Lukio-opettajan avoin kirje hallitusohjelman justeeraajille
Hyvät hallitusohjelman säätäjät siellä Säätytalolla, te olette nyt paljon vartijoina. Tulevina vuosina monet järkiehdotukset eivät mene läpi, ja syyksi saamme kuulla, että ”sitä ei lue hallitusohjelmassa”. Ja toisinpäin: sellaisetkin hankkeet näkevät päivänvalon, joille ei enää löydy järkiperusteita, koska ”näin on hallitusohjelmassa sovittu”.
Joten olettehan tarkkana nyt!
Voisin tietty puuttua tässä vaikka mihin, mutta ahtaan itsekkäästi heitän toiveita nyt vain lukion opettajan näkövinkkelistä.
Pannaan tärkein heti alkuun. Älkää hyvät ihmiset keksikö uudistuspäissänne muutoksia vain muutoksen vuoksi. Jos yritysmaailmassa elämöidäänkin jatkuvalla myllerryksellä, lukioon se ei kuulu. Lukion ei pidä olla ”ketterä” ja jatkuvassa muutospyörteessä, vaan pysyvyys ja ennustettavuus ovat tärkeitä arvoja, ihan jo nuorten hyvinvoinnin, turvallisuudentunteen ja jopa oikeusturvan vuoksi.
Viime vuosina meitä kouluyhteisön jäseniä – niin opiskelijoita, opettajia kuin rehtoreitakin – on kiusattu jos minkämoisella muutossirkuksella. Uudet opetussuunnitelmat survottiin muutama vuosi sitten lukioihin, vaikka edellistenkin sisäänajo oli vielä kesken.
En edes halua muistella sitä visiopalaverien ja strategiajargonin määrää, jonka tuokin uudistus riesaksemme toi.
Muutosmania on ollut niin kova, että silloinkin kun mikään ei käytännössä ole muuttunut, pöhinätunnelmaa on lietsottu vääntämällä vähintään termistö uusiksi. Enää meillä ei ole lukiossa kursseja eikä jaksoja, vaan moduuleita ja periodeja – ja opintojaksoja.
Siinä on lukiolaisen vanhemmillakin ihmettelemistä, kun toinen lapsi opiskelee kursseja jaksossa mutta nuorempi moduuleita periodissa. Osa opettajista ymmärrettävästi puhuu vielä kursseista ja osa ei, ja toisille jaksot ovat periodeja, toisille opintojaksoja. Sekavaa on, todella sekavaa.
Vaikka ei siinä mitään, kyllä tämän uudistuksen kanssa pystyy elämään, koska lukio sentään säilyi yleissivistävänä oppilaitoksena, jossa kaikki opiskelevat historiaa, maantiedettä, yhteiskuntaoppia ja niin edelleen, vaikka valinnaisuutta hehkuttavat visioveikot tätä vastustivatkin. Termeillä kikkailu on pieni hinta siitä, että opiskelijat saavat edelleen laajan ymmärryksen maailmasta.
Mutta laaja-alaisuus taitaa taas olla uhattuna. Jälleen on nimittäin alkanut kuulua ääniä, että tuntijakoa pitäisi myllätä ja valinnaisuutta lisätä, jolloin opiskelija voisi pudottaa monia oppiaineita kokonaan lukusuunnitelmasta pois. Ja sehän tarkoittaisi myös, että opintojen rakenteen muuttuessa pitäisi taas ruveta ruuvaamaan, uskokaa tai älkää, uusia opetussuunnitelmia.
Arvatenkin yksi argumentti tulee kuulumaan jotenkin niin, että lukiolaisten stressi ja väsymys ovat lisääntyneet, ja jos he saisivat opiskella vähempiä aineita, stressi helpottaisi.
Ei se ihan niin mene. Mitä varhemmin tulevaisuuden kannalta tärkeitä valintoja pitää tehdä, sen kovempaa on stressi ja ahdistus, ja uusista oppimispoluista tulisi vain entistäkin hiostavampia raviratoja. Varhainen eriytyminen olisi uhka niin yleissivistykselle kuin yhteisöllisyydellekin. Jos lukiossa jotain nyt tarvitaan, niin pysyvämpiä ryhmiä ja vähemmän paineistettua arkea.
Yhteisöllisyyden arvostus tuppaa jäämään pelkäksi juhlapuheretoriikaksi, jos koulua käytännössä viedään juuri toiseen suuntaan. Kuvaavaa on, että hiljattain osui silmiini sellainenkin artikkeli, jossa toivottiin, että lukion voisi tehdä kokonaan itsenäisesti kotoa käsin jos huvittaa.
Tämä tyhmä lukion opettaja kysyy, eikö koronasta tosiaankaan opittu mitään. Ei koulu ole pelkästään paikka, jossa tankataan derivaattoja, EU:n talouspolitiikkaa ja Kantin moraalioppeja. Täällä nähdään kavereita ja ollaan osa yhteisöä ja opitaan sosiaalisia taitoja. Ihmisten pitää kohdata toisensa kolmiulotteisina, pelkkä ruutu ei riitä. Samalla aikataulut ja säännölliset rytmit ja rutiinit pitävät mukavasti elämässä kiinni. Miksi tällaisia itsestäänselvyyksiä, herran tähden, pitää edes sanoa?
Uskon puhuvani monen opettajan ja nuoren puolesta kun toivon, että näemme hallitusohjelmassa rakenteiden aukirepimisen ja höttöisen uudistusretoriikan sijaan kirjauksen ”turvataan lapsille ja nuorille rauhallinen oppimisympäristö”. Se ei ole tietenkään yhtä seksikäs visio kuin villit kehityshankkeet eikä siinä edes päästä laatikon ulkopuolelle, mutta kenttä kiittäisi. Sille laatikolle kun on ihan perusteensa.
Eikä suurieleisistä kehityshankkeista pidättäytyminen sitä tarkoita, ettei opetus kehittyisi ja seuraisi aikaansa. Siihen vain ei tarvita rakenteiden räjäyttämistä, komeita iskulauseita tai trendikkäitä termejä.
Otetaan esimerkki. Jos kurssin (sic) opetussuunnitelmassa lukee, että tavoitteena on oppia erottamaan tieteellinen tieto valetieteestä, ei tekstiä tarvitse panna uusiksi, vaikka maailma ympärillä muuttuu; yhtään kehityspalaveria ei tarvita. Sen sijaan osaava opettaja poimii teemasta ajankohtaiset esimerkit ja näin opetus on tiukasti ajassa kiinni.
Itse asiassa jatkuva kehitystyö saattaa jopa estää kehityksen. Jos opettajan aika menee siihen, että hän runoilee opetussuunitelmajargonia asiakirjoihin – joita harva edes lukee – se kaikki on pois siitä ajasta ja energiasta, joka tarvitaan mukaansatempaavien oppituntien pitoon ja niiden valmisteluun.
Ja sitä varten me täällä koulussa olemme, hyvät hallitusohjelman sorvaajat. Opettaminen ja nuorten kohtaaminen on työmme, ei visioslangin suoltaminen tai hankeprosessiprojektien jalkauttaminen.
Säästäkää meidät hetkeksi niiltä, minä pyydän.
Hallitusohjelmaan kirjataan, että koulu pitää rauhoittaa. RKP saa opetusministerin salkun. Tämän hallituksen aikana mitään ei muuteta. Edes hankehumppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lukion voipi jättää rauhaan, mutta jotain tarttis tehdä sille että osa ikäluokasta ”valmistuu” peruskoulusta käytännössä luku- ja/tai laskutaidottomina. Nuo perustaidot kuvittelisi jokaisen osaavan viimeistään 10-vuotiaana.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvittelisi joo, mutta todellisuus on toinen.
Osalla on luontaisesti kykyjä ja toisilla kyvyttömyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Talven aikana yksi jos toinenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten puoluenimikkeen alla kirjoittava vaati täällä Puheenvuorossa uusia opetussuunnitelmien perusteita. Jäi tosin epäselväksi, tarkoittivatko he vain perusopetusta vai myös lukiota.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä jotain pitäisi kuitenkin muuttaa, kun PISA-tulokset ovat menneet alaspäin kuin lehmän häntä. Ehkä pitäisi palata samanlaiseen kolunkäyntiin kuin ennen niitä muutoksia, joiden jälkeen PISA-tulokset alkoivat aleta. Niinhän joukko-oppikin aikoinaan hyljättiin ainoana matematiikan opetusmuotona 70-luvulla muutaman vuoden kokeilun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko joukko-oppi joskus ainoa matematiikan opetusmuoto? Kyllä siitä oli jotain puhetta 70-luvun alussa, mutta ei ainakaan silloin vielä ollut merkittävässä roolissa.
Itse muistan siitä vain pääsäännön, että joukkio + joukkio = röykkiö.
Ilmoita asiaton viesti
”Oliko joukko-oppi joskus ainoa matematiikan opetusmuoto?”
Peruskoulun alaluokilla joskus vuosina 1972-1975. Sitten huomattiin, etteivät lapset osanneet enää edes kertotaulua ja joukko-oppi hyljättiin.
Itse en tuon kohtaloksi joutunut, sillä oli silloin jo lukiossa, mutta pikkubroidillani oli juuri tuollainen matematiikan opetus. Meille opetettiin kyllä joukko-oppia matematiikan lisukkeena jo 60-luvun loppupuolella keskikoulussa, kun koulumme oli tietyssä mielessä edistyksellinen ja kokeiluihin valmis.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi oppimistuloksia heikentävä tekijä on se, että perustaitojen kunnollisen opettelun sijaan on suosittu erilaista ”ilmiöoppimista” ja oppiainerajat ylittävää toimintaa, joka turhan usein jää keinotekoiseksi puuhasteluksi. Mutta kehityskonsulttiportaalle on voitu osoittaa, että kyllä täällä kehityshankkeet pyörii!
Ilmoita asiaton viesti
Asian vierestä, mutta mitä mieltä olet siitä, että ammattikoulut palautettaisiin kaksivuotisiksi?
Ilmoita asiaton viesti
En kannata. Se ennestään vähentäisi ammattikoulujen arvostusta, ja riittävät perustiedot esim. yhteiskunnan toiminnasta kuuluvat kaikille. Ammatillisella puolella myös paljon maahanmuuttajataustaisia, joille erityisen tärkeää ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaisi kuitenkin vähentää amiksen keskeyttäjiä. Eikös ne yleissivistävät ole peruskoulun tasoa?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaapa olla oikeasti niin, ettei yleissivistävien aineiden opiskelu ole se pääsyy keskeyttämiseen. Kyse on elämänhallinnasta ja asenteesta, joka on valitettavan monella aivan hakusessa.
Ilmoita asiaton viesti
Perustiedot yhteiskunnan toiminnasta kuuluu peruskouluun.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, ilmiöoppiminen ja esim. täällä peruskoulussakin vaadittavat mokit eli monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat useimmiten sitä puuhastelua, jolla ei saada aikaiseksi juuri mitään.
Osaava opettaja ja uskon, että valtaosa ihan oikeasti on sellaisia, rakentaa tuntinsa ja opetuksensa ihan luonnostaan monialaiseksi. Toisin sanoen vaikkapa opetettaessa historiaa sivutaan niin tekniikkaa, maantietoa, uskontoa, tai vaikkapa otetaan mausteeksi eri kieliä. Ei sen tarvitse olla pakkopullan kaltaista mokkia.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on asia. Oppiainerajojen ylittäminen ei edellytä teennäisiä projekteja vaan se monialaisuus on koko ajan opettajan korvien välissä ja sieltä heijastuu opetukseen. Jos me nyt vaikka elämänkatsomustiedossa pohdimme, onko ihminen hyvä vai paha, otamme keskusteluihin vauhtia esim. historian esimerkeistä, maailman nykytapahtumista, evoluutioteoriasta, mietimme miten uskonnot lähestyvät teemaa, entä taide… Aina tilanteen mukaan!
Pahinta on, jos julistetaan jokin kaikille yhteinen ilmiö, vaikkapa ”avaruus” ja sitten pannaan köksänmaikka pohtimaan suunnittelupalavereissa että mitenkäs tuon kosmoksen nyt saisi linkitettyä ruuanlaittoon…
Ilmoita asiaton viesti
PISA-testit ovat 15-vuotiaille, joten lukio-opintojen muokkaus ei vaikuta niihin tuloksiin. Lukiossa tärkeintä on laaja yleissivistys ja monipuolinen jatko-opinto- sekä työelämätaitojen perusharjoittelu. En usko, että yksinkertaisempaan metodivalikoimaan palaaminen auttaa siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Yleistiedot ovat aivan välttämättömiä sivistyneelle ihmiselle. Jollei tunne historiaa, maantiedettä ja talouselämää on kuin tyhjä tynnyri läpi ikänsä. Lisäksi sellainen ihminen on älyllisesti tylsää seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi sellainen ihminen on helposti vietävissä ja manipuloitavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on niin tärkeä osoittaa merkittäväksi osoittautuneita ja tunnustettuja, että pakko toimia saman tien, ellei jo mene kysymättäkin.
– Näkyyköhän vaikutus jo?
– Iske vielä vähän kovempaan, tönäise!
– Okei, varmuuden vuoksi,.. pikkasen vielä…
Ilmoita asiaton viesti
Nykylukion suurin vika on se, että laki sallii lukiolaisille jopa 8-tuntiset koulupäivät (+ kotimatkat+kotiläksyt lisäksi). Kun kaikki rehtorit eivät välitä taikka osaa rakentaa oppilaille alle 8 tunnin lukujärjestyksiä, yliuupumiset eivät yllätä.
Kotro lukion lehtorina katsoo ongelmia lähinnä opettajan näkökulmasta, mutta sallittakoon myös tämä havainto oppilaiden näkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Terve Jari, kyllä olen ihan samaa mieltä: lukiolaisten elämä on turhan kuormittavaa ja stressaavaa. Olenkin koettanut tarjota tällaista slogania koulukehittelijöille: Annetaan nuorille nuoruus takaisin!
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja lapsille lapsuus. Lapsia ei pitäisi ennen kouluikää rasittaa millään ohjelmoidulla opetuksella. Lasten on saatava kehittää itse itseään leikkien parissa. Varhaiskasvatus tuottaa vain ahdistuneita nuoria, koska heiltä on jäänyt lapsuus väliin.
Ilmoita asiaton viesti
Entisenä lukion opettajana yhdyn Kotron mielipiteeseen täydestä sydämestäni. Olin aikanani kunnon opetussuunnitelmamyllyssä. Opetin samalla kertaa 4 eri opetussuunnitelmaa. Suomalaisen lukion vuosikurssien 2 ja 3 vanhaa ja vuosikurssin 1 uutta. Samalla opetin IB-lukiossa vanhaa ja uutta opetussuunnitelmaa yhtä aikaa. Tuntuu siltä, että Opetushallitus on etääntynyt todellisuudesta muutosta muutoksen vuoksi -strategiallaan. Ja kun katsomme valtion budjetin pääluokkia, niin koulutus on suuri. Vaarana on, että sieltä karsitaan menoja, vaikka vannoen luvataan, että ei. Leikkaukset varmaan kuvataan tehostamiseksi. Ei 6 miljardia saada kokoon sieltä täältä haalimalla säästökohteita.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus blogistin tekstistä: ”… opettajan aika menee siihen, että hän runoilee opetussuunitelmajargonia asiakirjoihin – joita harva edes lukee –… Onko todella niin, että opettajien on pitänyt runoilla opetussuunnitelmia asiakirjoihin??? Mitä sitten Opetushallitus tekee, jos sieltä ei tule juuri ne opetussuunnitelmat, joita opettajat toteuttavat? Jos tämä on totta, niin kyllä suomalaiset koulut on laitettu aivan sekaisin.
Opetushallitukselta pitää tulla kunkin kurssin vaatimukset ja oppisisällöt (kutsut niitä vaikka miksi) ja opettajat toteuttavat ne omalla ammattitaidollaan. Sitten kokeissa nähdään, miten on onnistuttu. On sitten opettajan valinta, opettaako hän ilmiö-oppimistekniikalla vai ihan perinteisellä tyylillä kateederiopetuksella, antaen läksyjä ja tehtäviä ja kuulustellen niitä ja läpikäyden oikeat vastaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Opetussuunnitelmia on kolmessa kerroksessa. Opetushallituksesta tulee valtakunnalliset opsit ja niistä koulutuksen järjestäjä (esim. Helsingin kaupunki) muotoilee omansa ja jokainen koulu sitten vielä kirjoittaa omansa – joka toki ei saa olla ristiriidassa valtakunnallisten opetussuunnitelmien kanssa. Siinä kapulakieli pyörii pitkään ja hartaasti!
Ilmoita asiaton viesti
Siis vielä pahempi härdelli kuin osasin kuvitella. Ja tällaista paperisotaa tehdään siis lukiotason opetuksesta. Uusi hallitus voisi aluksi tehdä päätöksen ottaa 30 % henkilöstöä pois Kouluhallituksesta ja verrata, mikä oli tilanne 80-luvulla, kun Suomen koululaitoksella meni hyvin. Tässähän on sellainen surkuhupaisa tilanne, että esikuvakeisi (Puheenvuoro muutti Benchmarking-keisin väkisten pelkäksi keisiksi – mielenkiintoista) löytyy omasta maasta 40 vuoden takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin tässä kiteytyi se, mitä olen ounastellutkin. Työrauhaa opettajille ja oppilaille. Ja vähemmän kehittämistä. Näin saadaan resurssit tehokkaammin käyttöön. Eikä vaadi edes lisää rahaa..
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka onkin vähän asian sivusta, niin moduuleista puhuminen toi mieleeni yliopistojen ja korkeakoulujen tutkintojen uudistamiset 1970-luvulla. Tällöinhän korkeakoulujen pitkäaikaiseen kokemukseen perustuvat kurssimuotoiset opinto-ohjelmat sekoitettiin täysin yleisen ”demokratisoitumisen” nimissä ja tilalle tulivat moduulien lähes vapaaseen valintaan perustuvat opinnot.
Hyvin pian kuitenkin huomattiin, ettei koulutus tuottaisi minkään tasoisia erikoistuneita alan ammattilaisia. Esimerkiksi TKK:ssa alettiin puolivakavissaan puhumaan ”diplomi-insinööreistä ennen tutkinnon uudistusta” ja ”diplomi-insinööreistä jälkeen tutkinnon uudistuksen” (anteeksi vaan palstan monet diplomi-insinöörit, jotka taidatte olla juuri tätä jälkimmäistä sorttia). Tällöin oli pakko ryhtyä suunnittelemaan opintosuunnitelmamalleja eri aloille. Käytännössä palattiin siis aika lähelle vanhaa kurssimuotoista opetusta.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen kerran erinomainen kirjoitus Arno Kotrolta. Yliopisto-opettajana jaan hänen näkemyksensä täysin. Usein tuntuu siltä, että jatkuvaa kehittämistä harrastetaan niin paljon, koska sitä vaaditaan ylempänä hallinnollisessa hierarkiassa olevien laatimissa strategiapöytäkirjoissa. Tällöin unohtuu, että jatkuva kehittäminen usein rikkoo helposti jotakin sellaista olemassa olevaa, joka on jäänyt elämään sen toimivuuden ja tarkoituksenmukaisuuden vuoksi. Vanhaa sanontaa mukaillen voisikin todeta: ”Jos se toimii, älä korjaa sitä”.
Ilmoita asiaton viesti
Opetushallituksen etusivulla lukee: ”Opetushallitus. Opetushallitus kehittää koulutusta, varhaiskasvatusta ja elinikäistä oppimista sekä edistää kansainvälisyyttä.”
Tässä on siis virasto, jonka keskeinen tehtävä on tuottaa näitä kehittämishankkeita (en oikein ymmärrä tuota kansainvälisyystehtävää). Ja paljonkohan siinä virastossa on henkilökuntaa?
Onko tehtävä edes järkevästi määritelty?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tässä nyt ole ongelma, joka korjaantuisi opetusministeriöstä leikkaamalla ja mahdollisesti pitemmässä juoksissa jättämällä kasvatustieteen professuureja täyttämättä, kun uusia emerituksia ja emeritoja muodostuu?
Vai onko nimitysten muutoksien takana enemmänkin saksalaispohjaisen kulttuurin vaihtuminen angloamerikkalaissuuntaiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka kirjoitus ei ole pitkä, ehdotan että kirjoittaja lisää esim. loppuun tiivistelmän vaikka muutamin ranskalaisin viivoin siitä mitä hän tavoittelee/haluaa tapahtuvaksi (tai jäävän tapahtumatta jos kaiken tulisi säilyä ennallaan).
Jos haluaa sanoman perille kiireisiin pöytiin (termi hallitusohjelman suunnittelujargonista), kannattaa olla napakka.
Proosatyyli on kyllä ihan kivaa täydentävänä kuvailuna, mutta tiivis summary auttaa useinmiten asiatekstin perillemenoa.
Tämä ” kannustuksena asian edistämiseksi – itse aika monen yrityksen toiminnan suunnittelupöydässä istuneena.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen blogi.
En puutu sisältöön mutta kaipaisin nykyisen sekasotkun luojia tänne puolustelemaan ja perustelemaan tekemisiään.
Vai onko tämäkin niin että ne olivat ”ne joptkut muut”?
Li Andesrsson voisi esimerkiksi astua esille.
Ilmoita asiaton viesti
”Sekasotkusta” tuskin voi vetää tilille Li Anderssonia, vaan kysymys on laajemmista, monimutkaisemmista ja pitempiaikaisista ongelmista. – Ehkä hajanaisesta hierarkiasta-ja päätöksenteostakin?
– Ehkä kannattaisi lähteä alhaalta ylöspäin ja lähteä tärkeimmästä, eli nuorten elämäntilanteista, tarpeista ja toiveista? Lapsiperheköyhyydestä ja vastaavavasta.
Sen jälkeen koota kattava ja monipuolinen tieto ”kentältä”, eli opettajilta ja muilta henkilöiltä, jotka opettavat, kasvattavat, auttavat ja tukevat kovinkin erilaisia nuoria ammattiin ja oman elämän alkuun? ( Hallitusneuvottelujen ”yhteisen tilannekuvan” tapaan.)
– Puhun nyt lähinnä ammattikoulutuksesta ja kiinnostaisikin kuulla Juhalta tarkemmin, niistä ”hakusessa olevista asenteista-ja elämäntilanteesta” ja miten hän niissä lähtisi auttamaan ja tukemaan? Motivoimaankin.
Myös, Arnoltakin, jatketusta oppivelvollisuudesta, eli kaikille toisen asteen tutkinto.
”Koulutuksesta ei leikata!”-vai miten se oli…?
(…Tällä kertaa…)
Ilmoita asiaton viesti
Sotkut, joihin blogissani viittaan, juontuvat Li Anderssonin edeltäjän toimista.
Ilmoita asiaton viesti
Taisinkin kirjoittaa että kyseessä olivat ”ne muut”.
Andersson oli 4 v ministeri. Kai hänellä joku vastuu kuitenkin on?
Ilmoita asiaton viesti
Punavihermullan jälkeen tarttuu luudan varteen arvokonservatiivisen oikeistohallituksen opetusministeri joukkoineen ja siivoaa punavihermullat pois homekouluista ja koko koulumaailmasta!
– Taas puhaltaa ”uudenlaiset tuulet-ja fantastiset ideat !”
Ilmoita asiaton viesti
A strategy for education must start with needs the country has for economy research defense and arts
Without the first three there are is no country and without the fourth who needs a country
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää keskustelua. Sipilän hallitus leikkasi koulutuksesta ja sitä moitittiin lujasti nyt vaalikeskusteluissa. Ongelmahan on julkisten rahojen riittämättömyys. Tulot pienemmät kuin menot.
Luulisi että koulutuksen järjestämiseen olisi hakeutunut terävimmät aivot järjestämään asiat niin kustannustehokkaasti kuin mahdollista. Näin varmaan olikin 50-80 -luvuilla. Oppimistulokset oli hyviä, ja Suomea pidettiin maailmassa kansana jolla oli yleistieto hallussa. Turhaa koulutusta ja tyhjäkäyntiä pitää saada pois. Oppivelvollisuuden nosto vaikuttaa virheeltä ja nostaa kustannuksia.
Julkisuusvajetta ei saada kuntoon ellei kaikkia menoja syynätä tarkemmin. Tilanne vielä huononi inflaation ja korkojen nousun johdosta. Korkomenot kasvaa myös korona-ajan ja energiakriisin lainoille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei liene rahan puutteesta sellaisenaan vaan Kotron sanoin:
”En edes halua muistella sitä visiopalaverien ja strategiajargonin määrää, jonka tuokin uudistus riesaksemme toi.”
Siis siitä mitä rahat on käytetty tehokkaan opetuksen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana on opetushallitus. Eivät kehtaa nostaa palkkaa tyhjästä, joten jatkuvat muutokset ovat tästä seuraus. Sillä ei ole väliä, kuinka kahjoja ja kuormittavia nuo muutokset ovat. Vaimoni opettaa lukiossa, joten olen seurannut asiaa läheltä.
Tässä on selvä, monella tavalla järkevä kohde julkisten menojen leikkauksille: minimoidaan lähinnä vahinkoa tuottavan opetushallinnon henkilöstö. Vaikea kuvitella, että siitä voisi seurata muuta kuin hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee myös mieleen onko liian monta opetushallituksen-ja ministeriön ja politiikoidenkin innokasta, keskenään kilpailevaa kokkia soppaa keittämässä ja ”uusia reseptejä” solkenaan ideoimassa ja esittelemässä ja aina tilanteen mukaan määrärahoista leikkaamassa ja niistä ”säästämässä…?”
Myös ulkopuoliset ”vaikuttajat ja vaikuttajajärjestöt” lobbaamassa?
– Muistelen että esim. tuntijakouudistukset herättävät intohimoja. Joskus kerrottiin että esim. uskonnon opetuksen puolesta olisi lobattu ”toiseksi eniten?” Ja olihan esim. Räsäsellä aikoinaan hallitukseen menon ”kynnyskysymyksinä” ukonnon opetuksen heikentämisen ja tasa-arvoisen avioliittolain torjuminen, mutta ”pojat” pettivät: tasa-arvoinen avioliittolaki tuli ja lukion uskonnonopetuksen viikkotunneista tais yksi lähteä?
Sote ja kasvatus ja koulutus tarvitsee ja käyttää suuria budjettisummia-ja osuuksia, joten on suuri houkutus ”säästäjien” iskeä juuri niihin momentteihin, uskossa, että kun paljosta otetaan ja leikataan, se ei juuri vaikuta mitään ko sektorien toimintaan?
Ilmoita asiaton viesti