tärkeäksi tehtäväksi, että sitä ei edes uskalleta kokeilla.
Tämän takia minä ehdottaisin aluksi yleistä asevelvollisuutta. Eli siis, että velvollisuus koskisi kaikkia eikä vain noin puolta väestöstä. Yksilönvapauksien kannalta tämä olisi pieni askel väärään suuntaan, mutta tasa-arvon kannalta iso harppaus oikeaan suuntaan. Lisäksi toivoisin, että kyseessä olisi väliaikainen ratkaisu. Kun olisi totuttu siihen, että maanpuolustus koskee kaikkia, niin potentiaalisten vapaaehtoisten määräkin kaksinkertaistuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan totta. Osuvampi otsikko olisi ollut esim. Eikö tätä systemaattista syrjintää saada loppumaan?
Ilmoita asiaton viesti
Maanpuolustusvelvollisuus koskee jo suurin piirtein kaikkia, asevelvollisuus vain miehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Sopivilla esimerkeillä pystytään esittämään mustakin valkoiseksi ja päinvastoin. Kokonaistilanteen ja isokuvan hahmottaminen vaatii älyä ja kärsivällisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennatko vielä, mikä on se musta joka muuttuu käsittelyssäni valkoiseksi tai päinvastoin?
Väitän siis, että nykymalli syrjii nuoria miehiä, joille ei ole koeaikaa armeijassa. Olet siis ilmeisesti päinvastaista mieltä ja katsot, että nykyinen miesten asevelvollisuus syrjii naisia. Millä tavalla?
Ilmoita asiaton viesti
Kerro miten se miesten koeaika ja siis mahdollinen keskeyttäminen toteutettaisiin, ilman diagnoosia?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan samaan tapaan kuin nyt naisilla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin arvelinkin.
Toisin sanoen lakkauttaisit asevelvollisuuden, kun jokainen voisi väistää sen omalla ilmoituksella. Luulin aikaisemmin että olit jo päässyt tuon yli.
Onneksi puolustusvoimien tarkoitus on edelleen maanpuolustus eikä, Kotron tapaan, sen välttely.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä sellaista naista joka menee armeijaan, suoriutuu hyvin, eikä halua käydä sitä loppuun?
Enkä ymmärrä sellaista upseeria joka ei halua ymmärtää oman mies alaisensa heikkouksia ja määrää häntä kevyempiin tehtäviin.
Naiset ”yleisesti” ovat ruumiinrakenteeltaan ja äärimmäiseen rasitukseen liittyen myös henkisiltä ominaisuuksiltaan armeijankaltaista stressiä vähemmän sietäviksi, joten heitä tulee kohdella sen mukaisesti eikä se ole syrjintää. Se ettei heitä kutsuta vastaavaksi ajaksi siviilipalvelukseen on myös pohtimisen arvoista.
Esim Israelissa palvelukseen astutaan 18-vuotiaana, ja palvelusaika on miehillä kolme vuotta ja naisilla 21 kuukautta. Naisten ei kuitenkaan tarvitse mennä armeijaan, jos he ovat naimisissa tai jos heillä on lapsi. Lykkäystä voidaan myöntää yliopisto-opiskelijoille.
Harkintaa varmasti tehtävien toteutuksissa käytetään Suomessa ja ensimmäisenä ei ruveta ”hullun papereita” kirjoittamaan eikä lakia muuttamaan, vaan määrätään miehelle kevyempiä tehtäviä. Olisi epätasa-arvoista jos pääsisi helpommalla sanomalla vain että ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi kuitenkin muistaa, että yksilöerot ovat paljon suurempia kuin ryhmäerot. Hyvin moni nainen sopii armeijaan paremmin kuin moni mies.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä käsitellään suuria massoja, ja koko vuosikerran riviin laittaminen ja siitä 21 000:n sopivimman yksilön erottaminen olisi resurssien tuhlaamista, tai siihen ei edes olisi resursseja. Mahdotontahan tuo olisi siinäkin tapauksessa, että kyse olisi vapaaehtoisarmeijasta koska sopivimmista pitäisi sitten vielä löytää halukkaat.
Nythän naisista ne ”sopivimmat” valikoituvat mukaan, olkoonkin että hekin keskeyttävät miehiä useammin ja erityisesti koska fysiikka ei kestä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se siellä asepalveluksessa oleville epätasa-arvoinen tilanne, kun Virtanen on siellä rangaistuksen uhalla ja Kuosmanen huvin vuoksi.
Nato-jäsenyys poistaa koko ongelman todennäköisesti 20 seuraavan vuoden aikana. Suomi siirtynee palkka-armeijaan. sillä rauhan aikana raha ratkaisee ja kun voidaan nojata Natoon, äänestäjät haluavat lopettaa miesten kalliin yleisen asevelvollisuuden. Kannattavuus ensin. Sillä välin, kun tilanne on kireämpi totta kai jatketaan sen aikaa entiseen malliin.
Vaikka nykymalli antaakin hienosti eräänlaisen luonnollisen tasa-arvon (miehet sotilaita, naiset synnyttäjiä), on myös naisten kuolemanriski synnytyksen yhteydessä tippunut olemattomiin. Taitaa olla nykyään alle 1/10 000 synnytystä, eli pari-kolme naista vuodessa.
Sitten se rahallinen korvaus ”kansalaisvelvollisuudesta”. Naiset saavat sen 65% edellisen vuoden bruttotuloista (takavuosina naismepit saivat 100%), kun taas varusmiesten elintaso kasarmilla on about sama, kuin työttömällä yksinhuoltajalla ilman elatusmaksuja. Nyt kuitenkin vanhempainvapaita on lailla tasattu ja laskentaa pitää tehdä uusiksi. Jonkinlainen veroetu voisi silti edelleen olla paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
” todennäköisesti 20 seuraavan vuoden aikana. Suomi siirtynee palkka-armeijaan. sillä rauhan aikana raha ratkaisee ja kun voidaan nojata Natoon, äänestäjät haluavat lopettaa miesten kalliin yleisen asevelvollisuuden.”
Toivottavasti ei.
En usko vapaaehtoiseen asevelvollisuuteen, vielä vähemmän ns. palkka-armeijaan, jos halumme edes säilyttää nykyisen maanpuolustusvalmiuden.
Ja tarkoitus on kehittää sitä (ks. kommenttini #4190243).
Pelkästään Naton ja pienen palkka-armeijan varaan heittäytyminen olisi suuri virhe, enkä usko vastuullisten päättäjien saati puolustusvoimien edistävän tällaista ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Palkka-armeija on jo terminä väärä: emme me halua mitään yksityisarmeijaa tai rikollisjengiä tänne temmeltämään. Tuolla vähän tarkemmin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arnokotro/265069-kutsu-termitalkoisiin/
Ilmoita asiaton viesti
Siis vapaaehtoisista koostuva armeija ilman asevelvollisuutta ja joka ei ole palkka-armeija.
Varmaan tasa-arvo paremmin toteutuisi kun käytännössä kukaan ei menisi armeijaan, mutta jostain pitäisi koota myös ne puolustusvoimat.
Ilmoita asiaton viesti
Synnyttäessään ja tämän jälkeen perhevapailla naiset kärsivät miehiin nähden tappiota mm. eläkekertymissä. Perhevapaamallin tasapuolistaminen voi tuoda tähän jonkin verran helpotusta, mutta ei mm. yksinhuoltajilla.
Jotta puntit ovat jatkossakin tasan, pitää tarkastella ihmisen koko elämänkaarta erilaisine vaiheineen, eikä pelkkää asepalvelusaikaa tai sen pakollisuutta vs. vapaaehtoisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Synnyttäessään ja tämän jälkeen perhevapailla naiset kärsivät miehiin nähden tappiota mm. eläkekertymissä… Jotta puntit ovat jatkossakin tasan, pitää tarkastella ihmisen koko elämänkaarta erilaisine vaiheineen..”
Noudattaen tuota em. viisastelua, voidaan todeta että esim. vuonna 1970 syntyneen naisen eliniän odote oli 9 vuotta samana vuonna syntyneen miehen eliniän odotetta korkeampi. Eläkekertymiä nainen siis ehtii kuittailla huomattavasti miehiä pidempään.
Kun kerran lähdettiin ”tarkastelemaan koko elämänkaarta”…
Ilmoita asiaton viesti
Ei se muuta sitä tosiaa, että samaan aikaan kuolleen miehen jälkeläiset ovat perinnön suhteen paremmassa asemassa kuin naisen jälkeläiset.
Mites se tasa-arvo-ongelma ratkaistaan, jollei juurikin miesten pakollisella ja naisten vapaaehtoisella asepalveluksella??
Ilmoita asiaton viesti
Lue uudestaan ja sisäistä edellinen kommentti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos puntit halutaan tasan, pitäisikö miesten keskimäärin lyhyempi elinikä ja näin ollen vähäisemmäksi jäävät eläkerahat jotenkin kostaa naisille? Ei tietenkään. Vastaavasti on järjetöntä pakottaa jotakuta armeijaan soveltumatonta miestä palvelukseen kompensaatioksi jostain toisesta epäkohdasta. Sitä paitsi lapsia kotona hoitavalle kertyy eläkettä, varusmiespalveluksesta sen sijaan ei kerry killinkiäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo ”kompensaatiot” ovat ihan päätöntä höpinää. Edelleen se fokus on maanpuolustuksessa, tai pitäisi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Voit pitää kompensaatioita päättöminä, mutta kuitenkin jouduit itsekin aiemmassa kommentissasi toteamaan, ettei pulskan puoleisen Virtasen kotiin jääminen armeijasta ole hyvä vaihtoehto sekään… (ja kommentillasi oli myös paljon tykkääjiä)
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsen armeijan ja sotimisen ylensä tavallaan ”äärimmäisyys asiaksi” jossa tasa-arvo joudutaan uhraamaan usein järkevyydelle. Ei sitä kukaan tietysti halua.
Ilmoita asiaton viesti