”Komennetaan mustat marjanpoimintaan!”

Suomen metsät ovat loppukesästä marjoja pullollaan, mutta hukkaanhan ne menevät, kun kukaan ei poimi talteen. Miltä kuulostaisi, jos määrättäisiin vaikka mustat ihonvärin perusteella hoitamaan homma?

Järjettömältä ja rasistiselta, tietenkin. Jos perään vielä kerrottaisiin, että pakkotyöläiset majoitetaan askeettisiin parakkeihin, hiukset ajataan lyhyiksi, palkkaa ei makseta, eläkettä ei kerry ja kieltäytyjiä ja karkaajia uhkaa vankeusrangaistus, jokainen ymmärtäisi, että ajatus on mielipuolinen.

Vaan entä jos käsky ei käykään ihonvärin vaan sukupuolen mukaan? Millainen vastustus nousee, kun nuoret miehet komennetaan vankilan uhalla kasarmeille?

Ei minkäänlaista. Syrjintään ja seksismiin on totuttu kuin rasismiin aikoinaan.

Sukupuolitetun asevelvollisuuden puolustelu on hämmentävän samanhenkistä kuin orjuuden selittelyt. ”Sehän sopii miehille luonnostaan.” ”Sillä on pitkät perinteet”. ”Miten muuten maanpuolustus järjestettäisiin.”

Niin, miten muuten se puuvilla kerättäisiin kuin pelloille luonnostaan sopivien mustien pakkotyöllä, jolla on vahvat perinteet.

Kyllä, tiedän, rinnastus ei tietenkään siinä mielessä osu, että orjuus on tarkoittanut aivan toisen kertaluokan julmuutta eivätkä nuoret miehet muutenkaan ole joutuneet sellaisen systemaattisen sorron uhreiksi kuin mustat.

Mutta mitenkään etuoikeutettuna ryhmänä ei nuoria miehiä voi pitää. Nuorten miesten yleisin kuolinsyy on itsemurha. Poikia joutuu sairaalahoitoon väkivallan vuoksi yli viisinkertaisesti tyttöihin verrattuna. Työttömyys, velkaantuminen, maksuhäiriöt, tapaturmat, päihdeongelmat ja syrjäytymisen eri muodot kaikkinensa kasaantuvat ennen muuta pojille.

Peruskoulun päättövaiheessa poikien arvosanat ovat joka oppiaineessa keskimäärin kehnommat kuin tyttöjen, ja kuilu sukupuolten välillä lienee maailman suurin. Niin sanotuissa huippulukioissa poikia on jo selvä vähemmistö, ja miesten koulutustaso jää koko ajan naisista jälkeen.

On siis halpamaista vaikeuttaa juuri poikien tilannetta pitkällä vapaudenriistolla siinä vaiheessa, kun pitäisi pyrkiä jatko-opintoihin, opiskella tai päästä töihin kiinni.

Paikallaan on kai lisätä sekin, että tässä ei nyt ole omaa lehmää ojassa, eli kaikenmoiset ad hominem -huitomiset voi unohtaa; itselläni on kaksi tytärtä, joiden ei onneksi täydy mennä sen kummemmin armeijaan kuin sivariinkaan.

Mutta liian monen vastentahtoisen nuoren täytyy. Ja sille pitää saada stoppi.

Syrjivä lainsäädäntö ei kuitenkaan muutu itsekseen, eikä poliitikoista ole apua. Pääministeri Sanna Marinkin sanoi olevansa aina ”tyttöjen puolella”, ja hyvä niin. Mutta mistä löytyisi se poliitikko, joka pitäisi armeija-asiassa poikien puolta?

Vastaan itse: ei mistään. Siksi tässä on kapinan paikka. Toivottavasti mahdollisimman monelta nuorelta löytyy rohkeutta jättää kutsunnat väliin. Samoin toivon, että moni hassusti ”unohtaa” palvelukseenastumispäivän, se olisi kansalaistottelemattomuutta parhaimmillaan.

Poliiseja ei riitä kaikkien jahtaamiseen. Ehkä silloin eduskunta havahtuisi horroksesta ja korottaisi palveluksesta saatavan korvauksen ja muut edut järjelliselle tasolle ja ennen kaikkea säätäisi intin vapaaehtoiseksi kaikille.

Eri sukupuolten pitää olla yhdenvertaisia lain edessä, piste. Kaikki muu on seksismiä ja yhtä vastenmielistä kuin rasismi.

Käytännössä kaikkialla muualla Euroopassa puolustus on järjestetty yhdenvertaisesti, mutta täällä tasa-arvon mallimaassa ei uskalleta tehdä päätöksiä, jotka toisivat Suomen 2000-luvulle.

Melkoisia marjanpoimijoita olemme.

+6
ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti. Toksinen humanisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu