Loistavaa, Tuure Boelius!

Tubettaja Tuure Boelius kertoi hiljattain, että on saanut vapautuksen armeijasta ADHD-diagnoosin vuoksi. (https://www.youtube.com/watch?v=mUq3wAFuyaw)

Siitähän kunnon raivo roihahti. Eniten peukutetut kommentit ovat tätä sarjaa:

Voi jumalauta. Sota veteraanit kääntyy haudoissaan kun tämä vitun porilainen apina ylpeilee c-papereillaan.” ”Vitun neiti, armeijaan.” ”Häpee velliperse.” Ja niin edelleen ja niin edelleen.

Tuomio oli yksipuolinen ja raju. On siis selvästi myös toisen näkökulman paikka, ja se tulee tässä.

Tuure, en tiedä osuuko tämä teksti koskaan silmiisi, mutta toimit esimerkillisesti koettaessasi murtaa sitä armottoman ahdasta miesmuottia, johon pojat halutaan tunkea. Olet sitä paitsi loistavassa seurassa: hyvin monet ansioituneet taiteilijat on vapautettu armeijasta ja siviilipalveluksesta: Juice Leskinen, A.W. Yrjänä, Tomi Kontio, Kerkko Koskinen, Reko Lundan, Kauko Röyhkä, Esa-Pekka Salonen, Riku Nieminen…

Liityt siis itsenäisesti ajattelevien, rohkeiden ja luovien miesten joukkoon.

Eikä kyse ole pelkistä taiteilijoista. Moni tuttavapiirini muilla elämänalueilla menestynyt mies on jättänyt armeijan ja siviilipalveluksen väliin, ja mitä he nyt tekevätkään? Toimivat kirurgeina, juristeina, opettajina, valtion virkamiehinä. Onpa arvostamani ministeri Timo Harakkakin saanut vapautuksen. Mitään vikaa heissä ei näyttäisi olevan, päinvastoin.

Istuin äskettäin kokouksessa, jossa muuan psykiatri tiivisti hienosti: ihmisten diversiteettiä ei pidä sietää, sitä pitää ylistää! On upeaa, että nuoret miehet ovat erilaisia, ja ne joille armeija ei syystä tai toisesta sovi, ottakoot vapautuksen ja olkoot ylpeitä valinnastaan.

Muista Tuure, että teet arvokasta ihmisoikeustyötä ja olet hieno esikuva niille nuorille, jotka ovat suotta antamassa periksi ryhmäpaineelle ja menossa armeijaan vaikkeivät sinne kuulu.

Ja aika on puolellasi. Jo yhden sukupolven päästä hämmästelemme nykyistä seksististä asevelvollisuuslakia ja miesroolin kapeutta samaan tapaan kuin nyt kummeksumme sitä, että homous oli vielä 1970-luvun alussa rikos.

Nyt vain pitää toivoa, että aiempaa useampi antaisi sinun laillasi kasvot miehille, jotka ovat valinneet vapautuksen. Heitä on sentään valtava joukko, nykyäänhän jo joka neljäs mies vapautetaan niin armeijasta kuin siviilipalveluksestakin.

Mutta missä he ovat? Komerossa kai enimmäkseen, kuten homot näihin päiviin asti. Se on ihan väärä paikka kaikille, kaikkina aikoina.

Siksi tarvitaan sinua, Tuure.

ArnoKotro

Lukion opettaja, kolumnisti. Toksinen humanisti. Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj. Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu