Hallitus hyvä, perukaa toisen asteen maksuttomuus!

Ensin on kiitoksen paikka. Koronavitsaus iski puskista, mutta hallitus on toiminut jämäkästi. Mokiakin tulee – maahan palaavat olisi pitänyt ohjata karanteeniin – mutta jälkiviisaus on helppoa.

Järkevämpää on nyt pyrkiä etukäteisviisauteen.

Tunnetusti kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Ja tosiasia on, että julkisen talouden pohja murenee vauhdilla.

Hallitusohjelma laadittiin aivan toisissa oloissa. Siksi siihen oli mahdollista kirjata, että oppivelvollisuutta jatketaan 18 vuoteen, mikä tarkoittaa, että toisesta asteesta – siis lukiosta ja ammattikoulusta – tulee maksuton.

Niinpä rutiköyhien kuntien pitäisi pian kustantaa nuorille läppärit – jotka heillä tosin jo on – oppikirjat, koulumatkat ja niin edelleen.

Ajatus on tietenkin oikea: kenenkään koulutien ei pidä tyssätä rahapulaan. Mutta ei ole järkevää ampua yli sata miljoonaa euroa joka vuosi hehtaaripyssyllä ilmaan. Ylivoimaisesti suurimmalle osalle raha ei ole este koulunkäynnille.

Vähäiset resurssit pitää kohdistaa sinne, missä tarve on suurin. Korotetaan vaikka oppimateriaalilisää. Myönnetään harkinnanvaraista toimeentulotukea. Lisätään erityistukea. Mitä vain, mutta ei ajeta kuntia konkurssiin sellaisilla uusilla valtavilla kuluilla, jotka eivät ole mitenkään välttämättömiä.

Näen jo vastaväitteet. Juuri vaikeina aikoina koulutukseen pitää satsata. Nyt ei haluta ”laman lapsia”.

Ei niin. Mutta parhaiten laman lapsilta vältytään, kun mahdollistetaan koulujen perusarjen pyörittäminen riittävin resurssein.

Jos vararikon partaalla kitkuttelevat kunnat pakotetaan toteuttamaan maksuton toinen aste, jälki on rumaa. Oppimateriaaleiksi valitaan halvimmat, pedagogiikasta viis. Tai ei hankita ollenkaan: opettajat ja opiskelijat tehkööt ne itse! Samalla vähennetään kursseja ja lähiopetusta, lisätään etäopiskelua, suurennetaan ryhmiä.

Jo nyt ryhmät ovat lukiossa niin isoja, että siellä voi Jonna tai Johanna pudota kelkasta ihan rauhassa, kun opettaja ei edes muista, kumpi oli kumpi. Juuri ylisuuret ryhmät ja etäopetus tuottavat niitä laman lapsia, jos maksuttomuus runnotaan läpi.

Hyvät ministerit, ensi viikolla alkaa kehysriihi. Toivottavasti vähintään siirrätte toisen asteen maksuttomuutta. Nyt siihen ei kerta kaikkiaan ole varaa – ei taloudellisesti eikä inhimillisesti.

+9
ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu